Slovenija

Odpadajoč omet, zamaščene nape, plesnive stene - to je le nekaj nepravilnosti v kuhinjah vrtcev, šol in domov za ostarele

Ljubljana, 06. 06. 2016 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Inšpektorji so v 62 vrtcih, šolah in domovih za ostarele odkrili številne nepravilnosti. Kot ugotavljajo, je najslabše v šolskih kuhinjah. V enem izmed domov za ostarele pa so ugotovili, da je ena oseba hkrati previjala in hranila oskrbovance.

Po objavi seznama gostiln, ki so jih inšpektorji za varno hrano večinoma zaradi pomanjkljive higiene začasno zaprli, smo od Uprave za varno hrano pridobili odločbe tudi o vrtcih, šolah in domovih za starejše. Inšpektorji so lani nepravilnosti našli pri 62 pregledanih objektih, največ v šolskih kuhinjah. Najbolj jih je zmotila slabša higiena kuhinjskih prostorov in opreme. 

Nepravilnosti so odkrili tudi v domovih za starejše. Tam je v enem primeru oseba celo istočasno previjala in hranila oskrbovance, posledica tega nehigieničnega dejanja pa je bila okužba.

Šolske kuhinje plesnive, umazane in z odpadajočim ometom

Ob pregledu šolskih kuhinj so inšpektorji našli odpadajoče omete, plesnive stene, zamaščene nape, pulte. Inšpektorji so sicer ugotovili, da je sledljivost hrane nekoliko boljša kot lani, a se da še dosti narediti.

Odpadajoč omet v kuhinji ene od ljubljanskih osnovnih šol.
Odpadajoč omet v kuhinji ene od ljubljanskih osnovnih šol. FOTO: POP TV

Ena od osnovnih šol, ki je dobila odločbo, je tudi OŠ Miška Kranjca v Ljubljani. Inšpektorji so ugotovili, da so tla na hodniku, skladišču in kuhinji v slabšem higienskem stanju. Poškodovane so ploščice, oprema v kuhinji dotrajana. Na vprašanje, ali so na šoli od lanske odločbe (izdana je bila 11. februarja 2015) že odpravili pomanjkljivosti, ravnatelj sicer odgovarja, da za pomanjkljivosti ni vedel, saj v lanskem šolskem letu še ni bil na šoli. Prav tako pravi, da s hrano nikoli ni bilo nič narobe, da pa je za letošnje počitnice načrtovana prenova šolske kuhinje. 

Nepravilnosti tudi v domovih za ostarele

Eden od domov za ostarele, ki je dobil odločbo inšpektorjev, je tudi Dom starejših občanov Ljubljana - Šiška. V odločbi je zapisano, da tla pod delovnimi stroji, pulti in stroji niso sproti očiščena, prav tako so na steni poškodovane ploščice. Direktor doma Simon Strgar sicer pravi, da kršitve na samo pripravo hrane niso vplivale, prav tako dodaja, da so vse napake odpravili v enem mesecu, ko je inšpektorica postopek ustavila.

So pa inšpektorji v drugem domu našli hujši primer. Namreč, oseba, ki je hranila varovance doma, je hkrati tudi previjala, seveda pa si med dejanji ni umivala rok.

Zamaščene nape, umazani pulti in plesnive stene, je le nekaj nepravilnosti, ki so jih na terenu odkrili inšpektorji.
Zamaščene nape, umazani pulti in plesnive stene, je le nekaj nepravilnosti, ki so jih na terenu odkrili inšpektorji. FOTO: Kanal A

V vrtcih še najmanj kršitev

Inšpektorji so bili še najbolj zadovoljni v vrtcih, a so tudi tam izdali nekaj odločb. Eden od kranjskih vrtcev je odločbo dobil zaradi zamaščene kuhinjske nape ter poškodovanega stropa v kuhinji in v skladišču živil. V vrtcu so po izdani odločbi takoj ukrepali. Kuhinjsko napo so očistili, a priznavajo, da je to začasna sanacija. Tudi njih med poletnimi počitnicami čaka celotna sanacija kuhinje.

Še več podrobnosti pa v prispevku novinarke 24 UR Tanje Volmut.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SkokecPokec
07. 06. 2016 14.21
+4
Pri koncu šolske sezone nobena šolska kuhinja ne more bit v rožnatem stanju. Mislim da tudi šolski kuharji komaj čakajo počitnice in bodo po tem pospravili in pripravili kuhinje za naslednje šolsko leto. Ko sm js u šolo hodu, so še bolš kuhal, kot pa pri naši hiši doma... Prav razvajali so nas... Po drugi strani pa vse tisto švicanje pri loncih in kotlih tudi ni simpl...
ROMELS
07. 06. 2016 14.11
+3
To ti je naš šolski sistem. Včasih tega ni bilo.
cennne
07. 06. 2016 11.39
+48
Pa sem se moral oglasiti.Sem namreč vodja kuhinje ene večje šole v Sloveniji. Ko tole prebiran in poslušam mi je kar nelagodno, češ kaki packi smo kuharji. Nismo vsi balkanci kot navajajo nekateri, in tudi izobrazbo imamo, tako da imam dva kuharja z 6. stopnjo, ostali pa srednjo šolo. V tridesetletni kuharski karijeri sem že videl kar nekaj kuhinj. In zagotavljam vam da je hrana v vtrcih in šolah varna in higiensko neoporečna. Zdaleč boljša kot v hotelih, kjer boste jedli čez počitnice. Ne morem razumeti kako lahko mediji tako napihnejo eno stvar. Pa naši predragi inšpektorat. Ali ne bi bilo boljše ko bi iskali pesticide, škropiva, poreklo mesa na razpisih(namreč po javnem razpisu ne moreš napisati da mora biti meso slo. porekla, tako da jedo otroci govedino iz litve, puranje iz Madžarske itd). Samo v mesecu maju je bilo pri nas izbranem dobavitelju zalenjava in sadje iz 15. držav. Ja iz 15. Potem pa je smrtni greh razbita ploščica na tleh, morebiti plesniv kot nekje v kuhinji in pa seveda papirji in spet papirji.Vse kuhinje po šolah ki so starejše so bile napravljene samo za malice in pa nekaj kosil. Pri nas je bila kapaciteta zraven malic še 200 kosil. Sedaj jih kuhamo 600. Potem pa se znajdi kako veš in znaš. Pa daj hladilnik za vsako vrsto živila v kuhinjo če že ni prostora za osnovne pulte. Menim da je osnova kuhinj dobra higienska praksa ki jo lahko dokažemo z vzorčenjem živil in opreme. Ne pa kar takšen nasplošen pregled pripravnic za inšpektorico, ki imajo doma sterilno območeje v kuhinji, saj tam itak ne kuhajo. Če so že nepravilnosti naj prvo opozorijo ali pa napišejo kazen in postavijo rok za odpravo. Potem pa še enkrat kazen šele nato pa na TV. Sedaj pa spet te mlade mamice vijeji vik in krik kako so njihovi sončki ubogi ker morajo jesti v takšnih obratih. Naj pridejo pogledat kako njihovi otroci jedo določene stvari. Otroci bi jedli samo kar vidijo doma in kar jim je dobro(sendviči, ocrvte jedi, sladke jedi), če pa jim narediš kaj takšnega ko ni za njih, pa vik in krik, češ moj pa je prišel lačen domov,(ne bom plačala pložnice, ne znate kuhati...). Da ne bom sedaj navajal plač v kuhinjah, pa veendarle so te vse na minimalnem osebnem dohodku)Mimogrede-naš vrli sindikalist Štruklj im takšno plačo koz vseh mojih 6 kuharic-DOKAZANO. Pa vendarle z veseljem hodimo v službo in poskušamo s čim večjim nasmeškom vašim sončkom deliti hrano.Po tem pa te res razažalostijo takšni komentarji in predvsem odnos medijev do nas ki pripravljamo hrano. Mislim da res ni prav da nas tako blatite za nekaj prask, pajčevin, in če je kakšna začimba preko roka uporabe. pa lep pozdarv
igornov
07. 06. 2016 11.51
+28
Bravo. Nisem iz tvojega področja dela, a te v popolnosti podpiram.
Bojan G.
07. 06. 2016 12.30
-5
Kaj pa je narobe z mesom iz Litve ali Madzarske, ali je samo slovenska hrana tista od katere lahko prezivis. A slovenski kmeti pa se drzijo vseh pravil in ne uporabljajo skropiv? A slovenski proizvajalci ne mesajo izdelkov iz tujih trgov in prodajajo kot slovenske. Vecino mojega zivljenja sem zrasel z hrano v tujini in ne cutim nobene razlike ko sem bil v Sloveniji da bi imel nadnaravne moci z lokalno hrano. Zame ni smrtni greh razbita ploscica sam ce je zate normalno imeti plesen v kuhinji potem raje napisi kje delas da vedo starsi da se hrana pripravlja v plesnivi kuhinji. Glede sindikatov dokler jih bodo podpirali vecina in ko pride Strukelj na obisk na eno izmed sol, kjer so ga gledali kot da je prisel bog na zemljo vkljucno z kuharji bo to ostal problem, Strukelj in co. vas izrabljajo da ucitelji dobijo boljse place ko pa gre za izboljsanje razmer dela kuharjev in ostalega osebja pa naletis na tisino. To da so kuharji v javnih ustanovah podcenjeni in delajo v neoptimalnih pogojih mi je znano, za potrebe uciteljev se delajo velike izjeme v proracunu sole za take zadeve pa vecinoma se ne premakne dokler ni javno objavljeno.
cennne
07. 06. 2016 13.43
+8
Ja, maš prav glede sindikata in Štrukljevega pogleda na tehnične delavce.Sam me pa res moti da moram imeti krompir iz egipta, korenje iz Sisclije, česen iz Kitajske ki je prezračen z uv žarkami in radioaktivnim sevanjem in tako naprej. Kar se pa tiče plesni pa imam izkušnjo iz prve roke. Smo prepleskali med prvomajskimi počitnacimicelotno kuhinjo pa je v vogalu v pralnici mali madež (velik je za eno otroško pest) in mi je inšpektorica napisal opozorilo. Ali misliš da lahko plesen v pomožnem prostoru ki je od kuhinje ločen še z hodnikom in dvojnimi vrati res škoduje zdravju naših otropk??? .
Bojan G.
07. 06. 2016 13.56
+2
Ce je nekje v pralnici je drugacna zgodba, ce se bi to nahajalo v kuhinji ali shrambi zivil bi bilo bolj problematicno.
catman
07. 06. 2016 11.06
+9
"Namreč, oseba, ki je hranila varovance doma, je hkrati tudi previjala, seveda pa si med dejanji ni umivala rok." - če se zanemari že čisto osnovna minimalna higiena, preko katere nobeden človek ne bi smel iti, ....recimo v domovih za starejše imajo normativ, koliko časa lahko tak nižji zaposlenec v domu porabi za posameznega stanovalca, kot v proizvodnji, .... Če si mali človek! Ker se tudi v takih ustanovah seveda izrazito posvečajo VIP-ovcem in prikoritnikom, za malega človeka še manj časa ostane...
catman
07. 06. 2016 10.53
+4
Kaj bi se šele odkrilo, če bi imeli neodvisne inšpektorje, ki bi brez pardona vse razkrili. Če pa je glih frendica, ..... direktorica ene take ustanove, pa bo še največja "svinjarija" pometena tam spodaj, vse v najlepšem redu.
akmt
07. 06. 2016 11.02
+1
Zavod sv.Katarine v Mengsu- nune so rekle, da bodo dale za maso in inspekcije je bilo konec v 1 minuti.tam pa ista oseba menja plenice in istocanso hrani ljudi.rokavic tam ne uporablja NIHCE...
akmt
07. 06. 2016 11.18
+4
Ker sem edina uporabljala rokavice pri menjavi plenic, so mi dali odpoved poskusne dobe.kar pojdite jih malo obiskat, bostr na lastne oci videli, kako si nuna roke obrise kar v obleko, se umije si jih ne po.menjavi plenic.mrsa, esbl,.. gor ali dol...Ista oseba menja plenice in reze kruh varovancem.Kar poglejte profile, ki so jih zaposlili na mesta bolnicark ( racunovodkinja, usnjarski tehnik, natakarica,...) Itak nimajo pojma o higieni.Se posebej, ce jih vodi nuna.Njihova nega nima nicesar skupnega s Kristusovo pomocjo...Ljudi se posilja na drug svet....zal dobesedno.Ker glavna sestra ne dovoli, da se v nujnih primerih klice dezurnega zdravnika! Poklice se ga izkljucno med vikendom, ko je tale nuna odsotna...Odpoved so mi dali z besedami:" ni nam vsec tvoj izraz na obrazu"...Ja, ko sem videla njihov nacin dela, ocotno na obrazu nisem mogla skrivati zgrozenosti.Pa sem bila prej vrsto let higienik in bi moje znanje lahko super izkoristili.Ampak ce si proti, si proti...Itak sem zelela dati odpoved.Kar se tam pocne, je ziva zloraba varovancev....Kar pojdite si pogledat, nenajavljeno prosim Ker se da vse sicer zelo dobro zakriti...
Important notice
07. 06. 2016 10.18
+2
Ojej ... pol leta so potrebovali, da so napisali ugotovitve! Bravo! Hitrost pa taka! In, da jih ni sram očitati dotrajanost opreme! Če bi pa zavodi in ostale institucije prosile za sredstva za obnovo, pa ne bi bilo denarja! Glavno, da imajo inšpektorati in ostala smetana najdražje avtomobile, WC školjke in zlate pipe na marmornatih umivalnikih!
ni_mi_vse_eno
07. 06. 2016 09.50
+1
Otroci so naše največje bogastvo, zato se poslanci grejo vrtec.
Jožajoža
06. 06. 2016 21.59
+15
ja, kdo bi pa slovenclje učil higijene. jih ni več. nekoč je bila to JLA, velike firme, velike obrati družbene prehrane, osnovne šole ,srednje šole,.......danes pa.......vsak je lahko kuhar,gostinc,policaj,vojak,javni uslužbenec.......ni važna izibrazba,pedigre......samo veza in denar sta v sloveniji vladar. sicer pa, pujček pujčeku ne izkljuva oči.
Megaclite
06. 06. 2016 21.48
+40
Za minimalca pač dobijo "minimalen" kader.
periot22
06. 06. 2016 21.45
-13
Sami paceki delajo v kuhinjah!
CyChick8
06. 06. 2016 21.31
+19
Vsako leto se šolam da vedno manj sredstev, zaj pa je kar je.
3334446789
06. 06. 2016 20.44
+37
To so majhne ribice v steklenih posodicah, zato sledi tudi podroben seznam njihovih prekrškov. Sedaj pa poglejmo sisteme nepravilnosti in kršiteljev, ki bi morali skrbeti za blaginjo ljudi v Dolini Šentflorjanski. Od teh prekrškarjev je odvisno naše življenje, eksistenca, cilji, ki smo si jih zastavili na življenjski poti. Hodimo in hodimo v labirintu lastne nezmožnosti, po ideologijah globalnih minotavrov in sanjamo, da znamo odpuščati. Kaj drugega tako ni za pričakovati!!!
guojle
06. 06. 2016 20.23
+61
Stiska se na javnih razpisih za projektiranje, potem za nabavo opreme, potem za nabavo surovin, z osebjem, čistilka je velikokrat tudi kuharica v razdelilnih kuhinjah,.... Ja haloo pa kaj pričakujete potem?? Najbolše pogoje za nasjlabšo ceno
Die einemaister
07. 06. 2016 09.30
+2
kakšnih javnih razpisih, ja oni že razpišejo, najnižje cene, dobijo pa potem bizinis razni Škrabci, Petriči itd. omladina Kučanova, cena je pa krat 5 ,kukr je minimalna javno objavljena, slovenistan pač, država, pardon kalifat na napačni strani alp
NapovedovalecPrihodnosti
06. 06. 2016 20.19
-15
V vseh gostinskih lokalih kjer se tole dogaja so zaposleni prišleki iz balkanskih držav in tudi lastniki so balkanci.Pri njih je namreč tako normalno,ker inšpekcija ne posreduje v to smer oziroma sploh nimajo v zakonu glede take čistoče kot smo jo navajeni mi slovenci.Poznam nekaj žensk iz balkana katere so poročene z slovenci in,ko prideš k njim na obisk je kuhinja taka,da te lahko zadene kap ne da bi še tam kaj jedel saj ti mine volja tudi do kave.Štedilniki so politi z maščobo kupi umazane posode in tako naprej.Tako so pač navajeni in ko se kje zaposlijo v gostinski dejavnosti se niti ne zavedajo,da tam mora biti obvezna čistoča.Nekateri pa celo razmišljajo tako,da je dobro za slovence to kar jim ponudijo.V albanskih imbisih se dogajajo šele nemogoče zadeve o katerih je bolje,da se sploh ne objavijo.
Apostol1
06. 06. 2016 20.26
+16
In ti si mnenja da smo Slovenci naj naj .Res je da je mentaliteta vsakega naroda drugačna samo packe pa najdeš povsod kapiš bi še dodal fogglofffunntek
DeželaKranjska
06. 06. 2016 21.41
+15
Kuhar je kuhar Slovenc ali ne vsak je lahko umazan
.jest
07. 06. 2016 10.10
+1
Napovedovalec Prihodnosti ne bodi brihtol. Misliš, da samo beseda Slovenec pomeni čistočo? Marsikatera slovenceljska družina ima doma večjo svinjarijo. Eni so že po naravi svinjaki, drugi pa nimajo niti za v pisker, kaj šele za obnovo opreme v kuhinji.
Slovenija tone
06. 06. 2016 20.13
+37
Samo periferijo so gledali. A v Ljubljani se pa niso upali?
NapovedovalecPrihodnosti
06. 06. 2016 20.21
+11
Ne,ker tam župan pove,da je vse v najboljšem redu in mu verjamejo na besedo.Zato pa je župan.
SEJBOBOL
06. 06. 2016 20.04
+4
Dej ne mi kazat to ZAMAŠČENO biondo k pr njej doma ni kej bolš ....
User468584
07. 06. 2016 11.16
+1
a ne bi morala biti že doma v pokoju, na njenem mestu pa mlad, izobražen kader
xsbx
06. 06. 2016 19.45
+8
Tukaj jih niti 100 ni napisanih .... ni bilo včeraj govora 1000+ ??
Ramzess
06. 06. 2016 19.58
+6
Pa še tu je veliko napak, slovničnih namreč.
beowulfsam
06. 06. 2016 20.00
+6
Ni isto tole. Ti so javni, oni so bili pa zasebni, če sem prav razumel.
fosho
06. 06. 2016 20.06
+5
Včeraj so ble restavracije, ja. Njih je blo 280.
OPUSDEI
06. 06. 2016 19.39
+54
povsod se stiska z urami in delavci.....
eliton
06. 06. 2016 20.11
+24
tako je! Ko je potrebno izkoristit delavca, slabo plačat, besede nobene nima delavec - te butasto gledajo ko jim dejstva nanizaš.