Slovenija

Hitro prepoznavanje in pomoč lahko preprečita marsikatero smrt

Ljubljana, 29. 10. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
6

Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Vsako leto prizadene več kot 4.000 ljudi, kar je več kot 10 dnevno. Kako jo prepoznamo in kako ukrepamo, da bi imel prizadeti več možnosti za preživetje? Kako jo ločimo od srčnega zastoja in ali so osnovni postopki oživljanja enaki v obeh primerih?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Preprečevanje možganske kapi
    03:07
    Iz SVETA: Preprečevanje možganske kapi
  • Iz SVETA: Svetovni dan možganske kapi
    01:19
    Iz SVETA: Svetovni dan možganske kapi

Približno 30 odstotkov ljudi utrpi možgansko kap v aktivnem delovnem obdobju. 40 odstotkov bolnikov ima po možganski kapi zmerne, od 15 do 30 odstotkov hujše težave pri funkcioniranju, več kot polovica pa jih potrebuje pomoč pri izvajanju najbolj osnovnih dnevnih aktivnosti. Zato je pomembno, da jo znamo pravočasno prepoznati in takoj ukrepati. Na ta način lahko skupaj s sodobnimi načini zdravljenja in rehabilitacije omilimo in preprečimo marsikatero smrt, poudarjajo strokovnjaki ob današnjem svetovnem dnevu možganske kapi.

Možganska kap je izguba možganske funkcije zaradi motnje v prekrvitvi možganov. Najbolj pogosta oblika je ishemija, ki nastane zaradi krvnih strdkov ali zoženih arterij, ki dovajajo kri v možgane. Druga pogosta možganska kap, hemoragija, pa nastane takrat, ko pretrgana arterija povzroči krvavitve v možganih.
Možganska kap je izguba možganske funkcije zaradi motnje v prekrvitvi možganov. Najbolj pogosta oblika je ishemija, ki nastane zaradi krvnih strdkov ali zoženih arterij, ki dovajajo kri v možgane. Druga pogosta možganska kap, hemoragija, pa nastane takrat, ko pretrgana arterija povzroči krvavitve v možganih. FOTO: POP TV

Kako prepoznamo možgansko kap?

"Prepoznamo jo po motnji govora, odpovedi polovice telesa, bolnik ne more dvigniti in obdržati iztegnjenih rok pred seboj, ne more se simetrično nasmehniti, torej ob širokem nasmehu usta delujejo postrani," je tipične znake opisal Sašo Rebolj, direktor zdravstvenega doma Kamnik, ki tam dela tudi kot urgentni zdravnik nujne medicinske pomoči. Ker je znakov možganske kapi več, bo morda lažje, če si zapomnimo besedo GROM, ki nas bo spomnila nanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Srčni infarkt se najpogosteje zgodi ljudem starim okrog 66 let. Zgodi se lahko tudi precej mlajšim, predvsem takrat, ko pride do vnetja srčne mišice in posledično do migetanja srca. Kar 70 odstotkov vseh srčnih zastojev se zgodi doma, kar pomeni, da bomo najverjetneje reševali življenje svojcu. Špela Baznik, predstavnica Slovenskega reanimacijskega sveta

Razlika med srčnim infarktom in možgansko kapjo

Tako pri možganski kapi kot pri srčnem infarktu gre za motnjo oskrbe tkiva s kisikom zaradi zapore žile, arterije, ki ta predel oskrbuje s krvjo in s tem dostavlja kisik, je pojasnil Rebolj: "Pri srčnem infarktu gre za zaporo arterij, ki dovajajo kisik srčni mišici in ima lahko za posledico moteno delovanje dela srca, brazgotino prizadetega predela in, česar se najbolj bojimo, motnjo srčnega ritma, ki lahko pomeni zastoj srca. Simptomi srčnega infarkta – ali kapi, ki pomeni isto – so precej drugačni od možganske. Tipična je nenadna bolečina v prsih, ki se lahko širi v roko ali vrat, lahko s pridruženim težkim dihanjem. V obeh primerih je nujen hiter klic na 112 in hitra medicinska oskrba. Bolnik mora do prihoda medicinske ekipe obvezno mirovati."

Vzrok nastanka srčnega zastoja ni pomemben, oživljanja se očividci lotimo vedno na enak način.
Vzrok nastanka srčnega zastoja ni pomemben, oživljanja se očividci lotimo vedno na enak način. FOTO: 24ur.com

Temeljni postopki oživljanja potekajo vedno enako

Tako pri srčnem infarktu, možganski kapi in drugih stanjih, ki vodijo v zastoj srca, oživljanje poteka enako.

Temeljni postopek oživljanja: pokliči 112 in poslušaj navodila zdravstvenega dispečerja, pri izvajanju temeljnih postopkov oživljanja ti bo pomagal z usmeritvam. Potrebno je izvajanje stisov prsnega koša pet centimetrov globoko na sredini prsnega koša s frekvenco 100 do 120 na minuto. Ne pozabi: reševalci so na poti, do njihovega prihoda moraš pomagati ti.

Srčni zastoj prepoznamo tako, da nezavestno osebo obzirno stresemo za rame in jo vprašamo: ali ste v redu, svetuje Rebolj: "Če ni odziva, pokličemo pomoč. Nato ji sprostimo dihalno pot, tako da ji zvrnemo glavo ali dvignemo čeljusti. Svojo glavo prislonimo k njenim ustom, da čutimo izdih na licu in opazujemo dvigovanje prsnega koša. Če prizadeti ne diha normalno (kamor ne sodi hropenje in drugi morebitni zvoki), lahko smatramo, da je oseba v srčnem zastoju. Pričnemo z oživljanjem, druga oseba pa naj skuša pridobiti avtomatski defibrilator, če je v bližini. Z oživljanjem nadaljujemo do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči," je postopek opisal Rebolj. Temeljni postopek oživljanja lahko zelo izboljša možnost preživetja bolnika. A ne le to, s hitrim ukrepanjem lahko zmanjšamo možnost posledice srčnega zastoja – okvare možganov, ki so lahko nepopravljive.

Prva pomoč v hribih ni bistveno drugačna kot v dolini

Tudi v hribih lahko doživimo srčni zastoj, poleg drugih možnih poškodb so nevarne tudi hude krvavitve. Ponesrečencu pomagamo enako, kot bi mu v dolini, je razložil Rebolj: "Glavna razlika je, da je strokovna pomoč na razpolago praviloma bistveno kasneje – zaradi oddaljenosti in težjega dostopa. Pri krvavitvah je izredno pomembno, da jo zaustavimo, saj močne krvavitve zelo hitro vodijo v smrt zaradi izkrvavitve. Zelo pomembno je poskrbeti za ohranjanje telesne temperature ponesrečenca, saj življenje ogroža tudi podhladitev. Ostali ukrepi so podobni tistim v dolini. Skrbimo za odprto dihalno pot, ob znakih srčnega zastoja oživljamo. Če gre za padec z višine oziroma poškodbe, moramo biti previdni pri premikanju poškodovanca zaradi morebitnih poškodb hrbtenice. Praviloma pa morajo vsi poškodovanci ali oboleli, zaradi česar koli naštetega zgoraj, ležati. Pri večjih krvavitvah mu dvignemo noge, da ostane čim več krvi za cirkulacijo v pomembnejših delih telesa."

Če je človek nezavesten, ga ne oživljamo

Človek, ki je padel v nezavest, je videti enako kot nekdo, ki je doživel srčni zastoj. Kako ugotovimo, da je nezavesten? Kot v vseh drugih primerih mu sprostimo dihalno pot – dvignemo brado in zvrnemo glavo nazaj. Če našo glavo približamo k njegovim ustom in čutimo, da diha, poleg tega pa se mu dviguje prsni koš, pomeni, da je nezavesten. Glavo držimo prislonjeno k njegovim ustom 10 sekund. "V tem času mora človek vdihniti vsaj dvakrat, sicer pomeni, da ima srčni zastoj. Če ugotovimo, da diha, ga položimo v stabilni bočni položaj in ga opazujemo vse do prihoda reševalcev," je pojasnila zdravnica in predstavnica Slovenskega reanimacijskega sveta Špela Baznik.

Če rešujemo znotraj treh do petih minut, govorimo o 50- do 75-odstotnem preživetju.
Če rešujemo znotraj treh do petih minut, govorimo o 50- do 75-odstotnem preživetju. FOTO: 24ur.com

Zakaj so pri oživljanju ključne minute?

Možgani so lahko brez kisika okrog tri do pet minut, potem se začnejo pojavljati možganske okvare. Po 10 minutah je možnost preživetja zgolj še 2,2-odstona, oziroma 6,7-odstotna, če oživljajo očividci, je povedal Rebolj.

Možganski kap je tretji najpogostejši vzrok smrti v razvitem svetu, takoj za srčnimi obolenji in rakom. Vsako leto jo doživi 15 milijonov ljudi, od teh jih tretjina umre, tretjina jih ostane trajno oviranih, tretjina si jih popolnoma opomore. Na Svetu živi 80 milijonov ljudi, ki je možgansko kap že doživelo, 50 milijonov jih živi z določeno obliko trajne invalidnosti.

Z izvajanjem stisov prsnega koša telesu zagotovimo nekaj kisika in hranil, ki so še v krvi. "Kri pride v pljuča in možgane. Zato je tako pomembno, da takoj začnemo s temeljnimi postopki oživljanja. Če jih ne izvajamo, se vsako minuto zmanjša možnost preživetja za 10 odstotkov. Ko nekdo prinese še avtomatski zunanji defibrilator, naprava prepozna, da je prišlo do migetanja srca, zato uvede električni sunek," kar spodbudi srce, da začne ponovno biti, je povedala Baznikova in dodala, da če nam to uspe, smo lahko zelo uspešni. "Govorimo o 50- do 75-odstotnem preživetju, če rešujemo znotraj treh do petih minut," je poudarila.

Ali pri temeljnih postopkih oživljanja lahko naredimo kaj narobe?

"To, da ne storimo nič. Da se izgovarjamo, da ne znamo ali si ne upamo. Temeljni postopki oživljanja so enostavni, izredno koristni in jih osvojimo z zelo malo truda. Tudi uporaba avtomatskega defibrilatorja je enostavna. Napačna ali neupravičena uporaba ni možna – vse, kar moramo znati, je, kam se nalepijo nalepke na prsni koš, pa še to je označeno na samih nalepkah," je strnil Rebolj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GospodT
29. 10. 2018 12.28
-5
"ne more se simetrično nasmehniti, torej ob širokem nasmehu usta delujejo postrani," je tipične znake opisal Sašo Rebolj, " Mene pa zanima, kaj naredi pediater, ko to vidi pri otroku? Kolikor slišim, se to dogaja vse pogosteje...
GospodT
29. 10. 2018 12.18
+1
Zanimivo stališče glede kapi pri otrocih ima Forrest Maready . Njegova knjiga Crooked se začne brati kot kriminalni roman iz 18 stoletja, nato presedla na znanost in nekatere nepriljubljene teorije zakaj tudi otroci doživijo kap, jim vleče ustnice, lica, oči... Zelo zanimivo branje podkrepljeno z nekaterimi novimi študijami.
brabusednet
29. 10. 2018 09.22
+41
Me zanima,če bi se z preventivnem rentgenu ožilja,srca in glave dalo ugotovit,kdo je lahko podvržen kapi.Potem bi bilo smiselno uvest preventivne preglede,kot so naprimer Svit.
fairplayy
29. 10. 2018 11.54
+2
saj pa imaš preglede za holesterol, pristisk to ti merijo skoraj ob vsakem rutinskem pregledu in so pokazatelj oz dejavnik tveganja, samo ti nič ne pomaga če hrana bazira na sldkorju, enostavnih maščobah, predelana, junk food i zeero gibanja
Bubba
29. 10. 2018 13.23
+0
Takšni preiskavi sta CT ali MR glave. Obe seveda neznansko dragi a še vedno cenejši kot stroški zdravstva za okrevanje takšnega bolnika. A kaj ko imamo takšnih naprav za takovrstne preglede že sedaj premalo kaj šele če bi pregledovali ljudi preventivno.