Slovenija

Prenova hitre ceste med Nanosom in Vipavo

Vipava, 08. 09. 2018 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, V.Š.
Komentarji
3

Dars bo zaradi popravil in odstranjevanja cestninske postaje za nekaj časa zaprl hitro cesto med cestninsko postajo Nanos in izvozom Vipava, vendar pa cesta ne bo popolnoma zaprta, temveč najprej v eno, nato pa drugo smer. Predvidoma prihodnji teden naj bi cesto zaprli v smeri Ljubljane, nato pa v začetku oktobra v nasprotni smeri za dva tedna.

Dars bo uredil vozišče, ki je sedaj dimenzionirano za hitrost 40 kilometrov na uro, da bo po njem mogoča vožnja s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Predvidoma bo najprej zaprto smerno vozišče hitre ceste med Vipavo in razcepom Nanos proti Razdrtemu (proti Ljubljani), in sicer predvidoma do začetka oktobra, v tem času bo nasprotno smerno vozišče hitre ceste med razcepom Nanos in Vipavo odprto, so pojasnili na Darsu.

Obvoz po vzporedni regionalni cesti

Približno 10-kilometrski obvoz bo sicer v smeri zapore polovice hitre ceste Vipava-Nanos urejen po vzporedni regionalni cesti.

Dars bo uredil vozišče, ki je sedaj dimenzionirano za hitrost 40 kilometrov na uro, da bo po njem mogoča vožnja s hitrostjo 100 kilometrov na uro.
Dars bo uredil vozišče, ki je sedaj dimenzionirano za hitrost 40 kilometrov na uro, da bo po njem mogoča vožnja s hitrostjo 100 kilometrov na uro. FOTO: Thinkstock

Taka prometna ureditev je predvidena od sredine septembra do začetka oktobra. Kot je znano, je na odseku hitre ceste med cestninsko postajo Nanos in pokritim vkopom Rebrnice zaradi popravila viadukta Boršt že zaprto smerno cestišče proti Vrtojbi, promet je na razdalji približno enega kilometra urejen dvosmerno po drugi polovici hitre ceste; dela bodo zaključena predvidoma v začetku oktobra.

"Z italijanskimi kolegi iz družbe Autovie Venete se bomo dogovorili, da bi prek sistemov za nadzor in vodenje prometa - posameznih grafičnih prikazovalnikov prometno-informativne signalizacije (elektronskih portalov nad avtocesto) že v Italiji v smeri proti Sloveniji tranzitni tovorni prometu preusmerjali na Fernetiče oz. avtocesto Fernetiči-Gabrk," so pojasnili na Darsu

V nadaljevanju del bo Dars predvidoma za dva tedna zaprl smerno vozišče hitre ceste med razcepom Nanos in Vipavo proti Vrtojbi, vendar pa bo v času te zapore že odprto nasprotno smerno vozišče, iz smeri Vipave proti Razdrtemu. Dars bo tranzitni tovorni promet prek signalizacije vodil na Fernetiče.

Obnovljena bo voziščna konstrukcija hitre ceste Razdrto-Vipava ter razcep Nanos

Tako je bilo dogovorjeno na zadnjem sestanku z izvajalcem del, sedaj morajo termine potrditi še ustrezne strokovne službe, ki potrjujejo obvoze, več naj bi bilo znano naslednji teden. Zapora je potrebna zaradi del v sklopu pogodbe, ki je bila sklenjena aprila letos - poleg rušitev in preureditev cestninskih postaj, med katerimi je tudi Nanos, bo obnovljena tudi voziščna konstrukcija hitre ceste Razdrto-Vipava ter razcep Nanos.

Napovedana zapora že sproža nasprotovanje v Občini Vipava, predvsem pa se nad napovedano zaporo pritožujejo prebivalci Podnanosa, ki so imeli pred leti težave zaradi gostega tovornega prometa po magistralni cesti. Po letu 2009, ko so odprli hitro cesto preko Rebernic, se je stanje izboljšalo.

Prav tako sta se vipavska občina in Dars še pred začetkom gradnje hitre ceste preko Rebernic dogovorila, da bo popravljena močno poškodovana magistralna cesta, ki so jo težki tovornjaki ob gradnji hitre ceste še dodatno poškodovali. Doslej je bil popravljen le manjši del ceste, preostali del pa je plazenje terena pod viaduktom Boršt še dodatno uničilo. Na zadnji seji občinskega sveta Vipava prejšnji četrtek so zato svetniki spraševali vodstvo občine, ali je seznanjeno z napovedanimi zaporami, predvsem pa jih je zanimalo, kako bodo ob tem ukrepali.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ozne o
10. 09. 2018 14.33
Sem prepričan, da zapora ni nujno potrebna! Lahko naprej zrihtajo eno stran in nato drugo...medtem pa promet preusmerijo na drugi vozni pas... samo volja mora obstajati. Pa še če popolnoma zaprejo en krak avotceste bi človek pričakoval, da bodo delali na ponovnem odprtju 24/7... na pa da greš zjutraj v službo - nikjer nobenga, greš popoldan domov - zopet nikjer nobenga!
kakafonijaprava
09. 09. 2018 14.44
+0
Še 10 let ni iminilo, pa že popravljajo. Bogi Dars, in bogati gradbinci.
KrofKrof
08. 09. 2018 19.13
+20
Ko so ceste v katastrofalnem stanju, stalno čivkate, ko pa jih začnejo popravljati ali preurejati, vam pa spet ni prav. Kajne, Podnanos?