Slovenija

Neurja v Sloveniji: nalivi, udari strel, nevihtni piš in toča

Ljubljana, 23. 06. 2023 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Rok Nosan, M.S., M.P.
Komentarji
306

Slovenije so zajela huda neurja, ki so jih spremljali siloviti krajevni nalivi, udari strel in močni sunki nevihtnega piša. Ponekod je padala tudi toča, ki je na nekaterih območjih presegla velikost kokošjega jajca. Na terenu so posredovali gasilci, ki so iz zalitih kleti črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa, posredovali pa so tudi zaradi uničenja po toči. Ta je namreč poškodovala več poslopij. Nevihte so zvečer začele nastajati nad Tržaškim zalivom in zahodno obalo Istre. Okoli polnoči lahko zapiha tramontana, ki se bo kasneje obrnila v burjo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Krajevne nevihte in toča
    02:47
    Iz 24UR ZVEČER: Krajevne nevihte in toča
  • Iz 24UR: Ponekod toča v velikosti oreha in jajca
    02:10
    Iz 24UR: Ponekod toča v velikosti oreha in jajca
  • Toča v Ljubljani, Vir: Bralec in Bobo
    00:56
    Toča v Ljubljani, Vir: Bralec in Bobo

 

Zvečer se je dogajanje v večjem delu Slovenije umirilo, vendar pa nevihte že nastajajo nad Tržaškim zalivom in zahodno obalo Istre, kjer lahko okoli polnoči za krajši čas zapiha tramontana. Ta se bo kasneje obrnila v burjo. Ob tem bo morje močneje vzvalovano, previdnost pa velja tudi v kampih, kjer bodo največjo nevarnost predstavljala drevesa, ki lahko klonijo pod sunki vetra.

Najkasneje v drugem delu noči se bo ozračje povsod umirilo. V večjem delu Slovenije se bo zjasnilo. Sobota bo sončna. Nekaj več oblačnosti bo občasno predvsem na vzhodu Slovenije, a bo ostalo večinoma suho. Na Primorskem bo pihala zmerna burja, drugod severovzhodni veter. V večjem delu Slovenije bodo popoldanske temperature od 23 do 27 stopinj, na Primorskem pa se bo tudi v soboto ogrelo do okoli 30 stopinj Celzija.

Tudi nedelja bo sončna. Na Primorskem bo dopoldne še pihala šibka burja, popoldne pa bo ob morju zapihal maestral. Začetek tedna nam ne bo prinesel večje spremembe vremena, le temperature bodo spet nekoliko višje, večinoma sončno in poletno toplo vreme z nekaj popoldanskimi nevihtami pa nas bo spremljalo tudi v nadaljevanju tedna.

Vetrolom, meteorna voda, težave zaradi toče

S prehodom hladne fronte pa se je v petek končal prvi letošnji vročinski val. Popoldne nas je dosegla hladna fronta, kar nam je zaradi pregretega ozračja prineslo burno vremensko dogajanje. V ozračju je bilo namreč voljo ogromno energije, ki se je sprostila ob prehodu nevihtnega sistema v popoldanskih in večernih urah. Ob tem pa je povzročila nemalo težav.

Okoli 16.30 ure je neurje z močnim vetrom, ki je podrl več dreves in pretrgal električne vode, zajelo tudi območje občine Dobrna. Posredovali so gasilci PGD Dobrna in nudili pomoč pri odpravljanju posledic neurja. Okrog 16.45 ure pa je območje občine Vojnik zajelo neurje z močnim vetrom, ki je podrl več dreves in potrgal električne vode. Posredovali so gasilci PGD Socka in PGD Nova Cerkev, ki so nudili pomoč pri odpravljanju posledic neurja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj po 17. uri ure je območje občine Laško zajelo neurje z močnim vetrom, ki je podrl več dreves in razkril strehe na objektih. Posredovali so gasilci PGD Rečica in PGD Sedraž ter nudili pomoč pri odpravljanju posledic neurja. Približno istočasno je območje občine Laško zajelo neurje z močnim vetrom, ki je podrl več dreves in razkril strehe na objektih. Posredovali so gasilci PGD Rečica in PGD Sedraž ter nudili pomoč pri odpravljanju posledic neurja.

Približno istočasno je neurje z močnim vetrom nevšečnosti povzročalo tudi na območju občine Zreče. Veter je v Križevcu podrl drevo preko cestišča in zaprl promet. Posredovali so gasilci PGD Stranice in drevo odstranili.

Okoli 17.15 ure je območje občine Braslovče zajelo neurje z močnim vetrom, ki je v Parižljah podrl drevo preko lokalne ceste. Posredovali so gasilci PGD Parižlje Topovlje. 

V regijskem centru za obveščanje Maribor so v času neurja na območju občine Kungota zabeležili pet dogodkov. Gasilci PGD Zgornja Kungota so na krajih dogodkov iz poplavljenih objektov črpali meteorno vodo. Na območju občine Lenart pa so zabeležili en dogodek. Gasilci PGD Lenart so na kraju dogodka razžagali in s ceste odstranili podrto drevo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na območju Mestne občine Maribor so medtem zabeležili osem dogodkov. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Kamnica, Malečnik, Maribor-mesto, Maribor - Studenci in Radvanje so na krajih dogodkov pomagali pri pokrivanju razkritih in poškodovanih streh, odstranjevali podrta drevesa in čistili nanose blata iz cest.

Osem dogodkov so zabeležili na območju Hoče-Slivnica. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Bohova, Hoče in Hotinja vas so na krajih dogodkov pomagali pri pokrivanju poškodovane strehe in odstranjevali podrta drevesa iz cest in drugih površin. Na območju občine Oplotnica zabeležili dva dogodka. Gasilci PGD Oplotnica so na krajih dogodkov iz cest odstranjevali podrta drevesa. Sedem dogodkov so zabeležili tudi na območju občine Rače-Fram , kjer so gasilci PGD Fram na krajih dogodkov iz cestišč in drugih površin odstranjevali podrta drevesa.

Poročila pa tudi iz Dravograda, kjer je meteorna voda poplavila ulico v Otiškem vrhu. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu so vodo prečrpali. Prav tako pa tudi Prevalja, kjer so gasilci PGD Prevalje zaradi močnejšega naliva na več lokacijah iz kleti črpali vodo, in Raven na Koroškem. Tam so gasilci KGZ Ravne vodo izčrpali iz jaška industrijskega objekta.

Voda narastlega potoka je ogrožala stanovanjsko hišo v Tolstem vrhu, kjer prav tako posredujejo gasilci KGZ in tudi PGD Ravne. Na področju Tolstega vrha proti Zelenbregu so na terenu tudi delavci Javnega komunalnega podjetja Ravne.

Gasilci zavarovali manjši plaz

Občina Šentilj v Slovenskih Goricah je medtem zabeležila 22 dogodkov. Gasilci PGD Velka, Ceršak, Paloma-Sladki Vrh in Šentilj v Slovenskih Goricah so na krajih dogodkov iz poplavljenih objektov črpali meteorno vodo, nudili pomoč pri pokrivanju odkritih streh, odstranjevali podrta drevesa iz cest, počistili nanose blata na ceste in zavarovali manjši plaz.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gasilci PGD Bistrica ob Dravi so na kraju dogodka iz poplavljenega objekta izčrpali meteorno vodo. V Podčetrtku so aktivirali prostovoljna teritorialna gasilska društva. Podrta drevesa so ovirala tudi promet na relaciji Vuhred - HE Vuhred in na cesti na prelaz Radelj. Vse ovire so odstranili dežurni delavci upravljalcev cest.

Na območju Slovenske Bistrice so v mariborskem regijskem centru zabeležili šest dogodkov. Gasilci PGD Slovenska Bistrica, Pragersko, Spodnja Polskava, Tinje in Zgornja Bistrica so na krajih dogodkov iz poplavljenega vrtca in drugih stanovanjskih objektov črpali meteorno vodo, nudili pomoč pri pokrivanju odkrite strehe in odstranjevali iz cest in drugih površin podrta drevesa.

V občini Starše pa zabeležili štiri dogodke; gasilci PGD Prepolje, Starše in Zlatoličje so na krajih dogodkov nudili pomoč pri pokrivanju odkrite strehe na občinski stavbi in drugem gospodarskem objektu in odstranjevali podrta drevesa iz cestišč.

Nekaj pred 16. uro je v Ravnah, občina Šoštanj, močan veter nagnil drevo in pretrgal električne vodnike. Posledično je prišlo do začetnega požara porasti. Posredovali so gasilci PGD Gaberke, ki so počakali na izklop elektrike v omrežju, nato pa drevo odstranili in razžagali.

Gasilci PGD Trbovlje pa so intervenirali v Gabrskem , kjer je toča poškodovala streho stanovanjske hiše. Tudi v naselju Knezdol je toča poškodovala več stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov. Posredujejo gasilci PGD Trbovlje mesto, Klek, Čeče , Dobovec.

V Knezdolu se je podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Trbovlje mesto.

Neurje z debelo točo tudi v Ljubljani

Okoli 15. ure se je neurje najprej razbesnelo v okolici Ljubljane. Toča je ponekod klestila le v zrnih, drugod v velikosti oreha in večja. Kot poročajo naši bralci, je toča padala v Fužinah, Stepanskem naselju, Rudniku. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zelo debela toča je padala tudi v Zgornjih Izlakah v Zasavju, v Potoški vasi pri Zagorju ob Savi pa je toča presegla velikost teniške žogice. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Že pred tem je jugovzhodno od Ljubljane nastala zelo močna predfrontalna nevihta, ki je ponekod trosila točo, lokalno tudi debelo, je poročal Meteoinfo, ki je delil več fotografijo debelejše toče z območja Ljubljane.

Nad Grosupljem se je razvila zelo močna supercelična nevihta. Debelejša toča kje tako padala tudi med Lavrico in Pijavo Gorico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kasneje so o toči poročali tudi iz nekaterih drugih koncev Slovenije. Ta je tako klestila tudi v okolici Maribora in Kisovca.

V času neurij so na varno vožnjo opozarjali tudi v Prometno-informacijskem centru. "Če ne gre drugače, ročno prižgite luči, da boste vidni. Nikoli vozil ne ustavljajte pod nadvozi ali v predorih," opozarja Prometno-informacijski center. Kljub opozorilom pa so številni naredili prav to.

V Kopru znova presežena vrednost ozona

V tem tednu se je k nam razširil vroč afriški zrak, ki nam je prinesel prvi letošnji vročinski val. Temperature so ponekod dosegle 35 stopinj Celzija, kar je le kakšni dve stopinji manj od rekordov za ta del leta. Tudi današnji dan je sprva še zaznamovala vročina, ko so se temperature predvsem na jugovzhodu Slovenije spet približale 35 stopinjam Celzija.

Na merilnem mestu Koper je urna vrednost ozona ob 17. uri presegla opozorilno vrednost 180 g/m3. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 182 g/m3, povprečna osemurna pa 145 g/m3. Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Preseženo opozorilno vrednost ozona je bilo pričakovano še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla.

 

Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporoča se, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je raven ozona nižja. Tudi zdravim ljudem se priporoča, da se izogibajo naporov v času trajanja visokih ravni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomy1
04. 09. 2023 21.19
+1
Vem samo, da nas bosta Maljevac, Bratuška in Serpentinšek v prvih bojnih vrstah rešila vseh težav....🤡🥳😂!!!
SVEŽE GATE
24. 06. 2023 13.29
-4
Foxn.ca
24. 06. 2023 11.11
-6
piš in toča ruske sile se na jugu umikajo...
SlepiSlovenc
24. 06. 2023 09.55
-6
V Rudniku velika kot mango.
N0EL
24. 06. 2023 10.54
+5
Slavko BabIč
24. 06. 2023 09.21
-10
nevihtne celice delane z haarpom.....
Ramzess
24. 06. 2023 10.19
-8
Drži, in za potrese, pa dew orožje za požare, ipd. Kdor pozna ozadje dogaja je ve in razume kaj se dogaja. Po svetu se dogaja marsikaj, a msm mediji o tem molčijo. Ker kabala ve, da je z njo konec, želi pred koncem narediti čim več kode v svetu. Z njenim koncem je konec obstječega sistema, matrice, finačnega sistema, itd. To s Titanom ravno tako ni naključje, ko pride do izkopa globalnega spleta, boste vedeli, da je to to, konec starega in začetek novega. Vse pade, in vse preide na kvantne sisteme, elektrika nea brezplačne vire. Kar pravijo v zvezi z Agendo 30 so vse strašljivke, prav tako ne bo nobene jedrske vojne, zato brez strahu med tem ko se svet pripravlja na vojno stanje. Samo mirno, vse bo vredu, živiti svoje življenje normalno, mnogi niti opazili ne bodo, ko se zgodi velika sprememba. Veliko bujenje vseeno mora biti, za tiste, ki še spijo.
Ivar The Boneless
24. 06. 2023 09.17
+9
Lol. Nič posebnega. Nehajte senzacijo delat.
VelikoVedro
24. 06. 2023 09.03
-3
Samo sreča je, da pogoji niso bili dobri za bolj dolgožive nevihte - pri toliko energije je toča velikosti jajca še dober izid, komot bi lahko bila precej večja.
Rožle Patriot
23. 06. 2023 21.54
-3
Če bi volili SDS....., do takih neljubih dogodkov zagotovo ne bi nikoli prihajalo....!!!
seter73
23. 06. 2023 21.48
+2
cela j...a se nikoli vidwno noro....kva pa zdaj..? A golob je najdu na posved z gospodarstveniki al se vedno tava z kumaram na faci?
travc
23. 06. 2023 21.38
-3
Američani delajo vreme.
zelen
23. 06. 2023 21.46
+1
UtisanBimbambom
24. 06. 2023 09.09
+2
Red October
23. 06. 2023 21.36
-5
Sonce, plini se tebi kopičijo v črevesju in ti kontra sekajo proti možganom. Donat dela čudeže. Poskusi.
PomisliNaSonce
23. 06. 2023 21.39
-7
Resnica boli in peče. Pa še bolj vas bo...tika taka
PomisliNaSonce
23. 06. 2023 21.31
-9
Zdej pa spet v kontra žice navijajo....plini že rinejo proti severovzhodu
Arhaist
23. 06. 2023 21.19
-6
danes je bilo cisto naravno neurje brez posega chemtrailov in haarpa…
nemojdaidesmojomulicom
23. 06. 2023 21.17
-5
piu
23. 06. 2023 21.17
+1
boljše tako vreme kot lewaci......
Borec21
23. 06. 2023 20.43
+1
Kruhobrci na oblasti so največje zlo in janšo počas razumem čeprav ga ne maram
enapi
23. 06. 2023 20.36
+15
Danes so tisti ki vedno pljuvajo po arsu na njihovo spletno stran navalili kot mutavi na telefon
Ramzess
24. 06. 2023 10.22
-6
Nima smisla tako početje, pač ne razumejo, četudi gospodje na Arsu, ki delajo za sistem, kaj vedo, o tem ne smejo. Ljudje bi morali razumeti kako deluje sistem in kako je vse povezano, čeprav se morda zdi da ni. Tak sistem obstaja samo zato ker je večina še vedno programirana, spi. Tače čaka velik šok ob budnici in razkritju vsega.
ThorStorm793
23. 06. 2023 20.13
-5
Ljubljano naj samo klesti toča in to redno
loso
23. 06. 2023 20.20
+11
_Heisenberg_
23. 06. 2023 19.40
-16
Kje v severu?...cakamo na toco
loso
23. 06. 2023 20.12
+5
...,ni panike za tvoj blokec,kjer živiš na 40m2 in 35 c....!
24 cenzur
23. 06. 2023 19.15
+18
Arso spletna radarska slika padavin je samo za lepo vreme gledat. Ko so nevihte, se sesuje.
vrtnar _
23. 06. 2023 19.37
-5
ja drži, res ne vem, kaj počno tam pri arsu