Slovenija

Afera SRIPT: 29 hišnih preiskav, 78 preiskovalcev, osumljenih 14 oseb

Ljubljana, 18. 02. 2021 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik, Jana Ujčič, Kaya Kamenarič, Katarina Matejčič
Komentarji
659

Policija nam je potrdila, da je NPU v sodelovanju z ljubljanskimi in koprskimi kriminalisti opravil 29 hišnih preiskav na območju petih policijskih uprav. Povezane so s projektom SRIPT, v katerega je vpletena tudi nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Hišno preiskavo so opravili tudi pri njej, je potrdila Pivčeva, ki pravi, da bo le končana preiskava potrdila, da v primeru ni storila nič nezakonitega. Osumljenih je sicer 14 fizičnih in ena pravna oseba.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Hišne preiskave v aferi SRIPT
    03:06
    Iz 24UR ZVEČER: Hišne preiskave v aferi SRIPT
  • Iz 24UR ZVEČER: Štefanec o aferi SRIPT
    01:40
    Iz 24UR ZVEČER: Štefanec o aferi SRIPT
  • Iz 24UR: Operacija SRIPT
    02:38
    Iz 24UR: Operacija SRIPT
  • Iz 24UR: Hišne preiskave v zadevi SRIPT
    01:37
    Iz 24UR: Hišne preiskave v zadevi SRIPT
  • Iz SVETA: Hišne preiskave zaradi afere SRIPT
    02:53
    Iz SVETA: Hišne preiskave zaradi afere SRIPT
  • V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar o hišnih preiskavah
    04:10
    V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar o hišnih preiskavah

NPU je danes opravil več hišnih preiskave v povezavi z afero SRIPT, kar nam je potrdila tudi Policija. Sporočili so, da sodelujejo kriminalisti PU Ljubljana in PU Koper, preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov pa izvajajo na območju že omenjenih policijskih uprav, pa tudi na območju PU Maribor, PU Celje in PU Nova Gorica. Skupno je potekalo kar 29 hišnih preiskav, sodelovalo pa je 78 preiskovalcev NPU in ljubljanskih ter koprskih kriminalistov.

Kot so zapisali, gre za sum storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU po 229. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1. Protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo teh kaznivih dejanj, znaša več kot 100.000 evrov. Za navedena kazniva dejanja je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, predkazenski postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo. 

Izvajanje hišnih preiskav so zamaknili. "Dejansko smo jih nameravali izvesti nekoliko prej, vendar jih zaradi epidemije ter varovanja zdravja osumljenih oseb in preiskovalcev nismo," je dejala Grah Lazarjeva.

Osumljenih je 14 fizičnih oseb in ena pravna oseba, pridržan pa trenutno ni nihče. 

V. d. direktorice Nacionalnega preiskovalnega urada Petra Grah Lazar je v izjavi za javnost ob 14. uri povedala, da poteka še devet hišnih preiskav. "Sumimo, da je nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane storila kaznivi dejanji goljufije na škodo EU in zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti," je povedala Grah Lazarjeva. 

To je storila tako, da je predmetni gospodarski družbi in nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta na področju razvoja turizma. Sočasno je vedela, da formalni razpisni pogoji niso izpolnjeni ter predložila lažne podatke in listine. 13 zunanjih strokovnjakov oziroma izvajalcev je osumljenih pomoči pri storitvi kaznivih dejanj, saj naj bi sklenili avtorske pogodbe, dela pa naj ne bi opravili skladno s pogodbami, je še povedala v. d. direktorice NPU. 

Hišne preiskave so potekale tako pri osumljencih doma, kot  tudi na različnih fakultetah v Ljubljani, Mariboru  in na Obali, ter tudi v turističnih podjetjih po vsej Sloveniji, kjer so zaposleni osumljenci. Med njimi naj bi bil tudi dolgoletni sodelavec in nekoč desna roka ministra Zdravka Počivalška v Termah Olimia, Vasja Čretnik, ki je tam še vedno direktor prodaje in marketinga.

Hišna preiskava pri Aleksandri Pivec.
Hišna preiskava pri Aleksandri Pivec. FOTO: POP TV

Kriminalisti so bili tudi na domu nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, kar je potrdila tudi sama. "Zjutraj so se na mojem domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom SRIPT. Le končana strokovna in neodvisna preiskava bo dokončno potrdila, da v primeru SRIPT nisem storila nič nezakonitega," je zapisala. 

"Želim si, da se preiskava čim prej zaključi. Vsi postopki, ki jih izvajajo pristojni organi, so profesionalni in korektni. Z zaključkom preiskave upam, da se prenehata medijski linč in neutemeljeno obtoževanje, ki sta se pričela ob prevzemu predsedstva nekdanje politične stranke. Deležna sem hudih groženj in izjemnih pritiskov od trenutka, ko sem še kot ministrica pričela z odkrivanjem nezakonitih ravnanj. Ne le jaz, tudi moja družina in moji otroci, vsi smo izjemno izpostavljeni. Z namenom, da se me odstrani iz političnega prostora, se me osebno blati in diskreditira že dalj časa," je nadaljevala in dodala, da je tudi ona človek in mama, ki ima vsaj minimalno pravico do zasebnosti in ustavnih pravic.

Naša novinarka na terenu nam je povedala, da je bil prisoten tudi odvetnik Pivčeve Stojan Zdolšek, ki pa dogajanja ni komentiral. 

Bili so tudi pri Klavdiji Perger, nekdanji direktorici Turistično gostinske zbornice, ki ji očitajo goljufije na škodo Evropske unije in zlorabo položaja. Pergerjeva, ki je sicer znana tudi iz afere plagiat, zaradi česar je ministrsko mesto zapustila po le nekaj dneh, je k sodelovanju povabila 13 zunanjih strokovnjakov, s katerimi je sklenila 73 pogodb v skupnem znesku 262 tisoč evrov. Prvoosumljena Pergerjeva z našimi novinarji sicer ni želela govoriti po telefonu, prav tako ni odgovorila na sms sporočilo.

Da so jih danes obiskali kriminalisti, so po poročanju Radia Slovenija potrdili tudi v Turistično gostinski zbornici Slovenije, kjer so dodali, da si želijo, da se zadeve čim prej razčistijo, poroča STA.

Spomnimo

Posamezni preferirani člani SRIPT, po podatkih sodeč so to Pivčeva, Uran Maravićeva in Brumen, so imeli precejšnjo korist od domnevno koruptivnega projekta SRIPT.
Posamezni preferirani člani SRIPT, po podatkih sodeč so to Pivčeva, Uran Maravićeva in Brumen, so imeli precejšnjo korist od domnevno koruptivnega projekta SRIPT. FOTO: 24ur.com

Celotna operacija SRIPT, ki se je začela konec leta 2016, je bila ocenjena na 780 tisoč evrov, od tega 390 tisoč evrov sofinanciranih iz evropskih oziroma proračunskih sredstev. Septembra lani smo poročali, da je ministrstvo za gospodarstvo v končnem poročilu o aferi SRIPT potrdilo, da vsa avtorska dela niso bila opravljena. Neuradno je v tej aferi nastalo za kar 160 tisoč evrov nezakonite premoženjske koristi, Pivčeva pa naj bi po nekaterih neuradnih informacijah nezakonito zaslužila dvakratnik javno objavljenega zneska.

Ministrstvo za gospodarstvo je jeseni 2019 okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin. Ovadbo je po neuradnih informacijah vložilo proti nekdanji direktorici Turistične gostinske zbornice Slovenije Klavdiji Perger, dekanu brežiške fakultete za turizem Boštjanu Brumnu in predavateljici na portoroški Turistici Maji Uran Maravič. 

Kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je bila kot zunanja strokovnjakinja za projekt Strateško razvojno-inovacijskega partnerstva za trajnostni turizem (SRIPT) izbrana 27. julija 2017, izjavo o delu na projektu pa je podpisala 8. avgusta 2017. Na osnovi tega sklepa je s takratno direktorico Turistično-gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Klavdijo Perger podpisala 10 avtorskih pogodb, zadnjo 16. avgusta 2018, septembra je postala kmetijska ministrica. Večino pogodb, devet, je podpisala v času, ko je bila državna sekretarka na Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

Že novembrsko končno poročilo preverjanja na kraju samem razkriva "neupravičena izplačila sredstev in sum storitve kaznivega dejanja goljufije" ter pod vprašaj postavlja avtorsko delo Pivčeve, torej da naj bi prejela plačilo za delo, ki so ga opravili drugi. Pivčeva bi morala, kot so zapisali v pogodbe, izdelati strokovne podlage, metodologije in podobna gradiva, a Pivčeva oziroma zbornica nista dokazali, da je to res. Po poročanju STA je Pivčeva v okviru projekta Sript dobila 35.000 evrov bruto plačila.

Po naših zanesljivih informacijah k poročilu administrativne kontrole, torej zadnji avgustovski reviziji MGRT, Pivčeva oziroma TGZS tudi "ni predložila nobenih ustreznih dokazil za avtorske pogodbe, ki bi dokazovala dejansko izvedeno delo in število porabljenih ur po posamezni aktivnosti, na osnovi katerih bi lahko presojali o upravičenosti izplačil"

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (659)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pionir1966
22. 02. 2021 21.10
+1
Kazensko preganjat, zapret, denar vrnit pa in doživljensko prepovedati opravljati javne funkcije. To velja za njo in njej podobne. Aha, pa oni dokazat izvor premoženja, ne da država mora dokazovati. Potem pa bomo videli.
enxx
19. 02. 2021 09.01
Nekoč sta naje3ala kolesar Bine in košarkar Igor in še nekaja športnih kolegov. To so bili amaterski športniki. Profesionalni, kot sta rokometaš Zoran in nogometaš Ivan in še bi lahko našteval, so ostali nedotaknjeni. Vloga močnih sponzorjev v vrhunskem športu je bistvenega pomena! No, v tej zadevi ni govora o vrhunskem športu, me pa zanima rezultat.
Bojan-F
19. 02. 2021 08.50
+1
Za Desni sektor kratkega spomina ... na ga. Pivec Aleksandro se je streljalo z vseh topov - do približno 10. decembra 2019 ... nakar je vnema gurujev komuniciranja in nekdanjega komunističnega propagandista na-en-bot čudežno splahnela ... le-zakaj?
srebrnibreg
18. 02. 2021 20.32
+2
Hojsovi preiskovalni organi bodo prej skrivali dokaze kot jih odkrivali.
spermi?
18. 02. 2021 20.12
+4
Stran vržen denar , policija bo predložila vse dokaze in argumente sodišče pa ovrže , in tako se vrti za čaran krog .
Delavec_Slo
18. 02. 2021 20.10
+4
In iz tega ne bo nič, kot vedno, samo nam ,,navadnim državljanom pa bodo vzeli vse!!
Bogdan Kranjc
18. 02. 2021 20.06
+0
Požar že pred letom pisal o tem dolgo lajtngo so imeli.
SlobodaNE
18. 02. 2021 19.36
-1
Svečke še kar ne priznajo da je bila korupcija. A jo rabijo ker noben drug ne bo šel v vlado z sds razen ona?
Levicarjikmeee
18. 02. 2021 19.30
+1
TOMAZ je ze najdel DOKUMENT?
Blokiran Drugi Človek
18. 02. 2021 21.44
+0
Stane Adami?
18. 02. 2021 19.00
+0
4. leta po domnevni storitvi???? Pa naj še kdo reče, da NPU ni politična policija, delajo točno tisto kar je v agendi levičarjev.
Blokiran Drugi Človek
18. 02. 2021 21.45
+0
A ko pa delajo za desne, je pa vse vredu? Malo nepristranskosti vam ne bi škodilo
iga_biba
18. 02. 2021 19.00
+5
katerega policaja so zamenjali, ko je zaćel preiskovati Pivčevo? "Nujno!!! Prednostna obravnava!!!
srečen
18. 02. 2021 18.59
+4
Spet kar nekaj dela za nič.
biggie33
18. 02. 2021 18.54
+5
Nesposobna, prepisuje pa še krasti ne zna..
Ost1234
18. 02. 2021 18.51
+2
Vsi ste ali pa še boste prejeli pošto SDS v kateri vas predsednik stranke in aktualni PV prav vljudno vabi v svoje vrste, tako mimogrede pa s poudarjenim tiskom prosi za denar. Po vsem tem njegovem pljuvanju po večini prebivalstva le tem nudi roko sprave v zameno za včlanitev in prenos dela premoženja na stranko. Recimo upokojence z najnižjimi pokojninami bi blo dovolj že 100€, za študente 300€, ... Pač ravno toliko, kot jim je njegova vlada kao dala .... Sicer niso ravno reveži, če so to pošto naslovili na 824.618 slovenskih gospodinjstev in plačali poštnino v obe smeri.... Ampak ... Rabijo ... 😂😂😂
Ost1234
18. 02. 2021 18.53
+4
Sicer nikjer ni zapisano da sta včlanitev in donacija obvezna. Lahko samo donirate ali pa še to ne....
riss
18. 02. 2021 18.45
-1
Upam, da Pivčeva pobere vse volivce Erjavcu, katerega bo volil samo poslanec Lep.
riss
18. 02. 2021 18.43
+0
Pivčeva je šla iz zadeve ven že leta 2018, preiskava se je začela 1 leto pozneje. Po porazu Erjavca in KUL, je treba v trenutku obnoviti vse, kar bi se moralo že zdavnaj preiskati, če bi bili vpleteni levičarji, pa nikoli.
Ost1234
18. 02. 2021 18.39
+1
Malo so preložili na kasneje ... Ravno toliko, da bo primer zastaral?
Jožajoža
18. 02. 2021 18.32
+4
klavdija markež je glavna. pergerja je namočila in dečko je sedaj v osebnem stečaju.
Bukovlist
18. 02. 2021 18.32
+3
Ce bi Sandra tako silno kradla bi živela v bistveno večjem razkošju. Vsak slovensi župan (tudi bivši) ima dvakrat več.Kot vedno lovijo kurjega tatu.
Prinašalec
18. 02. 2021 18.28
+1
To je vse maslo od Erjawca,....DESUS naženite tega slinarja.