Slovenija

Hojsovo objavo seznama plač policistov bo obravnaval KNOVS

Ljubljana, 12. 01. 2021 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1512

Kaj za policijske uslužbence, katerih plače in imena je razkril Aleš Hojs, pomeni uresničitev grožnje notranjega ministra? Na seznamu so poleg plač namreč navedeni vsa imena, položaji, ki jih zasedajo, oddelki ter policijske uprave, ki jim zaposleni pripadajo. Na seznamu je tudi več kot 50 pripadnikov Specialne enote Policije. Nasprotniki Hojsove poteze so prepričani, da je minister s tem vsem, tudi tistim, ki bi te podatke zlorabili in ogrozili varnost države in državljanov, omogočil dostop do zelo občutljivih podatkov. Prav tako naj bi z objavo decembrskih plač zavajal glede njihove višine, saj te vključujejo vse dodatke in ne predstavljajo povprečja plač.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pirc Musar in Žaberl o objavi policijskih plač
    10:21
    Iz 24UR ZVEČER: Pirc Musar in Žaberl o objavi policijskih plač
  • Jani Möderndorfer o objavi seznama plač policistov
    03:40
    Jani Möderndorfer o objavi seznama plač policistov

Ker je Policijski sindikat Slovenije v ponedeljek začel izvajati policijsko stavko, je Aleš Hojs, kot je že predhodno zagrozil, objavil podatke o plačah policistov. Njegova poteza je nemudoma sprožila oster odziv v javnosti in politiki.

"Policija je varnostna služba. Minister Aleš Hojs je razkril podatke, ki so po pravilniku varovani in po zakonu niso javni. Objavil je imena mobilnih kriminalističnih oddelkov, ki izvajajo tajno opazovanje in sledenje, kot tudi imena posameznikov Specialne enote Policije," je na družbenem omrežju zapisal predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD). 

Aleš Hojs.
Aleš Hojs. FOTO: Bobo

Nemec opozarja, da imajo sedaj tuje obveščevalne službe in kriminalci dostop do podatkov nacionalnega pomena. Nemec je pozval še k takojšnji odstranitivi Aleša Hojsa s funkcije ministra, saj ta predstavlja "največjo grožnjo nacionalni varnosti v zgodovini slovenske policije"

Na odgovor Hojsa, ki je spomnil, da informacijski pooblaščenec v objavi ne vidi kršitev varstva osebnih podatkov, pa je Nemec odgovoril, da je "ključ v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju - 38. člen, peti odstavek" ter pravilniku o zaščiti podatkov policije. "Z vašo objavo ogrožate varnost policistov in varnost države," je navedel Nemec.

Omenjeni člen zakona o sistemu plač v javnem sektorju govori o javnosti plač v javnem sektorju, v odstavku, ki ga izpostavlja Nemec, pa pravi, da določba o tem, da so plače javne, "ne velja za podatke o plačah javnih uslužbencev v obveščevalnih in varnostnih službah".

Seja KNOVS bo v petek ob 12. uri.

Na to, da gre za zelo sporno in tvegano prakso, ki ogroža nacionalno varnost, opozarja tudi poslanec LMŠ Nik Prebil.

Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer je v današnji izjavi za medije glede objave poimenskih podatkov o bruto plačah javnih uslužbencev ministrstva za notranje zadeve, policije in Inšpektorata RS za notranje zadeve, ki jo je odredil notranji minister Aleš Hojs, povedal, da bi bilo zanimivo videti tudi seznam useh, ki imajo uradno dovoljenje za nošenje orožja v državi. "Minister Hojs povsod vidi sovražnike in grožnje, v resnici je pa sam sebi največja grožnja."

Jani Möderndorfer
Jani Möderndorfer FOTO: 24ur.com

 Möderndorfer je povedal, da nihče nima nič proti objavi podatkov o plačah, da pa je sporna objava imen in ostalih podatkov tistih, ki zagotavljajo varnost države. Gre za ljudi, ki so na specialnih naloga in tistih, ki vodijo ščitenje varovanih oseb. "Sedaj lahko vsaka Micka in Jože vesta, kdo je njihov sosed, ki opravlja določene specialne naloge z določenim namenom. Gospod Hojs pa je s tem ogrozil tudi sebe, saj so sedaj znani tudi vsi njegovi varnostniki." Poslanec je dodal, da gre za zavajujoče podatke, ki upoštevajo tudi dodatke in ne kažejo realne slike plač. Glede ministra Hojsa pa meni, da ta predstavlja pravo grožnjo za Republiko Slovenijo.

Na objavo seznama se je v izjavi za javnost odzvala tudi predsednica SD Tanja Fajon. Objavo podatkov je označila za škodljivo ter da ta vnaša nov konflikt in razdor.

V SMC objavo seznama ne vidijo težave v objavi plač. "Nimamo pa informacij, ali so v seznamu tudi tisti, katerih imena in ostali podatki bi morali ostati tajni," je dejala Janja Sluga

Zakaj so se v sindikatu odločili za stavko?

V Policijskem sindikatu Slovenije s stavko, ki so jo začeli v ponedeljek ob 7. uri in bo trajala do preklica, zahtevajo odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo policijski uslužbenci marca prejeli nižje plače. Druga zahteva se nanaša na uredbo o napredovanju v plačne razrede javnih uslužbencev, ki ni usklajena s spremenjeno sistemsko zakonodajo. Sindikat zahteva tudi sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence. Zadnja zahteva pa se nanaša na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1512)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

provni
15. 01. 2021 13.39
+1
Na Upravi za pomorstvo so vsi delavci seznanjeni z bruto plačami vseh delavcev in posebej z drugimi dodatki, preko sindikata in ni problemov.
zibertmi
13. 01. 2021 12.42
+2
pogrešam članek o zavrnitvi prevoza nosečnice z vojaškim helikopterjem,ta je menda v nadaljevanju žal umrla
prašek
13. 01. 2021 12.24
+7
Janšist - izraz, ki ima dva sorodna pomena: 1. vodljiv in po pravilu popolnoma nič razmišljajoč osebek, ki strumno in samozavestno koraka za svojim vodjem ali svojim dušnim pastirjem ali obema hkrati, če je to ista oseba. Janšist dosledno pozna in prizna samo enega svojega neposrednega vodjo in nato še vrhovnega VODJO. Janšist je osebek, ki verjame samo tisto, kar hoče verjeti, vse drugo pa ga ali sploh ne zanima ali pa enostavno odmisli, ker verjame izključno samo svojemu vodji. Svojemu vodji absolutno verjame tudi takrat in predvsem takrat, kadar njegove oči, ušesa in morebiten preostali (raz)um govorijo drugače, kot trenutno govori vodja. 2. izraz janšist je sinonim za izraz Slovencelj. Slovencelj ne priznava nobene trajne in splošne zgodovine in se od nje ni pripravljen ničesar (na)učiti. Slovenceljna zgodovina v knjigah ne zanima, ker nima nobene trajne zgodovine ampak ima samo trenutno zgodovino. Njegova trenutna zgodovina se začne takrat, ko mu vodja ukaže, da se je začela nova doba, novo štetje časa. Pred tem je bilo samo nejasno obdobje mraka. (Ortodoksni musliman bi za »obdobje mraka« uporabil primerljiv arabski izraz djahiliya = obdobje neznanja, ki v islamu označuje vse obdobje človeštva pred Mohamedom). Slovencelj nikoli ne misli, ker namesto njega z njegovo glavo misli njegov vodja. Karkoli Slovencelj VE, ve samo zato, ker to VE NJEGOV VODJA in mu je vodja to nezmotljivo sporočil ali ukazal. Slovencelj VE, da VODJA VEDNO VE VSE in, da ima samo vodja NA VSAKO VPRAŠANJE VEDNO EDINO PRAVILNE odgovore. Za janšista njegov VODJA VEDNO MISLI,VE in ZNA za oba. Slovencelj ve, da nobeni dokazi niso dokazi, če jih vodja v tistem trenutku eksplicitno ne prizna kot dokaze. Pri tem je vedno absolutno resnično, da kar je pravilno v nekih zgodovinskih okoliščinah, je lahko nepravilno v drugih zgodovinskih okoliščinah (J.V.D.Stalin). O teh okoliščinah vedno in izključno odloča samo vrhovni VODJA. Zjanšati - prikazati kot nedeljivo celoto nekaj, kar ni med seboj v nikakršni zvezi. Primer: SDS je zjanšal dele različnih arhivskih dokumentov v novo celoto, ki dokazuje, kar je pred tem vodja ukazal, da mora dokazovati. Pojanšiti - prisvojiti si tuje zasluge. Primer: Janša je pojanšil osamosvojitev Slovenije. Prejanšiti - spremeniti znana dejstva. Primer: SDS je temeljito prejanšila zgodovino Socialistične Republike Slovenije in nato še Republike Slovenije. Prijanšiti si - pridobiti večje premoženje, ne da bi vedeli, od kje je prišlo. Primer: Janša si je prijanšil luksuzen avtomobil Volvo tako, da ga je plačal z gotovino, potem pa se na uradni državni instituciji ni mogel spomniti, od kje je izvirala ta gotovina.
prašek
13. 01. 2021 12.23
+7
Nekdo je odlično opredelil janšizem, žal pa tega izraza in z njim povezanih izrazov v novem SSKJ, Slovarju slovenskega knjižnega jezika, še ni zaslediti: Janšati - lagati Janševanje - ponarejanje česarkoli npr. izjav, dokumentov itd. Janšizem - izraz, ki ima dva sorodna pomena: 1. vse kar slabega storiš sam, proglasiš, da so to storili drugi. 2. oblika osebne diktature, ki ima svoj izvor v komunizmu stalinističnega tipa. Od stalinističnega komunizma se razlikuje v tem, da v komunizmu resnični komunisti preganjajo namišljene antikomuniste, v janšizmu pa resnični komunisti preganjajo namišljene komuniste.
sinhron
13. 01. 2021 13.33
+4
Prašek , za gornja izvajanja vse čestitke !
prašek
13. 01. 2021 13.52
+2
Dusan21
09. 04. 2021 09.10
Prašek, vidim, da si dober teoretik, retorik, konkretno naštej tri antikomuniste, da narod ve, kdo so ti trije in potem bomo sami znali ostale zvrstiti v vrsto
lotmerzanec
13. 01. 2021 10.47
-3
Zato,ker so se plače v javnem sektoprju skrivale smo prišli do tega da vodilni policisti dobijo 9000 evrov mesečno in direktor STA-ja 8700 evrov!! In za te plače delamo delavci na minimalcih!!
Paskakvali
13. 01. 2021 11.03
+6
Minimalna izobrazba minimalna plača........razen seveda če nisi v SDS.......
Paskakvali
13. 01. 2021 11.04
+7
Janezu reč naj te zaposli na deponiji odsluženih kadrov SDS.......SŽ.......tam boš kot plevel solidno zaslužil.....
zibertmi
13. 01. 2021 11.06
+5
nekateri v tej državi vsaj vedo od kje jim denar na računu,jajo o svojem stanju nimama pojma od kje
Dusan21
09. 04. 2021 09.30
To s plačami mi ne gre skupaj, sosed kamnosek, se vozi naokoli z najnovešo , največjo teslo, ko globoko oki, na sliki z parlament, izgleda tako, kot, da so ga ravnokar potegnili iz flaše proseka, da ima doktorat iz pm, pasulja in margarine , to dnevno ponavlja, Jaz doktor Trček, se. Vozim dnevno z vlakom v Ljubljano, pa pingvin, kdo ti je kriv, na čigave stroške se vozš, vprašaj Željkota, ta ima račustvo v mezicu, a ni doktor kot ti, a ima podobno plačo kot ti in paskavali, žicar
resslovenka
13. 01. 2021 10.36
+4
Je rekel minister Hojs, da ni nor, da bi objavil javno kar nebi smel. No, morda res ni. Noro je zakaj je to storil. 😎
TolstojV
13. 01. 2021 10.33
+0
Obravnaval bo predsednik Knovsa levak Nemec eden tistih lenuhov ki še nikoli ni delal mlati prazno slamo in lepo živi na račun davkoplačevalcev! Treba bi bilo objaviti koliko zasluži mešalec megle Nemec! Upajmo, da partizani niso pozabili na Nemce ko tolikokrat obujajo zgodovino zdajbimajo en primerek v svojih vrstah!
tuna01
13. 01. 2021 10.39
+1
ma nehaj ti s temi "partizani" in "nemci", res ste dolgočasni s tem in ko nimate kaj drugega pa to privlečete na plano, res ste dolgočasni
riss
13. 01. 2021 10.30
+1
Moj predlog: OBJAVITI VSE PLAČE V JAVNEM IN DRŽAVNEM SEKTORJU. Brez izjeme! Pa, da se pošteno zamislimo in podpremo resetiranje in vnovično postavitev vseh sistemov nagrajevanja. Bistveno pa vse oklestiti in zmanjšati razlike.
resslovenka
13. 01. 2021 10.32
+10
Tudi vse place poslancev. nosilcev funkcij in ostalega osebja v DZ, z vsemi dodatki vred. Pa naj se vidi! 😎
cirenij
13. 01. 2021 10.40
+5
CIGU MIGU
13. 01. 2021 10.28
+13
lepo bi bilo objaviti plače po ministrstvih,pa da vidimo plače ,ki jih dobivajo dame za čuvanje fikusa in nakupovanjih v maxiju
akmt
13. 01. 2021 10.27
+0
PLACE VSEH IZ JS BI MORALE BITI JAVNE!!!!! TUDI JAZ SEM V JS, TAKOJ POKAZEM PLACO KOMERKOLI, BREZ PROBLEMA. BOSTE VIDELI, KOLIKO ZASLUZI MEDICINSKA SESTRA PO 20LETIH DELA. Imam diplomo, delam na zelo zahtevnem mestu. z malico in dodatkom za prevoz in z VSEMI dodatki je 1200 eur neto za 8ur dela na dan. Sem zelo zadovoljna, saj sem prej delala v privat sektorju za delovno mesto s specialnimi znanjii dobila na racun 823eur z vsem vred. A ne, dr. Kanc Karin?
Zentrum
13. 01. 2021 10.36
+3
Glede na tvoje komentarje si še tega ne zaslužiš.
riss
13. 01. 2021 10.24
-5
Glej ga glej, še motendorfer je pristavil piskrček. Do vojne za Slovenijo je moj garažni sosed hodil seveda kar v uniformi J(L)A v službo (ni bil Slovenc), bolj mrko odzdravljal na moj pozdrav, potem je pa kar naenkrat bil vsak dan v "civilu", ko je šel v službo. Pomeni obleka naredi vojaka, ali pa v tem primeru policaja. Tisti, ki dela v običajnih oblačilih, se pa ne izdaja že z videzom, lahko pa s pristopom, če je to potrebno. NOBENE ŠKODE NI, ČE NISO BILI OBJAVLJENI SAMO TISTI, KI DELAJO POD KRINKO, kar je pa bilo rečeno, da niso bili. Kakšna k.r.e.a varnost. Ko je pa treba vojsko oborožit, pa levičarji nasprotujejo, da se kupijo celo škornji in oblačila.
txoxnxy
13. 01. 2021 10.21
+1
Pa s to ni res kdo se spravi štrajkat! Ko imaš že polno rit vsega in še kup privilegijev hočeš še več. Nacionalna sramota ki meče zelo slabo luč na vso policijo.
NA LEVO ni OK
13. 01. 2021 10.21
+2
Še to, ta stavka je stavka predvsem vodilne visoko plačane garniture v policiji, pogledal sem si plačilno listo. Ti, ki so najmanj upravičeni do višjih plač. Seveda so na dnu lestvice tudi navadni policisti, ki pa kljub nizki plači, še vedno z raznimi dodatki niso manj plačani kot ostali javni uslužbenci v istem rangu. Potemtakem bi lahko stavkal cel javni sektor.
lotmerzanec
13. 01. 2021 10.18
+1
Pravilno,da so plače na policiji objavili!! Naj medicinske sestre vidijo,da imajo uradnice na policiji 3 krat višje plače!! Pa še z tako visokimi plačami niso zadovolni!! Stavkajo,ker hočejo še več!! Javni sektor vedno doseže svoje saj so jim zaradi ljubega miru vse vlade popuščale!! Kako ni teh sindikalistov sram?? Delavci v gospodarstvu zaslužijo 1200 evrov čistilka na policiji pa 1800 evrov!! To pa je sramota demokratične države!!
srebrnibreg
13. 01. 2021 10.22
+1
Nič nimam proti objavi vendar zakaj ne že prej ampak v času začetka stavke kar pomeni pritisk, represija in mobing na policiste. Objavijo naj vse plače javnih uslužbencev tudi svoje s vsemi dadatki. Ta združba vladnih kriminalcev je dokazala, da lahko vlada samo z represijo in ustrahovanjem.
cirenij
13. 01. 2021 10.24
+10
Ja, postopno naj objavijo vse, prav vse! Ne samo zahojsane.
riss
13. 01. 2021 10.26
-4
srebrnibreg, upam, da se kmalu pod tabo pojavi tvoj prijatelj srebrni zob, ali kaj je že
srebrnibreg
13. 01. 2021 10.28
+4
@cirenij- točno tako. S sedanjo objavo z napovedjo stavke policistov so pa dokazali svojo podlost. Normalno za janšiste.
akmt
13. 01. 2021 10.30
+1
Moja sosedasajuga dela v vojski kot cistilka. 4 ure na dan. To izgleda tako, da se ob 7.30 odpelje z Rudnika v Grosuplje, ob 9.30 je ze nazaj?!? Vsak dan je takole. Too much!!!
srebrnibreg
13. 01. 2021 10.32
+3
riss-torej ti osebno v eni in isti osebi. Prebran si svečkar pokvarjeni stonickni.
lotmerzanec
13. 01. 2021 10.41
-3
Naj narod presodi ali je stavka upravičeva!!
sosed5
13. 01. 2021 10.17
+2
Tu se vidi kako pravno in politicno smo gnila drzava. Pravno zato, ker v nobeni pravni drzavi na svetu ne bi na tak nacin objavli seznama usluzbencev (to gre za cisti pritisk na sindikat in istocasno ogrozanje posameznikov) politicna gniloba pa se vidi, kako se odziva drugi sindikat v isti sluzbi. Ali so eni ali drugi sindikalisti tako ali drugace podkupljeni od politikov, ne vem, predvidevam pa, da so in se nato bridko vprasam in kje je tu borba za DELAVSKE pravice? Vse je gnilo v dezeli sentflorjanski, se policija
NA LEVO ni OK
13. 01. 2021 10.16
+3
Vsi, ki tako kritizirate Hojsovo dejanje, ali mi lahko poveste kaj je naredil narobe? Javni uslužbenci so financirani z javnim, tudi mojim denarjem, zato imam pravico vedeti kam gre in komu in koliko, pa kaj vam ni jasno. V kolikor se ti javni uslužbenci ne strinjajo imajo možnost, da se njihova plača ne objavi tako, se lahko zaposlijo v realnem sektorju ali pa si sami odprejo s.p ali pa d.o.o. Vse ostalo pritoževanje ali obtoževanje nima nobene osnove.
zibertmi
13. 01. 2021 10.26
+5
skrivat se za njihovimi hrbti se je lagodno.izpogajali so si dodatke.hojsev odgovor pa naj se pogovorijo s prejšnjo vlado.se pravi po njegovo,se vsa pravila iger nanašajo na tisto vlado ,ki je aktualna,če prejšnja kaj sprejme ali se oveža je to zgolj za njihov mandat-
srebrnibreg
13. 01. 2021 10.09
+1
Zakaj se je objavila samo plačilna kista policistov sedaj, ko stavkajo ne pa prej in zakaj niso plače vseh javnih zaposlenih po istem sistemu objavljene? Je to pritisk, grožnja ali mobing na policiste?
lotmerzanec
13. 01. 2021 10.12
+3
Pravilno naj narod vidi kako štrajkajo tisti z visokimi plačami!! Ta stavka ima politično ozadje!!
srebrnibreg
13. 01. 2021 10.14
+1
In tudi objava teh podatkov ima politično ozadje. Tudi hajka sindikalista Petroviča na ministra Šarčeve vlade je bila politično ozadje. Objavijo naj tudi svoje plače z dodatki in vseh v javnih službah ali pa od nikogar.
cirenij
13. 01. 2021 10.15
+3
Hojsek izbira samo tiste, ki mu niso po godu. Njemu in njegovemu šefu. A bo kdaj konec te represije? Pa mi je prav vseeno, kdo nam vlada. Ampak tole, kar se zdaj dogaja, je čudno, da narod dovoljuje. Pa kaj moremo? Imajo pa preveliko tzaščito, da bi jih nekdo pričakal. Mogoče pa dočakajo?
lotmerzanec
13. 01. 2021 10.45
-2
srebrnibreg Za vsako stavko v demokratični državi bi moral obstajati razlog!? Misliš,da je razlog dovolj tehten?? Je stavka čistilke z 1800 evri plače upravičena?? Je stavka uradnice na policiji z 2800 evri plače upravičena medtem,ko je zaradi Corone gospodarstvo v hudih problemih??
cirenij
13. 01. 2021 10.09
+9
Takoj naj se objavijo plače vseh ministrov, podministrov, državnih sekretarjev in vseh zaposlenih navzdol, na vseh ministrstvih. Pa saj ima že en poslanček večjo plačo, kot kak odgovoren v policiji. Pa z vsemi dodatki! Ker tudi malica je dodatek k plači!
janimir
13. 01. 2021 10.01
+5
Dodatkov k plači pa več kot v Grčiji. Take bi težko financiralo švicarsko gospodarstvo.
NA LEVO ni OK
13. 01. 2021 09.59
+7
Nemec bo preiskoval nepravilnosti, ima vse kompentence, saj je bil izbran za "inelektualca" leta. Sposobnost spoznat, da se plače javnih uslužbencev lahko javno objavi , ja, moraš bit bister. Bravo Nemc, razturaš....
sverc-komerc
13. 01. 2021 10.06
+0
nemec bo klical hojsa kaj mora delat na knovsu