Počivalšek po celodnevnem pridržanju odšel brez besed

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
AVTOR
D.F. /Mirko Vorkapić /STA /Tina Švajger /
KOMENTARJI
3408
Kriminalisti NPU so na 11 naslovih - tudi na zavodu za blagovne rezerve in gospodarskem ministrstvu - ves dan izvajali hišne preiskave zaradi spornih poslov z opremo. Preiskovali naj bi osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev s podjetjem Geneplanet. Notranji minister Hojs je potrdil, da so kriminalisti ministru Zdravku Počivalšku odvzeli prostost. Slednjega so po celodnevnem zaslišanju pozno zvečer izpustili na prostost. Na celotno dogajanje se je sicer odzval tudi premier Janša, ki je komentiral "dvojna merila pri izboru prioritet s strani NPU, tožilstva in sodstva". Na policiji so medtem zaradi suma razkritja varovanih podatkov uvedli notranje varnostni postopek.

VEČ VIDEOVSEBIN

04:49

Iz 24UR ZVEČER: Tanja Fajon poziva vlado k odstopu

02:23

Iz 24UR ZVEČER: Sporen 8-milijonski posel

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je danes ves dan izvajal preiskovalna dejanja v kriminalistični preiskavi sumov kaznivih dejanj, povezanih z nabavo zaščitne opreme, so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU). Po celodnevnem zaslišanju so gospodarskega ministra Zdravka Počivalška izpustili na prostost, odšel pa je brez komentarja. 

Preiskovalci preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev po 257/a členu KZ 1, za katero je zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let in denarna kazen, v kvalificirani obliki pa od enega do osmih let in denarna kazen, so sporočili z GPU.

"Preiskovalci NPU v sodelovanju s kriminalisti Policijske uprave (PU) Ljubljana in PU Celje in ob usmerjanju Specializiranega državnega tožilstva(SDT) RS, danes od jutranjih ur na več lokacijah opravljajo preiskave stanovanjskih in poslovnih objektov ter vozil, kjer iščejo in zasegajo listinsko dokumentacijo,elektronske naprave ter druge predmete s ciljem utemeljevanja suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost, javna pooblastila in javna sredstva, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne opreme," je v sporočilu za javnost popoldne pojasnila Maja Ciperle Adlešič, predstavnica za odnose z javnostmi GPU.

Hišne preiskave so potekale na podlagi sodnih odredb na 11 lokacijah na območju Ljubljane, Celja in Kopra, v njih pa je sodelovalo 53 kriminalistov, ki so tudi zbirali obvestila večih oseb. Dvema osumljenima osebama so odvzeli prostost in jima odredili policijsko pridržanje.

Preiskovalci NPU zapustili ministrstvo, Počivalšek brez komentarja

Aleš Hojs, ki je danes odstopil z položaja ministra za notranje zadeve, je potrdil, da so med preiskavo prostost že zjutraj odvzeli gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, pozno zvečer pa so ga po celodnevnem zaslišanju izpustili na prostost. Preiskave so sicer po besedah Ciperle Adlešičeve zaključene. 

Počivalšek dogajanja še ni komentiral, so se pa v njegovem imenu odzvali v SMC. "Hišna preiskava pri ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku je zaključena. Kot je minister že večkrat tudi javno povedal, si želi, da bi se primer nabave zaščitne opreme preiskal hitro, strokovno neoporečno in brez očitne politične motivacije. Minister je v preiskavi polno sodeloval in bo za vsa pojasnila pristojnim organom na voljo tudi v prihodnje," so sporočili preko Facebooka.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

 

Tudi preiskovalci NPU so v večernih urah zaključili hišno preiskavo v prostorih gospodarskega ministrstva.

Hišno preiskavo pri ministru naj bi po mnenju Hojsa sicer načrtovali že prej, vendar naj bi jim načrte prekrižala podaljšana seja vlade v nedeljo.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v današnji obrazložitvi svojega odstopa med drugim poudaril, da sam za preiskave ni vedel, da pa jih sicer vidi kot "politično motivirane". Po njegovi oceni policijo med drugim usmerjajo "tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali kot tisti, ki pretežno vodijo postopke proti politično neprimernim osebam".

Hojs: Ne morem pristati na to, da očitno v naši državi policijo bolj kot direktor usmerja tednik Mladina

Hojs je na vladni novinarski konferenci povedal še, da o današnji hišnih preiskava ni vedel nič ter da ga je o tem šele nekaj čez 8. uro obvestil namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica. Pred tem, ko je bila preiskava v teku že od jutranjih ur, naj bi ga Senica obvestil le o napadu na pročelje sedeža stranke SNS.

To naj bi bil tudi eden od razlogov za njegov odstop. "Ne morem pristati na to, da očitno v naši državi policijo bolj kot direktor ali kot nekdo drug, ki bi jo moral, torej vsa struktura znotraj policije, usmerja tednik Mladina, usmerjajo tožilci, ki so se v preteklosti že izkazali kot tisti, ki pretežno vodijo postopke proti politično neprimernim osebam - torej zoper desnico," je dejal med drugim. Po njegovih besedah gre očitno tudi v tem primeru zgolj za eno in edino željo: "diskreditirati nas ministre, predsednika vlade in doseči to, kar si nekateri neizmerno želijo, padec te koalicije in ohranitev vseh privilegijev /.../".

Gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku so odvzeli prostost.
Gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku so odvzeli prostost.FOTO: Aljoša Kravanja

Kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja SDT, so začeli že pred dvema mesecema, po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. V njej so objavili zvočni posnetek, na katerem minister Počivalšek od uslužbencev zavoda za blagovne rezerve zahteva, naj podjetju Geneplanet vnaprej nakažejo osem milijonov evrov.

Na te navedbe so se odzvali na GPU. "Slovenska policija vodi kriminalistične preiskave najzahtevnejših kaznivih dejanj oziroma predkazenske postopke zgolj in samo na podlagi usmerjanja državnega tožilca – tako je tudi v primeru omenjene preiskave, ki jo od vsega začetka usmerja SDT RS. Preiskava v tej zadevi se je pričela na podlagi prijave, ki jo je policija prejela konec meseca aprila 2020," so sporočili.

Dodali so še, da bo policija omenjeno preiskavo in tudi bodoče preiskave izpeljala strokovno, nepristransko in zakonito, "ne glede na to, kdo nastopa kot osumljenec kaznivega dejanja".

V povezavi z informacijami o preiskavi, ki so se predhodno pojavile v medijih, pa so pojasnili, da bo zaradi suma, da so bili nepoklicanim osebam razkriti varovani podatki policije, uveden notranje-varnostni postopek.

Že v ponedeljek so se namreč pojavili nekateri zapisi, da policija v zvezi z nabavami zaščitne opreme načrtuje hišne preiskave. O takrat še 'prihajajočih' hišnih preiskavah je sinoči tako denimo pisal Škandal24.

POJASNILO

 

Minister za notranje zadeve v odstopu Aleš Hojs je na današnji novinarski konferenci obtožil medije, tudi našo medijsko hišo, da smo bili predčasno obveščeni o hišnih preiskavah, in da smo že včeraj čakali pred hišo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki je tudi osumljen v omenjenem primeru. Kar naj bi namigovalo na našo vpletenost v preiskavo.
Vse navedbe ostro zanikamo. Odredbe za hišno preiskavo so izdane na predlog tožilstva, podpiše pa jih preiskovalni sodnik. Za hišne preiskave smo izvedeli danes zjutraj, ko so že potekale. Nobena naša novinarska ekipa, niti snemalec, fotograf ali celo reportažni avtomobil se včeraj niso nahajali na območju Olimja, še manj pa pred hišo ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

 

Uredništvo

Na specializiranem državnem tožilstvu so medtem navedli le, da poteka predkazenski postopek zoper več oseb zaradi kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, zaradi interesa preiskave in varstva osebnih podatkov pa več informacij ne morejo posredovati.

Z vrhovnega sodišča in vrhovnega državnega tožilstva so sporočili, da se na Hojsove izjave ne bodo odzvali. Minister v odstopu je namreč na dopoldanski novinarski konferenci okrcal delo sodišč in tožilstva, ko je med drugim dejal, da "imamo celo vrsto založenih kazenskih postopkov, zadev v predalih na tožilstvu in sodiščih".

Preiskave potekajo tudi na MGRT.
Preiskave potekajo tudi na MGRT.FOTO: Aljoša Kravanja

Počivalšek se je zaradi očitkov o negospodarnih dobavah in dajanju prednosti določenim dobaviteljem nedavno že zagovarjal tudi na interpelaciji, ki jo je uspešno prestal.

Preiskavo so predstavniki NPU sicer opravili tudi na sedežu Zavoda RS za blagovne rezerve in opravili pogovor z nekdanjim direktorjem Antonom Zakrajškom ter podpisnikom pogodbe s podjetjem GenEplanet Alojzom Černetom. "Zavod vseskozi konstruktivno sodeluje z vsemi organi, ki preiskujejo pretekle aktivnosti zavoda," so sporočili iz zavoda.

Kriminalisti pa so se po poročanju MMC oglasili tudi na domačiji ministra Počivalška v Podčetrtku.

Med osumljenimi naj bi bila po navedbah portala Necenzurirano sicer tudi Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Ob odstopih Aleša Hojsa in direktorja policije Antona Travnerja premier Janša navaja, da sta v kritičnih časih delo opravila požrtvovalno in profesionalno.

Osumljenim očitajo storitev kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, pri katerem naj bi nastala velika premoženjska škoda. Za to je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Janša o "dvojnih merilih in selektivni pravici"

Na aktivnosti NPU in Počivalškovo pridržanje se je na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša. "Konkretnega postopka zoper ministra Zdravka Počivalška ne komentiram. Komentiram pa dvojna merila pri izboru prioritet s strani NPU, tožilstva in sodstva. Vsi našteti so dolžni delovati v skladu z ustavo in zakoni, odgovorno in neselektivno," je med drugim zapisal in dodal ključnik #SelektivnaPravica.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Preskakovanje prioritet, selektivna pravica, založene ovadbe in prijave, zamujeni roki, politične zlorabe postopkov, sodniki na strankarskih zborovanjih, nepotizem in splošna politizacija dela represivnih organov onemogočajo normalno delovanje parlamentarne demokracije v državi," je še dodal predsednik vlade in sklenil: "Zato je naša dolžnost, in skrajni čas, da zagotovimo dosledno spoštovanje ustave in zakonov ter enaka merila za vse".

Politično odgovornost za po njegovi oceni politično motivirane preiskave je danes prevzel tudi minister za notranje zadeve Hojs, ki je nepreklicno odstopil. Še pred tem pa je sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Antona Travnerja. Popoldne je Janša na Twitterju zapisal, da sta Hojs in Travner "požrtvovalno in profesionalno opravila svoje delo v skrbi za varnost in zdravje ljudi". "Hvala obema. Žal vsi v resorju niso imeli istega cilja," je zapisal.