Slovenija

SD in Levica za predčasne volitve, SMC in NSi bi prej še iskali rešitve

Ljubljana, 05. 02. 2020 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA / M.S. / V.Š.
Komentarji
2299

Zaradi odgovornosti do ljudi in do države je po padcu vlade Marjana Šarca najpametneje, da gremo čim prej na predčasne volitve, je po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. V SMC medtem menijo, da bi stranke morale najprej najti skupni jezik. Iz NSi sporočajo, da čeprav so po njihovem najboljše volitve, gredo na pogovore k vsem, ki jih vabijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prepad med ideologijami
    03:07
    Iz 24UR: Prepad med ideologijami
  • Iz 24UR: Preigravanje možnosti
    01:36
    Iz 24UR: Preigravanje možnosti
  • Iz SVETA: Parlamentarna tržnica
    02:30
    Iz SVETA: Parlamentarna tržnica

Predsednik največje stranke Janez Janša lahko v tem sklicu DZ sestavi novo vlado, če bodo druge stranke leve sredine v tej vladi našle smisel, ugotavlja vodja poslancev SD Matjaž Han. Poleg števila poslancev pa se morajo po njegovih navedbah te stranke dogovoriti tudi vsebinsko in kadrovsko.

"Za državo pa bi bilo najbolj modro, da se gre na predčasne volitve," je dejal, a spomnil, da v SD niso tisti, ki bodo o tem odločali.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

To, ali bi bila lahko nova vlada uspešnejša od vlade Marjana Šarca, pa težko ocenjuje, je dejal Han. Prav tako bodo verjetno različno ocenjevali ljudje. Je pa spomnil, da dosedanja vlada ni bila uspešna zaradi same organizacije, saj če bi bila, bi danes še delovala.

SD se tako ne bo udeležila pogovorov za novo koalicijo, na katere je vse stranke za petek povabil Janša. So pa pripravljeni na pogovore, h katerim je povabila predsednica SAB Alenka Bratušek, čeprav po Hanovih besedah ni povabila tako kot Janša, ki sestavlja novo vlado in je stranke povabil na ločene pogovore po urah.

Za SD so prva izbira predčasne volitve.
Za SD so prva izbira predčasne volitve. FOTO: Kanal A

"Pogovarjamo se vsebinsko, nisem pa povsem prepričan, da lahko sestavimo drugo vlado. Levica in LMŠ sta namreč že povedali, da v to ne gresta, prav tako SNS. V to ne verjamem," je glede pogovorov s SAB povedal Han. Po njegovih ocenah gre tudi za prehitevanje, saj je najprej na vrsti Janša, zatem pa drugi.

Poleg teh v SD drugih vabil na pogovore o sodelovanju po Šarčevem odstopu z mesta predsednika vlade niso prejeli. Glede morebitnih prestopov poslancev v poslansko skupino SD, če bi do tega morda prišlo v primeru oblikovanja nove vlade, pa se po Hanovih trditvah ne pogovarjajo.

Pahor danes nadaljuje posvetovanja z vodji poslanskih skupin o nadaljnjih korakih po padcu Šarčeve vlade. Pravkar je na pogovoru vodja poslancev SMC Igor Zorčič, sledita pa še vodji poslanskih skupin Levice in NSi.

Igor Zorčič.
Igor Zorčič. FOTO: Bobo

Zorčič: Prav je, da poskušamo najprej najti skupni jezik za morebitno novo vlado

Po oceni vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča je prav, da poskušajo nekatere stranke najprej najti skupni jezik za morebitno novo vlado."Hitenje na predčasne volitve po naši oceni pomeni, da se politika pač ni več sposobna med seboj pogovarjati in je to klic na pomoč vsem volivkam in volivcem," je dejal po pogovoru pri predsedniku republike. Kot je dejal, bi bilo neodgovorno, če se naprej ne bi skušali vsaj pogovoriti. 

Odgovoril je tudi na špekulacije, da poslanska skupina SMC ob morebitni sestavi vlade s prvakom SDS Janezom Janšo ne bi bila enotna. Zatrdil je, da je poslanska skupina SMC zelo enotna glede vprašanja, ali naj se poskušajo pogovarjati z drugimi strankami. "V Sloveniji smo v situaciji, ko se nekatere stranke ne morejo in niso sposobne med seboj pogovarjati. Nam kot sredinski stranki pa se zdi prav, da poskušamo narediti vsaj en napor v to smer," je pojasnil.

SMC se bo tako udeležila formalnih pogovorov za novo koalicijo, h katerim je za petek povabil Janša. Pojavila so se tudi ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, torej denimo med SMC, NSi in DeSUS, ki bi nastopile skupaj v pogajanjih z Janšo. O tem je danes poročal Dnevnik. Zorčič je na to vprašanje danes odgovoril, da ga je treba razumeti, da vseh taktik, izhodišč pogajanj ne bo javno komentiral.

Vatovec: Vsakršna nova koalicija bi bila zgolj slabša od Šarčeve

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je v pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem ponovil, da v Levici trenutno ne vidijo nobene morebitne nove koalicije, ki bi bila boljša od dosedanje Marjana Šarca. Tako so po njihovem mnenju predčasne volitve edina možna pot za razrešitev nastalih političnih razmer po padcu vlade.

V Levici pričakujejo, da bodo predčasne volitve nekoliko spremenile razmerja sil med strankami in dala prednost programom oz. izvajanju določenih politik, ki bodo bolj napredne in take, ki bodo lahko izboljšale življenje ljudi. Po njihovih ocenah to z novo koalicijo ne bo možno in so volitve edini način, da pridejo do premika k vsebinam.

"Trenutno je kakršno koli preračunavanje očitno pogojeno zgolj s tem, da se ohrani stolčke na ministrstvih in v DZ, ne gre pa za programske pogovore oz. iskanje odgovorov in rešitev za ključna vprašanja v družbi," je v izjavi po pogovoru s Pahorjem povedal Vatovec.

Matej Tašner Vatovec
Matej Tašner Vatovec FOTO: Bobo

Horvat: Kot stranka dialoga se bomo udeležili tako pogovorov s SDS kot s SAB

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat pa je Pahorju pojasnil, da se NSi intenzivno pripravlja na predčasne volitve, a se želi kot stranka dialoga tudi pogovarjati in poskušati najti rešitev, ki bi bila morda boljša. Kot je dejal, se bodo odzvali tako vabilu SDS na pogovore za morebitno novo vlado kot vabilu SAB. Dodal je, da predsednik NSi Matej Tonin stoji na sredini političnega spektra, kar pomeni, "da iz sredine najlažje zaobjame tiste na njegovi desni kot tiste na levi".

Pahor bo posvetovanja po padcu vlade Marjana Šarca nadaljeval v četrtek, ko se bo pogovoril še z vodji poslanskih skupin SAB, DeSUS in SNS.

"Volivci so nam podelili štiriletni mandat, da vodimo državo. Zato razumemo, da ima politika dolžnost, da išče rešitve," je pojasnil. So pa po njegovih navedbah v NSi že od začetka nekoliko skeptični in si postavljajo vprašanje, kako bi se v sedanji sestavi DZ lahko vzpostavila razvojna vlada. Stranke, ki so že v vladi nekaj let, po ocenah Horvata niso naredile razvojnega preboja. Kot je dodal, v stranki ocenjujejo, da  "bi bilo za državo v danih okoliščinah najboljše, da gremo na predčasne volitve, kljub temu, da nikoli ne vemo, kaj nam bodo prinesle."

Ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka SMC, NSi in DeSUS, ki bi nastopil skupaj v pogajanjih z Janšo, ni želel potrditi. Glede vprašanja, ali Janša kot potencialni mandatar predstavlja oviro za NSi, je Horvat pojasnil, da je za NSi ključno zaupanje: "Če ga ne bo, bomo pač pogovore in pogajanja zaključili." Na vprašanje, ali Janša uživa njihovo zaupanje, pa je dodal: "Zaupanje se vedno na novo gradi, ali pa se na novo tudi izgublja."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jana Novak
06. 02. 2020 20.55
Kaj se ta Han glasi, krade nam državni denar in še kar naprej gobezdači.
Andree
06. 02. 2020 14.23
+5
Mitjasr a si že obiskal psihiatra?
Dark Knight
06. 02. 2020 13.27
-8
Kako so levaki pametni v komentarjih, bog i batina. Pa saj nebi nič rekel, če bi se imela s čim za pohvalit v vseh teh letih vladanja. Pa nimajo NIČ. Razen afere za afero in kraja na krajo. Občudujem pa njihovo vztrajnos pri poskusu očrnjevanja Janše ,čeprav je Janša proti njihovimi pastirji pravi amater, ko se gre za krajo. Dragi levaki, vaše ene in iste laži ne držijo vode, ljudje vas pa vsak dan bolj spregledajo :).
pesnitev
06. 02. 2020 17.14
+4
Naštete lastnosti so lastnosti tvojih, desnih!
resort
06. 02. 2020 10.16
+0
G.Pahor se reži kot bi si pripovedovali vice
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 09.43
-4
Očitno je tako. Levica na oblasti forever = demokracija. Sicer ni demokracije. + granitne kocke. Zanimivo.
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 09.22
-6
Lep dan želim vsem. Pa relax. Včasih vidimo stvari slabše kot v resnici potem so. Strah je votel, okoli ga pa nič ni. Jaz sem moral živeti 12 let z levičarskimi nebulozami, pa sem še kar živ. V glavnem, vse bo v redu. Ne bo vesoljnega potopa. Noetovo barko lahko začnete razkladati, živali napodite nazaj v divjino. Preveč se bojite Janše. To je otročje.
srebrnibreg
06. 02. 2020 09.33
+3
.....Preveč se bojite Janše............Preveč krat je dokazal, da za ta strah obstaja razlog z njegove strani. Zaslepljeni in nagnjeni k istim dejanjem pač tega ne vidite. Povej mi skom se družiš in povem ti kdo si. Žalostno je, ko zaradi našega državljana morajo v tujini biti obsojeni ljudje pa tega med drugim njegove ovčice tega ne vidijo. To pa je samo miniaturna drobtinica od vseh svinjarij.
Uporabnik-1479695
06. 02. 2020 11.27
Pa vseeno, "zaradi katerega našega državljana je kdor koli (kdo in zakaj) obsojen v tujini?"
srebrnibreg
06. 02. 2020 09.05
+4
Eni trdijo, ker verjetno že vedo, da bo jutri desna vlada. Verjetno vedo že tudi kdo to bo zato jih naj prosim naštejejo kot sestava vlade po udeležbi strank.
NLKP
06. 02. 2020 08.49
-6
Ovčke le vkup, le vkup in hitro na volitve, da boste izvolili tisto kar volite že 20 let... Samo mafijo in same negativce, kateri imajo roke proti sebi obrnejene... Življenje je prekratko, da bi hodil na volitve, raje grem na sprehod.
srebrnibreg
06. 02. 2020 09.01
+7
Kar sprehodi se namesto volitev. Na sprehod pa moraš tudi namesto jamranja in pljuvanja po politikih in državi. Tako kot te stanje v državi ne zanima na dan volitev naj te tudi ne dan ali leta po volitvah.
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 08.39
-4
Vidim, da se vam Janša prikazuje že povsod in da ga sanjate. Zanimivo kakšno neznansko moč ima en sam človek na vaše misli:) Mimogrede, vse bo v redu. Tudi, če bo Janša, ne more biti bistveno slabši od artimetične sredine zadnjih treh premierjev. Chill out.
korintos23
06. 02. 2020 08.48
+5
Beri se, prvi si z njim začel in zadnji boš končal!
srebrnibreg
06. 02. 2020 09.02
+3
Zvečer pod enim nickom z njim končaš in zjutraj z drugim od enih svojih stoterih začneš.
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 09.19
-4
Kori, pravzaprav berem številne komentarje in se mi kozla kako močan vpliv na misli posameznih najbolj zagretih komentatorjev ima en posamezen politik. En sam. Ne glede, ali ga imaš rad ali ne (ali pa ti je vseeno), mu moraš dati kapo dol, da ima tak silovit vpliv na svoje ideološke nasprotnike. Da ne zahajam v podrobnosti psihoanalize, to kaže na to, da se ga bojijo. Kaj to pove o njih? :)
Groucho Marx
06. 02. 2020 09.34
-3
Ah joj paranoični srebrni, ti se kar tolaži in prepričuj samega sebe. Kdor v povprečju spiše vsaj tri stavke na prispevek, ta ne spada v skupino, katera ti povzroča toliko skrbi in solzic ob minuskih.
srebrnibreg
06. 02. 2020 09.39
+4
Marx zakaj mi odgovarjaš z drugim nickom ne s tistim na katerega sem napisal in naslovil svoj post? Na solzice o minuskih pa kar pozabi, ker mi dol visi za tvoje ponarejanje tako plusov kot minusov. Samo drugim pojasnjujem resnico glede tvojega ponarejanja naj vedo kakšni hinavci ste janšisti kateri brez laži, manipulacij in ponarejanja niste sposobni živeti. Zato pa ste janšisti.
pesnitev
06. 02. 2020 17.16
+1
Nimasmisla
06. 02. 2020 08.37
+1
ma saj bo isto sds lmš levica sd nsi ostali bojo odpadli če nam murgle zopet ne bojo katerega novega podtaknili in psi bojo lajal karavana pa bo šla dalje z desusom ali brez njega zunaj je lepo vreme grem malo pospravljat včeraj je pihalo pa lep dan
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 08.28
-3
Ste brali, da slavni McKinseyev svetovalec (med drugim tudi renomirani svetovalec Svetovni banki), g. Roman Jakič svetuje svoji Lenčici za 24.000 euro. Na račun Ministrstva za infrastrukturo seveda. Jakič je na področju infrastrukture, gradnje tira II svetovno iveljavljen, s številnimi prispevki in članki ter izvedenimi projekti. Samo, da tega nihče ni vedel, ker je skromen. Ampak Lenči je poštena. Tako kot ravnokar razpadla koalicija.
puspan
06. 02. 2020 08.21
+9
Demokracija je nujno zlo, od vseh slabih do sedaj, še vedno najboljši sistem na svetu. Da pri nas ni utečena, kot bi morala biti, leži na spreobrnjenih komunistih, ki jo vodijo v večnem upanju, da jih nihče ne more odgnati od korita, na katerega so bili navajeni že od malih nog.
pesnitev
06. 02. 2020 07.42
+4
Kako lahko JJ s svojo ekstremistično ideologijo sploh računa s tem, da mu bo katerakoli stranka pritegnila?
Groucho Marx
06. 02. 2020 08.07
-7
Ah, če govorimo o ekstremizmu, je ekstremistična recimo ideologija Alenčice, v hlepenju in hlastanju po davkoplačevalskih sredstvih za svoj in svojih podanikov žepe, kot beremo v sosednjem prispevku...
Malinha
06. 02. 2020 08.20
+5
Joj, no, Graućići, to pa res ni ekstremizem, ta ideologija, ki jo pripisuješ Lenčici. To je pač samo kapitalistična temeljna ideologija, ta je pa, zdi se mi, desna, tako, kakor je desen tvoj Gargamel. Malce si pozabil, ampak, nič za to. Je pa res, da Gargamel ne poseduje neke ekstremistične ideologije, ker gre pač za psihopatologijo. Verjetno še nisi spil jutranje kavice, pa si se malce zapletel. No, kar kavico najprej spij, potem pa veselo na delo.
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 08.41
-5
Ti pa v predavalnico. A zdaj ti plačo davkoplačevalci dajemo zato, da zabubuljen v profesorski pisani pišeš nebuloze? Te bom prijavil dekanu Igor.
Groucho Marx
06. 02. 2020 08.49
-4
Ah Miško no, ne se zdaj sramovati. Še vaši največji ideologi se z največjim veseljem pustijo po kapitalistično crkljati, pa da se ne bi njihovi sledilci?
Malinha
06. 02. 2020 09.07
+5
Dragi moj Graućići, vem, da si deležen tega crkljanja, ki ti sega nežno v dušo. To je pač tako: sediš, se predajaš, drugi mislijo namesto tebe, tvoje delo je samo to, da velikodušno sočustvuješ, prikimavaš, se hahljaš in vse je v najlepšem redu: tvoja misel je zavita v vato, v hermetični steklenki, nič naj ne moti tvojega dalajlizma.
ArkaMast
06. 02. 2020 07.38
+5
REŠITEV so edino predčasne volitve, da se znebimo podrepnih strank ala SMC, Bratuška, SNS, ...
politik70
05. 02. 2020 21.59
+2
In ko desnosučnimi postaviš par čisto lahkih vprašanj se umaknejo.
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 08.25
-2
Pravzaprav obratno. Še vedno ni nobenih komentarjev na preprosto vprašanje, kdo pa BI BIL pripemren mandataro, ki bi odgural cel mandat? Če ste tako zelo proti Janši namreč. Odgovora kljub dvakrat postavljenemu vprašanju ni bilo. Razen altfacts. Njemu poklon.
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 08.25
-4
srebrnibreg
06. 02. 2020 09.03
-2
Tudi, če bo vsak mesec drugi bo boljši od fehtarja iz Trstenjakove.
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 09.40
+0
Kar vidi se ti megla pred očmi in pena na ustih. To je pravzaprav malce smešno, se zavedaš? :))
Uporabnik458403
05. 02. 2020 21.59
-4
Kako se levicarji tolazijo z novimi volitvami, ker dandanes niso izmerljive, le lazno upanje, kako bi bilo bolje.... Ob tem levicarji nimajo niti 10 dnevnega spomina kako je Sarceva vlada razpadla na prafaktorje in na tem forumu nabijajo kako bi ljudje glasovali za njih........v glavi imajo neke idealne scenarije in se 10% zraven......... Da ne omenjam, da na tem forumu celi dan niso sposobni napisati en pameten komentar le pljuvanje in blatenje po jansi, kot, da je krivec za vse slabega v tej drzavi....... Ne vidijo pa svojih lopovov po celotni drzavni upravi in v vecini fabrikah v drzavni lasti...... Prakticno so njihovi komentarji neberljivi in odvratni. Ce kak neopredeljen bere njihove komentarje mu je hitro slabo saj ne bere drugo kot sveckarji in zalitve in ni cudno, da dosezejo kontra efekt in jansi zabetonirajo 20% na vseh volitvah...... Pa ce se ga 5000x omenijo pa sploh vec ne bo mogel dobiti pod 25% na vsakih volitvah, saj je vsak toliko vreden kolikor se konkurenca z njim ukvarja....... Po drugi strani pa levaki sploh ne sprevidijo, da se jim vsaj 2 stranki ne bi uvrstile v parlament, ce bi sedaj bile volitve, pri desnih pa bi prisla Sls in Sisko, kateri bi pobral jelinciceve volilce, saj je cist zavozil, ko je zacel podpirate vse samo, da se obdrzi v parlamentu..........
poneumljanje
05. 02. 2020 21.59
-3
Zelo važno je, da je predsednik vlade Slovenec po rodu, ne pa neki prišlek, posvojenec ali kar koli že z Slovenskim državljanstvom !
Groucho Marx
06. 02. 2020 07.00
+7
Poneumljeni, če bi ti res bil tak domoljub in ne le plačani 24/7 forumski aktivist, potem bi vedel, da se 'slovenski' piše z malo začetnico in da je predlog spredaj s.
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 08.30
+1
Groucho, "poneumljanje" že celo življenje zelo dosledno upošteva svoj nick. V šoli je pa manjkal, ko so to jemali. Ne mu greniti dneva.
dragan krstic
05. 02. 2020 21.59
-2
Missasolemnis, jutri dobiš porcijo.
EkonomskaSvoboda
06. 02. 2020 08.30
+0
Misliš, Igor Pribac? Na faksu ga najdeš. Koliko pa on uči študente ob količina komentarjev, je pa vprašanje.
piljan
05. 02. 2020 21.55
+6
Se pa vidi ,da so svečke vsak dan manj sigurni v dohtar janiza.
Zmaga Ukrajini ...
05. 02. 2020 21.57
+8
Vedno nastopi panika in histerični odziv takoj, ko zavohajo, da bi pa morda lahko... Ampak Jajo itak ni sposoben voditi vlade, ker se že skoraj 30 let svaljka po opoziciji in ni navajen delat, pač pa samo pljuvat, izdajat in ustvarjat škandale in zdrahe.
pesnitev
06. 02. 2020 07.44
+5
Nekdo, ki je med osamosvojitveno vojno dal ukaz za napad na vojašnico, v kateri so bili tudi slovenski vojaki, ne more biti predsednik vlade!
DAEMONIUM
05. 02. 2020 21.55
-3
Komunjare, uganka za lahko noc, kaj je to: Skozi vrata na trstenjakovi vstopa odlocno in pokoncno izstopa pa preplaseno plazece?
Andree
05. 02. 2020 21.55
+7
Zmaga Ukrajini ...
05. 02. 2020 21.58
+9
Jajo po koncu delovnika, ker mu ni zazvonil telefon?!