Slovenija

Janković: Meni ne morejo nič, zato so se lotili moje družine

Ljubljana, 21. 12. 2021 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
1620

NPU je opravil 11 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane. Dve osebi sta osumljeni storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pet oseb pa pranja denarja. Z oškodovanjem gospodarske družbe in s finančnimi transakcijami na novo družbo so pridobili 1.240.000 evrov premoženjske koristi. Zoran Janković je pojasnil, da se preiskave ne nanašajo nanj, pač pa je bila tarča preiskovalcev njegova žena, kriminalisti so obiskali tudi njegovega sina Damijana in njegovo partnerico ter družbo Electa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Jankovićeva sinova v sodnih postopkih
    03:55
    Iz 24UR ZVEČER: Jankovićeva sinova v sodnih postopkih
  • Iz 24UR ZVEČER: Serija hišnih preiskav pri članih družine Janković
    04:26
    Iz 24UR ZVEČER: Serija hišnih preiskav pri članih družine Janković
  • Iz 24UR: Prodaja hotela Jelovica na Bledu
    02:23
    Iz 24UR: Prodaja hotela Jelovica na Bledu
  • Iz 24UR: Hišne preiskave družine Janković
    03:40
    Iz 24UR: Hišne preiskave družine Janković
  • Izjava direktorice NPU Petre Grah Lazar
    04:55
    Izjava direktorice NPU Petre Grah Lazar
  • Zoran Janković o hišnih preiskavah
    03:19
    Zoran Janković o hišnih preiskavah

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes opravili 11 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki sta ga osumljeni dve fizični osebi in kaznivega dejanja Pranja denarja, ki ga je osumljenih pet fizičnih oseb. Nikomur niso odvzeli prostosti.

Za kaznivo dejanje Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je sicer predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje Pranja denarja pa je predpisana kazen zapora do osmih let in denarna kazen, so še pojasnili na GPU.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), je pri izvajanju hišnih preiskav sodelovalo 34 preiskovalcev, predkazenski postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo RS. 

Sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1,24 milijona evrov.

"Gre za znesek, ki izvira iz dela kupnine prodaje nepremičnine oškodovane družbe v letu 2017," je v popoldanski izjavi za medije pojasnila direktorica NPU Petra Grah Lazar.

V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1,04 milijona evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini. Na te dvige, s katerimi se je poskušalo zakriti dejanski izvor teh sredstev, se nanaša sum kaznivega dejanja Pranje denarja. Ena osumljena oseba je prav tako odkupovala terjatve treh različnih gospodarskih družb, z namenom, da te tri gospodarske družbe ne bi končale v stečajnem postopku, temveč, da bi se potrdila poenostavljena prisilna poravnava, je dejala Grah Lazarjeva.

Kot je še povedala, pet fizičnih oseb sumijo pranja denarja, saj so vedeli, da finančna sredstva izvirajo iz kaznivega dejanja zlorabe položaja, vendar so kljub temu finančna sredstva sprejeli, z njimi razpolagali ter jih v gotovini dvigovali z namenom, da bi prikrili izvor sredstev. Transakcije so po njenih navedbah potekale med različnimi družbami tako v Sloveniji kot v drugih državah. Večina dvigov gotovine je bila izvedenih v Sloveniji.

GPU identitete vpletenih oseb zaradi varstva osebnih podatkov ne razkriva, smo pa že od jutra poročali, da gre za preiskave pri družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Takole jih je naš fotograf ujel pred njegovo hišo na Rudniku:

Janković: Meni ne morejo nič, zato so se lotili moje družine 

Janković je na redni novinarski konferenci na Mestni občini Ljubljana potrdil, da so bili kriminalisti pri njemu doma, pa tudi v butiku njegove žene, na domu njegovega sina Damijana in njegove partnerice, ter na družbi Electa."Na naslovu, kjer živiva s soprogo, je ob šestih pozvonilo, prišli so štirje predstavniki NPU, bili so do približno pol desetih, potem smo se odpeljali še v ženin butik in ob desetih so zaključili," je pojasnil.

Janković, sicer presenečen, da tokrat kriminalisti niso potrebovali njega, je pojasnil, da so preiskovalci hoteli pri njegovi soprogi preveriti posamezne račune. "Pobrali so 32 plačanih računov iz fascikla in telefon. Kar so rabili, so dobili. Je pa res, da bi vse to – gre za plačila posameznih pooložnic – dobili na banki ali v podjetju, brez obiska na domu." Po njegovem mnenju gre pri tem za poseg v človekove pravice, vse skupaj pa ga spominja na preiskave v letih 2012 in 2015. 

Povedal je tudi, da ni bral vseh 120 strani zapisnika, je pa poslušal razlago kriminalistov in razlago svojega odvetnika Janeza Koščaka, ki je dejal, da se je "začela predvolilna kampanja". 

"Ostro zavračamo kakršnekoli očitke, da je na nas vplivala politika ali kdorkoli drug, saj sam predkazenski postopek poteka že od leta 2019. Od takrat naprej se zbirajo obvestila, pregleduje dokumentacija, prav tako vseskozi postopek usmerja specializirano državno tožilstvo," je dejala direktorica NPU Petra Grah Lazar in pri tem ocenila, da gre za "zelo trden" primer.

Janković je pohvalil preiskovalce, češ da so bili izjemno korektni in spoštljivi. Več pripomb pa ima na vsebino obtožb. "Trdim, da je, kar piše v obtožnici, prazno in nič ne bo iz tega," je poudaril. 

Spomnil je, da se na okrožnem sodišču danes nadaljuje sojenje njemu in njegovima sinovoma Damijanu in Juretu ter družbi Electa inženiring zaradi očitkov o domnevnem parkiranju delnic Mercatorja pri podjetju Electa inženiring ter utaje davka. Kot je znova zatrdil, je finančna uprava postopek, ki služi kot osnova za to sojenje, zaključila brez ugotovljenih nepravilnosti. "Ta zadeva z delnicami Mercatorja nima nobene osnove, gre samo še za vprašanje časa," je poudaril. 

Napovedal je, da se bo današnje obravnave ob 14. uri udeležil in izrazil upanje, da bodo preiskave pri Damijanu do takrat že končane, da bo lahko na sodišče prišel tudi on. To se je pozneje tudi zgodilo:

"To, kar sem bral in se tiče moje žene, je popolnoma brezpredmetno. Ampak nekdo se je odločil, da, če meni ne morejo nič ... jaz to relativno dobro prenašam, redno hodim na sodišče, dovolj velik kaselc imam ... zato so se lotili moje družine," je še dejal in dodal, da mu je žal njegove žene in otrok.

Janković še pravi, da za vse skupaj krivi Janeza Janšo

Glede drugih preiskovancev v zadevi je dejal, da ve, kdo so, a da o njih ne bo govoril. "Lahko pa povem, da nobena oseba ni povezana z MOL in Zoranom Jankovićem."

Med preiskovanci so torej bili Jankovićeva žena Mija Janković, sin Damijan in njegova partnerica Ursula Gavish, pa tudi podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec, poroča STA.

KOMENTARJI (1620)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rožle Patriot
23. 01. 2024 11.40
+1
Kr neki ... Njemu ne morejo nič, predvsem, ker je velik sovražnik JJ .. in ker se objema z ministrico za pravosoddje ... !!!
Levak bedak
24. 01. 2023 13.49
+1
Me zanima koliko mio mu bodo sedaj odpisali... Musakarca se mu je že opravičila?
maske-so-padle
25. 12. 2021 10.42
+1
In čigav je ta glanz nov Mercedes v garaži? Najbrž od ta nedolžnih, ki se jim godi strašna krivica.
maske-so-padle
25. 12. 2021 10.35
V temu je fora menjave oblasti. Ko so na oblasti rdeči, preiskujejo desničarje in obratno. Tega, da bodo neodvisno preiskovali vse kar je narobe, pa verjetno ne bomo dočakali.
Super Sonic
24. 12. 2021 09.45
+1
Pa ne njega pa njegovih, ki tko pridno perejo državni denar že vrsto let. Pa zdej bo še v politik pomagu pravi Janezu, boš vidu. Jao Kumunjare prodane, če bi bil stari dans živ (Tito) nebi vidl več belega dneva . Kok folka je ta nategnu, družin spravil na kant in na žale. Opica nečloveška, ki mu delajo samo primarni primitivni nagoni brez kakršne koli empatije do sočloveka.
tirolec
22. 12. 2021 09.58
+4
Hahaha, dokler jih branijo Čeferini jim res nihče nič ne more, še denar se jim podari, saj veliki boss ne more biti za ničesar kaznovan...
resslovenka
22. 12. 2021 09.52
-1
Ni, no troli desničarski. Dejte svoje kriminalne vrste mal preverit. Boste imeli čez glavo dost dela. Direktorica NPU, sprašujem vas, boste dosledni tudi pri Pocivalsku, Vizjaku, Janši, Snežicu... al ne ? Moje skromno mnenje? Sem gledala njen nastop pred kamerami. Delovala mi je kot srednješolka, ki se je naučila lekcije na pamet. Le kdo ji je spesnil tekst? 🙄😎
resslovenka
22. 12. 2021 09.52
-2
Hanna74
22. 12. 2021 16.52
ja kr tresla se je,ne vem če se zaveda ona in vsi nastavljeni pajaci , da enkrat in to kmalu bo konec teh funkcij..ko jo ruknejo nazaj na policijsko postajo pisat kazni prekrške .. se ji bodo vsi smejali in delali norca iz nje..mogoče bo pa pobegnila pred sramoto v argentino :)
noft
22. 12. 2021 09.40
+1
Na čeferinovi tojoti pa od merge tablica? Kot v Žabjeku.
murinar
22. 12. 2021 09.08
+2
Balkan expres kriminala drvi z polno paro !
EnKandidatDosmrtniMandat
22. 12. 2021 08.58
+7
Direktorica NPU je prvič po nastopu politične funkcije stopila pred mikrofon!? Dajmo že enkrta oba stara komunista in lopova Jankoviča in Jansho spravit na Dob in zaživeti normalno. Zakaj moramo biti Slovenci ujetniki Srbsko - Kosovskega rivalstva?
ssbobo
22. 12. 2021 08.52
+4
In je oni že najdu diplomo
borjac
22. 12. 2021 09.57
+0
Je našel, pri Simonoviču iz Desusa, pardon iz SDS-a.
jodr
22. 12. 2021 08.42
+12
Zakaj se pa Zoki oglaša, saj ne preiskujejo njega? On še pride na vrsto.
ochi
22. 12. 2021 08.07
+5
samo je res žalostno, toliko pompa, rodi se pa miš. samo šov.
Jožajoža
21. 12. 2021 21.56
-3
Jankovič,nacistični prijemi he spadajo v stoletje.ti si junak,janša pa bedak.
crestor
22. 12. 2021 09.20
+0
No, ti res že ves čas dokazuješ kaj si....
Ninakuntic
21. 12. 2021 21.55
+9
Jankovic je vedno zrtveno jagnje - nikoli nic kriv in vedno nedolzen! Ce ne prej- bo pa na stara leta pral cunje na dobu!
El pi5tolero
21. 12. 2021 21.46
+6
To pa res! Teb ne morjo nic! Niti sodisca ti ne morjo nic! Ampak ce pa janez dobi se en mandat da popuca tole nesanago pol ti pa ne bo lahko!
resslovenka
22. 12. 2021 09.55
+1
Bo treba leto dni in pol staro nakopičeno nesnago počistiti najprej. Nujno! Dodobra je zasmradila to Slovenijo. 😎
V SHESHELJ
21. 12. 2021 21.46
-2
Dobr je reku...JANŠA ČAKAM TE, PRIDI... tvitnu bo kaj Zoki..sej ves da ne hodi okol, ga Urška ne pusti...
231koak
21. 12. 2021 21.39
+4
Med seboj se borijo za prevlado, kdo bo kradel narodu se naprej
za naše
21. 12. 2021 21.36
+7
Dokler se ne bo v tožilstvu spucalo parazitov, potomcev komunistov itd bo ta, in ostali ex yu banditi še v večjem številu prihajali v Slovenijo,in se nam posmehovali
EnKandidatDosmrtniMandat
22. 12. 2021 09.02
-1
Če imaš v tožilstvu potomce komunistov imaš v vladi prvovrstne komuniste (tovariš Jansha). Njegova SDS je praktična naslednica Zveze Komunistov Slovenije - zadnjih 20 let imajo enega in istega predsednika, brez protikandidata na volitvah. Še Tito bi bil ponosen na svojega malega Jansharija. Nije đaba Tito vlagal v Kosovo.
crestor
22. 12. 2021 09.21
JAZsemTI
21. 12. 2021 21.32
+2
Ko se mafijski doni legalno "jahajo" veš koliko je ura in kdo bo takratko potegnil. Mastne krape bodo nazaj v vodo vrgli🤔