Slovenija

Najmlajša prejemnica, 11-letna Kaja, pomagala fantu, ki mu je zdrsnilo s sedežnice

Tacen / Ljubljana, 26. 06. 2020 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, M.S., Ti.Š.
Komentarji
26

Pred dnevom policije je na Policijski akademiji v Tacnu potekala osrednja slovesnost. Dan policije zaznamujemo 27. junija - v spomin ta dan leta 1991, ko so se policisti v osamosvojitveni vojni na mejnem prehodu Holmec spopadli z JLA. Slovesnosti sta se udeležila generalni direktor policije Anton Travner in notranji minister Aleš Hojs, ki sta podelila medalje za hrabrost in požrtvovalnost. Te je prejelo 29 policistov in 22 občanov, tudi 11-letna Kaja Bavec Žumer, ki je februarja na Krvavcu pomagala sošolcu, ki mu je zdrsnilo s sedežnice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Požrtvovalni in hrabri
    02:54
    Iz 24UR: Požrtvovalni in hrabri
  • Iz SVETA: Dan policije in podeljevanja medalj
    03:12
    Iz SVETA: Dan policije in podeljevanja medalj

Na današnji policijski akademiji v Tacnu so spomnili na vlogo policije pri nastanku slovenske države in poudarili pomen poslanstva policije, predvsem skrbi za varnost ljudi.

Generalni direktor policije Anton Travner in notranji minister Aleš Hojs sta na slovesnosti najzaslužnejšim posameznikom iz vrst policije podelila najvišja priznanja. 29 policistom in 22 občanom, ki so pomagali reševati življenja ljudi, pa sta podelila medalje za požrtvovalnost in hrabrost.

Med prejemniki so tudi vsi, ki so na Krvavcu februarja letos pomagali reševati mladega smučarja, ko je obvisel z 10-metrske sedežnice. Med njimi je tudi letošnja najmlajša nagrajenka, 11-letna Kaja Bavec Žumer.

"Bilo me je strah, vsa sem se tresla," je pripovedovala mlada junakinja danes. "V tistem trenutku sem samo razmišljala, kaj moram narediti. In tisto, za kar mislila, da bo najbolj prav, sem tudi naredila."

 

11-letna junakinja Kaja Bavec Žumer
11-letna junakinja Kaja Bavec Žumer FOTO: Damjan Žibert

Visoko priznanje, Zlati ščit policije je prejel Boštjan Glavič, direktor Policijske uprave (PU) Kranj, ki je pred tem deloval tudi kot kriminalistični inšpektor. Na mestu direktorja je ustvaril dobre delovne odnose in tako povečal storilnost in pripadnost policiji.

Veliki ščit policije z bronasto zvezdo je prejel direktor PU Koper Igor Ciperle, ki je bil leta komandir na več policijskih postajah PU Ljubljana, nato pa je tam opravljal najzahtevnejše naloge s področja dela uniformirane policije.

Veliki ščit policije s srebrno zvezdo pa so prejeli direktor PU Novo mesto Janez Ogulin, direktor Urada za informatiko in telekomunikacije Andrej Bračko, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Lorbek in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Ogulin je posebej aktiven na področju odkrivanja in preprečevanja nasilja v družini ter pri policijskem delu v večetnični skupnosti. Je pobudnik za spremembe načina dela policije v skupnosti in pobudnik za načrtno delo policije z organiziranimi navijaškimi skupinami. Bračko policijski urad za komuniciranje vodi že več kot desetletje in trende v panogi ves čas poskuša implementirati v delo policije. Lorbek je bil ob delu, povezanem z mejo in migracijami posebej aktiven pri vstopu Slovenije v schengen, deloval je tudi v agenciji Frontex. Pečjak pa ima v zadnjih letih ključno vlogo pri načrtovanju policijskih financ in črpanju evropskih sredstev ter kadrovskem načrtovanju. Je tudi član nekaj medresorskih delovnih skupin in vladnih komisij.

Na današnji slovesnosti v Tacnu so 51 posameznikom podelili tudi medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost. Prejelo jih je 29 policistk in policistov ter 22 občank in občanov, ki so v različnih okoliščinah v kritičnih trenutkih pomagali reševati življenja ljudi.

Medalje so tako prejeli policista Metod Brodnik in Mihael Kotnik za hiter odziv pri požaru vozila, policista Blaž Balažič in Jaka Zdešar ter občan Gregor Grebenšek, ki so iz reke rešili nezavestnega občana in mu z oživljanjem rešili življenje. Za posredovanje po oboroženem ropu bencinskega servisa so priznanje prejeli občana Martin Cimperman in Blaž Jurič ter policista Luka Klobučar in Marko Vindiš.

Občani Anže Delavec, Bojan Golob, Sila Kara, Marko Kuhar, Sandi Murovec, Marko Pahor, Lojze Selšek, Robert Slak, Jure Trebušak, Peter Urbanija in 11-letna Kaja Bavec Žumer ter policist Robert Šebenik so priznanje prejeli, ker so življenje rešili otroku, ki je na Krvavcu zdrsnil s sedežnice.

Policisti Mitja Horvat, Miha Jamnik in Bojan Petek so osebi preprečili skok z viadukta. Občana Viki Ašič in Sanja Gluvić ter policista Rok Dobrin in Silvija Moravec pa so rešili življenje voznici, ki je zaradi srčnega zastoja z vozilom zapeljala v obcestni jarek. Policist Luka Kozar je preprečil izkrvavitev moškega z globokimi ranami, občana Zdenko Rojko in Sebastjan Žitnik pa sta lastnoročno prijela osumljenca premoženjskega kaznivega dejanja in policistom posredovala ključne informacije, na podlagi katerih je bil prijet tudi drugi osumljenec.

Občanka Maša Vidmar je policistom posredovala ključne informacije glede ropa zlatarne, na podlagi katerih so bili pozneje prijeti vsi trije osumljenci, občan Mihael Tomše pa se je odzval na požar in iz gorečega objekta rešil zaradi dima onemoglega 12-letnega otroka.

Policista Boštjan Doler in Jerneja Vuk sta rešila življenje otroku, ki je prenehal dihati, policista Robert Bezjak in Joško Golobar pa sta evakuirala stanovalce ter v nevarni situaciji s svojim ravnanjem nedvomno preprečila še hujše posledice. Policist Aleš Plavčak je v svojem prostem času požrtvovalno pomagal vozniku tovornega vozila, ki je po prometni nesreči ostal ukleščen v vozilu.

Policisti Litija Andrej Bračič, Laura Gombač, Damjan Kočar, Jože Lovše in Gorazd Sinjur so hitro, samoiniciativno in požrtvovalno odstranjevali posledice močnega neurja, ki se je razbesnelo na širšem območju Zasavja, policista Aleksander Miško in Bojan Zupančič pa sta prijela osumljenca napada na voznika taksija, pri tem pa veliki nevarnosti nedvomno izpostavila tudi lastno življenje.

Hojs policiji ob njenem prazniku obljubil polno podporo koalicije

Hojs in Travner sta se v nagovorih na današnji slovesnosti pred sobotnim dnevom policije zahvalila policistom za njihovo strokovnost in požrtvovalnost. Hojs je pri tem policiji obljubil polno podporo aktualne koalicije, da bi lahko bilo delo policistov še učinkovitejše.

Notranji minister in generalni direktor policije sta v nagovorih in izjavah za medije po slovesnosti komentirala tudi aktualno dogajanje na varnostnem področju. Po ministrovih besedah državljani od policije morda pričakujejo intenzivnejše ukrepanje v primeru paravojaških struktur in ob provokacijah v odnosu do policije.

Slovesnost pred sobotnim dnevom policije je potekala na Policijski akademiji v Tacnu. Z njo se je policija spomnila 27. junija 1991, ko so se policisti v osamosvojitveni vojni na mejnem prehodu Holmec spopadli z JLA.

"Seveda mnogokrat neupravičeno pričakujejo tudi to, kar nobena od držav ne more storiti, torej popolnega zaprtja meje, ki ga ni mogoče izvesti. Vendar vse troje je naloga policistov in pri tem boste imeli tako mojo polno podporo kot tudi polno podporo državljanov," je zagotovil Hojs.

Če bodo potrebne zakonske spremembe na področjih varovanja meje, ukrepanja proti paravojaškim enotam ali večjih pooblastil pri zagotavljanju javnega reda in miru, lahko policija po ministrovih besedah računa tudi na podporo aktualne koalicije.

"Izkoristite to priložnost, izkoristimo to priložnost in pred državljani vaše zaupanje, vaš ugled samo še dvignimo," je pozval Hojs. Poudaril je, da se aktualna koalicija še kako zaveda pomena obeh varnostnih sistemov, tako policije kot vojske.

Hojs in Travner sta najzaslužnejšim posameznikom iz vrst policije podelila najvišja priznanja. Poleg tega sta 29 policistom in 22 občanom, ki so pomagali reševati življenja ljudi, podelila medalje za požrtvovalnost in hrabrost.

Po Travnerjevem mnenju bi bile zakonske spremembe, ki bi povečale učinkovitost policije, dobrodošle na področjih ilegalnih migracij, zagotavljanja javnega reda in miru, ukrepanja v primeru paravojaških skupin in pri preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni.

V zvezi s policijskim varovanjem sredine državne proslave je Hojs zanikal trditve, da je bilo varovanje ljubljanskega Kongresnega trga "nekaj posebnega". "Vesel sem, ker so se varnostne ocene policije - tudi zaradi kritik, ki smo jih deležni v zadnjem času - izkazale kot upravičene," je dodal.

Po ministrovih besedah je bilo še kako prav, da je policija vztrajala pri širšem varovanju Kongresnega trga. "Odločitev policije je bila prava," je opozoril. V zvezi s petkovimi protesti pa je zavrnil očitke o 'pavšalnem' popisovanju in identificiranju protestnikov.

Državno proslavo na Kongresnem trgu je spremljala alternativna proslava na Prešernovem trgu. Nekaj napetosti je nastalo, ko je k Prešernovemu spomeniku prišla skupina nasprotnikov te proslave, ki so nosili rumene jopiče. Hojs je pojasnil, da jih je policija identificirala in popisala.

Travner je dejal, da se v letošnjem letu varnostni izzivi multiplicirajo, saj so že tako kompleksni situaciji pridruženi še protesti. "Ti so postali stalnica in vsak teden zahtevajo večjo prisotnost policistov. Zahtevajo pa tudi izjemno preudarnost, strpnost in premišljena dejanja," je opozoril.

Čeprav je po njegovih besedah težko stoično prenašati provokacije, pa vendarle razume, da morajo biti reakcije policistov vedno le strokovne: "In na tem mestu lahko samo pohvalim vaše delo, ki je bilo doslej opravljeno korektno in je preprečilo večje število kršitev ter celo nasilne proteste."

Medaljo za hrabrost sta dobila Sašo Habjanič in Aleš Serdt z mariborske policijske uprave. Kot piše v obrazložitvi, sta 4. aprila "junaško posredovala ob požaru večstanovanjske zgradbe na Kidričevem in tako preprečila morebitne hujše posledice, pri tem pa sta nevarnosti izpostavila tudi svoji življenji".

Travner je zanikal trditve, da policija sistematično ugotavlja identiteto protestnikov in jih popisuje. V zvezi s proslavo ob dnevu državnosti pa je dejal, da je varnostna ocena zahtevala postavitev ograje po Ljubljani.

"Trdno sem prepričan, da je Policijska uprava (PU) Ljubljana ravnala dobro. Ukrepi so bili vendarle uravnovešeni," je ocenil generalni direktor policije.

Hojs je tudi dejal, da ima policija že v obstoječem zakonu dovolj podlage, da v primeru paravojaških skupin, tudi Štajerske varde, ukrepa intenzivneje in bolj odločno. Pri tem bo po njegovih besedah imela polno podporo tako ministrstva za notranje zadeve, verjame pa, da tudi državljanov.

V zvezi z ilegalnimi migracijami je minister opozoril, da je več kot očitno, da gre v tem primeru za izjemno organizirano kriminalno dejavnost. "Ne verjamem več, enako tudi policija, da gre za poskuse posameznikov, ampak gre za organizirano tihotapljenje ljudi," je dodal.

Tudi Travner je opozoril, da se znova povečuje število nedovoljenih prehodov meje. "Na balkanski poti je nekaj 10.000 migrantov, ki želijo v Evropsko unijo. Pomembno je, da odločno zavarujemo državno mejo, tako da bo sporočilo o njeni neprepustnosti doseglo celo regijo," je dodal.

Minister in generalni direktor policije sta še ocenila, da so bili policisti v soočanju z epidemijo covida-19 maksimalno angažirani in so brezhibno opravili svoje delo, in to tako redno policijsko delo kot številne dodatne zadolžitve, ki so jih narekovali ukrepi za zajezitev epidemije.

Policijsko delo je "že samo po sebi zahtevno in odgovorno", nekateri dogodki, s katerimi se policisti srečajo pri svojem delu, pa zahtevajo tudi veliko poguma in predanosti. "Takšna dejanja ne smejo ostati prezrta, zato v policiji take primere dvakrat letno posebej izpostavimo in se pogumnim posameznikom zahvalimo," pa so ob prazniku zapisali na Generalni policijski upravi (GPU). 

Policija 27. junij kot svoj dan obeležuje v spomin na enega od bolj intenzivnih in znamenitih spopadov z agresorsko Jugoslovansko ljudsko armado (JLA) v času osamosvojitvene vojne. Pri tem sta padla policista Željko Ernoić in Bojan Štumberger. Skupno je sicer za uresničitev cilja samostojne države v osamosvojitveni vojni padlo šest policistov, 14 pa jih je bilo hudo ranjenih.

Z uprave še sporočajo, da se poslanstvo policije v vseh letih ni spremenilo, glavna skrb pa je še vedno skrb za varnost ljudi. Policija ob svojem prazniku junija sicer vsako leto organizira različne dogodke, proslave in druge aktivnosti po vsej Sloveniji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladen sir
26. 06. 2020 19.07
-1
Če so res tako dobri naj pridejo v DOBROVCE pa poslušajo kateri sosedi sestreljujejo Mladena da se jih aretirat da res lepo prosim ,po uradni poti.Kateri so v tem da so skozi obstreljevali z laserji in napravami pa jim nisem dovolil da se jih aretirat da v državne zapore.
Casey Ry
26. 06. 2020 18.50
+0
Kar mejte, niti zastonj nebi sel iskat!
Rde?a barva
26. 06. 2020 18.38
+1
Boga punca, ki je morala bit v bližini Hojsa.
KREN49
26. 06. 2020 18.12
a robija kranca pa ni bilo..... sam vprašam
bogdajmir
26. 06. 2020 18.04
+4
Uporabnik458403
26. 06. 2020 17.47
+21
A rom pa ne bo nagrajen, ker je ulovil policista tatica
nemski_ovcar
26. 06. 2020 18.01
+4
denar naj mu dajo. kaj mu bo ta list papirja.
Fržoww
26. 06. 2020 18.02
-4
če je pa krivec za smrt lol .. nebi smel tečt za nemu očitno ..
Uporabnik458403
26. 06. 2020 18.05
+3
Nemski ovcar.........saj ni samo papir.......je tudi nagrada v eur
nemski_ovcar
26. 06. 2020 17.46
+11
setisfekšn
26. 06. 2020 17.30
+16
Bravo punca!reagirala bolje kot odrasla oseba bravo!!
RamzesII
26. 06. 2020 17.38
-4
Preprečila je, da bi fant zdrsnil (padel) iz sedežnice, tako pa je zdrsnil na njej, na sedežnici.
2fast4
26. 06. 2020 17.23
+10
Stari sami junaki iz pisarn. V realni bi se pa podelali na intervenciji.Po vojni pa pametni znajo biti, kot da so osamosvojili svojo pisarno...
japk
26. 06. 2020 17.09
-10
Namesto , da so jim podelili nič vreden list papirja z zahvalo , bi bilo bolje , da bi dobili bon za 20 evrov v Mercatorju .
RamzesII
26. 06. 2020 17.38
-4
User1908573
26. 06. 2020 18.04
+1
MojsterSplinter
26. 06. 2020 18.06
+1
Komur je to samo list papirja, se s svojimi dejanji niti ne kvalificira za prejem, saj ne pozna pomena časti. Tako da problema niti ni.
japk
26. 06. 2020 18.13
+5
Da enemu pomagaš ni čast , to je dolžnost ...
MojsterSplinter
26. 06. 2020 18.15
+1
japk
26. 06. 2020 18.46
+2
flojdi
26. 06. 2020 18.56
+1
Naglič
26. 06. 2020 17.07
+10
Čestitke ob dnevu policije. Da so 27 junij izbrali za dan policije, pa je bilo malce neposrečeno. Takrat so policisti nič kaj junaško streljali na jugo - vojake ki so jim z rjuho 5m X 3m jasno dali vedeti da se želijo predati.
FolkloraS
26. 06. 2020 15.27
+5
vsi bi morali zavrniti priznanja, ko to podeljujeta ta dva lopova
Periot222
26. 06. 2020 15.20
+12
Neprimerna dva za podeljevanje medalj!
Vojko Šarman
26. 06. 2020 15.18
+21
Travner začni telovaditi in manj jesti. Takšni zavaljeni policaji so sramota za policijo!!
samuray1
26. 06. 2020 15.17
+15
Kaaaj,Hops bi naj delil medalje? Kaj res nimamo bolj primernih ljudi?