Slovenija

'To je grob poseg v sistem preskrbe z zdravili'

Ljubljana, 21. 12. 2009 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mestna občina Ljubljana je Lekarni Bitenc odpovedala pogodbo o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti, čeprav za to ni razloga, so poudarili na novinarski konferenci Lekarniške zbornice Slovenije.

Na MOL naj bi brez navedenega razloga Lekarni Bitenc odvzeli koncesijo, čeprav zakon za to določa posebne pogoje. V lekarni menijo, da želijo monopolizirati mestne lekarne.
Na MOL naj bi brez navedenega razloga Lekarni Bitenc odvzeli koncesijo, čeprav zakon za to določa posebne pogoje. V lekarni menijo, da želijo monopolizirati mestne lekarne. FOTO: POP TV
Tako je danes povedal odvetnik Lekarne Bitenc Anton Pregelj, ki je glede odvzema koncesije tej lekarni opozoril, da gre v tem primeru za zlorabo instituta koncesijske pogodbe, ki je sicer mešana in se nanaša na javno zasebno partnerstvo. V konkretnem primeru Mestna občina Ljubljana ne spoštuje niti zakona o lekarniški dejavnosti, saj mora navesti razloge, zaradi katerih želi odpovedati pogodbo o koncesiji, je menil in dodal, da se je Lekarna Bitenc pritožila na dokončno odločbo o odpovedi koncesije, ki jo je prejela 14. decembra. Lekarna je svoja vrata zaprla naslednji dan, pritožba pa je zdaj na višjem sodišču. Če do ponedeljka ne bo odgovora na pritožbo, bodo morali lastniki zapustiti najeti prostor v Mercator centru.

Lastnik Lekarne Bitenc, Bor Bitenc, je na kratko ponovil začetek zgodbe lekarne, ki je prisotna na slovenskem trgu več kot devet let. V lekarno je družina veliko vložila, zato Bitenc ni izključil niti možnosti večmilijonske odškodninske tožbe.

Predstavniki Lekarniške zbornice Slovenije menijo, da je to dejanje tudi alarm vsem zasebnim lekarnam in lekarnam na sploh.
Predstavniki Lekarniške zbornice Slovenije menijo, da je to dejanje tudi alarm vsem zasebnim lekarnam in lekarnam na sploh. FOTO: POP TV

Alarm vsem zasebnim lekarnam

"Razlog odpovedi koncesijski pogodbi Lekarni Bitenc je tudi alarm vsem zasebnim lekarnam in lekarnam nasploh," je menila Martina Klanjšček iz sekcije zasebnih lekarn pri LZS. Lekarna Bitenc je ves čas delovanja opravljala preskrbo prebivalstva z zdravili skladno s strokovnimi in etičnimi načeli, dobro posluje in se odziva na potrebe prebivalstva, je poudarila. Pri tem je opozorila, da odpoved pogodbi o koncesiji pomeni tudi omejevanje pravice bolnikov do proste izbire izvajalca zdravstvene dejavnosti in grob poseg v vzpostavljen ter urejen sistem preskrbe z zdravili in svetovanje o njihovi varni ter pravilni uporabi. Kako je to izvedeno brez vednosti ministrstva za zdravje, se je vprašala.

Izpostavila je še, da je Lekarniška zbornica Slovenije zaradi praktičnih izkušenj v zvezi z ravnanji občin pri pripombah na novi zakon o zdravstveni dejavnosti predlagala prenos odgovornosti za oblikovanje mreže javnega zdravstva na primarni ravni na državo, vendar predlog po besedah Klanjščkove ni bil sprejet. Zato je pristojne, predvsem ministrstvo za zdravje, znova pozvala, naj še enkrat pretrese predlog lekarniške zbornice.

Njenim besedam je pritrdila predsednica Razširjenega strokovnega kolegija (RSK) za lekarniško farmacijo pri LZS Mirjana Gašperlin. Poudarila je, da bi po mnenju RSK občina lahko odpovedala koncesijo le, če bi prišlo do bistveno spremenjenih pogojev, ki bi onemogočili nadaljnje opravljanje dejavnosti pod pogoji sklenjene pogodbe, kar ni primer Lekarne Bitenc. RSK zato meni, da ni razloga za odpoved pogodbe o koncesiji, saj lekarna ves čas delovanja preskrbo prebivalstva z zdravili opravlja v skladu z vsemi strokovnimi in etičnimi načeli, dobro posluje in se odziva na potrebe prebivalstva, je pristavila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moster
12. 07. 2011 13.14
prvo je pobral jajca branjevkam, zdej so mu zrastle peruti, lekarne so pa brez prostate!
p.nika
22. 12. 2009 18.29
stigmata666,lekarna v šentvidu na prušnikovi, po podatkih na internetu sodi pod lekarne ljubljana (je mogoče še kje v šentvidu lekarna?)
Sc0ut1
22. 12. 2009 13.34
Farmacevtov je zato malo premalo v lekarnah, ker je študij izrazito razvojno naravnan in zelo malo za smer lekarništva.
Alenka Pobirk
22. 12. 2009 10.49
142: Dokler bo farmacevtski lobij prepovedoval v specializiranih trgovinah (zeliščnih lekarnah), kjer so enako usposobljeni, prodajati aspirin, daleron, lekadol,...se pravi zdravila za lajšanje težav, ki jih v lekarnah lahko dobimo brez recepta, do tedaj bo boj za lekarne tak. Brez zamere, toda v specializiranih trgovinah NISO enako usposobljeni za izdajo teh izdelkov, ki SO registrirani kot ZDRAVILA (ker kolikor vem, v teh prodajalnah nimajo zaposlenih farmacevtov). Zakaj je smiselno premisliti o tem? V državah, kjer je npr. paracetamol (Lekadol, ipd.) možno kupiti tudi izven lekarn, so izračunali, da imajo precej več stroškov zaraadi neželjenih stranskih učinkov, do katerih posledično prihaja (ker paracetamola ne najdemo le v Lekadolu, temveč tudi v premogih drugih zdravilih za lajšanje simptomov prehladov...in ko se to skombinira, zna biti problem)...Je pa na veliko žalost res, da je v Slo premalo farmacevtov oz. izdajnih mest v lekarnah, da bi lahko pacientom nudili ustreznejše svetovanje (v EU jih je na 1000 prebivalcev skoraj 1x več)...zakaj je tako? Ja na žalost tudi tu politiko vodijo `strokovnjaki` kot so Jaklič, Pukšič in razni župani... thja, najlažje je varčevati (za v čigavi žep že??) na strokovnem kadru...
Klizma
22. 12. 2009 10.23
ob vaši "dobrodelnosti" v včerajšnjih odmevih g.jaklič sem prepričana da bo na mestu Bitenčeve lekarne stal KARITAS
Tonček Balonček
22. 12. 2009 10.16
Kdo bo odgovarjal za smrt ljudi, ki bodo ostali brez zdravil? Janković? Katastrofa!!
Klizma
22. 12. 2009 09.57
jaklič diplomirane farmacevtke ste s svojo grabežljivostjo spravili na nivo merkatorjevih prodajalk! Da se prebiješ do pultka z zdravili, se moraš prebijati skozi police robe, ki v primarne lekarne ne sodi ! in farmacevtke so PRIMORANE ! strankam ponujati vaša neregistrirana (to smo zvedeli včeraj) zdravila !!!! Čemu neki!??? smrdi še iz Vzajemne...............................
pika poka ježek
22. 12. 2009 09.25
Neokomunisti pač ne trpijo konkurence, ne politične in ne gospodarske.
142
22. 12. 2009 06.24
Dokler bo farmacevtski lobij prepovedoval v specializiranih trgovinah (zeliščnih lekarnah), kjer so enako usposobljeni, prodajati aspirin, daleron, lekadol,...se pravi zdravila za lajšanje težav, ki jih v lekarnah lahko dobimo brez recepta, do tedaj bo boj za lekarne tak. Lekarna Bitenc bo odslej z istim kadrom lahko prodajala le čajčke in plenice. Draga farmacevtska klapa, sami lahko spremenite predpise in uredite s takimi kot je Jankovič.
Buena Vita
22. 12. 2009 03.12
vsak k svojemu sodi,in jaklič in jankovič nista izjemi,samo menim po komentarjih ljudi da bo eden kmalu letel,če ne oba
Buena Vita
22. 12. 2009 03.10
slovenija 10 se ne strinjam ravno monopolisti dvigajo cene zdravil do nebes ti z računi dokazem da so povsod zdravila ceneja kot v sloveniji,potem imamo bele recepte,v prosti prodaji enako zdravilo dobiš več kot dvakrat ceneje,na beli recept ga preplačaš,potem so tu različni pripomočki,samo zobno pasto kupi v lekarni,ali kakšne podložke,privatnik jih trži še pa še ceneje
slovenija10
22. 12. 2009 01.58
Pnekomu daš posel, da je potem do njega upravičen neskončno al kaj?!? Ti lekarnarji tako lrvič kot prvič - tu MOL nič ne krši zakona! Itak, da ima pravico, da pogodbo odpove. A misliš, da če epo živijo od koncesionarskega načina poslovanja, da kr res ni. Naj se soočijo z realnim svetom, včasih je potrebno spokat - in kaj bi zdaj!? Zakaj bi njim dajal denar, ko pa imamo javni zavod lekarn v LJ, ki je v lasti občine. Boljše da ostane denar znotraj občine, kot pa da se ga da neki privat lekarni. Sploh pa bi predlagal, da se koncesionarstvo za lekarne ukine, pa bo vsaka lekarna, ki bo to hotela lahko delovala na trgu - in jih bo tudi vsak lahko ustanovil, ne pa sedaj, ko se spet umetno vzpostavlja nek monopol s temi koncesijami.
hilevel
22. 12. 2009 01.15
da ni sram vse te barabe, do samega vrha! MOL krši zakon, kakšen minister ali drugi organi pa niti ne podajo svojega mnenja. Ker so vsi voluharji, od ministrstva, politikov, pravosodstva, do Jankovicevega gnezda, kjer so tako požrešni,da se te losajo na fini...kaj fini, najbolj sramoten in bolan način, brez razloga! Ne rečem, da se jaz ne bi šel monopolizma, če bi bil Jankovič.. ampak, evidentno, nisem.
p.nika
21. 12. 2009 23.38
škoda, ker ne bom mogla sedaj vsega opraviti v mercatorjevem centru, v lekarno bo pač treba drugam. v jakličeve in jankovičeve lekarne pod nobenim pogojem. bo treba nabavit spisek privatnih lekarn.
Mr.Somebody
21. 12. 2009 23.33
Eh Jankovič že ve, da kar počnejo je nezakonito in da bodo nakoncu morali vrniti koncesijo odškodnino. Ampak odlično lokacijo v Mercator centru bodo pa le dobili.
Stigmata666
21. 12. 2009 23.16
Rada sem šla k njim v lekarno, vedno so imeli čas za pogovor s strankami. Upam, da vsaj v Šentvidu ostanejo.
dana123
21. 12. 2009 22.56
Poljska zdravila gor pa nalepka od Ljubljanskih lekarn. Ja presneta banda, ne morem drugega reči. In potem rdečelični jaklič hiti govoriti, kako bodo Lekarne z dobički polnile proračun in gradile vrtce? Ja, res za bruhat. Kot da je kdaj že polnil kaj drugea kot svoj žep! Jaklič je že na Vzajemni talo lepo skrbel za uboge bele črnčke, da je hotel kar delniško družbo narediti z miljon delničarji, ki bi jih potem izrinil. In to je gospe in gospodje od Zokija "najbolš prjatu".
Alenka Pobirk
21. 12. 2009 22.46
Vitajan...v Slo je žal tako, da mora koncesijo odobriti tudi (predvsem?) občina-torej župan...in glede na to, da so javni zavodi kot npr. Ljubljanske lekarne v lasti občin, je najbrž vsem jasno, kam pes taco moli (glede na to, da nameravajo namesto Bitenčeve lekarne `iz solidarnosti` do okoliških prebivalcev odpreti svojo Ljubljansko lekarno)-fuj...sem se odločila, da kupujem le še v privatnih lekarnah.
negro
21. 12. 2009 22.21
To tožbo bo lekarna dobila, če ne pri nas pa na Evropskem sodišču, proračun mestne občine LJ pa bo zato manjši za odškodnino. Jankovič bi lahko bil tožen tudi za izrabo položaja kot javi uslužbenec!
apostoli
21. 12. 2009 22.13
jankovicu bo vzela koncesijo starka z koso. matilda.