Slovenija

'V industriji sejmov in srečanj smo bili več kot 14 mesecev brez prihodkov'

Ljubljana, 01. 12. 2021 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
50

V Zbornici industrije sejmov in srečanj pri GZS opozarjajo, da so podjetja iz njihove panoge med najbolj prizadetimi v tej pandemiji. Da od sredine marca 2020 do maja 2021 sploh niso smeli poslovati, tudi po koncu uradne prepovedi pa je njihovo delo še vedno zelo omejeno, izpostavljajo. Obljubljene državne pomoči pa ni od nikoder, so ogorčeni. Kot je na novinarski konferenci dejal predstavnik koncertnih organizatorjev Mitja Prezelj, je bilo zaradi epidemije odpovedanih že okoli 1250 glasbenih dogodkov, kar pomeni gospodarsko škodo v višini 110 milijonov evrov.

Zbornica industrije sejmov in srečanj pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) bije plat zvona. Pomoč države je nujna za preživetje okoli polovice podjetij v panogi, ki je izrednega pomena za družbo, gospodarstvo in tudi promocijo države, so opozorili na novinarski konferenci. Ukrepe želijo že v novem protikoronskem paketu.

Velik del industrije sejmov in srečanj je bil po izbruhu epidemije covida-19 več kot 14 mesecev povsem zaprt. "V poletnih mesecih smo nekaj malega delali, nato pa smo bili 5. novembra z odlokom spet zaustavljeni," je na dogodku, ki so ga simbolično pet čez 12 danes izvedli pred Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), poudaril direktor družbe DB Team Dejan Žura.

Nujno potrebujemo pomoč. Če vlada ne bo prisluhnila našim težavam, bo prihodnje leto najmanj polovica naših podjetij propadla.

Medtem ko so koncerti in druge javne stoječe prireditve prepovedani, so za dovoljene dogodke predpisane omejitve, kot so varnostna razdalja, PCT-pogoj in enosmerno gibanje na sejmih. "Zaradi slabe epidemiološke slike je slab tudi obisk, stroški pa so večji kot pred pandemijo," je opozoril Žura. "Podjetja v panogi so od 12. marca 2020 do danes brez omembe vrednih prihodkov iz dejavnosti, situacija pa se v tem trenutku samo še slabša," je izpostavil.

Podjetja iz dejavnosti industrije sejmov in srečanj so tako lani zabeležila v povprečju 61-odstotni padec prometa glede na leto 2019, letos pa glede na 2019 predvidevajo 63-odstotno zmanjšanje, kaže anketa med večjimi podjetji iz panoge. V zadnjem mesecu dni je bilo odpovedanih več kot 300 dogodkov za november in december. "Nujno potrebujemo pomoč. Če vlada ne bo prisluhnila našim težavam, bo prihodnje leto najmanj polovica naših podjetij propadla," je izpostavil Žura.

Fiksni stroški, kot so stroški plač, zavarovanja, stroški skladiščnih prostorov ter vzdrževanje objektov in opreme, medtem podjetja močno bremenijo. Obenem v upanju na možnost dela še naprej pripravljajo dogodke, do katerih pa zaradi vladnih omejitev ne pride. Nekatere dogodke je potrebno pripraviti tudi več mesecev ali celo leto dni vnaprej, so spomnili.

Iz panoge medtem odhajajo kadri z visoko specializiranimi znanji. Po podatkih zbornice se je obseg kadrov zmanjšal za 26 odstotkov v letu 2020 glede na 2019, letos pa se odliv nadaljuje, tako da bo glede na leto 2019 v industriji 30 odstotkov manj kadrov. Ljudi s tako specifičnimi znanji na trgu ni, je poudaril Žura. Če izgubimo podjetja iz industrije sejmov in srečanj, izgubimo znanje za pripravo in izvedbo vrste prireditev in dogodkov, kot so predsedovanje Slovenije EU, tiskovne konference, kongresi, sejmi, poslovni dogodki, koncerti, gledališke predstave ter športni dogodki, je še poudaril.

Direktor Celjskega sejma Robert Otorepec je izpostavil tri večje sejemske prireditve, ki so bile letos izvedene v Sloveniji, in sicer Mednarodni obrtni sejem (Mos) v Celju, kmetijski sejem Agra v Gornji Radgoni ter sejem Narava - Zdravje v Ljubljani. Sejem Narava - Zdravje je glede na leto 2019 obiskalo le 38 odstotkov obiskovalcev, število razstavljalcev je bilo na 61 odstotkih predkriznega. Na Agri in Mosu je bil padec obiska podobno okoli 60-odstoten, število razstavljalcev pa se je zmanjšalo za 40 odstotkov.

Koncertni organizatorji Slovenije ocenjujejo, da je lani odpadlo prek 1250 glasbenih prireditev, kar pomeni upad prihodkov v višini okrog 110 milijonov evrov, je povedal predstavnik njihovega gospodarskega interesnega združenja Mitja Prezelj. Letos se obeta še večji padec izpada prihodkov, stanje pa je še hujše zaradi finančnih izgub, ki so jih organizatorji utrpeli v poletni sezoni zaradi zmanjšanja prodaje vstopnic zaradi vladnih ukrepov.

Vlada industriji sejmov in srečanj že od pomladi obljublja posebno pomoč, ki pa je še ni, čeprav je to panogo kot posebej prizadeto izpostavila tudi Evropska komisija. Ponovno jo je prezrla v času priprave novega protikoronskega paketa.

Direktorica zbornice Marjana Majerič je med ukrepi, ki bi industriji omogočili preživetje, izpostavila ponovno uvedbo ukrepov čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa, temeljni mesečni dohodek za samozaposlene v panogi, dodatno pomoč za kritje dela stroškov za čas, ko industrija sejmov in srečanj ni smela poslovati, zagonska sredstva ter spremembo določila o pomoči v primeru odpovedi dogodkov na 100 odstotkov vloženih sredstev vsaj do 31. maja prihodnje leto. Želijo tudi, da so pogoji poslovanja zanje primerljivi z drugimi dejavnostmi.

Po ocenah bi panoga potrebovala okoli 50 milijonov evrov pomoči.

Direktor GZS Aleš Cantarutti je izrazil pričakovanje, da bo vlada "resno razmislila" in dopolnila novi protikoronski paket, ki je že v državnem zboru, z ukrepi, ki jih potrebuje industrija sejmov in srečanj. Dodal je, da vlada že od pomladi panogi obljublja tudi razpise, o katerih pa ni "ne duha, ne sluha". "Razumemo, da so viri za pomoč omejeni. Če bodo skozi razpise, naj bodo. A naj se vendarle že nekaj zgodi," je pozval.

S hudimi težavami se soočajo tudi v cateringu in drugih dejavnostih

Podjetja iz različnih segmentov industrije srečanj so v težkem položaju. "Situacija je resnično kritična," stanje v gostinstvu opisuje Jure Jezeršek iz Gostinstva Jezeršek. Danijel Čampa iz plesne šole Bolero pa opozarja zlasti na zahteven položaj manjših plesnih šol: "Vsak se trudi po svoje, a če nekaj ni dovoljeno, pač ni dovoljeno."

Za Gostinstvo Jezeršek in mnoge druge gostince konec leta, torej november in december, običajno predstavlja obdobje, ko ustvarijo večino prihodkov. Z njimi preživijo tudi do zagona naslednje sezone, ki se začne aprila oz. maja, je ob robu današnje novinarske konference industrije srečanj v Ljubljani dejal Jezeršek.

"Denarna sredstva, ki jih še imamo, kar kopnijo, in to ni dobro," je dejal Jezeršek. Nekatera gostinska podjetja so že morala zapreti vrata, Jezerškovi se še držijo, a opozarjajo, da bi jih še eno takšno leto, kot sta bili zadnji dve, potisnilo v zelo zahtevno situacijo.

Gostinstvo Jezeršek s storitvami cateringa ustvari okoli 40 odstotkov prihodkov, upoštevajoč dogodke na njihovih lokacijah, ki jim pomagajo krepiti prihodke, pa dogodki v njihovi prihodkovni strukturi predstavljajo okoli 60 odstotkov. Zato so omejitve in prepovedi pri izvajanju dogodkov zanje velika težava.

Doslej niso odpuščali, saj se zavedajo pomanjkanja kadrov v gostinstvu, ki traja že nekaj let, je dodal Jezeršek. Niso pa podaljšali nekaterih pogodb. "Ljudje odhajajo v druge dejavnosti, ki delajo in prosperirajo," je izpostavil sogovornik. "Ta neenak položaj traja že tako dolgo, da so ljudje že utrujeni," je dodal.

Čampa medtem priznava, da plesno šolo Bolero trenutno poganjajo vrhunski tekmovalni plesalci, ki še lahko trenirajo. "Ukvarjamo pa se tudi z maturantskimi plesi in prireditvami, pri katerih pa smo povsem onemogočeni," je dejal. "Upamo, da se bo do pomladi kaj spremenilo oz. smo dogodke prestavili tudi v poletje in upamo na najboljše."

Najtežje je v majhnih plesnih šolah, številne v Sloveniji imajo le enega zaposlenega. Plesna šola Bolero ima medtem 15 zaposlenih in še vrsto pogodbenih sodelavcev. Vladne ukrepe lahko spoštujejo, ker imajo šest velikih dvoran, tako da lahko del plesne dejavnosti še izvajajo. "Vsak se trudi po svoje, a če nekaj ni dovoljeno, pač ni dovoljeno," je ponazoril stanje v panogi.

"Ples je veselje in zdravje," je ob tem spomnil Čampa. Pri njih plešejo tako starejši kot mladina, prav slednji je bilo v času epidemije marsikaj onemogočeno. "Maturantskih plesov nista imeli že dve generaciji. Sedaj maturante učimo plesati brez stika med fantom in punco, kar je katastrofa. A smo se znašli in našli način, da izpeljemo plesne vaje, ko bo dovoljeno, pa jih bomo postavili skupaj," je opisal aktualne zagate.

Industrija sejmov in srečanj je na današnji tiskovni konferenci pozvala državo k finančni pomoči panogi. Čampa pa je dodal, da si želijo predvsem, da bi se obdobje covida-19 končalo in bi lahko spet normalno delali.

Praznično ponudbo v številnih mestih dopolnjujejo sejmi, a z ograjami in PCT

Praznično ponudbo v mnogih slovenskih mestih dopolnjujejo miklavževi, božični in novoletni sejmi, kjer se lahko obiskovalci posladkajo ali kupijo darila. V skladu z veljavnimi ukrepi morajo biti sejmi ograjeni in dostopni le ob izpolnjevanju pogoja PCT. Ker se lahko to kmalu spet spremeni, ponekod z dokončno odločitvijo o izvedbi sejmov še čakajo.

V Ljubljani so postavili 16 hišic z darilnim programom, po središču mesta pa še 21 hišic z gostinsko ponudbo. Po besedah župana Zorana Jankovića na vseh lokacijah preverjajo pogoj PCT, pričakuje pa dodatna pojasnila, kaj se sme in česa ne.
V Ljubljani so postavili 16 hišic z darilnim programom, po središču mesta pa še 21 hišic z gostinsko ponudbo. Po besedah župana Zorana Jankovića na vseh lokacijah preverjajo pogoj PCT, pričakuje pa dodatna pojasnila, kaj se sme in česa ne. FOTO: Dreamstime

Po trenutno veljavnem vladnem odloku za preprečevanje širjenja covida-19 je izvajanje sejemske dejavnosti dovoljeno na odprtih površinah in v zaprtih prostorih, ob uporabi zaščitne maske in medosebni razdalji vsaj 1,5 metra.

Kot so za STA povedali na gospodarskem ministrstvu, je treba v vsakem primeru zagotoviti enosmerno gibanje obiskovalcev. "Območje sejemske dejavnosti na odprtih površinah (premične stojnice v nizu ali skupini) mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda, pri čemer morata biti vhod in izhod ločena," so navedli.

Strežba jedi ali pijač na sejmu je dovoljena pod enakimi pogoji kot drugod, torej ob sedečem režimu med 5. in 22. uro ter ob jasni navedbi na vhodu, koliko gostov je lahko na stojnici prisotnih. Obvezno je tudi preverjanje pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran).

Na četrtkovi seji vlade bi sicer lahko prišlo do sprememb. Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja bodo odlok o sejemski dejavnosti nadgradili v smeri, da bodo navodila jasnejša in glede na trenutne epidemiološke razmere tudi strožja.

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picijulka1
01. 12. 2021 16.23
+2
Še dober da niste pogorel kot oni podjetniki v Vižmarjih.
KajSiTiNor
01. 12. 2021 15.29
+0
Ne vem kaj še vedno jokajo. Srečanja se da čisto normalno organizirat. Edin pogoj je PCT oziroma v zaprtih prostorih je treba vse udeležence testirat pred dogodkom. Da se, se je pa treba malo potrudi. Je pa najlažje jokat in tulit pa bo že država dala.
afnguncar
01. 12. 2021 14.36
+2
Ja in kaj ?? Tožite Wuhanske netopirje.
slovenka62
01. 12. 2021 14.27
+5
Sazas naj kar propade ker to je samo birokratska agencija brez dodane vrednosti. Je pa veliko firm z podizvajalci ki delajo preko s.p. in za te res ni dobro ko so že toliko časa brez prihodkov. In če je čelavi v prvi fazi tako brezglavo talal denar bi ga moral tudi njim. Se je pa zdaj pokazalo ko je to sranje mnogo večje da so bili vsi ukrepi in zapiranja brezvezna in so samo uničila ogromno firm s.p. in s tem posledično družine in posameznike.Da o gospodarstvu ne govorimo.Samo javni sektor kot vedno je bil na boljšem.Saj oni to vedo samo priznali ne bodo.Zato pa ne razglasijo epidemije bi šla spet milijarda v luft enim pa v žepe.
Diegol14
01. 12. 2021 14.10
-2
A za nazaj pa ne poveste koliko ste zaslužili, ko je bila voda pa malo vinčka(kao kuhan vin) celo premoženje
Uporabnik1833045
01. 12. 2021 14.07
+4
Sazas niso edini .. na tem živijo tudi vsi ostali, še posebej večji hoteli, ki živijo od dogodkov in medarodnih gostov udeležencev. Oni so pa sploh bili oškodovani dvojno. Važno pa je, da so ravno taka podjetja tista, ki morajo očitno biti po vladnem mnenju solidarna z upokojenci in študenti in morajo lastniki svoje zadnje prihranke nameniti za PKP 10. Kakšnega hujšega znižanja prihodkov tako in tako nimajo več, saj jim jih je vlada zbila skoraj na 0.
Prinašalec
01. 12. 2021 14.02
+2
SAZAS, ukinit, lopovi.
Jan zan 1234
01. 12. 2021 13.46
+2
Nemoze nam niko nista jaci smo od PCT...in verjamite raje crknem kot da grem med cepljene...☺
simonaas
01. 12. 2021 14.48
+0
borec91
01. 12. 2021 13.42
+4
glavno da zupniki dobivajo utp 1000
borec91
01. 12. 2021 13.41
+0
kar naj propadejo ce nimajo hrptenice se upret tej lopovski diktaturi kjer ti postrezejo zunaj caj samo z pct noro
RdečaKapica
01. 12. 2021 14.20
+2
Borec, slovenština ti je pa hud oreh? Ka tej to je hrptenica? Pa TA SUHI ŠKAFEC SPUŠČA ti tudi ni ostal iz osnovne šole?
graš?ak
01. 12. 2021 13.39
+0
Kaj pa ces....ste pac v taksni branzi....kovid in ukrepi nikoli ne bodo za vse prav....znajdli bi se pa se zacel s cim drugim ukvarjat.....moras met kaksno rezervo.....
RdečaKapica
01. 12. 2021 13.39
+2
Nekatere storitvene dejavnosti so v skoraj dveh letih ostale od boga in države pozabljene :( Verjamem, da ljudem ni lahko in da se vsem tudi ni tako enostavno kar prekvalificirati, sploh če si neke delo z veseljem opravljal, zdaj pa niti ne veš, kdaj in ali še sploh kdaj bo spet zalaufalo po starem.
pa dobr no
01. 12. 2021 13.38
+6
Naša firma ni ničesar dobila. Samo strošek smo imeli s tem. Eni pa samo denar hočejo za nič dela.
zibertmi
01. 12. 2021 13.20
+6
ko večina koalicije ne bo imela več imunitete in varnostnikov okoli sebe,bo treba spremenit spol,gentlemeni ne garbajo starih bab.
zibertmi
01. 12. 2021 13.19
+8
morda pa bo nov avion dovolj velik ,da odpelje koalicijo v domovino svojih prednikov.enosmerno
Prinašalec
01. 12. 2021 14.04
+1
Toooomi
01. 12. 2021 13.09
+6
In potem me boste spraševali še po PCT...bomo vino sami skuhali doma, in vas gledali izza ograje
PEACE
01. 12. 2021 12.51
+10
Predlagam da se obrnejo na WHO, nekaj budgeta jim je še ostalo če ne bodo porabili za podkupljivo zdravnike.
pop greznica
01. 12. 2021 12.48
+7
če bi šli za župnika bi še vedno dobivali 700e utd
Prinašalec
01. 12. 2021 14.05
+1
zibertmi
01. 12. 2021 12.42
+16
janez je že pokazal kako se razume s svojo ekipo vred v državno ekonomijo.veliko smo odprodali v letu 2013,ker smo morali dobit kredit,kko nas je janezek spravil v bankrot zaradi luknje v nlb ko je talal nezavarovane kredite ,tajkunom je pa tudi s pomočjo vizjaka,kot smo videli omogočil neplačevanje davka državi
Entip?ek
01. 12. 2021 12.48
+6
Zgodovina se ponavlja....pač tako je, če si nesposoben...
zibertmi
01. 12. 2021 13.08
+3
oni kar dobro vedo kako tok denarja in privilegijev spravit na prav račun potem pa pljuvat po drugih,saj njihovi volilci tako ne vedo kaj so včeraj jedli,kaj šele kaj je bilo pred letom ali več
Primula1
01. 12. 2021 12.41
+10
Organizirajte se kot stranka in priredite politični shod, pa vam bo dovoljeno vse brez pct-ja, brez mask....