-1°C

Hojsovo objavo seznama plač policistov bo obravnaval KNOVS

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /
KOMENTARJI
1510
Kaj za policijske uslužbence, katerih plače in imena je razkril Aleš Hojs, pomeni uresničitev grožnje notranjega ministra? Na seznamu so poleg plač namreč navedeni vsa imena, položaji, ki jih zasedajo, oddelki ter policijske uprave, ki jim zaposleni pripadajo. Na seznamu je tudi več kot 50 pripadnikov Specialne enote Policije. Nasprotniki Hojsove poteze so prepričani, da je minister s tem vsem, tudi tistim, ki bi te podatke zlorabili in ogrozili varnost države in državljanov, omogočil dostop do zelo občutljivih podatkov. Prav tako naj bi z objavo decembrskih plač zavajal glede njihove višine, saj te vključujejo vse dodatke in ne predstavljajo povprečja plač.

VEČ VIDEOVSEBIN

10:21

Iz 24UR ZVEČER: Pirc Musar in Žaberl o objavi policijskih plač

03:40

Jani Möderndorfer o objavi seznama plač policistov

Ker je Policijski sindikat Slovenije v ponedeljek začel izvajati policijsko stavko, je Aleš Hojs, kot je že predhodno zagrozil, objavil podatke o plačah policistov. Njegova poteza je nemudoma sprožila oster odziv v javnosti in politiki.

PREBERI ŠE
Hojs izpolnil grožnjo in objavil poimenski seznam plač policistov

"Policija je varnostna služba. Minister Aleš Hojs je razkril podatke, ki so po pravilniku varovani in po zakonu niso javni. Objavil je imena mobilnih kriminalističnih oddelkov, ki izvajajo tajno opazovanje in sledenje, kot tudi imena posameznikov Specialne enote Policije," je na družbenem omrežju zapisal predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD). 

Aleš Hojs.
Aleš Hojs.FOTO: Bobo

Nemec opozarja, da imajo sedaj tuje obveščevalne službe in kriminalci dostop do podatkov nacionalnega pomena. Nemec je pozval še k takojšnji odstranitivi Aleša Hojsa s funkcije ministra, saj ta predstavlja "največjo grožnjo nacionalni varnosti v zgodovini slovenske policije"

Na odgovor Hojsa, ki je spomnil, da informacijski pooblaščenec v objavi ne vidi kršitev varstva osebnih podatkov, pa je Nemec odgovoril, da je "ključ v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju - 38. člen, peti odstavek" ter pravilniku o zaščiti podatkov policije. "Z vašo objavo ogrožate varnost policistov in varnost države," je navedel Nemec.

Omenjeni člen zakona o sistemu plač v javnem sektorju govori o javnosti plač v javnem sektorju, v odstavku, ki ga izpostavlja Nemec, pa pravi, da določba o tem, da so plače javne, "ne velja za podatke o plačah javnih uslužbencev v obveščevalnih in varnostnih službah".

Seja KNOVS bo v petek ob 12. uri.

PREBERI ŠE
Objava policijskih plač: Nespametno, nekorektno in nedopustno z vidika varnosti

Na to, da gre za zelo sporno in tvegano prakso, ki ogroža nacionalno varnost, opozarja tudi poslanec LMŠ Nik Prebil.

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer je v današnji izjavi za medije glede objave poimenskih podatkov o bruto plačah javnih uslužbencev ministrstva za notranje zadeve, policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve, ki jo je odredil notranji minister Aleš Hojs, povedal, da bi bilo zanimivo videti tudi seznam useh, ki imajo uradno dovoljenje za nošenje orožja v državi. "Minister Hojs povsod vidi sovražnike in grožnje, v resnici je pa sam sebi največja grožnja."

Jani Möderndorfer
Jani MöderndorferFOTO: 24ur.com

 Möderndorfer je povedal, da nihče nima nič proti objavi podatkov o plačah, da pa je sporna objava imen in ostalih podatkov tistih, ki zagotavljajo varnost države. Gre za ljudi, ki so na specialnih naloga in tistih, ki vodijo ščitenje varovanih oseb. "Sedaj lahko vsaka Micka in Jože vesta, kdo je njihov sosed, ki opravlja določene specialne naloge z določenim namenom. Gospod Hojs pa je s tem ogrozil tudi sebe, saj so sedaj znani tudi vsi njegovi varnostniki."Poslanec je dodal, da gre za zavajujoče podatke, ki upoštevajo tudi dodatke in ne kažejo realne slike plač. Glede ministra Hojsa pa meni, da ta predstavlja pravo grožnjo za Republiko Slovenijo.

PREBERI ŠE
Policija: Objava seznama uslužbencev lahko vpliva na notranjo varnost

Na objavo seznama se je v izjavi za javnost odzvala tudi predsednica SD Tanja Fajon. Objavo podatkov je označila za škodljivo ter da ta vnaša nov konflikt in razdor.

V SMC objavo seznama ne vidijo težave v objavi plač. "Nimamo pa informacij, ali so v seznamu tudi tisti, katerih imena in ostali podatki bi morali ostati tajni," je dejala Janja Sluga

Zakaj so se v sindikatu odločili za stavko?

V Policijskem sindikatu Slovenije s stavko, ki so jo začeli v ponedeljek ob 7. uri in bo trajala do preklica, zahtevajo odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače. Druga zahteva se nanaša na uredbo o napredovanju v plačne razrede javnih uslužbencev, ki ni usklajena s spremenjeno sistemsko zakonodajo. Sindikat zahteva tudi sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence. Zadnja zahteva pa se nanaša na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov.