Tujina

Guterres opozoril na zlorabo protipandemskih ukrepov za pritiske na LGBTI skupnost

Ljubljana/Strasbourg, 17. 05. 2020 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pandemija je le še poglobila neenakosti, s katerimi so se neprivilegirane skupine soočale že prej, tako so osebe iz LGBT skupnosti zdaj izpostavljene še večjemu tveganju za sovražni govor in nasilje, so opozorili ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji. V Franciji, kjer se je število homofobnih napadov lani povečalo za več kot tretjino, pa so ta teden sprejeli zakon, ki prepoveduje sovražen govor na družbenih medijih.

Ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji, 17. maju, se vrstijo odločni pozivi proti diskriminaciji LGBT oseb. LGBT osebe morajo biti vedno zaščitene pred nasiljem doma in v javnosti, tudi med krizo zaradi pandemije covida-19, je poudarila generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić. Evropske države morajo po njenih besedah storiti več, da bi naslovile izzive, s katerimi se srečuje skupnost lezbijk, gejev, biseksualnih in transseksualnih oseb.

V času pandemije so se neenakosti, s katerimi so se neprivilegirane skupine soočale že prej, po njenih besedah še poglobile. Mlade osebe iz LGBT skupnosti, ki so bile vedno stigmatizirane in potisnjene na rob družbe, so zdaj izpostavljene še večjemu tveganju za sovražni govor in nasilje, je navedla.

Diskriminacija in homofobija se je ponekod v času pandemije še okrepila
Diskriminacija in homofobija se je ponekod v času pandemije še okrepila FOTO: AP

Guterres opozoril na zlorabo protipandemskih ukrepov za pritiske na LGBTI skupnost

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je opozoril na povečano ranljivost istospolnih, biseksualnih in transspolnih oseb v času pandemije covida-19. Dejal je, da mnoge LGBTI osebe, ki so se že prej soočale z diskriminacijo, napadi in celo umori "samo zaradi tega, kar so, ali koga ljubijo ... zdaj doživljajo povečano stigmatizacijo kot posledico virusa, pa tudi nove ovire, ko potrebujejo zdravstveno oskrbo"

"Poročajo tudi o tem, da policija ponekod ukrepe za preprečevanje covida-19 zlorablja za pritiske na LBTI posameznike in organizacije," je dejal Guterres. Dejal je, da bodo Združeni narodi še naprej izpostavljali te in druge krivice v času pandemije in poudarjali potrebo, "da so vsi zaščiteni in vključeni v odgovoru na to krizo". "Skupaj stopimo združeni proti diskriminaciji in za pravico za vse, da živijo svobodno in enakopravno v dostojanstvu in pravicah," je še dodal. 

Vse več LGBTI oseb ne skriva svoje usmerjenosti, a še vedno se soočajo z negativnimi izkušnjami

Mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji je bil prvič obeležen leta 2005. Poteka v spomin na 17. maj 1990, ko so umaknili homoseksualnost z mednarodne klasifikacije bolezni, ki jo vodi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Po ugotovitvah Agencije EU za temeljne pravice (FRA) je v zadnjem desetletju na splošno doseženega le malo napredka na tem področju. Čeprav se v nekaterih članicah EU spodbuja enakost spolnih manjšin, je na splošno vidno, da se osebe LGBTI povsod še vedno spopadajo z negativnimi izkušnjami in v vsakdanjem življenju ne morejo biti tisto, kar so, so zapisali.

Ugotavljajo, da je zdaj več tistih lezbijk, gejev, biseksualnih, transspolnih in interspolnih oseb (LGBTI), ki ne skrivajo svoje spolne usmerjenosti in identitete. Vendar pa se še vedno soočajo s strahom, nasiljem in diskriminacijo, kažejo podatki agencije.

V njihovi zadnji anketi je v Sloveniji 37 odstotkov anketiranih oseb LGBTI dejalo, da so zelo ali dokaj odprti glede svoje spolne identitete. Povprečje v članicah EU pa je bilo deset odstotnih točk več.

Francija: lani 36-odstotno povečanje homofobnih napadov

Homofobni napadi, tako fizični kot verbalni, so se lani v Franciji povečali za 36 odstotkov, je sporočilo francosko notranje ministrstvo. Že pred lanskim porastom so leto 2018 označili za "črno leto" zaradi nadpovprečne stopnje fizičnega nasilja nad LGBT osebami. 

Nove številke kažejo, da so se napadi in nestrpnost do te skupnosti le še okrepili. Francoska policija je namreč lani zabeležila 1870 žrtev homofobnih in transfobnih napadov, leta 2018 pa 1380, kar pomeni 36-odstotno povišanje v enem letu. 

"Te številke pričajo o globoko zakoreninjeni homofobiji in transfobiji v družbi," so sporočili s francoskega notranjega ministrstva in dodali, da sta se tudi na splošno povečala "sovražni govor in identitetski ekstremizem". 

Večina žrtev napadov v Franciji so moški, predvsem mlajši od 35 let
Večina žrtev napadov v Franciji so moški, predvsem mlajši od 35 let FOTO: Thinkstock

Žalitve in verbalno nasilje predstavljajo 33 odstotkov prekrškov, nasilje (fizično in spolno) pa 28 odstotkov prijav v zvezi s homofobijo in transfobijo. V 75 odstotkih so žrtve moški, napadi pa so najpogostejši pri mlajših od 35 let (62 odstotkov žrtev). Vendar LGBT organizacije opozarjajo, da te številke ne kažejo prave slike, saj številne žrtve napadov ne prijavijo policiji. 

V Franciji so sicer v sredo potrdili zakon, ki prepoveduje sovražni govor na družbenih medijih. Kritiki so to sicer označili za cenzuro. Zakon zavezuje platforme in spletne iskalnike, da morajo v 24 urah odstraniti napadalne vsebine – spodbujanje sovraštva ali nasilja ter rasne ali verske nestrpnosti. V nasprotnem primeru jih čakajo globe v višini do 1,25 milijona evrov. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kenna
24. 05. 2020 19.36
Glede na te komentarje se vidi, da ima Slovenija empatije za na pretek. Kaj vas muči?
24_guy
18. 05. 2020 13.03
+1
Me bi pa res le zanimalo za vas hetero kak bi bilo!! ne res me kar prav zanima saj vi ne beste kako je biti b sovražni mediji! nekateri (z mano vret) se bojimo povedati drugim svojo orientacijo in zaradi orientacije si ne upamo pobedati še naše identitete!! potem pa kr bi pridete in hejtate tukaj pod komentare čeprav nebi rabili saj vas tak in tak nobeden nea sovraži! na koncu pa bi me res zanimalo kaj bo pisalo v Zgodovinskih učbenikih za Osnovno Šolo. Saj pred tem piše da so imeli proteste za pravice, zdaj pa bo bilo za nas da imamo mi pravico delati vse kot vsi ostali! in nevem če je enakovredna poročitev tukaj v Sloveniji ampak če je ni verjamite še večji primer boste imeli!!
mb1979
18. 05. 2020 20.53
+0
Oprosti mislim,da v Sloveniji res ni tak hudo biti gey imam sodelavca kateri je gey in delamo v večjem kolektivu in ga noben ne zaničuje ter zmerja zaradi tega,prav tako imam v družbi prijatelje, za katere vsi vemo da so istospolno usmerjeni, pa tudi ni problem. Sem pa lani z punco bil na obisku v Kolnu, pri njenem polbratu ki je prav tako gey, in v tem času je tudi tam bila parada ponosa in seveda smo vsi skupaj šli pogledat ta dogodek, kljub temu, da sta nama njen brat in njegov partner to odsvetovala, ker sta samo parado označevala kot parado gnusa in ne ponosa,in na koncu sem jima dal prav, ker kaj se je tam dogajalo od prikazov različnih fetišov ter moških polni sm-odpremi, kaj za moje pojme sodi za štiri stene in ne v javnost, in,da sploh ne omenjam na dogajanja v stranskih ulicah, in piko na i nama je dala skupina moških katera je bila očitno vidno užaljena da sva z punco par, ker so naju popljuvali z komentarji,a hetero pari na njihovi paradi nimajo kaj za iskat. Torej se na koncu vprašaš v čem je point te parade ali želijo biti sprejeti v družbo kot enakovredni ali pa je to samo ena velika orgija. Morala iz te zgodbe je da se na obeh straneh najdejo nestrpni ljudje.
Kenna
24. 05. 2020 19.42
Morala zgodbe je to, da si ti sam nestrpen človek. Razširi obzorje.
JApajaDAja
17. 05. 2020 17.13
+9
ne zahtevajte zase več pravic, kot jih imamo ostali normalni, ne trudite se s temi cirkus paradami biti več kot vsi ostali...živite in dajte drugim živeti, brez, da se delate večne žrtve!
Kenna
24. 05. 2020 19.43
+1
Nimamo niti enakih pravic, kot jih imate vi. Halo!!
bodi
17. 05. 2020 15.29
+2
A iščejo pozornost raj pojdite v naravo ne obremenujte sebe in okolico . In še to če smo mi strpni do vas bodite tudi vi in delajte travme.
Kenna
24. 05. 2020 19.43
Oh ja sori nisem slišala, ker mamo to veliko pravic.
BroNo1
17. 05. 2020 15.28
+10
Samo še jamranje teh se je manjkalo????
Tylers
17. 05. 2020 15.18
+4
A se je kdo vprašal katera "skupnost" stoji za temi napadi na geje v franciji? A se je kdo vprašal, kdo bo določil kriterij za "sovražni" govor?
SLOVENEC
17. 05. 2020 15.18
+25
Mene osebno geyi pa lezbijke ne motijo. Moti me njihova pretirana propaganda.
GAYPROPAGANDA
17. 05. 2020 15.26
-6
DominusMaximuz
17. 05. 2020 15.34
+12
reče tip nickom GAYPROPAGANDA LOOOOOOOOOOOOOOOOOL
GAYPROPAGANDA
17. 05. 2020 15.39
-5
To je odgovor na ruske neumnosti o "gej propagandi" , Karkoli že to je!
GAYPROPAGANDA
17. 05. 2020 15.41
-1
Jaz sploh ne vem kaj naj bi bila gej propaganda? To da smo vidni? Pa saj smo v svobodni družbi, ne v fašizmu!
DominusMaximuz
17. 05. 2020 15.46
+11
NE, če bi hoteli biti enakopravni (KAR TUDI STE V EU !!!) potem ne potrebujete raznih shodov ala gay parade in podobno! Nobenega pranja možganov v šolah, WCji so moški-ženski, dokument je M ali Ž, tretje ne obstaja! Bodi kar hočeš doma, zaradi mene če se držita za roke po mestu, samo ne tega trobit otrokom, tega ne potrebujemo v medijih, TV, filmi !!!
crazy but true
17. 05. 2020 15.13
+18
Katera koli kriza in problem pomeni, da so LGBWTF najvecje "zrtve".. to, da v imenu "pravicnosti" unicujete temelje druzine ni pomembno. Vazno je, da nas posiljujete s to propagando, ko pa kdo kaj proti temu rece karkoli je pa "sovrazni govor", ki zasluzi zakonsko preganjanje...
GAYPROPAGANDA
17. 05. 2020 15.31
-6
Temelje družine lahko uničita samo starša! Geji se ne vtikamo v vaše zasebno življenje! Nas hetero družine ne motijo, saj izviramo iz njih, imamo prijatelje, sodelavce, sosede, ki imajo družine! Daj malo premisli predno pišeš bedarije!
GAYPROPAGANDA
17. 05. 2020 15.32
-4
In zakaj bi sploh moral komentirati spolno življenje drugih? A nimaš svojega? A se geji mogoče vtikamo in komentiramo vaše! Ne, ker nas ne zanima!
JApajaDAja
17. 05. 2020 15.11
+6
sukićki se bo ftrgalo od navdušenja :-)
GAYPROPAGANDA
17. 05. 2020 14.58
+6
V Sloveniji je ok! Poglejte pa razmere v svetu! Bližnji vzhod, Afrika, Azija! Večina gejev na svetu živi v homofobičnih državah! Normalno da se mora boj nekje celo za preživetje nadaljevati! Eni se sploh ne zavedate kako je če spadaš v osovraženo manjšino, ki v bistvu nikoli ni nikomur nič naredila!
mb1979
18. 05. 2020 08.51
+5
Te države katere omenjaš, ne spoštujejo niti ženskih pravic, in dokler se to ne bo spremenilo prav tako ne bojo dali geyom možnosti po normalnem življenju, ker je temelj njihovega mišljenja vera, in ne enakopravnost. Nimam nič proti LGBTI skupnosti, ker vem da vsak človek išče svojo srečo, ne razumem pa da se geji res pri vsaki stvarci razburjate da niste enakopravni če pa ste, vsaj v večjem delu sveta, prav tako ne razumem zakaj vsak napad na gey osebo pristane v novicah, ko se pa dnevno na tem planetu več žensk posili kot geyov pretepe, in se pol sprašujem kje njihove parade enakosti.
DominusMaximuz
17. 05. 2020 14.48
+21
Moški - Ženska, vse ostalo so mentalne bolezni. Tako, sedaj pa navalite z minusi. Pa čeprav je to dokazljivo z pomanjkanjem mineral pri noseči materi, ki nato rodi recimo fantka ki ni moški ampak na pol ženska (kar je danes 80% vseh moških in 100% vseh levičarjev )
GAYPROPAGANDA
17. 05. 2020 15.37
-6
Millady
17. 05. 2020 15.44
+0
Quatflow
17. 05. 2020 14.38
+8
Kaj sploh odpirate komentiranje, ce ga boste kmalu ze zaprli?
crazy but true
17. 05. 2020 15.09
+10
Zato, da lahko kricijo potem "sovrazni govor"!
Nosmoke
17. 05. 2020 14.32
+15
Želim si čim več takih člankov za smeh in blagodejno sprostitev. ( S komentarji vred seveda)
Nosmoke
17. 05. 2020 14.50
+9
Niste brisali ???!!! A potem to ni več najbolj delikatna občutljiva tema na planetu ?
OrodniK
17. 05. 2020 14.31
+33
LGBT, pa koga briga za vas?!? Nihče vsm nič noče, sami stalno kokodakate in se ven mečete, pa kok ste vi bogi, pa diskriminirani...??! Najbolj se diskriminirate sami, ker bi radi bili drugače-neenako, priviligirano bili obravnavsni v družbi. Zs 98% ljudi niste moteči, vam privoščimo srečo, samo pustite nas pri miru, NE POSILJUJTE nas s svojo normalnostjo. Hvala
GAYPROPAGANDA
17. 05. 2020 14.55
-2
V Sloveniji je ok! Poglej svet! Bližnji vzhod, Afrika, Azija! Večina gejev na svetu živi v homofobičnih državah!
Kenna
24. 05. 2020 19.40
Sori, ker bi rada osnovne pravice. A te motim s tem? Zakaj ne greš nazaj pa zanikaš ženskam pravico za glasovanje, če si že tolko po napredku?
JApajaDAja
17. 05. 2020 14.26
+15
pa kdo jim sploh kaj hoče? naj se imajo fajn-kjerkoli pač, samo naj s tem svojim"smo zatirani" ne vzpodbujajo pozornost...to je kontra-efekt, ki ga sami izzovejo!naj se zavedajo vsaj tega, da,če bi bili vsi njihove orientacije, bi tudi njih ne bilo-težko bi ata ateju ali mama mami naredil potomca!
Kenna
24. 05. 2020 19.41
Osnovne pravice. Samo to. Pravico do poroke. Pravica do posvojitve in pravico do umetne oploditve. Kot vsi drugi. A je to tolko težko?
šoferkabusa
17. 05. 2020 14.18
+19
Brezplačna reklama spet?
CestniKolesar370Wattov
17. 05. 2020 14.05
+19
Kaj pa rasa oz. poreklo napadalcev?
GAYPROPAGANDA
17. 05. 2020 14.55
+3
kakafonijaprava
17. 05. 2020 14.01
+23
samo se roznati danes manjkajo, po nepotrebni ozn, pa smo vsi na kupu, levi, desni, srednji in roznati.billy vratar pa sluz na ovxah!