Slovenija

Groznik ne bo sprožil upravnega spora, ker mu vlada ni podelila novega mandata

Ljubljana, 29. 07. 2022 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
2

Generalni državni odvetnik Jurij Groznik zaradi neimenovanja za vnovičen mandat na položaju generalnega državnega odvetnika ne bo sprožil upravnega spora. Ob odločitvi o tem je upošteval več različnih vidikov, a se za sprožitev upravnega spora naposled vendarle ni odločil, si pa želi, "bi bil njegov odziv v pomoč vladnim razmislekom glede nujnih sprememb Zakona o državnem odvetništvu". Izpostavil je namreč več vprašanj, ki jih odpira odločitev vlade.

Izhodišča za odločitev vlade sicer po mnenju generalnega državnega odvetnika Jurija Groznika korenito posegajo v dosedanje koncepte razumevanja dela državnega odvetništva, predvsem v smislu prioritetne zakonske dolžnosti državnega odvetništva varovanja premoženjskih in drugih interesov države, so sporočili z državnega odvetništva. Ob tem pa sprožajo številna vprašanja, ki jih je tudi naštel.

Gre za vprašanje o tem, kakšna mora biti aktivnost državnega odvetništva kot edinega odvetnika države in same države pri zastopanju premoženjskih in drugih interesov slednje. Nadalje je tu tudi vprašanje samostojnosti državnega odvetništva kot celote in nenazadnje tudi predpisane samostojnosti vsakega državnega odvetnika. Prav tako gre tudi za vprašanje zaupnosti razmerja državnega odvetništva in vsakokratne vlade ob dejstvu, da državno odvetništvo zastopa Republiko Slovenijo kot celoto, meni Groznik.

Jurij Groznik
Jurij Groznik FOTO: Bobo

"Nenazadnje se postavlja tudi vprašanje smiselnosti presoje posebne neodvisne komisije, ki vsebinsko presoja ustreznost kandidata za generalnega državnega odvetnika in višjih državnih odvetnikov. S tem v zvezi se postavlja vprašanje manevrskega prostora pri odločanju vlade kot političnega organa ob že podanem mnenju prej navedene komisije," dodaja.

Da je Groznik pri tehtanju, ali bi se za upravni spor odločil, upošteval potrebnost odločitve sodišča glede predhodno navedenih vprašanj, kar je izjemnega pomena za nadaljnje delo državnega odvetništva, kar bo hkrati lahko razlog za spremembo Zakona o državnem odvetništvu, sporočajo z državnega odvetništva. Ter da je upošteval tudi dejstvo, da je državno odvetništvo zakoniti zastopnik države in generalni državni odvetnik predstojnik te institucije. "Za temeljito in dobro sodelovanje je potrebno maksimalno zaupanje med državnim odvetništvom in generalnim državnim odvetnikom na eni strani in vlado na drugi strani," poudarjajo v sporočilu.

Ob tem je pri svoji odločitvi upošteval še nujnost zagotovitve nemotene kontinuitete dela in vodenja državnega odvetništva, ki ne sme biti obremenjeno s kandidiranjem za nadaljnji mandat. "Iz teh razlogov se za upravni spor ni odločil, želi pa si, da bi bil njegov odziv v pomoč vladnim razmislekom glede nujnih sprememb Zakona o državnem odvetništvu," še sporočajo z odvetništva.

Spomnimo

8. julija je vlada odločila, da Grozniku ne podeli novega mandata na mestu generalnega državnega odvetnika. Kot je po seji dejala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, po oceni vlade Groznik namreč ni skrbel za uresničevanje ciljev in poslanstva državnega odvetništva. Ministrica je tudi napovedala nov razpis za njegovega naslednika.

Razpis naj bi bil glede na napoved objavljen danes, morebitna pritožba Groznika pa ga ne bi zadržala, je že predhodno dejala Švarc Pipanova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
29. 07. 2022 21.50
+2
Seveda ne sproži upravnega spora, ker ve, da bi izgubil!!!
pekoči paradižnik
29. 07. 2022 16.54
+3
Vlagal je protiustavne tožbe proti protestnikom..... izgovor, da je delal po navodilih delodajalca ne vzdrži. Uprl bi se janšizmu, odstopil ali se dal odstaviti in danes bi bil heroj, tako je pa navadno usrane janšistično. Če ga pacient ni zamenjal, potem je bil zadovoljen z njegovim delom, kar pomeni, da ne more veš opravljati te funkcije, ker sedaj je svoboda in janšizem je nezaželjen in počasi crkava.