Slovenija

Guardian: Slovenski premier Janša stopa po podobni politični poti kot Orban

London, 04. 05. 2020 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Priznani britanski časopis The Guardian je na spletu objavil članek o slovenskem premierju Janezu Janši, v katerem so izpostavljeni predvsem njegovi napadi na medije in novinarje, zapisali pa so tudi, da stopa po podobni politični poti kot madžarski premier Viktor Orban.

Shaun Walker, dopisnik britanskega The Guardiana iz Srednje in Vzhodne Evrope, je v članku o slovenskem premierju Janezu Janši uvodoma spomnil na to, da je na Twitterju ta novinarki označil za 'prestitutki', prav tako pa na to, da je novinarje že označil za lažnivce. Ob tem je Walker omenil tudi, da je Janša zapisal, da bi direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus moral odstopiti, pa da je ponovno delil ('retvital') članek o tem, da so aktivisti za svobodo medijev, ki so opozarjali na njegova dejanja, uživali kokain. 

Omenil je, da je pozornost Janševe vlade že od njenega nastopa na reševanju pandemije koronavirusa in da je Slovenija pri tem do zdaj uspešna, a da se kritiki bojijo, da želi naš premier, "tako kot njegov mentor Orban, krizo uporabiti v svojo politično korist". Walker je ob tem zapisal, da bo tako znotraj EU postal glas podpore Orbanu in Poljakom, ki "želijo zagotoviti, da se EU ne bi vmešavala v njihov odnos do spoštovanja vladavine prava in demokracije".

 

O slovenskem premierju Janezu Janši piše vedno več svetovnih medijev.
O slovenskem premierju Janezu Janši piše vedno več svetovnih medijev. FOTO: Miro Majcen

"61-letni Janša ima za sabo zelo podobno politično pot kot Orban: pred tremi desetletji je začel kot prodemokratični borec, z leti pa se je postopno pomikal proti desni in na poti pobral antimigrantsko retoriko in skepticizem do podnebnih sprememb," je zapisal Walker, ki se je pogovarjal tudi z Borisom Vezjakom, profesorjem z mariborske filozofske fakultete, ki je dejal, da je svoje kampanje Janša pogosto gradil na ksenofobiji, islamofobiji in sovražnem govoru. 

V članku je novinar Guardiana spomnil tudi na šest mesecev, ki jih je Janša preživel v zaporu in od koder so ga izpustili zaradi pomanjkanja neposrednih dokazov in razveljavitve obsodbe s strani ustavnega sodišča. "Janšo, ki je bil pred tem že dvakrat premier, podpira medijska hiša, ki jo financirajo madžarski posamezniki blizu Orbanu, nekdanji direktor medija Aleš Hojs pa je postal notranji minister," je zapisal Walker. Florian Bieber z Univerze v Gradcu pa je za Guardian dejal, da je Janša – tako kot Orban – dober pri odvračanju pozornosti z zlorabe virov z uporabo protimigrantske in protibruseljske retorike. 

Tudi Walker je opozoril na napade na preiskovalnega novinarja Blaža Zgago. Zgaga opozarja, da so ti napadi s seboj prinesli tudi sovražna sporočila in grožnje. Konzorcij združenj za svobodo tiska, vključno z Novinarji brez meja, so podpredsednici Evropske komisije Veri Jourovi napisali odprto pismo, v katerem so spomnili tudi na številne druge pritiske in napade na slovenske novinarje v zadnjem času. V pismu so glede Zgage zapisali, da se "bojijo za njegovo življenje, potem ko so ga podporniki slovenske vlade razglasili za sovražnika države"

 Jourova je v odzivu zapisala, da so svobodni in neodvisni mediji ključni za demokracijo, njihova naloga pa je, da politike kličejo k odgovornosti: "Zaščita in varnost novinarjev bi morala biti prioriteta za vsako državo. Brez sovraštva, groženj in osebnih napadov. Slovenija kontaktirana, da naslovimo situacijo."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Walker je v članku opozoril tudi na to, kaj namerava vlada storiti po koncu krize s koronavirusom. "Prejšnji torek je parlament sprejel zakon, ki večini nevladnih organizacij jemlje pravico pri sodelovanju oziroma okoljskem ocenjevanju infrastrukturnih projektov," je še zapisal in dodal, da NVO opozarjajo, da bo to omogočilo vladi, da nadaljuje oziroma začne s kontroverznimi projekti, ne da bi pri tem upoštevala, kaj to pomeni za okolje.

Članek sicer zaključi z besedami, da Janšo "omejuje" to, da vlada s koalicijo in da vlada "volilnemu telesu, ki se je zgodovinsko nagibal v levo", kar naj bi mu otežilo, da na novo oblikuje državno politiko. Vezjak je za Guardian še dejal: "Janša je pripravljen iti tako daleč kakor Orban, glede tega ni dvoma, ampak na srečo je opozicija še vedno močna, pa tudi koalicija morda ne bo pripravljena, da ga podpira do konca."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (984)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
19. 05. 2020 15.01
žabe na novatv, ali so ofce?
Bojan58J
13. 05. 2020 10.28
Ne verjamem, da bi se predsednik J. Janša bratil z Madžari, ker tudi v Yu ni bila to njegova intimna opcija, ampak nekoga ...
MAJOH
09. 05. 2020 09.22
+3
Janšo počasi spoznava celotna Evropa in prav je tako. Skupaj z Orbanom tvorita nekakšen poststalinizem ,ki nikomur ni po godu in se ga je potrebno bati ter ga vsekakor onemogočiti. Travme ki jih doživlja Janša niso v korist slovenskemu narodu temveč prepreka v izgradnji tolerantne in normalne družbe. Nove volitve so edina rešitev da se Slovenci vsaj začasno rešijo potomcev belih, ki hočejo uzurpirati celotni narod.
Shrimpjee
08. 05. 2020 16.07
+1
Če mediji kritizjrajo pomeni, da nekaj ni všeč sistemu, kar ni tako slabo za ljudi..ni bolj osovraženih politikov kot so tisti, ki grejo proti tej lažni demokraciji v evropi in svetu.
razvajen123
05. 05. 2020 21.23
sve ista g---
Sowkenc
05. 05. 2020 20.44
+8
Nič novega. to vemo že takoj, ko je stopil na politično sceno. Upam samo, da bo narod dovolj zrel, da ne bo dovolil takemu diktatorju, populistu biti dolgo na oblasti. Slovenski narod razdvaja že 30. let. Naj se odstrani, da bomo v miru živeli.
amedeo
05. 05. 2020 20.38
+8
Počasi ves svet spoznava našega Janeza in njegove laži, zavajanja, podtikanja, manipulacije, krajo državnega premoženja, sumljiva financiranja....
tom74
05. 05. 2020 19.48
+6
Najboljša obramba=napad.;)) Vsi so slabi, vsi nekredibilni, vsi potvarjajo resnico...A res mislite, da se je vse zoperstavilo proti vas, ali pa ste mogoče največji sovražnik sami sebi? Mogoče imate standarde prilagojene sebi, lahko prirejate sistem, dokler so samo naši nagrajeni. Vas spominja na kaj? Mene na pretekle čase, ki jih želite maščevati, čeprav mnogi izmed vas so večji komunisti kot vsi, ki jih tako žalite.
FAUSTOS1
05. 05. 2020 19.34
+10
Dejstvo janša je mali orban,tudi vse metode zatiranja lastnega ljudstva kot orban je janša še nadgradil oz uvedel strahovlado ,kot jo jo uvedejo vsi tirani,ta pandemija je janši le pomoč da še bolj onemogoči novinarsko svobodo ter demokracijo pasameznika in družbe--seveda ovčice se pasejo za začetek se bodo lepo obogateli na račun dobav za državo beri sds.
France Korosec
05. 05. 2020 16.46
-1
Barabe ste, Angležarji, svetovna najbolj krvava zavojevalska imperijalna banda tatov ! ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Netilci revolucij na Balkanu in v Sloveniji in vsepovsod po zemeljski kugli - morilci severnoameriških Indijancev, indijskega podkontinenta, Burme, Siama, Laosa, bližnjevzhodnih in daljnovzhodnih ljudstev , narodov in držav! Najtesnejši zavezniki krvavega Hudiča Stalina, ko je od lakote umirala Ukrajina, ko so v ruskih gulagih umirali milijoni , pojdite k hudiču, morilci Irskih Kristjanov , avstralskih domačinov in še koga, skratka največji imperialistični klavci tega sveta - sramota Vesolja! ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Japons has sunked The prince of Walles, Germans the Hood and Chinese will sunk the Elisabeth and send your devill empire to the bottom of the see for ever, you British butchers ! GO TO HELL, THE BRITISH EMPIRE!
umetnik1234
05. 05. 2020 20.02
+5
Madona Franček, tebe je pa orng kresnal !!!
slabogledam
05. 05. 2020 16.08
+9
Angleži,največji kolonialisti,500 let so izkoriščali in pretepali indijce in ostale Afriške in azijske države,sedaj nas bodo oni učili ........
Nzugu Hoffman
05. 05. 2020 14.41
-1
The Guardian je že dolgo nekredibilen, če je sploh kdaj bil, članek ne pove čisto nič novega, Zgago pa tudi pri največjih neumnostih citira kot bi bil suho zlato. Zgagi, ki je baje raziskovalni novinar, uide v hlače, ker je Janša nekaj na twitter napisal, še nikoli ni videl hujše strahovlade, svašta res, novinar pa te nebuloze povzame kot dejstvo. Za denar gre, že ves čas gre samo za denar in privilegije, Janšo kot grožnjo dojemajo prejemniki borčevskih, kulturniških in nevladnih penzij, skratka volilci Levice, nasprotniki razvoja in napredka.
provni
05. 05. 2020 13.54
+11
Ta princ teme bo najprej uničil gospodarstvo, nas zadolžil, odstranil nasprotne medije in to zelo hitro, če bo še naprej tam, kjer ne bi smel biti. Pa srečno Slovenija.
Pomemben petelin
05. 05. 2020 16.25
+0
Razloži svečkarju kako se je vzpostavla v Belorusiji diktatura kot se vzpostavlja na Mađarskem ,tako da širijo lažno propagando in gdo ni znami je sovražnik ljudstva deli in vladaj kot vidite po twitih Janše počne isto in potem boš moral z mobitelom slikat glasovnici ,če ne boš ogrožen ti ali pa tvoji bližnji.
France Korosec
05. 05. 2020 16.49
-2
Na Madžarskem vlada od ljudstva izvoljeni Orban, v Belorusiji rdeči komunistični diktatorski pes !
Shrimpjee
08. 05. 2020 16.11
-2
Ja da pridejo spet svetli princi levice gor, ki so naredili toliko čudežev v 25ihletih vladanja..prodali vse slovenske firme tujcem liberalisti pametni. Zdej smo samo hlapci tujih podjetij...
tony soprano
08. 05. 2020 18.51
tony soprano
08. 05. 2020 18.53
+1
26277
05. 05. 2020 13.45
+11
Človek ala JJ je potreben stroge karantene z rešetkami...razmak 2 cm, premer rešetk 3cm. Lp
Franci Petelinc
05. 05. 2020 13.22
+9
V vseh treh sistemih je življenje torej za ljudi čisto enako. Morajo biti tiho, če imajo svoje mišljenje.
Franci Petelinc
05. 05. 2020 13.21
+15
Izpostavil bi tri struje, ki so nevarne našemu načinu življenja: fašizem, nacizem in komunizem. Za ljudi je v vseh treh sistemih - imajo pravico, do osebnega mnenja samo v primeru, če je to tudi mnenje sistema, drugače te sistem zavrže.
Pomemben petelin
05. 05. 2020 16.31
-2
Komunizma nikoli ni blo ,vsaj pravega vzpostavljenega jaz mislim ,da bo kitajska z svojo tehnologijo to omogočila pravilna razvrstitev dobrin na račun vseh tudi narave ,kar je kultura Konfucija( yin in Yang v ravnovesju je Dao), če ne pa še računam na umetno intelegenco ,da prevzame če se ljudje preveč lastniški ali egoistični.
Franci Petelinc
05. 05. 2020 13.19
-11
Janez Janša je socialni demokrat in to je sredinska stranka. Ne moremo ga enačiti z nacionalisti. Drugače pa republikanci in nacional-socialisti v zmernih vodah niso tako napačni.
careful
05. 05. 2020 15.46
+2
Petelinc ne petelini narobe. SDS je jj spremenil ime ravno zaradi tega, ker pod njim ni več socialne demokracije. SDS pomeni namreč Slovenska demokratska stranka. Pod Pučnikom pa je bila res Socialno demokratska stranka. to ti lahko povejo tudi gospodje, ki so jojota zapustili (Hvalica in še mnogo drugih res socialdemokratov). Zdaj razberi kaj je jj. Desničar, diktator itn...
skotska
05. 05. 2020 13.02
-2
Meni je ideja, da imamo in bomo v prihodnosti imeli bele, slovenske otroke cisto vsec. Mi je vsec tudi da ne bomo imeli muslimanov s hidzabi za sosede. Prav tako raje voham tenstan krompir in pecenko kot pa curry. Pa vsec mi je tudi da lahko govorim slovensko s sosedi. in kure na vrtu brez pritozb so tudi ok. Vsec mi je tudi da grem lahko h kmetu sosedu po klobase iz svinjine in pridem nazaj domov brez obcutka da se moram skrit. Torej po vseh vrednotah evropske unije sem rasisticen in diskriminatoren neo nacist. Jeb.. Evropsko Unijo
mackintosh
05. 05. 2020 12.59
+15
ane svečke janezove kam vse se je že ta rdeči komunizem infiltriral? mali milan je prevzel guardian in naročil da grdo pišejo o presvetlem recimo mu polbožanstvu janezu in njegovem financerju orbiju. pa to je pravzaprav nezaslišano.
Transformerji
05. 05. 2020 12.49
+1
Še en narod, ki bi moral pomesti najprej svoj prag! Mislim na Angleže.....
skotska
05. 05. 2020 13.35
+3
Absolutno, se posebej mali problemcic ki ga nihce ne omenja; nenavadne stevilke anglezev se iz severa drzave selijo na jug, vkljucno moja prizenjena druzina, enostavno zato ker sever postaja ena velika 'no go' cona z migranti ki te prebuskajo ker imas blond lase, belo kozo in jes svinjino.