Slovenija

Grošelj na elitnem seznamu Zvezd alpinizma: Moj angel varuh je zelo utrujen

Ljubljana, 22. 07. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
34

Slovenskega alpinista Vikija Grošlja je doletela izjemna čast. Postal je prvi Slovenec na seznamu Rock & Ice Stars, Zvezde alpinizma, ki si ga je ob odprtju svojega gorniškega muzeja v Bolzanu pred skoraj 20 leti zamislil sloviti alpinist Reinhold Messner. Na njem je le trideset imen alpinistov, ki veljajo za najboljše svojega časa v svetovnem merilu. Grošelj se je nagrade razveselil, priznal pa je tudi, da so ga smrtne nesreče alpinističnih kolegov dotolkle in da je imel na odpravah vedno v mislih tudi tiste, ki jim je obljubil, da se bo vrnil.

"Človek je vesel vsake nagrade, tudi prve, ki sem jo prejel od krajevne skupnosti Gunclje in še vedno visi na moji steni. To zadnjo pa si štejem kot veliko čast, saj so mi nagrado podali strokovnjaki iz tujine," o pomenu nagrade pravi Grošelj, ki dodaja, da so na seznamu tudi alpinisti, ki jih je že kot mlad zelo občudoval. Na seznamu so sicer alpinisti iz le devetih držav, med njimi le Grošelj in Poljak predstavljata vzhodno Evropo.

Kriterij za uvrstitev med legende alpinizma je tudi starost, najmanj sedemdeset let. Je to odmik od običajnih meril za vrhunske dosežke v alpinizmu, kjer bolj kot preživetje štejejo ekstremnost, drznost, premikanje meja mogočega? "Nasprotno, leta ne kažejo na odmik, ampak na potrdilo. Če si bil vrhunski, pomeni, da si tvegal, a vseeno sprejemal modre in varne določitve. To, da smo stari več kot 70 let, pomeni, da smo "norosti" preživeli, tudi z nekoliko sreče. Ne bi mogel biti bolj vesel."

Starosti pa v alpinizmu ni brez preudarnosti. Včasih se je potrebno obrniti tik pod vrhom. Tudi Grošelj se je obrnil na prvem štiritisočaku v centralnih Alpah, tudi po rojstvu sina je prekinil načrt osvojitve vseh 14 osemtisočakov, ker ni hotel preveč tvegati. 

Pod Anapurno I leta 1995
Pod Anapurno I leta 1995 FOTO: Arhiv Vikija Grošlja

Kdaj in kje je mu je bilo najtežje odnehati? "Moj angel varuh je zelo utrujen, ampak mi je vedno stal ob strani. Na prvem štiritisočaku v centralnih Alpah nisem splezal do vrha, ker se mi je zdelo, da je preveč megle in snega, in to me je potem vedno spremljalo. Nikoli nisem razmišljal: vrh ali nič oziroma vrh za vsako ceno," razlaga Grošelj, ki poudarja, da se je prav skozi leta odprav pokazalo, da priti na vrh gore niti ni tako pomembno. "Zato tudi na vrhu ni bilo evforije ali pretirane žalosti, če nam ni uspelo. Vedno mi je bilo najbolj pomembno, da sem v trenutku dal vse od sebe in da sem se vrnil zaradi sebe in vseh, ki sem jim to obljubil." 

Smrt Nejca Zaplotnika: 'Bili smo na vrhuncu moči in zdelo se nam je, da smo neumrljivi'

Ali mu je žal, da se kdaj ni obrnil in vseeno tvegal? "Nikoli, ker se je vse izšlo. Včasih je bilo videti brezupno, pa me je šesti čut nagovarjal, naj nadaljujem. Očitno sem imel vedno prav. Vedno sem ravnal tako, da sem obvladoval situacijo," o svoji mentaliteti v gorah danes pravi Grošelj. 

Najtežje pa mu je bilo ob smrti najbližjih v gorah. "Ko sem bil star 18 let, se je v francoskih Alpah ponesrečil moj brat, kar je bil prvi udarec, drugi pa smrt Aleša Kunaverja, našega vodilnega himalajskega ideologa in organizatorja, ki nas je prvi peljal tja. In seveda smrt Nejca Zaplotnika, ko smo bili na vrhuncu moči pri 31 letih in ko se nam je zdelo, da smo neumrljivi. In potem se je to zgodilo najboljšemu med nami. Jaz sem to nesrečo videl in ga pokopal, potem smo ga izpod ledu izkopali in se na kraj vrnili, a takrat se nam je svet podrl. S Stipetom Božičem sva nato tudi za Nejca in Aleša preplezala goro," o izgubah, ki so ga doletele, pravi Grošelj. 

Danes se mlajša generacija bolj osredotoča na tehnično zahtevne stene na nižjih gorah, Grošelj sicer še vedno zagovarja izzive na vrhovih nad 7500 metrov. "To so najtežji vrhovi. Takega mraza in tako malo zraka ni nikjer, a vse spoštovanje vsem, ki izbirajo nekoliko nižje cilje."

Gore so v zadnjih letih vedno bolj oblegane, celo Everest je postal turistična destinacija, a Grošelj meni, da so edini, ki s komercializacijo visokih gora nimajo problema, alpinisti. "Saj imamo alpinisti še dovolj prostora za vrhunski alpinizem in raziskovanje, mladim je morda nekoliko težje, saj Himalaja ni več v celoti nepopisan list," o prihodnosti alpinizma meni Grošelj. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Exiip
22. 07. 2023 12.41
+6
kapo dol majstor,pa vse čestitke od srca.
jodr
22. 07. 2023 12.00
+9
Čestitka Legenda.
oježeš
22. 07. 2023 11.55
+8
Vse čestitke Viki. Imaš prav, obrniti se, čeprav nisi dosegel cilja, je modrost in zavedanje situacije. Marsikdo ni sposoben tega in potem sledi žalost. Dandanes veliko ljudi jemlje svoje poti po gorah s prelahkotnim pogledom, neodgovornostjo in predvsem za svojo hvalo pred drugimi. Ampak taki so pač ljudje. Nekaterim se izide, kar je lepo in prav, nekaterim se ne in potem puščajo za seboj žalost in obup.
Za Slovenijo 91
22. 07. 2023 11.39
+9
Viki,zares iskrene čestitke , nekatere škodoželjne komentarje pa si ne jemlji k srcu, fovšija po Slovensko pač
Dildoslav
22. 07. 2023 10.36
-4
Vsaka Šerpa si prej zasluži mesto tam, kot pa teh 30 belcev, ki brez njih ne bi prišli niti do 7000mnm.
pingvinislo5
22. 07. 2023 11.14
+4
no, ni res. šerpe iz 70ih in 80ih morda, ko so osvajali vrhove v ekspedicijskem načinu... danes pa so šerpe zraven pri turističnem osvajanju vrhov, npr ta norvežanka, ki podira hitrostni rekord vseh 8 tisočakov... ko šerpe zgazijo sneg, napeljejo vrv, znosijo vso opremo, potem pride ona in se sprehodi do vrha, če ne more hodit, pa vlečejo vrv, na katero je pripeta... nekaj podobnega je grošelj, zato se v alpinističnih krogih alpinisti malo nasmihajo ob njegovih vzponih. v samem alpinizmu pa se je v 90ih letih izoblikoval t.i. alpski stil, torej osvajanje brez fiksnih vrvi, brez postavljenih višinskih taborov, brez šerp itd. in samo ta stil danes v alpinizmu kaj šteje! večina alpinistov se je preusmerila na nižje vrhove, ker jih množičnost okoli osem tisočakov odbija... hkrati pa obstaja veliko resnih in nepreplezanih ciljev tudi na nižje gore (beri, sedem tisočakih, šest tisočakih). so tudi izjeme, npr lani je denis urubko sam tovoril čez baltoro ledenik vso opremo (v dveh dneh!), ki jo rabi za vzpon na osem tisočak. potem pa je v 10ih dneh osvojil tri osem tisočake - K2, BP in G1 - vse sam, brez nosačev in fiksnih vrvi.
Ici
22. 07. 2023 13.40
-2
Res je tako, ampak nihče o teh 30. starih prdcev ne vidi tega tako.
Ici
22. 07. 2023 09.41
-15
Igre je konec. Resnega alpinizma tudi. Zdaj pa si starci podeljujejo priznanja. Da jih kdo ne prehiti, so postavili sebi ustrezne kriterije.
oježeš
22. 07. 2023 12.00
+1
Če bi bilo res tako, potem ne bi mladim pustili da se vključijo med alpiniste. Pač vsak doživi začetek, uspeh in konec. Odlično je kdor vmes preživi in dosega zmagovite cilje, na koncu pa, kdor ni vključen v vse to, ne zna ne ocenjevati ne spoštovati kar so nekateri dosegli in se s svojimi dosežki zapisali v zgodovino. Verjetno pa s pisanjem po tipkovnici ne moreš biti spoštovan in čakati na kašna priznanja, posebej še, če pljuvaš po drugih, ki upajo dosegati nekaj, kar drugi tudi pomislimo ne. Zato je boljše, da se taki malo zadržijo in pustijo drugim večjo pozitivnost v življenju.
Simon Gaberscek
22. 07. 2023 09.28
-13
V Sloveniji je in je bilo vsaj 10 alpinistov ki so bili veliko boljši od grošlja. Grošelj nima omembe vrednega vzpona.
ManOwaR
22. 07. 2023 09.41
+14
Model, če bi ti vedel s kakšno opremo so plezali pol stoletja nazaj ne bi takih neumnosti pisal. Lahko se je danes sprehodit na vrh everesta z najboljšo opremo in 1000 šerpami, ki za vsak meter napeljejo vrv.
Simon Gaberscek
22. 07. 2023 09.53
-5
Tudi v grošljevi generaciji je bilo vsaj deset alpinistov mnogo boljših od njega
borjac
22. 07. 2023 10.22
+10
Kaj je s tabo Gaberscek, poln negativizma, sovraštva , laži in dr..a si ti, in to bruhaš vsevprek.
pingvinislo5
22. 07. 2023 11.22
+3
simon ima prav. grošlja v alpinističnih krogih kličejo tudi pohodnik, ker je na vrhove hodil, ne plezal. v njegovi generaciji imamo pa zaplotnika, česna, humarja, kneza, jegliča, štremflja, karota, manfredo, tomazina, svetičiča... vsi ti, pa še kdo zraven, bi si prej zaslužili vpis na ta seznam, ker oni so premikali meje, ne grošelj. to se navsezadnje odraža tudi v tem, da je grošelj eden redkih, ki je preživel. grošelj je pač dober govorec in pisatelj, ki svoje vzpone, ki so nedvomno bile avanture, zna lepo predstaviti javnosti. to je pa to. o grošlju gre tudi ena anekdota, ko so plezali vikijevo svečo na jezerskem. štrmfelj, zaplotnik in grošelj. itak ni zlezel on naprej (mislim, da je celo padel v sveči). in potem sta se zaplotnik in štremfelj hecala, da če že itak nič ne spleza on, naj ima vsaj ta sveča po njem ime :D
Groucho Marx
22. 07. 2023 20.51
+0
Česen je od Grošlja mlajši 7 let, Knez 3 leta, Karo 8 let... In ravno v teh letih je prišlo do preloma, ko so po Alpskih stenah fantje začeli plezat neverjetne stvari. Knez je bil pa pionir tega početja. Grošelj je bil ena generacija prej. Ostalo drži. Za anekdoto pa nisem vedel. :)
Šac81
22. 07. 2023 08.40
+5
Viki je v samem svetovnem vrhu!V Sloveniji pa itak številka 1.
Simon Gaberscek
22. 07. 2023 10.04
-4
Grošelj nikoli ni bil v alpinističnem svetovnem vrhu. Daleč zadaj. Ti bi tudi sam potrdil.
JaBas
22. 07. 2023 10.16
+0
Samo K
22. 07. 2023 10.30
+5
V smislu vrhunskih dosežkov ima Simon G. seveda prav. Bil pa je vztrajen, priden - in je preživel, kar tudi ni od muh. Pa veliko je naredil za popularizacijo alpinizma.
pingvinislo5
22. 07. 2023 11.24
+4
vikiju se je za zahvalit predvsem za popularizacijo alpinizma in tu je naredil ogromno. na vpis na ta seznam alpinistov si morda zasluži predvsem zaradi tega.
oježeš
22. 07. 2023 12.02
-2
Verjetno si bil prvi, ki je bil v plezanju večji od njega, pa te muči, ker te nihče ne pozna. Čisto po slovensko, treba je jamrati, stresati negativnost in druge poizkušati zanikati.
mojito88521
22. 07. 2023 08.23
+4
Seznam zvezd je v Delovem članku.
mojito88521
22. 07. 2023 08.21
+7
Če je teh imen le 30, bi jih lahko objavili.
emonec
22. 07. 2023 08.08
-2
Kaj pa Tomaž Humar?
Morten Ster
22. 07. 2023 08.30
+0
Še enkrat preberi pogoje. Starost nad 70. Tomaž se je predvsem znal reklamirati.
thedutchman
22. 07. 2023 08.31
+6
JaBas
22. 07. 2023 08.42
-5
Realno je Tomaž Humar vsaj ligo nižje kot Grošelj in ostalih 29 na tem seznamu. Tudi, če bi dočakal 70 ni nekih možnosti, da bi bil eden izmed njih. Podobno kot Česen, katetega noben resen alpinist ne bo dal med največje
pingvinislo5
22. 07. 2023 11.35
+1
JaBas, hahaha, lol, katerikoli vzpon od Humarja je boljši, od najboljšega vzpona Grošlja. Humar je vrhove osvajal na alpski stil, Grošelj predvsem na eksedicijski, s šerpami. Humar je bil v svojem času top 3 alpinistov na svetu. Premikal je meje, preplezal stene, ki so veljale za nemogoče. Ni bil sicer tehnično neki preveč dober, a je imel malo norosti, kar je pripomoglo k temu, da je s tem naredil razliko. Južno steno Annapurne je do sedaj probalo preplezati ogromno alpinistvo. Nekaterim je uspelo. Polovico le teh pa vzpona ali sestopa potem ni preživelo. Prvi, ki je preživel vzpon in sestop čez južno steno je bil Humar. Drugi je bil Ueli Steck. Glede Česna, vsi resni alpinisti ga dajejo med največje. Javnost je tista, ki mu očita. Preberi si npr knjigo od Steva Housa, kjer lepo pravi, da v alpinizmu se gradi na zaupanju...in če ne zaupaš več, če začneš dvomiti, potem obstaja en kup vzponov, v katere lahko podvomiš (in potem jih našteje...). Česen je takrat soliral neverjetne stvari pozimi in poleti. Seznam njegovih vzponov pač priča, da je bil sposoben splezati Lhotse... Ja, tko pišejo o njem drugi alpinisti. Navsezadnje pa, greš v Pakistan v Karakorum in rečeš, Česen route, in v trenutku vsi vedo iz kje prihajaš.
oježeš
22. 07. 2023 12.04
-4
the, nič ni razumel, pomembno da stresa neumnosti in kaže vsem, da kar prebere niti ne razume.
Blue Dream
22. 07. 2023 13.58
+1
Morten Ster meni se zdi da se ravno Grošej zna reklamirati
Blue Dream
22. 07. 2023 14.02
+2
Z vsako novo preizkušnjo spoznam, kako rad imam življenje; in živim ga šele, ko me ni strah smrti in ne življenja samega.Obe možnosti sta neločljivo povezani v večnem krogu. Zato resnice življenja ne iščem v zemeljskih nagradah, na katerih se nabira prah. Moj življenjski sen je večni boj za notranji mir in srečo, prežet z ljubeznijo, ki je ustvarila svet." Tomaž Humar
pingvinislo5
22. 07. 2023 15.25
+2
Blue Dream, ja, Humar je bil takrat zelo provokativen, ker je svoje vzpone delil preko medijev in na ta način iskal sponzorje. A alpinizem se dojema oz. se predvsem je dojemal kot način življenja, ko si ti in gora, ko si daleč stran od kamer in medijev. In ko nekaj preplezaš ostaneš skromen, tega ne deliš takoj z mediji, itd. In Humar je to začel spreminjat. In marsikomu, sploh ker je bilo veliko ljudi pri pzs in na AO-jih zelo konzervativnih, jim je šlo to zelo v nos. Samo poglej si debate o svedrih po hribih. En tak primer zelo skromnega plezalca bi bil Franček Knez, ki ima preko 1000 prvenstvenih smeri in preko 7500 vseh smeri, kar je verjetno svetovni rekord. Nihče izven alpinistične javnosti ne ve zanj. In ko je nekoč v začetku 80ih presoliral Eiger v šestih urah (takrat je bil to daleč najhitrejši čas), folk tega sploh ne bi vedel, če ne bi tega mimogrede omenil prjatlom... Danes pa je plezanje pred kamerami, z gorpoji, pred socjalnimi omrežji nekaj čisto normalnega... v tujini (in tudi pri nas) imamo profesionalne alpiniste, ki plezajo, objavljajo vzpone in živijo od sponzorjev... kaj takega si v času Humaja pač ni bilo mogoče predstavljati. Tu je še Grošelj, ki se je dejansko največ reklamiral... Njega pač alpinistična javnost nikoli ni dojemala kot plezalca... in res je dober govorec, ima karizmo, alpinizem predstavlja javnosti v eni taki precej lepi luči... Verjetno mu zato javnost kar je iz rok.