Slovenija

GZS: Predlog zakona o sežigalnicah in napravah za sosežig odpadkov ruši skupni evropski pristop

Ljubljana, 16. 06. 2021 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predlog zakona o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov, ki ga je konec maja v parlamentarni postopek vložila Levica, po mnenju GZS ruši skupno evropsko politiko in pristop. Ta na področju emisij iz industrijskih naprav v EU velja že skoraj 35 let in zajema okoli 50.000 naprav, so poudarili.

Z usmerjanjem zgolj na emisije v zrak iz nekaterih naprav predlog zakona po mnenju Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) vzpostavlja parcialni pogled na okolje. Kot so izpostavili v današnjem sporočilu za javnost, predlog zakona s pomanjkljivo strokovno-tehničnim vpogledom na področje, ki ga želi urediti, naprave za sežig in sosežig odpadkov v Sloveniji spravlja v potencialno neskladje z dogovorjenimi tehnološkimi merili, ki so strokovno opredeljena in dogovorjena na ravni EU ter za vse v celotni Evropi veljajo enako.

Po pojasnilih zbornice se mejne emisijske vrednosti, ki jih je mogoče v določeni panogi doseči z uporabo najboljših razpoložljivih tehnik, ugotavljajo skozi "seviljski proces", ki predstavlja poseben protokol zbiranja podatkov o uporabljenih tehnologijah in z njimi povezanimi emisijskimi vrednostmi, na osnovi katerih se pripravijo referenčni dokumenti najboljših razpoložljivih tehnologij — BAT. Imenovani protokol določa tudi postopke zagotavljanja in preverjanja kakovosti zbranih podatkov.

Ti referenčni dokumenti BAT lahko, kot izpostavljajo na GZS, za določeno panogo obsegajo več sto strani. Pri njihovem nastajanju, z izmenjavo informacij prek posebej oblikovanega foruma, sodelujejo države članice, zadevne panoge, okoljske nevladne organizacije, in Evropska komisija. Hkrati ti deležniki postopek tudi nadzorujejo.

Predlog zakona o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov, ki ga je konec maja v parlamentarni postopek vložila Levica, po mnenju GZS ruši skupno evropsko politiko in pristop.
Predlog zakona o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov, ki ga je konec maja v parlamentarni postopek vložila Levica, po mnenju GZS ruši skupno evropsko politiko in pristop. FOTO: Shutterstock

Zaključki o BAT za sežigalnice so bili uradno objavljeni novembra 2019 in se jim morajo vse obstoječe tovrstne naprave v Evropi prilagoditi najkasneje do novembra 2023. "Mejne emisijske vrednosti, s celovitim pogledom na okolje za sežig in določene vrste sosežiga, se določajo strokovno in tehnično na podlagi najboljših razpoložljivih tehnik v Evropi," so jasni na gospodarski zbornici.

Prepričani so, da predlog zakona, ki so ga pripravili v Levici, o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig odpadkov uvaja parcialni vpogled na tovrstne naprave in odstopa od skupne evropske zakonodaje, ki se je izkazala kot učinkovita in v EU za določene industrijske naprave velja že 35 let.

V Salonitu Anhovo se z GZS strinjajo. Dodatno znižanje mejnih vrednosti emisij za cementarne je po njihovem mogoče izpeljati le skladno z enotno evropsko zakonodajo in v razumnih rokih. "Znižanje mejnih vrednosti na način, ki je opisan v predlogu zakona, ni skladen z evropsko zakonodajo, določa nerealne roke za uvedbo posodobitev postavlja slovensko cementno industrijo v neenakopraven položaj glede na položaj teh industrij v drugih evropskih državah," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Tovrstno zaostrovanje pogojev ni smiselno, saj smo v edini slovenski cementarni že na poti k uvedbi najnovejše tehnologije naslednje generacije, ki bo poleg znižanja ogljičnega odtisa pomenila tudi znižanje emisijskih parametrov," je poudaril član uprave Tomaž Vuk. "Če bi imeli potrebna dovoljenja že danes, bi lahko prvi sklop posodobitev izpeljali v dveh letih," je dodal. Cementarna Anhovo je nedavno napovedala cikel investicij v vrednosti 40 milijonov evrov do leta 2025, ki naj bi vodil do 15-odstotnega znižanja ogljičnega odtisa in več kot prepolovitve emisij dušikovih oksidov.

V stranki Levica so GZS medtem obtožili zavajanja. "Evropska direktiva, ki ureja področje sežigalnic in naprav za sosežig odpadkov, določa zgolj minimalne omejitve stopenj emisij škodljivih snovi v zrak in hkrati dopušča, da države same določijo strožje standarde pri varovanju okolja," so poudarili v sporočilu za javnost. Zatrdili so, da predlog zakona o sežigalnicah in napravah za sosežig odpadkov, ki so ga pripravili, upošteva specifičnost slovenskega okolja, odpravlja pa "problematičnost trenutne ureditve, ki dopušča višje emisije v sosežigalnicah kot v sežigalnicah".

Predlog "še posebej upošteva okoljsko in zdravstveno prizadetega območja v Anhovem in okoliških krajih", so poudarili. S tem želi Levica zagotoviti enako pravico do zdravega okolja vsem prebivalcem Slovenije.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
16. 06. 2021 19.24
Najprej razčistiti "meglo" okoli odpadkov nasploh. Šolski primer se je pojavil s 200 tonami odpadnega blata, spuščenega v naravo po bregu navzdol. Kako je to možno, da ne vedo kdo je odgovoren? Naročim očala na internetu, pa mi pošljejo obvestilo, kje lahko sledim pošiljki. V tej panogi bi moralo biti prav to, da v vsakem momentu veš, kje je odpad in to dokumentacijo zakonsko hraniti nekaj let.
Škrat na kvadrat
16. 06. 2021 18.14
Vsi bi radi imeli ekološko, Musk prodaja ekologijo, čeprav vemo, da je proizvodnja baterij zelo svinjska. V prihodnjosti bomo morali narediti kompromis. Zame so odpadki energija, električna, topla voda. Ali smeti sežigati, deponirati ali voziti v reke. Dejstvo je sežigalnica, ki je nihče noče na lastnem pragu. Kaj narediti je en velik ?
Ivan zDoba
16. 06. 2021 17.31
+2
Izgradnja Teš6 je zrušila svetovni pristop k reševanju okoljske problematike. Skupni projekt SD in sekte. Denar je tekel v potokih, za okolje jih pa en lulek briga!!