Slovenija

Grški predsednik na obisku v Sloveniji

Ljubljana, 10. 11. 1999 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na prvi uradni obisk v Slovenijo je danes prispel grški predsednik Konstantin Stefanopulos v spremstvu močne gospodarske delegacije. Osrednja tema pogovorov predsednika Milana Kučana in njegovega grškega kolega Konstantina Stefanopulosa, ki je prispel na tridnevni uradni obisk v Slovenijo, je bila po Kučanovih besedah skupna odgovornost za razvoj dogodkov na jugovzhodu Evrope in sodelovanje obeh držav v paktu stabilnosti, kjer sta s sogovornikom ugotovila veliko podobnost stališč.

Veliko pozornosti sta namenila tudi dvostranskemu gospodarskemu sodelovanju, ki je trenutno precej skromno. Stefanopulos je na skupni novinarski konferenci po pogovorih ponovil, da Grčija podpira vključitev Slovenije v EU in zvezo NATO. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama prijateljski in da med njima ni odprtih vprašanj. Predsednika sta bila navzoča tudi ob podpisu sporazuma o znanstvenem in tehnološkem sodelovanju med državama, ki ga sta ga podpisala minister za znanost in tehnologijo Lojze Marinček ter namestnik grškega zunanjega ministra Grigorios Niotis.

Popoldne se bo Stefanopulos, ki ga spremlja močna gospodarska delegacija, srečal še s premierom Janezom Drnovškom, pozdravil pa bo tudi udeležence grško-slovenske poslovne konference. S predsednikom Kučanom si bosta izmenjala tudi odlikovanja.

Jutri se bo grški predsednik najprej srečal s predsednikom DZ Janezom Podobnikom, nato pa še z vodji parlamentarnih strank. Ogledal si bo Ljubljano in se srečal z rektojem univerze Jožetom Mencingerjem. Zvečer se bo skupaj s predsednikom Kučanom v Cankarjevem domu udeležil odprtja razstave knjig grškega pisatelja Nikosa Kazancakisa. Zadnji dan obiska, v petek, bosta imela Kučan in Stefanopulos še sklepne pogovore, nato pa se bo grški predsednik vrnil v domovino. Grškega predsednika bo spremljala tudi močna gospodarska delegacija, ki se bo jutri udeležila grško-slovenske poslovne konference v organizaciji GZS. Grški predsednik bo imel na GZS tudi krajši pogovor s predsednikom GZS Jožkom Čukom. Na obeh straneh je za poslovno konferenco velik interes. Prijavilo se je več kot 50 grških in skoraj prav toliko slovenskih podjetij.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA