Slovenija

Helikopterska nujna medicinska pomoč bo po načrtih leta 2026 prešla pod okrilje Policije

Brnik, 11. 06. 2024 15.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP), ki jo trenutno izvaja Slovenska vojska, bo po načrtih leta 2026 prešla pod okrilje Policije. Ta jo bo izvajala z namenskima helikopterjema. Sprva bo reševanje potekalo iz baze na brniškem letališču, ki jo bodo morali prilagoditi, in iz baze na mariborskem letališču, ki jo bodo morali še vzpostaviti.

 

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na novinarski konferenci v prostorih letalske policijske enote na brniškem letališču izrazil veselje, da bo v skladu z odločitvijo vlade v bodoče kot javno službo Policija izvajala HNMP, pa tudi medbolnišnične helikopterske prevoze in helikopterske prevoze otrok v inkubatorjih.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sklep vlade označila za prelomnico. Namenska helikopterja bosta namreč omogočila hitrejše in bolj učinkovito reševanje življenj, je dejala. HNMP namreč pomembno skrajša čas prihoda hudo bolnih oziroma poškodovanih pacientov v bolnišnico in poveča možnost za njihovo preživetje, je poudarila.

Boštjan Poklukar in Valentina Prevolnik Rupel
Boštjan Poklukar in Valentina Prevolnik Rupel FOTO: Bobo

Kot je dejala, bo HNMP delovala na enak način kot nujna medicinska pomoč. Aktivirana bo prek dispečerske službe zdravstva na podlagi meril, ne le v primeru zahteve zdravnika na terenu. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je dodal, da bo HNMP v bodoče potekala pod nadzorom javne agencije za civilno letalstvo.

V 20 minutah do katerega koli dela države

Helikopterji, ki izvajajo nujno medicinsko pomoč, morajo po njegovih besedah kateri koli del države doseči v 15 do 20 minutah. "Dve bazi sta odlični začetek, pa vendar ne smemo pozabiti tudi na jugozahodni del države," je dejal. Analiza je pokazala, da bi intervencijo helikopterja potrebovali pri 1275 intervencijah letno, je dodal.

Na ministrstvu za notranje zadeve in Policiji želijo po besedah Poklukarja področje urediti celovito in dolgoročno, zato bodo k sodelovanju vključili strokovnjake z različnih resorjev. Na brniškem letališču bodo morali sicer bazo nekoliko povečati in prilagoditi, da bodo imele posadke helikopterjev prostore, iz katerih bodo lahko posredovale takoj. Na mariborskem letališču pa bodo morali infrastrukturo vzpostaviti na novo, tako hangar kot prostore za posadko.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež
Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež FOTO: Bobo

Potrebovali bodo tudi nove pilote in letalske tehnike. Poklukar je zato študente strojne fakultete, ki se izobražujejo na ustrezni smeri, povabil, da se po koncu študija pridružijo policiji. Z dekanom fakultete je že dogovorjen za sestanek, saj želijo nadgraditi sodelovanje, je napovedal.

Vzpostaviti bo treba celostno mrežo heliportov v bolnišnicah

Vlada je ministrstvu za notranje zadeve in Policiji zagotovila pravico do porabe splošne proračunske rezerve v višini 7,96 milijona evrov. Po odločitvi stroke o tipu helikopterjev bodo iz teh sredstev zagotovili aro za njun nakup, pa tudi za vzpostavitev potrebne infrastrukture. Iz zneska bodo financirali tudi šolanje in pridobivanje licenc za pilote in letalske tehnike.

Na ministrstvu za zdravje pa morajo po besedah Kordeža vzpostaviti celostno mrežo heliportov v bolnišnicah, ki jih še nimajo, pa tudi v načrtovanih satelitskih urgentnih centrih. Treba bo tudi uskladiti delovanje HNMP ter medbolnišničnih prevozov in prevozov otrok v inkubatorjih.

Senad Jušić
Senad Jušić FOTO: Bobo

Po besedah Poklukarja je policija HNMP že izvajala, in sicer še v nekdanji Jugoslaviji, nato pa nekaj časa tudi v Sloveniji. Kot je pojasnil generalni direktor Policije Senad Jušić, so leta 2018 izvajanje HNMP zaradi zastarele helikopterske flote predali Slovenski vojski. Zato so v policiji ponosni, da jim je bil zaupan projekt dolgoročne ureditve HNMP, je poudaril.

Do vzpostavitve vseh zmogljivosti bo HNMP še naprej izvajala Slovenska vojska. Medtem bosta gorsko reševanje še naprej skupaj izvajala vojska in Policija. Tako bo ostalo tudi po vzpostavitvi HNMP v okviru Policije, je pojasnil minister.

Ob tem je pozval k razmisleku, ali je smiselno gorsko reševanje še naprej izvajati v breme vseh davkoplačevalcev. Gre namreč za nepremišljena dejanja pohodnikov, ki se v gore odpravijo nepripravljeni in neopremljeni, ob tem pa v življenjsko nevarnost spravljajo posadke helikopterjev in reševalce. "Te osebe, predvsem tuje turiste, rešujemo seveda zastonj iz nemogočih situacij," je opozoril.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PREDSIGNAL69
15. 06. 2024 08.41
O kadrih pa ni besede. Manjka pilotov in mehanikov.
94001
11. 06. 2024 21.14
Hehe in kam bodo vozili rešene, ko dohtarji štrajkajo.
Da se mene pita..
11. 06. 2024 20.28
+1
Res nevem zakaj nebi imel amzs po vzoru nekaterih sosednjih držav kjer zadeva odlično funkcionira tudi helikoptersko enoto?
mertseger
11. 06. 2024 19.43
-2
NAPAKA!, policija ima pri vsem skupaj samo svoje interese ne glede nato kaj govorijo. Njihovi helikopterji so za gorsko reševanje praktično neuporabni. Za te zadeve je treba nabavit nove helikopterje, ni treba odkrivati tople vode ker 80% EU uporablja v ta namen Airbus H145 s petimi rotorji. In to je najbolje kar je na trgu. Policija pač kupuje svoje zadeve.
Trilem
11. 06. 2024 19.49
+2
" Njihovi helikopterji so za gorsko reševanje praktično neuporabni." Pravi kdo? Z njihovimi helikopterji pa s helikopterji vojske, ki so še manj primerni na letu rešijo več sto plezalcev iz gora... Poleg tega je bil pred par dnevi članek, da bodo prav v ta namen kupili še vsaj 2 helikopterja.
summer90
11. 06. 2024 19.38
+1
O 20-tih minutah do odročnega kraja? 15 min rabi da sploh vzleti. Drugo pa, 2026 leta? Ste se zatipkali? Jesen 2024 bi bil pravi datum.
Skinwalker
11. 06. 2024 19.38
+2
To bi se že moralo kupit pred 20 leti brez kaksne politicne propagande in promocije ampak ne za policijo ampak za nujne primere ki bi sluzilo narodu Slovenije.
za bojši jutri
11. 06. 2024 19.37
+3
Kakšne helikopterje pa kupujemo? Iz UKC Maribor že leta poleta helikopter vojske brez posodobitve, sedaj pa nič več?
Finfer
11. 06. 2024 19.15
+5
To pomeni da bomo še vedno mi plačevali reševanje s helikopterjem tiste ki bodo hodili v gore v japonkah in brez prave opreme !!
Rde?a pesa in hren
11. 06. 2024 19.11
-4
Aha, že zadnjič sem napisal, da to ne bo šlo tako zlahka iz vojske in polciije. pri nas je več helikpterov kot je pilotoiv in teli si morajo za ohranitev licence (ki je mednarodno predpisana btw) naštepat dovolj ur. Če bi prišli piloti iz Španije, kot je to na Hrvaške, s tremi heliki, naši ostanejo brez dela. No ne čisto, ker bi lahko vsak dan fajn letali in branili našo južno mejo. P aje ne. Mapak takxirajo copatarje iz hribov, pa jim to fajn ustreza pa še kaserajo fajn. In glej ga zlomka: lepo sem napovedal, da bodo svoj vrtiček branli do konca in naprej. Vse boi še naprej pod vojsko in policijo. In nič s ene bos prmenilo., Nobene konkurence ni dopuščene. V Avstriji so helikopteri rumene barve, takisto v nečji in povsod drugje. Ti rumeni helikpopteri niso od vosjke in policije ampak so specializirane zasebne firme... Sam butaskla Slavonija in monopolni izvajalci dobro skrbijo zase, svoje plače... In jim je bolj malo intres državljanov, davkolplaevlacev ki plačujeomo opankarje na Trglavu. Za tele vrtičkarje v vojski n polciijsi je bistveno da fajn kaserajo in si ohranjajo liscence. Pa naj kdo oporoke atemu napisanemu, če more. Tako j eozdaje, sam ga politik azmer pokriva in brani.
igornov
11. 06. 2024 19.47
+1
A si vzel tabletko preveč, ali eno premalo? Res je, kar praviš, da v Avstriji reševanje izvaja zasebni sektor, res je pa tudi, da vsak plača reševanje in prevoz, brez izjem, razen, če si posebej zavarovan. Torej, to pomeni, da ko boš rabil pomoč, boš plačal. Kdo pri nas pa si lahko privošči 5.000 EUR, razen izjem? Se pa strinjam, da je potrebno prevoz zaračunati tistim, ki izzivajo v gorah brez ustrezne opreme. Večinoma je sicer tujcev, se pa najde tudi kakšen domač patron.
bronco60
11. 06. 2024 19.02
+1
A ni bi že nekoč Hudournik, pa ni podmazal in so ga skenslal.
Julijann
11. 06. 2024 18.50
-10
Smo imeli nekoč že helikoptersko reševalno pomoč. Ket pa je bil lastnik te bolj desno uamerjen, ga je leva politika hitro odstranila. Na škodi so bili seveda ponesrečeni in bolniki, ki so potrebovali hiter prevoz do bolnice.
slavaukrajini
11. 06. 2024 18.33
+3
pokljukar...a za podelitev koncesije si že slišal?in vse plačljivo potem , zato pa imamo minimalno plačo najslabšo v evropi ker se greste take neumnosti
ZLATKO JAKLIN
11. 06. 2024 18.29
+0
Ob zadnjem nakupu helikopterjev so se tolkli po prsih, češ da bomo nabavili nove namenske helikopterje. Ste jih nabavili - nove namenske za Policijo, kot tudi traktorje, ki vsak dan brenčijo preko ljubljanskega barja. Sedaj pa ugotavljajo, da je potrebno nabaviti nekaj drugačnega - še sami ne vedo kaj delajo in kaj bi radi. Proračunsko rezervo pa se črpa iz denarja za "poplavljence". Tam se sploh ne ve koliko je denarja in če kakih 20 ali 30 milijonov izgine, se sploh ne bo vedelo. Že od samih obresti bi se dalo dokaj dobro živet.
Hribovito2020
11. 06. 2024 18.16
-2
Poklukar naklada. Kje so našli proračunsko rezervo. Bomo verjeli ko bo delovalo
Bosanac123
11. 06. 2024 18.13
+1
Jaz sem za. Seveda se vsi ne potrebujemo strinjati.
kiropraktik
11. 06. 2024 17.52
-1
Rabimo helikopterje za prevoz migrantov! Na cestah so zastoji!
NeXadileC
11. 06. 2024 17.03
+4
Zakaj ne sprostijo to dejavnost na trg. To bi sicer normalno moglo soditi vsaj tam, kod sodijo cestni rešilci.
Andree
11. 06. 2024 17.24
+2
Bombardirc1
11. 06. 2024 16.43
-3
15 do 20 minut v katerikoli del države je nerealno. Aktivacijski čas helikopterske posadke od klica do vzleta traja minimalno 10 minut. Helikopterji letijo ne več kot 200 km/h, ajde recimo da gredo do 240, to je 4 km na minuto. Zdaj pa računajte....
slavaukrajini
11. 06. 2024 18.36
+4
švica 10.000 evrov prevoz v dolino ,mi se pa gremo ene dobrodelnike.....komuniste socialce in vem kaj še vse bljak
Yan191210
11. 06. 2024 16.30
-12
Absolutna potrata denarja. Policija ima že tako ali tako veliko dela, medtem ko se vojska (med drugim) SPECJALIZIRA za reševanje. OK kupimo namenske helikopterje za reševanje ampak to da jih damo policiji je pa absurd, sploh ker gorsko reševanje ostaja naloga vojske...Torej edino kar delamo je za čisto brezveze razdeljujemo stvari, namesto da bi imeli službo za reševanje kot eno posebno enoto vojske...Populizem in nič drugega
SlobodaNE
11. 06. 2024 16.14
+6
Dragica Cegler
11. 06. 2024 18.08
-6
Zakaj?Kot če bi bankomatu rekel,bravo bankomat.