Slovenija

Hiše za 50.000 evrov: 'V Ajdovščini jih bomo postavili že letos'

Ajdovščina, 19. 03. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
0

Veliko prahu je v javnosti dvignil projekt inštituta BTTV, ki obljublja, da bodo mlade družine lahko prišle do svoje strehe nad glavo – za 50.000 evrov. "Radi bi dokazali, da se to da," pravi pobudnik projekta in direktor inštituta, Ernest Škrjanec. Kot kaže, je realizacija takšnega naselja hišk res vse bližje. Na Občini Ajdovščina so nam namreč potrdili, da so že našli zemljišče za gradnjo, gradbeno dovoljenje pa naj bi bilo izdano v približno treh mesecih. Bodo sledile tudi druge občine? "Cilj je po Sloveniji postaviti čim več takšnih naselij," je odločen Škrjanec.

Zanimanja za nakup hiš, zgrajenih na pobudo inštituta BTTV, je med mladimi ogromno. Kako bodo izbirali kupce, še ni povsem jasno, prednost pa bodo imeli okoliški prebivalci.
Zanimanja za nakup hiš, zgrajenih na pobudo inštituta BTTV, je med mladimi ogromno. Kako bodo izbirali kupce, še ni povsem jasno, prednost pa bodo imeli okoliški prebivalci. FOTO: Inštitut BTTV

Ko smo pred nekaj meseci o projektu inštituta Back to the Village (BTTV) spraševali župane večjih slovenskih mest in tistih, v katerih stanovanj najbolj primanjkuje, so skoraj vsi izrazili ogromno skepse, ali je takšen projekt sploh možno izvesti. Tudi direktor stanovanjskega sklada Črtomir Remec je izjavil, da se mu "ne zdi realno, da bi lahko hiša stala zgolj 50 tisoč evrov"

A direktor inštituta in pobudnik projekta Ernest Škrjanec je odločen: "Cena 50 tisoč evrov za hišo je zagotovljena. Res so trenutno težava podražitve surovin, ampak ta cena še vedno velja."  Že od začetka pa poudarja, da je to mogoče ob predpostavki, da bi občine zemljišče namenile brezplačno, in "če iz sekundarnih virov pokrijemo strošek komunalne ureditve".

"Radi bi dokazali, da se to da," nam je v telefonskem pogovoru še dejal Škrjanec. Kot kaže, jim bo s pomočjo Občine Ajdovščina to tudi uspelo.

Iz ajdovske občine so nam namreč potrdili, da so našli primerno zemljišče, ki je že tudi komunalno opremljeno, projekt pa je v fazi pridobitve gradbenega dovoljenja. "Gre za 1800 kvadratnih metrov veliko zemljišče, ki je že bilo v občinski lasti, komunalno pa so ga opremljali leta 2021. Na tem mestu bomo prvih pet hiš postavili predvidoma že letos," so nam povedali.

Čeprav se na območju naše občine v naslednjih dveh do treh letih obeta večja ponudba stanovanjskih enot, je dejstvo, da to ne bo povsem rešilo težav mladih, saj si večina v obstoječih okoliščinah le stežka privošči stanovanja po trenutnih tržnih cenah. Obenem mladi naletijo na težave tudi pri pridobivanju stanovanjskih kreditov ob trenutnih bančnih regulativah. Na ta način bomo mladim omogočili lažji dostop do prvih domov. župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin o tem, zakaj se je odločil podpreti projekt

Poleg tega si že intenzivno prizadevajo, da bi v mestu postavili še eno, precej večje naselje takšnih hiš. Lokacija sicer še ni dokončno potrjena.

Prvo naselje "hiš za mlade družine" pa bo stalo v Dobravljah, približno pet kilometrov stran od Ajdovščine. "Gradbeno dovoljenje bi se načeloma lahko pridobilo v kratkem času, v približno 34 mesecih, odvisno predvsem od hitrosti priprave celotne projektne dokumentacije," nam je povedal župan Tadej Beočanin.

Na vprašanje, zakaj so se na občini odločili podpreti projekt, je odgovoril: "Predvsem zaradi reševanja stanovanjske problematike mladih. Čeprav se na območju naše občine v naslednjih dveh do treh letih obeta večja ponudba stanovanjskih enot, je dejstvo, da to ne bo povsem rešilo težav mladih, saj si večina v obstoječih okoliščinah le stežka privošči stanovanja po trenutnih tržnih cenah. Obenem mladi naletijo na težave tudi pri pridobivanju stanovanjskih kreditov ob trenutnih bančnih regulativah. Na ta način bomo mladim omogočili lažji dostop do prvih domov."

Kot opažajo na ajdovski občini, je zanimanja med mladimi za nakup teh hiš "po pričakovanjih veliko"

Pobudnika projekta Ernesta Škrjanca smo vprašali še, na kakšen način bodo ob velikem povpraševanju izbirali kupce hiš. Kot je dejal, to še ni povsem jasno, "vsekakor pa bomo odprli prijave". Prednost bodo imeli okoliški prebivalci, je dodal.

Po njegovih besedah se o projektu intenzivno pogovarjajo še z Občino Lendava, medtem ko je začetno navdušenje mestnih oblasti na Ravnah na Koroškem žal nekoliko usahnilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3