Slovenija

Heroji v pižamah prejemniki nagrade EU za odličnost na področju prometne varnosti

Bruselj, 26. 06. 2018 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vseslovenska kampanja Heroji furajo v pižamah, ki na inovativen način nagovarja mlade, da ne vozijo pod vplivom alkohola, je dosegla nov uspeh. Iniciativa je namreč prejemnica posebne nagrade Excellence in Road Safety Awards. Gre za najvišjo strokovno nagrado, ki jo EU podeljuje za delo na področju varnosti v cestnem prometu. Slovenski projekt pa je prejel tudi nagrado občinstva.

Iniciativa, s katero Zavod Vozim s partnerji in različnimi podporniki nagovarjajo mlade, naj ne vozijo pod vplivom alkohola, je danes v Bruslju prejela posebno nagrado za odličnost na področju prometne varnosti (Excellence in Road Safety Awards). Gre za najvišjo strokovno nagrado, ki jo EU podeljuje za najboljše in najuspešnejše prometne prakse.

S tem je tudi Slovenija dosegla nov mejnik, saj bo omenjena nagrada tokrat prvič priromala v našo državo. Že tretjo leto zapored pa so v Bruslju podelili tudi posebno nagrado, posvečeno Jacquesu Barrotu, nekdanjem komisarju za promet in zagretemu podporniku prometne varnosti, ki jo izglasuje občinstvo, zbrano na slavnostni podelitvi.

Slovenski iniciativi še nagrada občinstva

Izmed šestih nagrajenih organizacij, ki poleg Slovenije prihajajo še iz Francije, Združenega kraljestva, Španije in Madžarske, je vnovič slavila slovenska iniciativa. Zavod Vozim tako domov odhaja z dvema nagradama, ki so ju prejeli iz rok evropske komisarke za promet Violete Bulc. "Pri prometni varnosti gre za deljeno odgovornost, ki od nacionalnih in lokalnih entitet, civilne družbe in predstavnikov industrije zahteva tesno sodelovanje, da bi bile naše ceste, vozila in uporabniki varni. V okviru Evropske listine o varnosti smo uspeli zbrati konkretne ukrepe in dobre prakse, ki nas navdihujejo," je na podelitvi povedala Bulčeva.

Na podelitvi nagrad je Bulčeva izpostavila pomembnost odgovornosti različnih deležnikov pri zagotavljanju prometne varnosti.
Na podelitvi nagrad je Bulčeva izpostavila pomembnost odgovornosti različnih deležnikov pri zagotavljanju prometne varnosti. FOTO: AP

'Mladi, nikar ne sedite pijani za volan!'

Vseslovenska iniciativa Heroji furajo v pižamah, ki je štartala lanskega decembra, nagovarja tako mlade kot tudi njihove starše. Prve k temu, da naj nikar ne sedejo pijani za volan, pač pa raje za prevoz pokličejo svoje starše, četudi sredi noči. Staršem pa pobudniki iniciative polagajo na srce, da naj poskrbijo, da bo njihov otrok imel varen prevoz do doma. 'Mamo pred barom v pižami je lažje preboleti kot prometno nesrečo pod vplivom alkohola' je eden od sloganov te akcije, ki so jo podprli tudi ambasadorji iz strokovne javnosti in številni znani Slovenci. 

Vseslovenska kampanja nagovarja tako mlade kot tudi njihove starše.
Vseslovenska kampanja nagovarja tako mlade kot tudi njihove starše. FOTO: Iniciativa Heroji furajo v pižamah

V pižami sta se oblekla tudi Darja Zgonc in Edi Pucer

Podporo smo ji na poseben izrazili tudi v naši medijski hiši. V pižami sta se oblekla voditelja 24UR Darja Zgonc in Edi Pucer ter tako slovenskim gledalcem in gledalkam sporočila, da mladim ne sme biti neprijetno, če jih starši sredi noči pridejo iskati na zabavo, njihovim staršem pa, naj poskrbijo, da bodo imeli njihovi otroci varen prevoz do doma.

Podporo iniciativi sta izrazila tudi voditelja oddaje 24ur Darja Zgonc in Edi Pucer.
Podporo iniciativi sta izrazila tudi voditelja oddaje 24ur Darja Zgonc in Edi Pucer. FOTO: POP TV
Za vsako tretjo prometno nesrečo v Sloveniji je razlog alkohol, tretjino nesreč povzročijo mladi vozniki. Povprečna starost mladih, ki zaradi prometne nesreče pristanejo na vozičku, je 22 let.

V okviru iniciative smo lahko spremljali tudi zgodbe invalidov, ponesrečenih v prometnih nesrečah, ki so mlade varno in brezplačno vozili z zabav domov v krajih izven večjih mest, kjer po navadi ni taksi služb ali organiziranega javnega prevoza. Tam je tudi odstotek prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali drog bistveno večji. Pod okriljem iniciative pa potekajo tudi posveti, kjer mladi s strokovnjaki in predstavniki lokalnih skupnosti razpravljajo o konkretnih predlogih za izboljšanje prometne varnosti.

V okviru iniciative smo lahko spremljali invalide, ki so mlade varno in brezplačno vozili z zabav domov v krajih izven večjih mest.
V okviru iniciative smo lahko spremljali invalide, ki so mlade varno in brezplačno vozili z zabav domov v krajih izven večjih mest. FOTO: Iniciativa Heroji furajo v pižamah
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yaks
26. 06. 2018 22.17
+1
Lepo. Jaz se takoj vstanem in grem, tudi če moram dat notranjost globinsko očistit naslednji dan.