Slovenija

'Grožnje novinarjem ogrožajo demokracijo in so nedopustne'

Ljubljana, 08. 07. 2020 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
182

Medtem ko se politični diskurz zaostruje tako na političnem parketu kot na ulicah, tudi predstavniki medijev niso imuni na pojav nestrpnosti in porast nasilja. Zadnja v vrsti groženj novinarjem je bil 'twitter napad' na novinarja nacionalne televizije ter režiserja minule državne proslave Igorja Pirkoviča. Uporabnik, ki mu je grozil s smrtjo, je zapis po vsej verjetnosti objavil z lažnega profila. K pregonu groženj novinarjem so policijo pozvali v Združenju novinarjev in publicistov.

Igor Pirkovič je konec junija na svojem Twitter profilu objavil zajem zaslona grožnje, ki je bila usmerjena proti njemu s profila Luka Marchessi. Pirkovič je v objavi zapisal: "Če se kaj zgodi. Nikoli ne veš ..." ter označil policijo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novinar nacionalne televizije sicer pravi, da "drugih resnih groženj, razen nizkih udarcev, ki so del vsakdana", ni prejel. Povedal je, da se RTV Slovenija na grožnje svojemu zaposlenemu ni odzvala, hkrati pa je dodal, da delodajalca o tem ni uradno obvestil. "Tudi policija se ni odzvala, kar pa ne pomeni nujno, da primera niso prevzeli," je še pojasnil Pirkovič.

Uporabnika z imenom Luka Marchessi na Twitterju ni več.

Da je treba grožnje jemati sila resno, opozarja tudi strokovnjak za medije dr. Marko Milosavljević. Kot poudarja, je vsako grožnjo novinarjem, njihovim sodelavcem, medijskim ustvarjalcem in tudi medijskim hišam samim treba jemati popolnoma resno. "Organi, ki so zadolženi za pregon, bodisi policija bodisi tožilstvo, morajo stvari opraviti še bolj rigorozno in hitreje." Po mnenju izrednega profesorja novinarstva na FDV je namreč s tem ogrožena svoboda medijskega delovanja, s tem pa tudi demokracija v državi. 

Marko Milosavljevič
Marko Milosavljevič FOTO: POP TV

Odločen odziv s strani pristojnih organov bi po Milosavljevićevem mnenju moral slediti, "ne glede na to, ali novinar prihaja z leve ali z desne in ne glede na to, ali gre za medij z leve, desne ali s sredine, komercialni ali javni medij. O tem ni dileme in pričakujem, da se bodo na to organi ustrezno odzvali ter zadevo preiskali. Tovrstni zapisi in grožnje so nedopustni."

V ZNP pozivajo organe pregona k pregonu groženj novinarjem
V Združenju novinarjev in publicistov, kjer Pirkovič sicer opravlja funkcijo člana upravnega odbora, ostro obsojajo grožnje s smrtjo, ki jih je bil nedavno na Twitterju deležen novinar javne televizije. 

"Gre za hude obtožbe in grožnje, ki so na žalost ostale brez odziva organov pregona in vodstva RTVS," so zapisali. "Tovrstne grožnje, ki počasi očitno dobivajo domovinsko pravico v slovenski družbi in so jih deležni novinarji različnih medijev, so nedopustne in nesprejemljive, najpogosteje pa ostanejo brez sodnega epiloga. Ne spomnimo se namreč primera, ko bi bil kdo za takšno početje kazensko preganjan in tudi obsojen. Zato na tožilstvo in policijo apeliramo, naj naredita več, da bodo tovrstne grožnje obravnavane z večjo resnostjo in zavzetostjo in da bodo na koncu dobile tudi sodni epilog."

V ZNP omenjajo tudi dvojna merila vodstva nacionalne televizije. Kot pravijo, se ta različno odziva na grožnje in pritiske proti njihovim novinarjem. Pri nekaterih naj bi se vodstvo odzivalo dosledno, ažurno in odločno, pri drugih grožnjah pa da odziva praktično ni. Kot primer so navedli grožnje zoper novinarja Jožeta Možino iz leta 2011, "da bi ga bilo treba povozit na prehodu za pešce"

Milosavljeviću pa se ta del pisma ZNP zdi nenavaden, saj se sklicuje na dogodke pred devetimi leti. "Kljub temu, da gre za relativno podobne dogodke, ko je šlo za grožnjo novinarju, je to težko očitati sedanjemu vodstvu TV Slovenija. Ta očitek ni logičen, saj je takrat televizijo vodilo drugo vodstvo. Popolnoma bi razumel očitek, če bi se denimo neko vodstvo na različne načine odzvalo na podobne grožnje. Očitati, kaj je nekdo naredil leta 2011, je približno tako, kot da bi se sedanjemu ministru za obrambo ali za zunanje zadeve očitalo, kaj je storil nek njegov kolega leta 2011, po možnosti iz druge stranke in vlade."

Milosavljević pa ob tem opozarja tudi na hkratno nekonsistentnost Združenja novinarjev in publicistov. ZNP se namreč ni odzvala na zapis njihovega člana Vinka Vasleta, ki je na Twitterju pred nekaj meseci zapisal, da bi lahko Pirkovič poskrbel, da novinarka televizije Slovenija in njegova žena Ana Pirkovič, "parkrat padla po stopnicah". "Ne vem, ali se je na to odzval ZNP in tudi Pirkovič sam, kot predstavnik tega združenja in mož dotične osebe, ki je voditeljica na javni televiziji. Gre za poziv k nasilju nad žensko, in to k nasilju nad zasebno partnerko, kar je popolnoma nedopustno in potrebno najostrejšega odziva - ki pa ga žal očitno ni bilo," je dejal Milosavljević.

Komentar Vinka Vasleta o Ani Pirkovič
Komentar Vinka Vasleta o Ani Pirkovič FOTO: Zajem zaslona

Pri Spletnem očesu, ki obravnava prijave internetnega sovražnega govora z omenjenim primerom niso bili seznanjeni. So pa opozorili, da  v primeru groženj mora za prijavo prizadeta oseba obrniti neposredno na policijo, pri žalitvah pa lahko zoper tistega, ki jo je razžalil, s pomočjo odvetnika poda zasebno tožbo.

V letu 2018 so prejeli 591 prijav sovražnega govora, od tega je bilo 35 domnevno nezakonitih primerov, v 21 primerih pa je bila podana kazenska ovadba. Podatki za leto 2019 so še v pripravi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kristofus@email.si
09. 07. 2020 12.15
+0
Upam, da policija opravlja svoje naloge. In da sledi vsem, ki na spletu grozijo na tak način. In seveda, da jih sankcionira preden si upajo še več in kaj tudi udejanjijo. Definitivno pa gre za psihopate, ki lahko danes v demokraciji neovirano hodijo naokrog, "zdravi" državljani pa lahko le upamo, da ti ne bodo kaj zapičili v hrbet.
ROMELS
09. 07. 2020 10.44
+24
Kaj pa potem, ko novinarji ogrožajo narod?
brat od pepetovga brata
09. 07. 2020 10.41
+1
Smesno kako so desnicarji prebrali tale clanek.... ocitno so vsi spregledali Vasletov twit. Tako kot tale pokveka sovinisticna Pirkovic.
Razumnež
09. 07. 2020 10.19
+14
Napad na neodvisne poročevalce in medije je obsodbe vredno.... Tega pa v Sloveniji ne opažam.
Darko32
09. 07. 2020 09.56
+7
Ko človek bere takšne zapise se resno sprašuje ali so naši intelektualci res na nivoju bušmanov, kjer še bušmani so bolj kulturni in ne vsiljujejo drugačnega prepričanja. Jaz pravim, da je to Balkanska manira drugačnega prepričanja, saj to z žaljitvami, ki so zapisane so iz vrst KOMUNISTOV in stare garde, ki posiljujejo njihovo idelogijo. Pa čeprav vidijo, da je že vseskupaj propadlo in je doživelo njihovo prepričanje pogrom in grvavo zgodovino na področju balkana. Zato bi bilo se dobro vprašati ali je še dopustno, da se financira razna združenja, ki so v bistvu samo zato, da delajo škodo, čeprav je osnovno poslanstvo v preteklosti že doživelo pogrom. Jaz se zato ne čudim, če vidimo takšne zapise p o netu in kjer celo novinarji z svojimi prispevki še podžigajo. Igor Pirkovič pa je pošten in realen človek in ga je z veseljem poslušati, ker ne žali nikogar in ima besedni zaklad na najvišjem kulturnem nivoju. Samo nekoga resnica zaboli in potem piše takšne oslarije in primitivne.
Bojan62
09. 07. 2020 11.36
+7
veronqa
09. 07. 2020 09.47
-2
Prav zanimivo, da so dali to grožnjo, ki je ponavadi značilna za SDS podrepnike. To je njihov način izražanja in morda je nekdo hotel tak način uporabiti zato, da razumejo. Odkar so oni na oblasti, ta država drsi navzdol s komunikacijo, ki se širi v vse pore in ni vredna človeka. Grda reč!
Darko32
09. 07. 2020 09.59
+4
Če dobro prebereš besedni zaklad je to iz vrst Borčevske organizacije in njihovih članov. Sam se ne čudim takšnim zapisom, saj so ti ljudje iz prej navedenih vrst izredno brezobrazni in je njihova kultura izpod vseh nivojev. Samo poglejmo primer žaljitve na seji državnega zbora, kjer je njihov predsednik žalil in so ga nagnali ven. Pustimo ali je bil levi ali desni predsednik. Osnovna kultura ni pri njih doma.
mali.mato
09. 07. 2020 10.05
+14
Samo poglej koliko groženj in sovražnega govora je na FB skupini od Galeta.... Cvetober skrajne levice je tam zbran.
brat od pepetovga brata
09. 07. 2020 10.39
-9
darko. Zaljitve??? A to je ta desnicarski besedni zaklad in znanje slovenscine s strani domovrancka?
pravakritika
09. 07. 2020 09.13
+4
....Tale Luka profil je nekaj takega kot Mayer profil.... če pač ni sovražnika, ga umetno ustvariš... Sicer ste pa ravno svečkarji ustvarili vulgaren, žaljiv, diskriminatoren dialog z vsemi tistimi, ki mislijo drugače????!!!! Kdo veter seje,burjo žanje.... Skrajni čas bi bil, da kdo, ki me vztrajno zmerja z levim teroristom, ko se mirno protestno vozim s kolesom po Ljubljani dobi dve tri na gobec...
roten
09. 07. 2020 08.41
+0
JB
08. 07. 2020 21.56
+2
Če bo kitajski Huawei in kitajski TikTok nadzoroval vse komunikacije. Potem bo po njihovih standardih, kaj pomeni grožnja za državo. Če EU in ZDA obdržita ta nadzor, potem bosta ti dve državi narekovali standard, kaj pomeni grožnja državi.
totinori
08. 07. 2020 21.56
+9
Vsekakor bi se moral zamisliti, kaj je vzrok takšnim sicer nedopustnim pozivom. Vsaka akcija sproži reakcijo in nekateri si domišljajo, da lahko počnejo kar jim pade na misel, ne da bi se pri tem ozirali na kogarkoli drugega. Tudi v tem primeru pride prav svetopisemski rek: Kdor seje veter, bo žel vihar !!! In potem se čudijo !!!???
JB
08. 07. 2020 21.52
+4
Simpl, ko pasulj.
Marko Becan
08. 07. 2020 21.51
+26
Potem je imel Janša kar prav da tožilstvo ne opravlja dobro svojega dela. Že leta nazaj se ni ničesar razrešilo ko so brutalno pretepli novinarja Mira Petka. Ja treba bo narediti red in to povsod.
juresmax1
09. 07. 2020 08.15
+8
Tudi nekatere Janezove twite in twite njegovih pribočnikov bi morala preiskovati policija, pa nič. Torej naj ne blebeta da ščitijo samo leve.
JB
08. 07. 2020 21.49
+6
Enostavna zgodba, kdor ima podatke, bo določal, kateri gredo VO službam.
JB
08. 07. 2020 21.48
+6
Če bodo 5g Huawei postaje. Bodo Kitajci določali, katere podatke bodo prepustili VO organom zahodnim državam.
JB
08. 07. 2020 21.46
+1
Nadzor sistema, v tem je keč.
JB
08. 07. 2020 21.46
+1
S Kitajci, pa (zaenkrat) izgleda niso blizu. In je vprašanje, kakšne izmenjave imajo med sabo.
Mptric
08. 07. 2020 21.45
+15
Niti malo ne obsojam....ko boste delali v korist ljudi in jih obvescali o stvareh ki so resnicne kot bi morali vas bi vsak spostoval...z korono ste mediji in vi novinarji naredili zdraho, vse za zasluzek...meni se zdi to sramotno in bi bas kateri clanek tudi lahko kazensko preganjali samo za vas zal še ne obstaja zakon....pricakujte pa se vec taksnib izpadov vse dokler biste novinarji/mediji pisali tako kot pisete....prepisivanjo clankov, neresnicne izjave in trditve
JB
08. 07. 2020 21.44
+0
Ker imajo varnostno obveščevalne službe nadzor, nad takšnimi komunikacijami. Da vzdržujejo splošni red in mir.
JB
08. 07. 2020 21.43
+4
Zato je sedaj nastala močna bitka. FB vs. TikTok. 5G skandinavcev in ZDA ... vs. Huawei.
JB
08. 07. 2020 21.41
+1
Zavedajte se, da se ima močan nadzor, nad vsemi socialnimi mediji.