Slovenija

Haiderja pregnali iz restavracije

Dunaj, 20. 02. 2000 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Včerajšnjih protestov na Dunaju proti novi koaliciji, v kateri sodelujejo konservativci in desničarska stranka Joerga Haiderja se je udeležilo več kot 200.000 ljudi. Demonstracij se je udeležilo tudi precej ljudi iz Italije ter Nemčije. Približno 100 nemških protestnikov se je spopadlo s policijo, vendar niso nikogar aretirali. Manjše demonstracije so bile tudi v drugih evropskih prestolnicah. V Parizu se je zbralo približno 9000 ljudi, ki so protestirali pred avstrijskim veleposlaništvom.

Vodja svobodnjakov Haider pa je sinoči moral s policijskem spremstvu zapustiti restavracijo, kjer ga je prepoznala manjša skupina ljudi, ki so se vračali z demonstracij. Demonstranti so obkolili restavracijo ter vzklikalo slogan >>Tujci naj ostanejo, Haider pa naj gre<<.

Notranji minister Ernst Strasser se je že zahvalil organizatorjem za tesno sodelovanje s policijo, da so preprečili izbruhe nasilja. Na ulicah je bilo približno 1000 policistov, sodelovalo pa je še 200 varnostnikov, ki so jih najeli organizatorji.