Slovenija

'Grozljiva grožnja je groziti 38 ljudem, ker so nekje stali 22 sekund'

Ljubljana, 10. 10. 2022 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

38 novinarjev Radiotelevizije Slovenija, ki so v petek prejeli opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, nima formalne podlage za ugovor, so bili v svojem odzivu jasni zaposleni na RTV, zato vodstvo obtožujejo zlorabe instituta opozorila, preprečevanja stavke, nadaljevanja pritiskov in groženj ter nepripravljenosti k dialogu. Ob tem poudarjajo, da pri tem opažajo podobnosti z lanskim šikaniranjem na Policiji. Do izdaje opozoril najvidnejšim stavkajočim so prav tako ostri v Društvu novinarjev Slovenije (DNS).

Na konferenci o prejemu opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja so novinarski sindikati, svet delavcev in stavkovni odbor RTV tudi glasno opozorili na luknjo o internih pravilnikih RTV in zakonskih aktih o delovnem razmerju, zaradi katerih 38 delavcev, ki je opozorila prejelo, nima možnosti ugovora. Gre namreč za institut, ki po zakonu o delovnih razmerjih ne predvideva možnosti formalnega ugovora, je pojasnila predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in koordinacije Helena Milinković.

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) poziva vodstvo zavoda, naj umakne opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, ki jih je v petek poslalo 38 novinarjem.
Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) poziva vodstvo zavoda, naj umakne opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja, ki jih je v petek poslalo 38 novinarjem. FOTO: Bobo

V Koordinaciji novinarskih sindikatov menijo, da se je z zlorabo instituta delodajalec izognil vodenju morebitnih disciplinskih postopkov. Do sedaj naj bi v vodstvu uvedli tri, na nobenem niso bili uspešni. 

"Z zlorabo tega instituta se je vodstvo RTV-ja izognilo tudi vsem formalnim postopkom ugotavljanja ali dokazovanja očitanih kršitev, s čimer so domnevne kršitve postale utemeljene, sankcije pa upravičene," je bila kritična Milinković. Hkrati je opozorila, da zaposleni na zavodu neutemeljene opomine razumejo kot nadaljevanje pritiskov in groženj ter da predstavljajo nedopustno in nezakonito trpinčenje na delovnem mestu oziroma kolektivni mobing. Razglasila je, da stavkovni odbor 38 opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja razglaša za nična.  

Ker so delavci opozorila prejeli v času stavke, ki traja že od 13. maja, vodstvo obtožujejo tudi preprečevanja stavke in kršenja 13. člena zakona o stavki, kjer piše, da stavka ne pomeni kršitve delovne obveznosti, ne sme biti podlaga za začetek postopka za ugotavljanje disciplinske in materialne odgovornosti delavca in ne sme imeti za posledico prenehanja delovnega razmerja delavca. Opomine so po besedah Milinkovićeve prejeli vidnejši posamezniki, ki že leto dni opozarjajo na slabe razmere v zavodu. Hkrati so opomine označili kot kratenje pravice do svobode govora in obveščanja javnosti o cenzuri ter dogajanja na javnem mediju. 

Opozorila so prejeli, ker so proti koncu avgusta in v začetku septembra s prihodom v televizijski studio izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi, je povedala Helena Milinković.
Opozorila so prejeli, ker so proti koncu avgusta in v začetku septembra s prihodom v televizijski studio izrazili solidarnost s šikaniranimi kolegi, je povedala Helena Milinković. FOTO: Bobo

'Opomine naj se umakne'

Vodstvo so zato pozvali, naj opomine umakne, saj preprečujejo sporazumno sklenitev stavke, kljub novim pritiskom pa je sindikat pripravljen na 13. krog pogajanj, ki naj bi se začeli v petek. Ob tem je vodja stavkovnega odbora še dejala, da je medijsko hišo septembra obiskal inšpektor za delo, 20. junija letos so se pogovorili tudi s kriminalisti.  Ob tem so opozorili, da je bila stavka, ki traja že od 13. maja, organizirana  skladu s pravili o stavki. 

V zvezi z opomini se je oglasila tudi podpredsednica novoustanovljenega sveta delavcev Ilinka Todorovski, ki je bila prav tako kritična do vodstva. Izpostavila je predvsem, da med vrhom in delavci ni nobenega dialoga. V petek bi se namreč moral  Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough prvič sestati s svetom, a ga na pogovor ni bilo. "Namesto da bi se z nami na odprti sceni pogovarjal o razmerah v zavodu, je tiho v neki sobani, kjer koli, podpisoval opomine ljudem, ki tej hiši ne škodijo," je bila kritična podpredsednica. Ob tem je poudarila, da vodstvo z odsotnostjo in bojkotom sodelovanja delavcem sporoča, da so manjvredni. 

Če pa bi dialog obstajal, bi generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha vprašala, koliko ukorov bo podpisal tistim, ki ne opravljajo svojega dela in sploh ne prihajajo v uredništvo, koliko tistim, ki svoje podrejene zmerjajo na družbenih omrežjih, in koliko samemu sebi, ker ob kršitvah programsko-produkcijskega načrta ne ukrepa in ker je odgovoren za dogajanje na zavodu, je povedala Ilinka Todorovski.
Če pa bi dialog obstajal, bi generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha vprašala, koliko ukorov bo podpisal tistim, ki ne opravljajo svojega dela in sploh ne prihajajo v uredništvo, koliko tistim, ki svoje podrejene zmerjajo na družbenih omrežjih, in koliko samemu sebi, ker ob kršitvah programsko-produkcijskega načrta ne ukrepa in ker je odgovoren za dogajanje na zavodu, je povedala Ilinka Todorovski. FOTO: Bobo

Hkrati je opozorila, da je pogovor v času, ko se RTV nahaja v organizacijskih, programskih, finančnih in poslovnih težavah, nujen. Dodala je še, da je novoustanovljeni svet enakovreden direktorju in da pričakujejo odgovor, saj da je to njegova službena dolžnost. "Grožnje niso dialog," je ob tem še izpostavila in dodala, da si ugleda in spoštovanja ne moremo pridobiti s cinizmom, podcenjevanjem in pisanjem opominov.

Tudi svet delavcev bo s svojimi aktivnostmi še nadaljeval, je zaključila Todorovski in parafrazirala enega izmed svetnikov RTV: "Grozljiva grožnja je groziti 38 ljudem, ker so nekje stali 22 sekund." 

Poziv vladi: Izpolnite predvolilne obljube in obvarujte RTV

Na opomine so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije ."Gre tudi za dejanje s pozicije moči zoper podrejene, ki že šest mesecev stavkajo," so zapisali. Ob tem so se v zapisu obrnili tudi na vlado, ki so jo pozvali, naj prevzame odgovornost in izpolni predvolilne obljube glede javnega zavoda. "Gre za igro izčrpavanja in mrcvarjenja medija, ki smo jo spremljali že na Slovenski tiskovni agenciji, zato od vlade pričakujemo, da izpolni predvolilne obljube in prevzame odgovornost," so izpostavili.

"Javnost pa pozivamo, naj na prihajajočem referendumu glasuje za uveljavitev novele zakona o RTVS, ki je nujen korak stran od vpliva vsakokratne politike na javni radioteleviziji," so se na DNS obrnili tudi na volivce. 

Poziv vladi je na novinarski konferenci izrazil tudi svet delavcev, ob tem pa izrecno opozoril, naj luknje v pravilnikih in zakonu odpravi. 

Pritiski spominjajo na tiste na Policiji

Na današnji novinarski konferenci je vodja stavkovnega odbora Helena Milinković tudi izpostavila, da pritiski na delavce RTV-ja spominjajo na tiste, ki so se pred približno enim letom dogajali na Policiji. Ob tem se je zahvalila Sindikatu policistov Slovenije, ko so prav tako že opozorili na podobnosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo, nad nekdanjim direktorjem Policije Antonom Olajem se je v času njegovega vodenja zvrstilo več obtožb, ki so ga bremenile več primerov šikaniranja zaposlenih na delovnem mestu in oviranja dela preiskovalne komisije, uvedel naj bi tudi cenzuro sindikalnih obvestil. Kritične posameznike naj bi premeščal na druga delovna mesta, s tem pa še dodatno oteževal delovanje sindikatov. 

Olaj naj bi šikaniral namestnika direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Davida Antoloviča in nekdanjo generalno direktorico Policije Tatjano Bobnar.

Predsednik preiskovalne komisije DZ Rudi Medved je aprila ocenil, da je bilo postopanje Olaja v obeh primerih politično motivirano, kar se je začelo kazati po tistem, ko sta bila Antolovič in Bobnarjeva kot priči povabljena pred preiskovalno komisijo. Olaj je še pred Antolovičevim pričanjem pred komisijo DZ uvedel nadzor nad delom posebne komisije za zaostanke, ki jo je vodil Antolovič. "Ta zrežiran nadzor seveda ni pokazal nič," je dejal Medved.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (324)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kmalu
26. 11. 2022 08.51
+1
Ti novinarji, so samo otroci staršev komunizma, zavedeni v dolgoletni okupaciji Slovenije , sploh ne vedo,kaj so vrednote Slovenskega naroda. So sramota za Slovenski narod , mešanica balkana.
proofreader
11. 10. 2022 08.10
-1
Naj aktivisti zakupijo oglasni prostor in predstavljajo svoje težave, če niso sposobni organizirati soočenja obeh strani. Ne pa da stalno promovirajo sebe in svojo pristranskost in nezmožnost profesionalnega dela.
ROMELS
11. 10. 2022 08.08
+0
Sekundnežem ni uspelo ugrabiti RTV-ja????????
proofreader
11. 10. 2022 08.12
-1
Ne izpustijo ga iz rok. Dve leti smo videli, kako lahko neprofesionalno poročaš o stvareh in ne dovoliš drugi strani, da predstavi svoja stališča.
proofreader
11. 10. 2022 08.06
-1
Torej bo sedaj v Odmevih na koncu segment, kjer bodo različni stavkajoči v studiu predstavljali svoje težave? Po abecednem vrstnem redu glede na ime podjetja.
proofreader
11. 10. 2022 08.02
+1
Ladislav Troha je tedne stal pred vhodom in niso nič poročali. Ko je on s četico podpornikov vstopil v studio, so nanje poslali specialce. Za levičarske aktiviste pa njihov vdor v studio ni sporen? In zakaj si ne upajo soočiti z direktorjem v oddaji?
sinhron
11. 10. 2022 08.00
-1
Tandem ,generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough in Urbanija s pomočjo pete kolone SDS na RTV stopnjujeta strahovlado v RTV in želita odstraniti vse , ki niso pripravljeni sprejeti SDS-ove ideologije , načina komuniciranja in poročanja , kot je na NOVA 24 !
Kmalu
26. 11. 2022 08.41
Ogabno, še vedno bi morala prevladovati samo komunistična ideologija, osamosvojitev bi naj pomenila odmik od komunistične tiranije Slovenskega prebivalstva in znova oživiti Slovenske vrednote , ki pa so vedno bile naprednejše od balkanizmu.
Salting
10. 10. 2022 21.56
+1
Prava umetniška inštalacija bi bila, da bi se Grah Whatmoug in Urbanija oklepala en drugega in kričala na tleh studija, ko bi dobila odpoved in bi ju prišla odstranit policija 🤭
Mirko Igor
10. 10. 2022 21.46
+0
Novinarji imajo pravico do stavke.
Mirko Igor
10. 10. 2022 21.47
+2
Nestrpnost je v Sloveniji pravilo vseh. Besede SMRRT, LEVNUJARJI, JANŠISTI, OVCE, ....
Mirko Igor
10. 10. 2022 21.47
+1
koral45
10. 10. 2022 21.45
+3
RTV- Slo plačujem redno, gledati pa nimam skoraj nič in to ne samo zadnje čase. Na programu so samo neke ponovitve, filmi, reklame in še enkrat reklame. Pred poročili kjer je jedro 10 minut, je pred tem 15 min. reklam, po poročilih 15 min. reklam. Ne vem zakaj so ti mnogoštevilni zaposleni na treh programih, imajo pa vsebine za en program.
Salting
10. 10. 2022 21.42
-1
Večni lenuhi in javni paraziti SDS sedaj z veseljem in prostovoljno plačujejo RTV prispevek, ker so se na RTV prisesale neke janšistične pijavke...
kristofus@email.si
10. 10. 2022 21.46
+2
A spet projecirate svoje lastnosti na druge*
Salting
10. 10. 2022 21.51
+0
Nikakor. Bi rekel, da je to lastnost janšistov, ampak le-ti so tako možgansko podhranjeni, da niso sposobni niti lastne misli, kaj šele projecirati. Vse kar janšist lahko naredi je monotono ponavljanje kriminalnih sloganov JJ...
SAMO JEZNI
10. 10. 2022 21.40
-1
Ne vem kaj je tem SDS vernikom. A so bili zlorabljeni ? Patološki frust zaradi nizkega intelekta ? Saj bo, enkrat, nekem paralelnem SDS svetu
ArkaMast
10. 10. 2022 21.35
+1
komunizem se vrača
INAZ
10. 10. 2022 21.18
+2
Stavkajoči zlorabljajo javni servis za izsiljevanje svojih levičarskih privilegijev.
Omas1313
10. 10. 2022 21.16
+0
JJ bi jih zrihtal z vodnim topom🤭
Salting
10. 10. 2022 21.22
+1
Fašisti SDS grejo z vodnim topom, solzivcem in plinom na otroška igrišča, ker so proti otrokom in za popolno uničenje Slovenije...
proofreader
11. 10. 2022 08.04
-1
Policija je opozarjala, da bo vrh EU in naj se izogibajo centru Ljubljane in protestom, sploh pa naj na proteste ne vodijo otrok. Oni pa lepo na proteste.
Salting
11. 10. 2022 18.32
+2
Fašisti SDS pa s bojnim plinom nad otroke. JJ ima kri na rokah!
INAZ
10. 10. 2022 21.16
+3
Naj že nehajo delat kraval in začnejo delat in to profesionalno in v skladu z novinarsko etiko. Tile pritiski so navadna izmišljotina. Nihče še ni povedal kdo, kdaj, kako konkretno vrši pritisk.
Salting
10. 10. 2022 21.31
+0
Torej tebi INAZ opomin pred odpovedjo ni nikakršen pritisk? Glede na to, da tipično SDSovsko verjetno nimaš niti OŠ, tudi ne znaš sklepat kdo izda opomin pred odpovedjo?
kristofus@email.si
10. 10. 2022 21.49
+0
Jonoj, vse ste povedali o sebi. Zakaj ste pa dobili opomin pred odpovedjo?
Salting
10. 10. 2022 21.53
+0
Jaz ga nisem dobil, mogel bi ga pa najmanj L'Oreal Urbanija zaradi nekompetentnosti...
Grunf1
10. 10. 2022 21.14
+0
22 min.so stali in že so težave,ker drugače pa švicajo od dela in se vseh 8 ur ne ustavijo.
makz75
10. 10. 2022 21.11
+3
po mnenju sindikata ima torej vsak pravico med dnevnikom oz. 24 ur priti v studio in izraziti nestrinjanje oz. stavkati? naj stavkajo to je njihova pravica ...na ulici ,pred parlamentom itd. tako kot mi vsi ostali
nikhrast
10. 10. 2022 21.22
-2
Kako nesposoben sindikat. Če stavkaš, potem zapustiš lokal, delodajalec pa uvede nadzor. Pa plačana stavka, pa kaj še vse smešnega slišiš.
nonac
10. 10. 2022 21.08
+3
A kar šest mesecev že stavkajo? Hm, pa plačo vseeno dobijo? Na trgu dela jih težko pričakujemo, v gospodarskem sektorju bi se prav gotovo izredno izkazali.
Salting
10. 10. 2022 21.20
+1
Parazita Janšo tudi že težko pričakujemo v gospodarskem sektorju...
vidavidal
10. 10. 2022 21.06
+3
Žalostno oz. sramota, da se na javni RTV, ki jo plačujemo RAZLIČNOMISLEČI (levi, desni, kot tudi mnogi oni, ki nismo ne eno in ne drugo) bije takšna bitka. RTV ima sicer še kar dobre programe, le pri informativnemu primanjkuje strpnosti. Kot jo primanjkuje tudi nekaterim žaljivim komentatorjem pod tem člankom.
jodr
10. 10. 2022 21.05
+3
38 huliganov je vdrlo v studio in motilo informativno oddajo in to 2×. Treba jih je sankcionirati!