Slovenija

Gurs zaključil lokacijsko izboljšavo zemljiškoknjižnega katastra

Ljubljana, 25. 11. 2020 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Geodetska uprava RS (Gurs) je končala projekt lokacijske izboljšave zemljiškokatastrskega prikaza na območju celotne države, ki je potekal med marcem 2018 in letošnjim novembrom. Z izboljšavami se bo lažje izvajalo prostorsko, okoljsko in zemljiško politiko, povezava z drugimi prostorskimi podatki pa bo ustreznejša.

Kot so danes sporočili z ministrstva za okolje in prostor, izboljšan položaj grafičnih prikazov zemljiških podatkov vzpostavlja tudi kakovostno podlago za določitev podatkov dejanske rabe zemljišč in drugih podatkov, ki so rezultat grafičnih presekov različnih evidenc. V zahtevnem projektu so v terenskih meritvah in na področju pridobitve potrebnih vhodnih podatkov sodelovala različna geodetska podjetja, združena v posebno delovno skupino, Geodetski inštitut Slovenije in vse območne enote Gursa. Rezultati projekta so bili po posameznih območjih (katastrske občine) sprotno vključeni v evidenco zemljiškega katastra.

Zemljiški kataster je temeljna evidenca podatkov o zemljiščih, ki vsebuje opisne podatke o parcelah, kot so na primer parcelna številka, površina, raba in boniteta ter grafična predstavitev – katastrski načrt, ki prikazuje obliko in medsebojno lego parcel. Obstoječi katastrski načrti so do zdaj izvedenih izboljšav v veliki meri izhajali še iz obdobja nastavitve zemljiškega katastra. Ti so lahko skupaj z različnimi in številnimi postopki vzdrževanja v preteklosti povzročili, da katastrski načrti niso odražali dejanskega stanja v naravi.

Katere izboljšave so bile narejene?

V projektu lokacijske izboljšave zemljiškokatastrskega prikaza so bila odpravljena neskladja z naslova lokacijske neusklajenosti. Z uporabo posebnih informacijskih rešitev so se izvedli premik, zasuk in izravnava podatkov katastrskega načrta, tako se je v največji možni meri odpravil zamik vsebine katastrskega načrta v primerjavi z drugimi prostorskimi podatki, na primer topografski načrt, aeroposnetki oziroma ortofoto načrt.

S to metodo dela niso posegali v lastninske pravice lastnikov, prav tako ne v podatke evidence, ki so bili v preteklosti že urejeni s terenskimi meritvami in izvedenimi postopki evidentiranja sprememb, kot so ureditev meje, parcelacije in nove izmere, so pa bili vsi ti podatki vključeni v proces izboljšave in so kot vhodni podatki vplivali na izvedbo izboljšave v svoji okolici.

Kljub zaključku projekta naloge na področju urejanja in izboljšave zemljiškega katastra še ostajajo

Na posameznih območjih, v sklopu katerih je bil pri projektu na razpolago le omejen nabor vhodnih podatkov, uporabljena metoda dela omogoča, da se lahko ob naknadni pridobitvi novih podatkov, na primer ob izvedenih novih meritvah na takem območju, izvede ponovna lokacijska izboljšava, s katero se izboljša točnost grafičnih podatkov.

Prav tako z lokacijsko izboljšavo ni bilo možno odpraviti neskladij vsebine katastrskega načrta s stanjem v naravi, ki izhajajo iz dejstva, da lastniki po spremembi dejanskega stanja na terenu še niso poskrbeli za vris sprememb v katastrski načrt. Tovrstno usklajenost je mogoče urediti le s sodelovanjem lastnikov nepremičnin ter z izvedbo terenskih izmer in postopkov evidentiranja sprememb podatkov v evidenci, izpostavljajo na ministrstvu.

Gurs in okoljsko ministrstvo projekt lokacijske izboljšave izvajata v okviru programa projektov eProstor, financiranega iz sredstev EU.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
25. 11. 2020 20.12
+1
. pa naj mi gurs še pove , zakaj je bilo moje prejšnje stanovanje ocenjeno na nek znesek , prodati pa mi ga je uspelo za pol . davek pa plačat na njihovo oceno. od cenilca , ki je ocenil , da je stanovanje pol manj vredno , pa mi RAČUNA za njegovo storitev " ni bilo nikoli dano videti
flojdi
25. 11. 2020 20.02
. a zato jest zdej , po predkratkim novem , po 6ih letih bivanja v kupljenih in preplačanih 25ih kvadratih , plačujem za DVE STANOVANJI. eno je veliko 17 kvadratov , drugo pa 8. in sem dve osebi. hkrati sem pod tušem in v preostalem prostoru. vsako od teh mojih dveh stanovanj obračunava novi, meni in še marsikateremu popolnoma nevedno Spoznan , upravljalec , ki mu moram ( naj moram!!! ) plačat dvoje stroškov Upravljanja : se pravi namesto 13+ , 26+ jojrov. / vsa čast Einsteinu.
flojdi
25. 11. 2020 20.08
. in naj povem še , da me nihče ni obvestil , da je karkoli narobe , da imam v kupoprodajni , ali keriže , pogodbi vpisani DVE CIFRI Parcel. IN zdaj naj jaz najdem 450 jojrov + 22+ jojrov , da mi bo nekdo prišel IZMERIT ŽE BOHVEKOLIKOKRAT izmerjen prostor , in mi BOGI DVE PARCELI SPREMENIL V ENO. / sam bejžte. nekam . / na srečo sem jest v odhajanju , ker mam res kufr budalščin počasi powhn
Walter Pravicek
25. 11. 2020 17.06
-1
ALI JE PARCELA HOJSA ŽE ZAJETA V TA PROSTOR?
RamzesII
25. 11. 2020 16.33
Zakaj imam vtis, da sta sliki napačno obrnjeni, glede na podnapis k njima. Takole postavljeni je druga slabša od prve.
Topo9gan
25. 11. 2020 18.30
Prav imaš, modra prikazuje grafiko digitalnega katastrskega načrta po izvedeni lokacijski izboljšavi.
oježeš
25. 11. 2020 15.07
+1
A pa so črnogradnje označene z rdečo obrobo, tudi sušilnica sadja, pa ostale ki so se odkrivale v preteklosti. Če to ni narejeno, potem kataster ni veljaven.
Walter Pravicek
25. 11. 2020 17.17
BITI KOMUNIST V JUGOSLAVIJI JE ISTO,KOT JE BITI KOMUNIST SEDAJ V STRANKI SDS,SD,DESUS ALI DRUGIH,KJER SO POTUHNJENI KOMUNISTI,NAMREČ ENI ŠE NISO"PRILEZLI IZ LUKENJ",BOLJ POČASNI.VEDETI JE TREBA,DA ČE BI NA OBALI SLOVENIJE ŠLI OD VILE DO VILE,BI NAŠLI LASTNIKE,KI SO VSAJ 80%KOMUNISTI,Z VEZAMI,POZNANSTVI.PODKUPOVANJE,ALI USLUGA TEBI,TI MENI(IN GRADNJE BREZ DOKUMENTOV,KASNEJŠIH DOVOLJENJ) JE BIL MOTO V ČASU JUGOSLAVIJE.BREZ VEZ IN POZNANSTEV SO ŠLI GRADIT V ISTRO,ALI NA OTOKE NA HRVAŠKO,ŽAL PREMNOGI NA ČRNO,ALI V NARAVI,KJER SE NI SMELO.SLEDILO JE RUŠENJE.TISTA SUŠILNICA BRATA BIVŠEGA PREDSEDNIKA SLOVENIJE TURKA JE IZJEMA.VILA=SUŠILNICA?ČESA?KJE IMA ZEMLJIŠČE Z PRIDELKI?A NA OBČINI SE NIHČE NA ZGANE!JE "POMEMBEN"TOVARIŠ,PARDON SEDAJ NGOSPOD.REVEŽU PA TAKOJ:INŠPEKCIJO,STROJE ZA RUŠITEV Z POLICIJO.PA SE GOVORI O ENAKOSTI V TEJ SLOVENIJI!