Slovenija

Hana čaka težka naloga povezati različne frakcije v stranki

Ljubljana, 14. 04. 2024 16.10 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.K., Anže Božič
Komentarji
169

Dolgoletni član SD Matjaž Han je na sobotnem kongresu v Ljubljani prevzel vodenje stranke, zdaj pa ga čaka težka naloga, kako povezati različne frakcije v stranki. Kako trdna in složna se SD s tem odpravlja na evropske volitve? In, ali se je druga največja koalicijska stranka po aferi sodna stavba res politično očistila? Strokovnjakinja za komuniciranje Damjana Pondelek izpostavlja, da se ugled in zaupanje gradita počasi.

Socialni demokrati so na več kot 15 ur trajajočem kongresu le izvolili novega šefa stranke. Tanjo Fajon je po dveh tesnih glasovanjih nasledil gospodarski minister Matjaž Han, ki je po načelu "prišel-videl-zmagal" v politično nepredvidljivem finišu za vsega 10 glasov premagal evroposlanca Milana Brgleza

Han ob tem zagotavlja, da koalicija Svoboda, SD in Levica kljub kadrovskim rošadam do naslednjih volitev nima alternative. Prvi je Hanu za zmago javno čestital predsednik opozicijske NSi Matej Tonin

Je pa na kongresu požel tudi precej kritik. Iz stranke je izstopil njen nekdanji glavni tajnik Uroš Jauševec. Ta je bil do delovanja SD že nekaj časa kritičen, danes pa je na Facebooku poudaril, da so stranko dokončno prevzeli "primitivizem, 'kšeftarstvo', popolna nesposobnost in nenačelnost". Pripisal je še, da si bo verjetno do konca življenja očital, da mu propada stranke ni uspelo preprečiti.

Izid volitev v SD ni bil prvič tako tesen

Politična komentatorka Tanja Starič je spomnila, da tokrat ni bil prvič tako tesen izid na volitvah predsednika SD, saj je leta 2012 na kongresu v Kočevju Igor Lukšič s prav tako 10 glasovi prednosti premagal takratnega dolgoletnega predsednika stranke Boruta Pahorja. Tesen izid v tej stranki tako ni nekaj, kar bi bilo velikansko presenečenje ali pokazatelj, da stranka ne bo delovala. Kaže pa, da v stranki obstajata najmanj dve struji, verjetno pa še več in to vsaj že od takrat, ko sta se pomerila Pahor in Lukšič, je ocenila.

Volilni kongres SD
Volilni kongres SD FOTO: Damjan Žibert

Hana po njenem mnenju čaka težko delo, da bo povezal vse frakcije in struje v stranki. Pokazati bo moral zelo veliko političnih veščin. Kot pravi, sta se pokazali dve frakciji, ena, ki je pragmatična, pripravljena na povezovanje na podlagi interesov, in druga, ki pričakuje neko bolj jasno socialdemokratsko politiko oz. je mnenja, da bi socialna demokracija morala najti novo ali pa bolj jasno identiteto.

In najtežja naloga za novo vodstvo bo nihanje med tema dvema pristopoma, meni Staričeva. Na vprašanje, ali se lahko Hanu zgodi, da bi mu stranka razpadla, pa odgovarja, da po njenem mnenju ne, saj je Han dolgoletni politik socialne demokracije, ima veliko izkušenj, je minister, dolga leta je vodil tudi strankino poslansko skupino in je morda med najbolj izkušenimi politiki v Sloveniji.

"Mislim, da je stranka s tem izšla iz najhujših turbulenc. Vprašanje je samo, kakšna bo njena identiteta, koliko bo ta pragmatizem, ki je značilen za Hana in to frakcijo, prevladal nad tem, da mora stranka vendarle ugotoviti, za kaj sploh je in kaj zastopa," je dejala Staričeva.

'Novemu vodstvu ne gre v prid, da bodo zelo kmalu evropske volitve'

Novemu vodstvu sicer po njenih besedah ne gre v prid, da bodo zelo kmalu evropske volitve. Zelo hitro bodo morali sestaviti listo, ki bo zadovoljila vse frakcije, tu bo tudi veliko osebnih interesov, in na evropskih volitvah tudi dosegla rezultat, na katerega ciljajo. To bo kar velika preizkušnja in tu bo novo vodstvo moralo pokazati politično modrost, meni. Ob evropskih volitvah se bo tako videlo, v katero smer bo šla stranka in kako trden je položaj Hana, dodaja.

Ob tem pa novo vodstvo čaka še en velik zalogaj, in sicer finančna sanacija stranke, ki je zelo zadolžena in bo verjetno morala prodati tudi "simbolno točko", hišo na Levstikovi, je še opozorila.

Volilni kongres SD
Volilni kongres SD FOTO: Damjan Žibert

'Povrnitev ugleda in ponovna izgradnja zaupanja terja svoj čas'

Strokovnjakinja za krizni management in upravljanje ugleda Damjana Pondelek sicer konkretnega dogajanja v SD ni želela komentirati, je pa v splošnem izpostavila, da povrnitev ugleda in ponovne izgradnje zaupanja po kriznih situacijah nista preprosti in terjata svoj čas.

Opozarja, da so v kriznih situacijah, ki niso ustrezno upravljane, negotovost, velika razdeljenost med ljudmi, tudi razočaranje in jeza pričakovane in neizogibne posledica. Naloga vodje in vodstvene ekipe pa je, da takšno stanje preseže, povrne upanje in zaupanje in ljudi ponovno poveže in motivira za skupne naloge in cilje.

"Šele, ko dosežemo notranjo povezanost in pripravljenost za sodelovanje, je mogoče razmišljati o tem, kako utrditi ugled in zaupanje tudi navzven. To po kriznih situacijah, ki ranijo in razdelijo vse, ni preprosto in terja svoj čas," izpostavlja Pondelkova.

Dodaja, da se ugled in zaupanje gradita počasi, s transparentnostjo, poštenostjo, integriteto in odgovornim delom. Vse to je skupaj z odgovornim vodenjem in prav takšnim komuniciranjem nujnost v procesu okrevanja in ponovne izgradnje zaupanja. V tem procesu ni bližnjic. Potrebnih je veliko potrpežljivosti, dobronamernosti, preseganja zamer, modrosti in sodelovanja, pravi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
15. 04. 2024 17.26
+1
.ne morem rect nic.moram najprej najdt kaj je frakcija./spominja me na sfrackano akcijo...
Zdravko Lajh 1
15. 04. 2024 14.40
+1
Upam, da bo naslednik dinastije Han povzdignil SD na položaj največje (zunajparlamentarne) stranke ....
Jon Bacek
15. 04. 2024 13.25
+1
Kdaj bodo začeli preiskovati Alenko Bratušek?
tornadotex
15. 04. 2024 12.44
+3
SD jev prostem padu, sploh pa z Hanom...Stranka razpada po vseh šivih,kar nekaj notranjih asprotujočih struj je nastalo v tej stranki in kot taki ne bodo preživeli....Več kot polovica jih bo prestopila k Logarju, ostali se bodo zgubili v povprečju, tam kjer so že zdaj.
Jon Bacek
15. 04. 2024 13.25
+1
frenk707
15. 04. 2024 12.36
+3
Ker do te stranke ne gojim nobene posebne afinitete mi je zabavno spremljati, kako se trudijo, da se ne bi kaj spremenilo,..... Če bi imeli resen namen kaj spremeniti, bi kandidirali in izvolili Gorška iz podmladka,.... ne pa da so gas kandidiranjem za podpredsednika nevtralizirali.
frenk707
15. 04. 2024 12.33
+3
V SD ne potrebujejo nobenega zunanjega sovražnika,.... tako temeljito, kot se bodo uničili sami jih ne bi nihče drug.
Jožajoža
15. 04. 2024 12.26
-3
Janšistom,komunistom ni jasno,kako se za predsednika stranke v SD poteguje več oseb.pri stranki,ki predstavlja ZLO,imajo sa enega veliko vodjo,diktatorja tvitota janšo
Jon Bacek
15. 04. 2024 13.28
+1
Joža, vsak dan dokazuješ, da je največ zla v tebi.
SLObunkeljn
15. 04. 2024 11.49
+4
In kaj se bo s Hanom spremenilo?
JApajaDAja
15. 04. 2024 11.29
+4
han ni pokasiral samo razdvojene stranke, tudi nove dolgove,ki jih je prikrival vnuk bodoče častne občanke lj...cca 2 mio dolga je tudi zanje preveč :-) vir..necenzurirano
Castrum
15. 04. 2024 10.45
+4
Glede na vse mahinacije ki jih vidimo pri SD, bi jim bolj odgovarjal naziv $D. Ker šoldi so šoldi....
frenk707
15. 04. 2024 12.25
+0
Glede na vse mahinacije ki jih vidimo pri SD, bi jim bolj odgovarjal naziv sds.
Gašper15
15. 04. 2024 10.15
+7
Raja je pa spet nasedla nič se nebo spremenilo hahahahahahaahahah
borjac
15. 04. 2024 09.48
+7
Zmagal je Han z ubogimi 10 glasovi, Fajonova si je vidno oddahnila(lahko smo videli na TV), za tajnico je bila "izvoljena" Žibretove desna roka Živkovićeva, umazane rabote so zaščitene, pa tudi skorumpirani kadri SD-j so zaščiteni, tudi tukaj je torej kontinuiteta zagotovljena, STRANKA SD PA JE PRAKTIČNO PREPOLOVLJENA, nekateri so že začeli zapuščati stranko, pripovedovalec pravljic Han , mora kaj narediti, pravljice za polovico, ki je izgubila na volitvah ne bodo dovolj, narediti bo kaj potrebno, SPREMEMBE MORAJO BITI, čeprav se po sestavi novega vodstva SPREMEMB NE MOREMO NADEJATI, mogoče pa bo moral SD v letu 2025 že organizirati nov kongres, bomo videli ....... ankete bodo pokazale, ko bodo strankarski kandidati za Eu hodili po terenu , bodo marsikaj lepega slišali , odgovorov pa ne bodo imeli, ali pa jih ne bodo hoteli dati, sedaj pa bomo z zanimanjem spremljali ODZIVE S TERENA, kot to oni radi rečejo, pa jih nikoli ne upoštevajo, denar je važnejši.
awontuwej
15. 04. 2024 10.11
+5
Pričakovati je, da se bo plenjenje do volitev samo še pospešilo, ker SD-ja po volitvah ne bo več.
tornadotex
15. 04. 2024 12.47
+1
Evropa_Evropejcem
15. 04. 2024 09.21
+8
SD ponosni nasledniki = brezsramen, nenasiten pohlep in uničevanje Slovenije. Kongres kač ki levijo kožo, svoje strupene in do slovenskega naroda uničujoče nravi pa ne bodo nikoli. Tujce in denar postavljajo na prvo mesto, Slovence pa izkoriščajo in nameravajo iztrebiti. Kdor to voli mu ni pomoči, kdor to voli, voli za lasten pogreb. Strupenjače, čimprej na smetišče zgodovine.
frenk707
15. 04. 2024 12.27
+0
V tej kategoriji strupenjač ne moremo mimo sdss sekte,.... matere korupcijskih afer.
Grma53
15. 04. 2024 09.15
+7
Novi obraz, nova pot, ha, ha. Komunisti in njihovi ponosni nasledniki stalno volijo in spreminjajo stvari tako, da se nič ne spremeni.
2mt8
15. 04. 2024 09.14
+6
Han ne skrbi, bosta Milan in Toš vse porihtala.
pamba
15. 04. 2024 09.14
-1
čudi me da ni kandidiral tudi Janša saj je bil komunist - član te stranke že pred štiridesetimi leti ko Han še ni slišal za to stranko.
biggbrader
15. 04. 2024 09.18
+5
Ja, prav si napisal,...JE bil komunist, sedaj pa je večji socialdemokrat, kot vsi toti komikapitalisti v ZKS-ZLSD-SD.
frenk707
15. 04. 2024 12.29
+0
pacienta je že kot sodelavca udbe zanimal samo denar, tako da v kategorijo komikapitalistov na prvo mesto sodi pacient janša.
zoran pušenjak
15. 04. 2024 09.13
+12
Stranka , ki ni vredna komentarja in debate
patriot11
15. 04. 2024 09.09
+7
Baje so delegati pravočasno dobili namig, za koga glasovati.
mr.poper
15. 04. 2024 10.17
+1
Vajkim
15. 04. 2024 09.08
+1
Stranka ni enotna,so interesi starih, mladih, liberalnih in trdih smeri. Torej je konkretno potrebna prenova z jasno strategijo, cilji in novimi kadri...žal to Hanu z nahrbtnikom in prilagajanju v vse smeri ne bo uspelo pa še privat podjetje ima..ni šans
Darko32
15. 04. 2024 09.19
-2
Jaz mislim, da je rešitev v izvedbi lustracije in to trde. Če ta stranka to naredi povozi SDS ko bi pisknil. Zakaj. Veliko je bilo domoljubov in nekaj je pa takšnih, kateri so tza osebne koristi šli se trdi BOLŠEVIZEM. Zato mislim, da če predlagajo lustracijo in jo zakonsko speljejo bodo pokazali, da so za samoočiščenje. Sočasno pa JANŠO in SDS-ovce postavijo pred dejstvo.
Rafael Kramar
15. 04. 2024 09.08
+4
Dam mu pol leta...
roten
15. 04. 2024 09.37
+2