Slovenija

Hidroelektrarna Solkan zaradi nizkega vodostaja Soče začasno ustavljena

Solkan, 28. 07. 2022 09.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi izjemno nizkega pretoka reke Soče, ki je posledica dolgotrajnega sušnega obdobja, je z obratovanjem začasno prenehala hidroelektrarna Solkan, so sporočili s Soških elektrarn Nova Gorica. To se je zgodilo prvič po letu 2003. Furlanija-Julijska krajina je pozvala italijansko vlado, da vzpostavi stik s slovensko za povečanje pretoka skozi solkanski jez. Direktor Soških elektrarn Radovan Jereb je ob tem dejal tudi ostale sistemske elektrarne na reki delujejo zelo omejeno, vključno s črpalno HE Avče.

Trenutno je povprečni pretok reke Soče v Solkanu tako nizek, da ne omogoča varnega obratovanja turbin, pojasnjujejo na Soških elektrarnah. Ekološko sprejemljiv pretok zagotavljajo s prelivanjem vode čez zapornici na jezu in znaša toliko, kolikor je naravni dotok Soče.

Do srede so nekoliko višji pretok od naravnega zagotavljali s praznjenjem akumulacij. Akumulacije na reki Soči pa so dosegle spodnje, kritične ravni, ki dodatnega praznjenja akumulacij ne omogočajo več, so še navedli v družbi.

Hidroelektrarno Solkan so zaradi nizkega vodostaja Soče začasno ustavili.
Hidroelektrarno Solkan so zaradi nizkega vodostaja Soče začasno ustavili. FOTO: POP TV

Po poročanju Primorskega dnevnika je pristojni deželni odbornik Furlanije-Julijske krajine Stefano Zannier z razmerami v Soči seznanil italijansko ministrstvo za ekološko tranzicijo. Vlado v Rimu je pozval, da vzpostavi stik s slovensko vlado za povečanje količine vode, ki priteka skozi zapornice solkanskega jezu. Spričo pojasnil podjetja Soške elektrarne bo za to po vsej verjetnosti nemogoče poskrbeti, ugotavljajo v tržaškem časniku.

Takoj po zaustavitvi turbin v Solkanu je v sredo začela upadati gladina Soče pri Gorici. Najhuje je bilo pod Ločnikom, saj nad tamkajšnjim jezom preusmerijo velik del vode v kanal, ki vodi proti Fari. Ribe so se zato pod Gorico in Štandrežem začele zbirati v večjih tolmunih, še piše dnevnik.

Upad pretoka so v sredo opazili v konzorciju za melioracijo Julijske krajine, pravočasno ukrepali in preprečili množičen pogin rib. Sredi dneva so omejili na minimum dotok vode v vse namakalne kanale in sočasno prekinili delovanje namakalnih naprav, tako da so v strugi reke Soče pod Gorico zagotovili dovolj vode za preživetje rib, še navaja dnevnik.

Direktor Soških elektrarn: Tudi delovanje ostalih elektrarn na Soči zelo omejeno

Direktor Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) Radovan Jereb je ob ustavitvi hidroelektrarne (HE) Solkan povedal, da je letos izjemno sušno leto, posledice suše in nizkega vodostaja pa so občutne na celotnem vodotoku Soče s pritoki. Tudi ostale sistemske elektrarne na reki zato delujejo zelo omejeno, vključno s črpalno HE Avče. Trenutne razmere so primerljive z letom 2003, ko so v Soških elektrarnah prav tako sprejeli podobne ukrepe in zaustavili HE Solkan.

Po okrilje SENG spada tudi 22 malih HE, od tega jih na današnji dan pet zaradi pomanjkanja vode ne deluje, večina ostalih pa se vklaplja le občasno. Tista v Plavah je denimo v sredo obratovala zgolj tri ure, so pojasnili.

Z dodatnim nižanjem vodostaja se bo dodatno nižala proizvodnja tudi drugih sistemskih elektrarn v verigi. Teh sicer zaradi drugačnega sistema akumulacije vode ni nikoli potrebno povsem izklopiti, paziti morajo le na raven vode v akumulacijskih jezerih, je povedal Jereb.

Razmere glede pretokov rek so slabe tudi v porečju Save.
Razmere glede pretokov rek so slabe tudi v porečju Save. FOTO: Damjan Žibert

Do srede so še lahko zagotavljali njeno delovanje, tako da so koristili normalni dotok Soče, razliko pa zagotavljali s praznjenjem akumulacije v Solkanu. V trenutku, ko se je akumulacija spustila na kritične nivoje, pa so morali HE Solkan zaustaviti in začeti prelivanje vode preko zapornic, je pojasnil Jereb.

Izklop HE Solkan je bil potreben, ker je to zadnja v nizu hidroelektrarn na Soči in zagotavlja tudi izravnavo za zagotavljanje konstantnega in meddržavno dogovorjenega minimalnega pretoka vode preko državne meje. Ta meja je 12,5 kubičnega metra na sekundo. Tudi v tem trenutku je pretok nekaj večji od tega minimalnega, je povedal Jereb.

Letos je bila sicer v šestih mesecih proizvodnja SENG okoli 55 odstotkov letnega plana. V juliju je ta podatek še slabši, torej se na letni ravni še zmanjšuje, je v izjavi še dodal Jereb.

To pomeni manjšo proizvodnjo električne energije, če gledamo državno elektroskrbo in zagotavljanje stabilnosti energetskega sistema, pa bo ta planirani izpad proizvodnje v hidroelektrarnah (podobne razmere so tudi na Savi in Dravi) potrebno v elektrenergetskemu sistemu nadomestiti drugje, bodisi v jedrskih ali termo elektrarnah.

Slovenske hidroelektrarne letos daleč pod načrtovano proizvodnjo

Začasna ustavitev obratovanja hidroelektrarne Solkan zaradi izjemno nizkega pretoka reke Soče je le ena od posledic, ki jih ima dolgotrajno sušno obdobje na trenutno poslovanje hidroenergetskih družb znotraj skupine HSE. Razmeram primerno je namreč proizvodnja električne energije na vseh treh verigah hidroelektrarn pod načrtovano.

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so za STA pojasnili, da so trenutno razmere glede pretokov rek, kjer imajo njihove hčerinske družbe svoje hidroelektrarne, najslabše v porečju Soče in Save.

Na Soči je povprečni pretok v prvi polovici leta znašal 39 kubičnih metrov na sekundo, kar je dvakrat manj od običajne planirane vrednosti. Povprečni pretok na Savi je znašal 103 kubične metre na sekundo, kar je polovica manj od načrtovane vrednosti.

Najboljše je stanje na Dravi, kjer je povprečni pretok v prvem polletju znašal 185 kubičnih metrov na sekundo oziroma 46 manj od planirane vrednosti.

Proizvodnja električne energije manjša od pričakovanj

Temu primerno je bila tudi proizvodnja na vseh treh verigah hidroelektrarn pod planirano proizvodnjo električne energije. Medtem ko so Dravske elektrarne Maribor v prvih šestih mesecih z 954 gigavatnimi urami realizirale vsaj 71 odstotkov načrtovane proizvodnje, sta ostali dve družbi komajda presegli polovico zastavljenih načrtov.

Soške elektrarne so s 123 gigavatnimi urami dosegle 54-odstotno realizacijo, veriga elektrarn na spodnji Savi pa s 83 gigavatnimi urami 54 odstotkov načrtovane proizvodnje električne energije.

V primerjavi s preteklim petletnim povprečjem proizvodnje električne energije v enakem obdobju gre za 31 odstotkov nižjo proizvodnjo na Dravi, 45 odstotkov nižjo na Soči in 39 odstotkov nižjo na spodnji Savi.

Kako bodo letošnje razmere vplivale na poslovanje hidroelektrarn in s tem celotne skupine HSE, odgovarjajo, da se skupina periodično sooča s sušnimi leti, zato jim tovrstne razmere načeloma niso tuje.

Kot pojasnjujejo, manjši obseg hidroproizvodnje kompenzirajo tako s prerazporejanjem proizvodnje znotraj lastnega portfelja kot tudi z nakupi energije na trgu. Ker pa so letos razmere na trgu električne energije iz različnih razlogov zaostrene, ima suša na poslovanje skupine negativne posledice, dodajajo v HSE, kjer si kljub vsemu prizadevajo za varno in cenovno sprejemljivo oskrbo slovenskih odjemalcev električne energije.

Zaradi suše so v nekaterih rekah na severnem Primorskem, ki se zlijejo v Sočo, prepovedali tudi ribolov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abrams
28. 07. 2022 17.14
Kar se mene tiče je energija prepoceni. Sej je nihče ne varčuje. Pojdite v BTC ali Supernovo itd... x 10 bi morala bit, pa bi blo. Ne bi bilo nobene revščine. Mogoče pa kkšn pametni-neumni telefon in naročnina za 30 eur manj. Gre samo za prerazporeditev sredstev.
Nace Štremljasti
28. 07. 2022 12.34
+0
plin na bodo janšarejevi prijatelji jenkiji prodajali v vrečkah
Srce na levi
28. 07. 2022 12.19
+2
Uživajte. Nikoli več ne bo tako hladnega in mokrega poletja kot je letos.
Mio56
28. 07. 2022 11.58
+2
Bolj kot nizek vodostaj (soca prou lepo tece se vedno) me bl skrbi barva! K to kar je med plavami in solkanom ta cudna svetlozelena barva je zelooo nagnusno!
Grma53
28. 07. 2022 11.51
-2
Z ustavo je nekaj narobe, saj tam jasno piše, da imamo pravico do vode. Morda bi zapisali še, da imamo tudi pravico do požarov, pa bodo tudi ti izginili. Že vemo, kdo naj to organizira.
Delavec_Slo
28. 07. 2022 11.44
+5
Ni problema teš ima dva plinska kotla, pa Brestanica tudi dva, pa še tetol ima zdaj ploske kotle, a plina ne bo, bravo, bravo naši voditelji!
Jak Tobim
28. 07. 2022 12.03
-1
kaj hočeš povedati? vojna je in za stanje je kriv tisti, ki jo je pričel. politika kurjenja premoga pri nas ni imela nobene prihodnjosti, ker ga je doma premalo, svetovni trg pa ga enako nima (če slučajno verjameš v pravljice o tem). jedrska pa enako rabi vodo za hlajenje in parne turbine. če bo vodostaj v savi padal še naprej bo šla v zaustavitev tudi nuklearka.
Delavec_Slo
28. 07. 2022 12.31
+1
Tudi to vem, naši pa sanjajo v nek2 no diplome naj vrnejo v šole.
Claus
28. 07. 2022 11.40
+7
Vsi zeleni, ki redno bruhajo svoj žolč nad termo in nuklearno energijo naj se najprej odklopijo.
Jak Tobim
28. 07. 2022 11.59
-1
tudi termo in nukleo.. rabi vodo. gre samo za peči, ki kuhajo vodo nad temperaturo vrelišča. tako, da prenehajte že eni nabijati sovraštvo do tistih, ki zahtevajo najmanj slabe rešitve. ne poznam zelenih in mi ni do tega, da bi bil njihov advokat, ampak v resnici vsa ta gibanja nimajo niti najmanjše moči spremeniti kakršnekoli energetske politike nikjer na planetu. zeleni nimajo s tem nič. so folklora, ki vam gre na jetra. ampak niso krivi za ponorelost prenaseljenega planeta in bedarije polivanja kamna z viskotlačniki ob suši - pa tudi ne za najhujšo norost planeta - masovni turizem (piše sosednji članek, nemci bodo popolnoma zasedli vse ceste po evropi ta vikend.
franko žgavec
28. 07. 2022 11.35
+6
po mnenju levakov je za stanje voda krivo srečanje SDS,ker so na fešti v Bovcu popili preveč vode.
Mio56
28. 07. 2022 11.57
+2
Ni se pila voda! Tud pilo se ni…so ble druge substance, tko da ne nas kr neki na pamet obtozvat!! Smo se pa namakal, tko da smo krivi za porazno barvo soce…ee to pa ja!
xoxotox6
28. 07. 2022 11.33
+3
itaak se jigh v energetiki 50% svalka v prprazno. preostalih 50% poslat elektro priorske na neplačan dopust do prvega večjega deževja do oktobra???
User112003
28. 07. 2022 11.31
+5
In se zmer ne gradimo nove nuke zase slovenci ne v navezi s tujci.. Knedli res....
Jak Tobim
28. 07. 2022 12.04
-2
če ni vode in je suša, nuklearka ne dela.
karabuka
28. 07. 2022 12.18
Ni res, za primer nizke vode ima NEK hladilne stolpe tako da obratuje popolnoma brez težav
InterRefIections
28. 07. 2022 11.26
+9
Vam povem en vic. En policist ustavi tovornjak, poln premoga. Pa ga policist vpraša: "Kam pa peljete to?" Pa mu reče: "V Šoštanj, to je gorivo za električne avtomobile!" 😀
InterRefIections
28. 07. 2022 11.24
+9
A veste, kaj bi se zgodilo, če bi vsako gospodinstvo imelo električni avtomobil, ne pa fotovoltaike? Jah, potem bi bilo treba te električne avtomobile polniti s premogom in uranom 😀 .
Bucijenor
28. 07. 2022 11.17
+3
Ostale so tudi zaprte, da je lahko elektrika tak draga?
Sakramenttinajne
28. 07. 2022 11.11
+0
Kaj Italijani jokajo do zdaj so namakali in izsuševali strugo Soče
InterRefIections
28. 07. 2022 11.10
+4
No, da vam razložim, kaj pomeni beseda "eko". To pomeni, da ima 90% hiš sončne ali vetrne elektrarne in električni avto, ne pa 10% in potem rečeš: "Ukinite jedrske in termo elektrarne!" In če hočeš ti to narediti, nas čakajo ogromne izgube, če pa zgradiš novo jedrsko, pa igromni dobički. In če hočeš biti "eko", moraš ukiniti denar, ki se ustvarja iz nič. In ker tega sistema ljudje nočejo ukiniti, ga bo mati narava leta 2050 namesto nas. Mati narava leta 1789 izvedla francosko revolucijo, strmoglavila fevdalizem in postavila gor kapitalizem. Leta 1789 je bila namreč suša, ljudje so bili lačni, fevdalci pa niti slišati niso hoteli za parni stroj. Leta 2050 pa bo ponovno lakota, takrat pa bo narava napadla tiste, ki nočejo slišati, da je sistem, kjer se denar ustvarja iz nič, treba ukiniti.
Isao
28. 07. 2022 11.06
+3
Solkanska HE bi morala začeti prazniti akumulacijo. V soboto pa kaže da bo padlo okoli 20l/m2.
Delavec_Slo
28. 07. 2022 11.02
+12
No zdaj pa vsi po el. Avte😅
FCL
28. 07. 2022 10.58
+14
No evo, zdej pa bojo nabil elektriko a ne 😠😠😠... SVOBODAAA...bolj "svoboden" pa res še nisem bil.
enapi
28. 07. 2022 10.54
+3
Fact: da pride 6 litrov dizla do avta, se v celotni verigi porabi 11 kWh el. energije.
pravicnost2016
28. 07. 2022 11.56
+1
Fact: 6 litrov dizla cca. 60 kWh -za lazji razmislek 60 - 11=49
devote
28. 07. 2022 12.27
je fakt vendar poglej se EROEI po energentih...
InterRefIections
28. 07. 2022 10.44
+7
Jah, letos ni nič od Soče. Rože moja partnerka zaliva iz 20L vode, ki jo dnevno izloči klimatska naprava. "how made deževnica rules".
InterRefIections
28. 07. 2022 11.01
+2