Slovenija

'Grozili so mi, da bom zato, ker sem ji dala štirico, šla na sodišče'

Ljubljana, 10. 12. 2018 22.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Kos / 24UR ZVEČER
Komentarji
490

Učiteljico glasbene umetnosti Marto Steklasa že leto in pol preganja inšpektor Alen Kofol in sicer zato, ker je učenki po ocenah 4, 4, 4 predmet zaključila – s štirico. Šolski inšpektorat je stvari pripeljal tako daleč, da naj bi učenka šla na ponovno preverjanje znanja za 9. razred osnovne šole, učiteljica pa je že skoraj leto dni na bolniški. Minister za šolstvo Jernej Pikalo je po naših informacijah že predlagal zamenjavo glavnega inšpektorja šolskega inšpektorata Tomaža Rozmana.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Izpoved učiteljice Marte Steklasa
    04:43
    Iz 24UR ZVEČER: Izpoved učiteljice Marte Steklasa
  • Iz 24UR ZVEČER: 'To, kar počne inšpektorat, je groteska'
    14:14
    Iz 24UR ZVEČER: 'To, kar počne inšpektorat, je groteska'

Takoj, ko stopimo v dom učiteljice glasbene umetnosti Marte Steklasa, je jasno, da glasba ni le v središču dnevne sobe, ampak je središče njenega življenja, ki pa ga še vedno bremeni delovanje šolskega inšpektorata.

Kot so poročali v oddaji 24UR ZVEČER, se je Marta Steklasa lansko poletje poslovila od okoli sto devetošolcev, ki jih je poučevala glasbeno umetnost, med njimi je bila tudi učenka, ki ji je po treh štiricah v redovalnici uspeh zaključila s štirico, s prav dobrim torej. Starši so se najprej pritožili šoli, glasbena pedagoginja je odgovorila s petimi stranmi pojasnil: "Nikoli v štirih letih starši niso prišli v šolo, da bi mi vsaj namignili, da jim kaj ni všeč z mojim delom," pojasnjuje učiteljica, ki je še večji šok doživela, ko jo je konec lanskega julija obiskal šolski inšpektor Alen Kofol. Zoper njo je uvedel izredni nadzor zaradi zaključne ocene. Sporna je tretja prejeta štirica, konec novembra jo je kot strokovno neustrezno označila tudi izvedenka inšpektorata Inge Breznik z Zavoda za šolstvo.

Ker je učiteljica ugovarjala zapisniku – mimogrede, ta je prišel s štirimi opozorili inšpektorja, čeprav ne gre za odločbo z izdanimi ukrepi – je januarja letos sledila ustna obravnava, kamor je bila vabljena kot stranka v postopku. Kljub neprimernemu obnašanju (izvedenka je želela, da se celo tikajo) je prav slednja spremenila svojo oceno in Steklasa je odšla domov, upajoč, da je vsega konec. Še isti mesec pa je z grozo ugotovila, da temu ni tako. Ne le da je šel postopek naprej, v naslednjih mesecih ji je Kofol, ki se je ta čas promoviral pred volitvami na Listi Marjana Šarca kot specialni in rehabilitacijski pedagog z delovnimi izkušnjami učitelja, svetovalca, ravnatelja ter direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, sporočil, da Steklasa ni stranka v postopku.

"Mislim, da je inšpektor v tako dolgem postopku prekršil pooblastila in si dovolil samovoljno delovanje, ni pa izdal nobene odločbe, ki jo jaz čakam," meni učiteljica. Julija so jo po 32 letih izkušenj presenetili še z dodatkom k zapisniku z novimi opozorili.

Travme in pritisk so prinesle neprespanost, jok pred učenci, učiteljico, ki to ni več bila. Prav zato smo Marto Steklasa danes obiskali doma, že skoraj leto dni je v bolniškem staležu. Na vprašanje, ali se še misli vrniti na šolo, pa je odgovorila: "Ja, ker otroci niso nič krivi, hočem delati in sodelavce spodbuditi, da se je treba boriti zase."

Neuradno: Minister za šolstvo predlagal zamenjavo glavnega inšpektorja

V oddaji 24UR ZVEČER so glavnega inšpektorja šolskega inšpektorata Tomaža Rozmana prosili, da jim pojasni, kako je dovolil takšno nesprejemljivo, neživljenjsko ravnanje šolskih inšpektorjev, ki jih vodi. Vendar jim je sporočil, da bi se z veseljem odzval povabilu, da pa "ima žal obveznosti, ki so bile dogovorjene že nekaj časa nazaj". In ko so želeli izvedeti, katere so te nedoložljive obveznosti ob 22. uri, ker bi gospodu inšpektorju Rozmanu ponudili tudi možnost snemanja pogovora, jim je dejal, da gre za privatne zadeve, ki jih ne razlaga in da je vprašanje nevljudno.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, je minister za šolstvo Jernej Pikalo vladnemu svetu za kadrovske zadeve predlagal zamenjavo glavnega inšpektorja šolskega inšpektorata Tomaža Rozmana. Vladna kadrovska komisija naj bi o Rozmanovi odločitvi odločala jutri. Vlada pa naj bi o njegovi razrešitvi odločala v četrtek.   

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kozorog123
13. 12. 2018 17.21
+15
Sej ne rečem, da tudi pri nas, ko sem bil v osnovni ali srednji šoli učitelji niso marsikdaj ocenjevali subjektivno. Na faksu tega ni bilo (če verjamemo v palčke in podobna bitja). Smo imeli pa to srečo, da marsi kateri izmed učiteljev ni maral "piflarjev" in so se mu zato posebej posvetili. Tudi tisti, ki pravite, da če je učenec hodil k pevskemu zboru, da je lažje dobil petico. Glede tega se povsem strinjam. Glasba ni samo piflanje o Mozartu, ampak tudi praktično znanje (ocena 50:50). In na vse zadnje, ko sem jaz hodil v šolo sem jih za slabšo oceno slišal jaz in ne učitelj v šoli. Tako zame, kot za starše je bil učitelj avtoriteta. In te avtoritete ni več...
G8J
12. 12. 2018 13.46
+21
Steklasa, pojdi do konca in se ne pusti poteptati! Hudič je če si čeh po rodu in ti gre dobro, kvazi zokilanderji ti pa nagajajo...
Chaparral M
11. 12. 2018 21.10
+25
Zakaj se vsi, ki ste imeli "opravka" z omenjeno učiteljico, oglašate anonimno? Stopite skupaj in v akcijo proti njej. Očitno tudi pri vas nekaj ne štima, oz. skupaj s starši nimate "jajc" in "jajčnikov".....
zoooom
12. 12. 2018 10.35
-3
Luna187
11. 12. 2018 20.53
+102
Sej tud če bi dobila tretjo oceno 5,bi še vedno imela zaključeno 4. Eni starši pa res majo mal preveč časa...
zoooom
11. 12. 2018 21.06
-22
Zentrum
11. 12. 2018 21.18
+4
Če bi ti malo prebrala komentarje spodaj, bi vedela, da zaključna ocena verjetno ni vzrok za grožnje.
bodi
11. 12. 2018 20.45
+75
AMERIKANIZACIJA ko piščanec uči kuro ta pa mora biti tiho ker ima piščanec dobre veze hehehehe, slabo se piše mladi generaciji učiteljev saj še malo pa bodo samo zaradi sistema morali biti v šoli ,smrkovci se bodo pa izživljali nad njimi.
AxisDeus
11. 12. 2018 20.33
-4
Mislim, da je resnica nekje vmes in zelo prenapihnjena. Zelo verjetno je, da učiteljica ni odletela samo zaradi tega kiksa, ampak je bil njen sistem ocenjevanja vsaj dvoumen, če ne zgrešen. Pri predmetih likovna vzgoja, glasba, tehnika, pa tudi slovenščina (kar se spisov tiče), je sistem zelo subjektiven in zlahka krivičen. Pogosti so favoriti, ki so obravnavani drugače od drugih (tekom mojega šolanja je vedno pomagalo, če si bil v pevskem zboru ali dramskem krožku), in katerih uspeh zaradi talenta (za petje ga pač imaš ali nimaš) ni tako težko dosegljiv. Načeloma je celo lepo uravnotežen, če se osebo spodbuja, da nadgrajuje tam, kjer je uspešna (pa najsi je to fizika ali kemija ali pa slikarstvo - oboje gre redko skupaj). Delno verjamem učenki - komentatorki pod seboj - mlademu pod 15 let se vse to itak zdi dramatično in nezaslišano, nam, ki na to gledamo iz odrasle dobe in distance, mogoče ne, ni pa to nič tako neznanega in hujšega, da bi (razen ocenjevanja, če to drži) bilo vredno škandala ali celo inšpekcije, veliko nas je vsaj kdaj doživljalo podobno, delno temu, da starši delajo iz muhe slona, punci je očitno zmanjkala točka za kakšno gimnazijo, pa najdi, obtoži krivca. Nikakor nisem pristaš tega (razen, če prijav ni več), da se za vsako oceno kliče inšpekcijo in troši javni denar, naj bodo za to komisije učiteljskih aktivov (če ne, naj se povežejo sosednje šole med seboj, saj jih imamo cel kup), ki naj dosodijo drugo mnenje, konsenz obvelja, konec. Mislim, da je primer sramota za vse vpletene.
zoooom
11. 12. 2018 21.07
+13
Se vidi, da ne ves kaj se pri glasbi danes ucijo..
Do amena
11. 12. 2018 20.23
+49
Vsak prej ali slej dobi kar mu gre...starši ali učiteljica...pa nevem zakaj se gre, ampak na hitro se mi zdi da je vse sociopatski kretenizem na samem vrhuncu...
Lesnik.inpol
11. 12. 2018 19.59
+24
Vsi, ki ste glasni glede tega primera. Sem bila tudi sama učenka te učiteljice in lahko samo povem, da se čudim, da so jo šele sedaj prijavili. Ocenjevanje je pri njej popolnoma subjektivno! Prvi dan pri učni uri je vse učence stestirala glede petja. Moral je vsak posebaj priti gor in nekaj zapeti. Tisti, ki smo imeli posluh, nam je v zvezek napisala, da imamo posluh in da nas vabi, da se pridružimo pevskemu zboru. Do naslednjega tedna, smo morali to pokazati našim staršem in ji prinesti pokazat njihov podpis (verjetno je računala, da bodo starši ponosni na nas in nas "prisilili", naj se pridružimo pevskemu zboru). Prav tako je obljubila petico vsakemu, ki bo hodil k pevskemu zboru. Konec leta tisti, ki smo hodili k pevskemu zboru nismo imeli problemov, v večini smo vsi imeli zaključeno oceno 5, spraševanja za nas ni (druge je) bilo, kajti "je vedela, da znamo, ker smo v pevskem zboru". Kaj pa je pomenilo biti v pevskem zboru? To je pomenilo, da si vsake toliko časa nastopal, in bil tarča posmehov vrstnikom. Prav tako nas je silila, da se oblačimo v njene kostume (enkrat npr. smo morali obleči bele halje in smešne nabrane roza trakove okoli vratu, da smo izgledali kot klovni, naši vrstniki pa so se nam še bolj smejali)). Da bi odklonil nošenje kostuma je bilo neprimerno. Prav tako je vsakega izprašala, če igra kakšen inštrument. Tisti, ki je, je nujno moral zaigrati kaj na šolskih prireditvah. Tudi sama sem igrala inštrument, vendar nisem želela nastopati (pred vrstniki smo izpadli kot "piflarji"), kar je seveda profesorici šlo v nos in mi na prefinjen način povedala, da če ne bom nastopala, bo to vplivalo na moje ocene. Takrat je bilo prvič, da sem imela napad hiperventilacije, ki se je ponavljal dokler nisem izstopila iz zbora. Zakaj sem vse to trpela? Želela sem se vpisati na najboljšo gimnazijo v Sloveniji in imeti Zoisovo štipendijo. Že tako sem se mučila pri vseh predmetih, da enostavno nisem smela dovoliti, da bi mi glasba uničila povprečje in moje opcije za prihodnost. Enega dne pa mi je bilo zadosti. Tri leta sem bila v pevskem zboru, četrto leto pa sem ji povedala, da ne bom več obiskovala tega krožka. Seveda je sledil govor, vsakič, ko je kdo izstopil iz zbora je tudi na vajah zbora in pri pouku pred vsemi imela kakšne 15 min govor o tem učencu, o tem kako se je "nespodobno" vedel in kako je neresen, da je izstpil iz zbora. Kakšne so bile moje posledice? Prvič sem bila vprašana glasbo. Vprašana sem bila čisto zadnja, kljub temu, da sem izrazila željo, da bi bila vprašana prej. Znala sem vse, vendar je rekla "bomo še naslednjič videli". Ker sem tudi naslednjič znala vse, ni bilo drugega, kot da mi je z nejvoljo dala oceno 5. Vendar sem bila ena izmed redkih srečnic. Poznam kar nekaj učencev, ki so hodili v glasbeno šolo in so obvladali snov, vendar niso hodili v njen "sveti" pevski zbor. Zato so imeli pri glasbi zaključeno oceno 4. (še kot zanimivost... večina šolskih je bilo preživetih tako, da smo pol ure jemali snov, pol ure pa poslušali hvalospeve njenih otrok) Lasko samo zaključim, da se naj učiteljica ne dela sedaj "revice", saj si je sama nakopala to nase. Koliko učencev je trpelo njeno maltretiranje... Na OŠ LA je bila v mojih časih najmanj priljubljena učiteljica.
sky100
11. 12. 2018 20.13
+45
Glede na to, da se je zgodba pojavila v medijih, bilo prav, da še starši povejo svojo plat zgodbe pred kamero, če se je hčerki zgodila krivica s strani učiteljice.
zoooom
11. 12. 2018 20.17
-10
Zentrum
11. 12. 2018 20.43
+24
EVO! Hvala, justandonlyme, saj sem vedel, da zadeva niti slučajno ni tako enostranska. Tudi naš učitelj glasbe je imel enak pristop - tisti, ki so hodili k pevskemu zboru, so med letom brez problema dobivali 4 in 5, za tiste, ki ne, pa je že sam na začetku šolskega leta jasno povedal, da več kot 3 ne bomo dobili. In to je tudi uresničil. Pritožb nad tem ocenjevanjem je bilo veliko, s tem da v mojem primeru šola sploh ni ukrepala, kot da je to nekaj normalnega. Kar me pa najbolj zmrazi pri tem primeru je pa odnos ljudi, ki so danes komentirali pod to novico, namreč noben se sploh ni vprašal, koliko tega je res in koliko ni, vsi so dali prav učiteljici češ kako je boga, kako so mulci razvajeni in podobno. Kako preprosto lahko mediji zmanipulirajo množico, ko napihnejo neko zgodbo oz. jo prikažejo tako enostransko, kot so jo danes, je prav srhljivo.
snežek
12. 12. 2018 07.30
+13
Četudi je imela učiteljica neprimerne učne metode, bi se to moralo rešiti znotraj osnovne šole in njenih strokovnih služb. Kot vem v šoli obstaja svet staršev, na razpolago so ravnatelj, psiholog, socialni delavec, verjetno še kakšna komisija itd.
Zentrum
12. 12. 2018 08.46
+8
Mogoče pa se je reševalo in se o tem ne poroča. Saj vidiš, da je že celotni članek sestavljen 100 odstotno v prid učiteljice, na meji absurdnosti, češ kako lahko nekdo na podlagi treh štiric zahteva zaključno petico. Tukaj manjka toliko podatkov, da glava boli.
Nikita.s
11. 12. 2018 19.57
+40
Koliko pa so imeli tile starši oceno v matematiki
zoooom
11. 12. 2018 19.48
+15
Pa po drugi strani... a je normalno, da gres za en let na bolnisko, ce ti pride inspektor pogledat kaj delas??
sky100
11. 12. 2018 19.52
+18
Učiteljica je pod velikim psihičnim pritiskom. Poskusi bit v njeni koži, ko ti starši in inšpektor"visijo" za vratom.
zoooom
11. 12. 2018 20.01
-8
Ja mas prav. Uciteljica je lahko labilna, custveno nestabilna oseba... do je samo dobro za otroka!
zoooom
11. 12. 2018 19.47
+1
Pri nas je vedno kriv nekdo tretji. A ni normalno, da imamo inspektorja? A ni normalno, da inspektor reagira, ce dobi prijavo?
zoooom
11. 12. 2018 19.41
-11
Ucenka je imela vse ostalo pet. Redko je sploh dobila stirico. Razen pri glasbi. In ko je bila vprasana za tretjo oceno se je vec dni pripravljala in po pricevanju ocividcev res veliko znala. Ampak saj veste kako je bilo. Ko si je prfoksa vbila v glavo, da si ne zasluszis vec kot tri, si pac za vse vecne case ostal na trojki...
Mali medo
11. 12. 2018 20.49
+10
FIGEC
12. 12. 2018 22.06
-1
Beseda je tekla o štirki. In kdo so bili očividci? Otroci? Pa sploh veste, kako lahko jih je zmanipulirati? Sem občutil na svoji koži...
Yasha Yash
11. 12. 2018 19.31
+43
Me zelo zanima, zakaj ime te mame-sodnice ni javno objavljeno (še) ?
murkecc
11. 12. 2018 19.18
+28
In taki inšpektorji in podobni iz JU lepo živijo na naš račun. Delajo pa samo škodo.
sky100
11. 12. 2018 19.21
+13
Neprijatelj
11. 12. 2018 19.15
+31
Starši so, najmanj na metadonu.
sky100
11. 12. 2018 19.18
+7
nb2000
11. 12. 2018 19.14
+59
dragi starši se vi zavedate kakšno slabost delate svojim otrokom z takimi primitivnimi zadevami. Takšen otrok ko se zaposli po veliki večini ni nič z njega takšni lahko gredo delat samo v javni sektor kjer vse to podpirajo. Sam sem na položaju kjer imam opravka z prvimi zaposlitvami katastrofa kaj je zmožen en 20-letnik (samo mobitel) pol pa seveda starši hodijo jamrat da se bo popravil in ne vem kaj še vse nebo se takšnega ste ga naredili z zgoraj navedenimi dejanji. Da se razumemo niso vsi takšni je pa skoraj večina. Celoten sistem nas vodi v propast. Žalostno je gledat vse to Gospa Steklasa držite se na koncu se vedno pokaže kaj je prav imate 1000% podporo z moje strani
sky100
11. 12. 2018 19.15
+13
Kaj češ, to so posledice permisivne vzgoje.
zoooom
11. 12. 2018 20.03
-3
Ce ze, so to posledice napacnega pristopa k permisivni vzgoji. Al mogoce zagovarjas pretepanje otrok?
FIGEC
12. 12. 2018 22.10
+1
Dobil sem jih mnogo. In včasih je katera padla tudi mimo, ker sem bil hiter in sem se umaknil. Danes vem, da je vsake take bilo škoda in to vselej javno tudi priznam.
biggbrader
11. 12. 2018 19.09
+44
Zaradi "bolanih staršev" in zaradi tovarišijske ekonomije advokatov, inšpektorjev, sodnikov in podobnih tipčkov, se dogajajo take in podobne absurdne zadeve, ki na dolgi rok najbolj škodujejo šolarjem.
sky100
11. 12. 2018 19.00
+70
Staršem te deklice priporočam, da se, glede na počasnost naših sodišč, kar direkt pritožijo na Evropsko sodišče za človekove pravice, kjer jim bodo povedali, da se štirice vedno zaključijo s štirico.
Zentrum
11. 12. 2018 19.10
-15
Še enkrat, to, da jo tožijo zaradi zaključne štirice, je izjava učiteljice, ne dejstvo. Jaz ne vem, a v šoli noben od vas ni imel kritičnega branja? Dejanskega razloga za tožbo oz. za grožnje NE poznamo, ker NE poznamo druge plati te zgodbe.
sky100
11. 12. 2018 19.13
+33
Potem pa naj pred kamero spregovorijo še starši in povedo svojo plat zgodbe.
1918
11. 12. 2018 19.17
+18
Zentrum
11. 12. 2018 20.45
+3
sky100, tako je, preden kdor koli naredi kakršen koli zaključek, mora slišati še drugo plat zgodbe, normalno.
Viejo cabron
11. 12. 2018 18.51
+20
Ocena 4 precej pove o učencu. Je dovolj inteligenten, da se malo uči in dovolj len da se na rabi piflati za 5. Odličnjaki pa so žal osebe s piflarsko mentaliteto in manjkajoči IQ nadomestijo z nenehnim piflanjem in življenje gre mimo njih.
FIGEC
11. 12. 2018 19.11
+15
Nekoč mi je kot študentu strojništva v VTŠ Maribor prof. Popovič dejal, da fakulteto verjetneje konča tisti študent, ki morda ni najbolj pameten, je pa priden, kot pa tisti, ki je zelo inteligenten, a len in ne spusti mimo nobenega žura. Spadal sem žal med one druge. Žal...
FIGEC
11. 12. 2018 19.12
-3
Se opravičujem za podvojen komentar, a aplikacija po tisti famozni prenovi žal ne dela nikak.
zoooom
11. 12. 2018 19.38
+8
To, da si spadal med zurerje se ne pomeni, da si blazno inteligenten.. zakaj se mi zdi, da se samo tolazis... ;-)
FIGEC
12. 12. 2018 22.13
+2
Morda zato, ker pa ti si blazno inteligenten in si to supersenzorično začutil...
sky100
11. 12. 2018 18.36
+47
Tale primer je kretenizem brez primere, v katerega so vpletli nič krivo učiteljico.