Herojska psička Šaka pogrešanega Roka obvarovala tudi pred zvermi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
N.P. / STA
KOMENTARJI
213
Kot smo že poročali, so pogrešanega 39-letnega Roka Puclja iz Poljanske doline pod Blegošem našli živega. Pri tem, da so do planinca pravočasno prišli, je zelo pomembno vlogo odigrala njegova psička Šaka, ki so jo reševalci najprej opazili in uspeli rešiti pogrešanega, ki je bil že močno podhlajen. Policisti preiskavo domnevne nesreče še nadaljujejo.

Pasja junakinja.
Pasja junakinja.FOTO: POP TV

S Policijske uprave (PU) Kranj so včeraj sporočili, da so 39-letnega Roka Puclja, ki se je bližnjim nazadnje javil pred sestopom z Blegoša, našli živega. Ob njem je bila tudi junaška psička Šaka, ki je pri tem, da so močno podhlajenega planinca pravočasno rešili, odigrala veliko vlogo. Reševalci so namreč v daljavi najprej opazili njene premike – iskalno akcijo, ki se je začela že v torek zvečer in se nadaljevala v sredo, je namreč oteževala slaba vidljivost zaradi megle, pogrešani pa je bil oblečen v siva oblačila. Lokacijo, kjer so pogrešanega našli, bi v vsakem primeru preiskali, vendar pozneje. Ker pa je bil ponesrečenec že precej podhlajen, je zanj štela vsaka ura ali celo minuta.

Kot razmišljajo reševalci, je psička Šaka svojega gospodarja morda obvarovala tudi pred napadom zveri, ki se nahajajo na tem območju, in tako pripomogla k temu, da je poškodovani preživel noč. Njegova druga psička Missyse je medtem vrnila k avtomobilu, kjer so jo reševalci prav tako nepoškodovano našli že v torek. Kot sklepajo reševalci, je ravnanju psičk botroval njun karakter oziroma pasemske značilnosti.

Policisti preiskave dogodka še niso končali, saj s poškodovanim planincem, ki so ga s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v ljubljanski univerzitetni klinični center, še niso uspeli opraviti razgovora. Kaže pa, da je šlo za nesrečo in da je padel oziroma zdrsnil pri sestopu z Blegoša.

V večjem obsegu je iskalna akcija, v kateri je sodelovalo več kot 30 gorskih reševalcev, vodnikov reševalnih psov in policistov, stekla v sredo zjutraj. Iskanje je potekalo na zelo zahtevnem, velikem, strmem in pomrznjenem terenu, ki ga je na višini nad 1400 metrov močno oviralo tudi zelo slabo vreme, in sicer gosta megla ter močan veter.

Na težkem terenu je skoraj vsak iskalec prehodil do deset kilometrov. Pregledali so markirane poti, bližnjice in brezpotja. Pogrešanega so s pomočjo psičke našli nekaj po 13. uri na povsem drugem koncu, v Javorjevi dolini tik nad vasjo Volaka.