Slovenija

Hel-air bo tožil vlado

Ljubljana, 22. 01. 2007 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je letalska šola Hel-air iz Maribora vložila kazensko ovadbo zoper Bručana, bo to storila še zoper vlado.

Hel-air je o kršitvah obvestil Drnovška in PU Maribor
Hel-air je o kršitvah obvestil Drnovška in PU Maribor FOTO: POP TV

Letalska šola Hel-air iz Maribora je 18. januarja na mariborsko tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper ministra za zdravje Andreja Bručana. Najkasneje v petek pa nameravajo vložiti še kazensko ovadbo zoper podpisnika tistih sprememb uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč, po katerih je bila za novega prevoznika helikopterske nujne medicinske pomoči določena Avto-moto zveza Slovenije (AMZS), je povedal direktor Hel-aira Peter Breznik.

Po Breznikovih besedah so o kršitvah na področju helikopterske nujne medicinske pomoči obvestili tudi kabinet predsednika republike Janeza Drnovška in Policijsko upravo Maribor. V kolikor njihove tožbe ne bodo uspešno rešene v Sloveniji, "gremo v Evropo", je poudaril Breznik.

Helikoptersko reševanje
Helikoptersko reševanje FOTO: POP TV

Kot je znano, je vlada 11. januarja sprejela spremembe uredbe o organiziranju sil za zaščito, po katerih bodo izvajalca helikopterske nujne medicinske pomoči izbrali z mednarodnim javnim razpisom. Vlada bo oddala tudi koncesijo za izvajanje helikopterskih prevozov. Po novem AMZS ni več edini, vnaprej določeni izvajalec helikopterskih prevozov.

Tako od 13. januarja pa vse do izbire novega izvajalca na javnem razpisu helikopterske prevoze nujne medicinske pomoči izvaja letalska policijska enota slovenske policije. Nalogo omenjena enota opravlja na enak način in z isto opremo, kot sta že pred lanskim 1. decembrom, ko sta reševanje začela opravljati AMZS in Flycom, te helikopterske prevoze za nujno medicinsko pomoč izvajali Policija in Slovenska vojska.

Datum javnega razpisa za helikopterske prevoze še ni znan

Helikopterske prevoze nujne medicinske pomoči od 13. januarja pa vse do izbire novega izvajalca na javnem razpisu izvaja letalska policijska enota slovenske policije. Nalogo ta enota opravlja na enak način in z isto opremo, kot sta že pred lanskim 1. decembrom, ko sta reševanje začela opravljati AMZS in Flycom, te helikopterske prevoze za nujno medicinsko pomoč izvajali Policija in Slovenska vojska.

Predsednik Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) Boris Perko pričakuje, da se bodo z ministrom za zdravje Bručanom sestali ta ali naslednji teden. Glede točnega datuma se še niso uspeli dogovoriti, se je pa minister že odzval na njihovo pismo, je povedal Perko. Bručan je na današnji novinarski konferenci potrdil, da so prejeli pismo AMZS, o tem, kdaj se bodo srečali, pa ni mogel govoriti, saj še niso proučili vseh možnosti.

Minister je med drugim povedal, da se glede mednarodnega razpisa za izbiro izvajalca helikopterske nujne medicinske pomoči še posvetujejo, med drugim tudi z nekaterimi evropskimi državami, kako bi zadevo izpeljali. Stvar namreč ni preprosta, je dejal Bručan.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

esfflight
23. 01. 2007 04.48
Tako ja, fantje pokonci! Vse se dela, kot pase gospodom iz vlade. Lazejo, mazejo oci prebivalstvu nase dezele. Brez sramu racunajo le na zabitost ljudstva. Mar res mislijo, da smo vsi idijoti?