Slovenija

Sezona gripe je tu, obiske omejili tudi na UKC Maribor

Maribor/Ljubljana, 07. 01. 2019 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi pojava gripe in drugih virusnih obolenj so v UKC Maribor omejili obiske. Pri pacientih je lahko zgolj ena zdrava odrasla oseba, obiske v porodnišnici pa priporočajo le možu oziroma partnerju in sorojencem. Za omejitev obiskov so se sicer pred dnevi že odločili tudi v Ljubljani in na Jesenicah.

Da bi preprečili širjenje gripe:

- redno si umivajte roke,

- če zbolite, ostanite v postelji,

- kihajte v rokav ali robček za enkratno uporabo,

- izogibajte se stikom z obolelimi. 

Po ljubljanskem kliničnem centru in jeseniški bolnišnici so obiske zaradi pojava gripe in drugih virusnih obolenj omejili tudi v UKC Maribor. Tako je lahko pri pacientih zgolj ena zdrava odrasla oseba, obiske v porodnišnici pa priporočajo le možu oziroma partnerju in sorojencem, in sicer izključno v času obiskov. Vsi obiskovalci morajo biti zdravi. 

"Obiskovalce naprošamo, da ob obisku v bolnišnici upoštevajo navodila zdravstvenih delavcev, dosledno upoštevajo omejitev obiskov in tako pripomorejo k preprečitvi širjenja virusnih obolenj med pacienti in zaposlenimi," so še dodali na UKC Maribor.  

Kot omenjeno, so se za podoben korak že odločili na UKC Ljubljana in v Splošni bolnišnici Jesenice. "Dovoljen je obisk ene odrasle osebe pri pacientu ob upoštevanju higienskih ukrepov, to je umivanje in razkuževanje rok," so že med prazniki sporočili z ljubljanskega kliničnega centra in dodali prošnjo, naj na obiske v bolnišnico prihajajo le popolnoma zdravi. 

Na Jesenicah pa na razlišnih oddelkih vejajo različne omejitve. Na internem in kirurškem oddelku ter oddelku za zdravstveno nego jeseniške bolnišnice so obiski v celoti prepovedani, na pediatričnem oddelku je dovoljena prisotnost enega zdravega starša ali skrbnika, na ginekološko-porodniškem oddelku pa je dovoljen obisk zdravega partnerja. Oddelek, kjer zdravijo obolele, je sicer v jeseniški bolnišnici več kot 100-odstotno zaseden. 

Začela se je sezona gripe. Pazite na svoje zdravje.
Začela se je sezona gripe. Pazite na svoje zdravje. FOTO: Thinkstock

Število obolelih narašča

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ugotavljajo, da število obolelih z gripo ali okužbami dihal narašča, čeprav je bilo v zadnje tednu v letu zabeleženih manj primerov. Spremljajo namreč zgolj tiste, ki se odločijo za obisk zdravnika, teh pa je bilo med prazniki, ko zboleli niso potrebovali bolniškega staleža, manj, so pojasnili. 

"Gripa se pojavi vsako zimo, govorimo o sezoni gripe in ne o epidemiji gripi, saj ne gre za nepričakovan pojav. Pričakujemo, da bo število zbolelih z gripo in drugimi okužbami dihal naraščalo, kar je povsem običajno za ta letni čas," so še sporočili. 

V tednih po božično-novolenih praznikih se število obolelih hitro povečuje, vrh pa doseže konec januarja ali februarja. Za najbolj učinkovito preventivo še vedno velja cepljenje, za katerega se še vedno lahko odločite. Še posebej ga priporočajo občutljivejšim skupinam, kot so starejši od 65 let, nosečnice, manjši otroci in kronični bolniki.

Sicer pa lahko širjenje gripe preprečimo z upoštevanjem štirih preprostih pravil: redno si umivajte roke, če zbolite, ostanite v postelji, kihajte v rokav ali robček za enkratno uporabo in se izogibajte stikom z obolelimi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KAPIBARA
08. 01. 2019 10.22
Glih čez oba praznika, preležal..
kure bedne
07. 01. 2019 20.37
+1
Ja, spet prihaja čas za farmacijo in zastrupljanje folka.