Slovenija

Hojs glede predsedovanja Svetu EU: varovanje v mehurčkih, policija odlično usposobljena

Podlehnik, 30. 06. 2021 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v okviru vladnega obiska Podravja obiskal mejni prehod Gruškovje in se srečal z župani občin ob južni schengenski meji. Te bodo tudi letos prejele sredstva zaradi povečanih stroškov ob nadzoru državne meje, pri nadzoru pa bodo sodelovali tudi rezervni policisti, je napovedal minister. Prav tako je ocenil, da bo predsedovanje Svetu EU z vidika zagotavljanja varnosti velik zalogaj, a verjame, da smo nanj dobro pripravljeni.

Po besedah ministra Aleša Hojsa je predsedovanje Svetu EU z vidika zagotavljanja varnosti zagotovo velik zalogaj. Posebej zato, ker bo, kot kaže, slovensko predsedovanje potekalo tako, da bomo lahko visoke goste spet sprejemali v živo, je danes ocenil minister. Ne pričakuje, da bi z varnostnega vidika bilo to problematično.

Zaradi potreb ob predsedovanju Slovenije Svetu EU, ki se začenja v četrtek, bodo bolj aktivirali policiste, ki so za to usposobljeni, zato na ostalih področjih zmanjka policistov. "Sam pa ne pričakujem, da bi bilo to z varnostnega vidika kakorkoli problematično. Slovenska policija je za to dobro usposobljena, tudi imamo konec koncev varnostna območja predvidena tako, da se bo varovalo v nekih mehurčkih, denimo Brdo ali nastanitev vseh v strogem centru Ljubljane v Hotelu Union recimo, kar tudi pomeni neko bolj zaključeno varnostno celoto," je v izjavi za medije po srečanju z župani v Podlehniku opisal minister.

Ocenil je tudi, da je že na petkovi prireditvi policija poskrbela za ustrezno varnost, tako da se ne boji, da bi tudi predsedovanja ne izpeljali ustrezno.

Vlada je sicer, kot je znano, tudi zaradi nalog ob predsedovanju Slovenije Svetu EU sklenila vpoklicati pomožne policiste.

Na novinarsko vprašanje, kako komentira poziv petih evropskih poslancev in nemške poslanke, ki so pozvali Evropsko komisijo in Evropski svet, naj ukrepa glede razmer v Sloveniji in začasno ustavi izplačevanje evropskih sredstev, pa je minister dejal, da je "groteskno", da pismo od vseh evropskih poslancev podpiše zgolj pet poslancev.

Po njegovih besedah to kaže na to, da gre za neko politično gesto, ki je gotovo generirana znotraj Slovenije, v opozicijskih strankah. Sicer pa se s pozivom ne obremenjuje kaj dosti, je dejal.

"Celo obratno. Po mojih informacijah - verjamem, da so točne - prihaja jutri v Slovenijo komisarska ekipa na čelu s predsednico von der Leyenovo in mislim, da je ena od prvih novic, ki jih bo gospa prinesla v Slovenijo, ta, da je slovenski projekt za okrevanje podprt, torej odobren, kar pomeni, da je daleč od tistega, kar želijo poslanci. Celo obratno, bomo eni od prvih držav, kjer bodo projekti, ki smo jih pripravili za okrevanje, s strani Evropske komisije odobreni," je še dodal minister Hojs.

Kako rešiti preobremenjenost mejnega prehoda Gruškovje?

Hojs se je ob obisku Podravja seznanil tudi s perečo problematiko pretočnosti mejnega prehoda Gruškovje na slovensko-hrvaški meji, ki je v času poletne turistične sezone zelo obremenjen. V izjavi za medije po srečanju z župani v Podlehniku je minister dejal, da bo stopil v kontakt z družbo Dars in da sam vidi možne rešitve, s katerimi bi pospešili oz. omogočili hitrejši pretok posebej tovornega prometa.

Poleg tega se bo policija kadrovsko okrepila. Vlada je namreč v torek sprejela sklep o vpoklicu pomožnih policistov do 31. decembra letos, kar po ministrovih besedah pomeni, da bi tudi ti rezervni policisti lahko dodatno pomagali, še posebej v času vrhunca turistične sezone.

V zvezi z vpoklicem je pojasnil še, da je vsa obremenitev policistov, ki bo v naslednjih mesecih "narejena v smislu državnega proračuna", na nek način že predvidena v proračunu, v delu, ki je namenjen za plače.

Po ministrovih besedah bodo v naslednje pol leta zagotovo vpoklicali kakšnih tisoč rezervnih policistov po različnih lokacijah v Sloveniji. Kam ji bodo napotili največ, je, tako minister, težko reči.

Minister Hojs je med obiskom Podravja potrdil, da bo v naslednje pol leta vpoklicanih okoli tisoč rezervnih policistov.
Minister Hojs je med obiskom Podravja potrdil, da bo v naslednje pol leta vpoklicanih okoli tisoč rezervnih policistov. FOTO: Aljoša Kravanja

Glede na to, da so pomožni policisti, pa jih pretežno napotijo na mesta, kjer lahko nudijo podporo rednim policistom. V glavnem gre za južno mejo, kjer lahko sodelujejo kot nadzorniki državne meje, tudi na mejnih prehodih lahko pomagajo, s tem, da nimajo dostopa do vseh evidenc. Rezervne policiste lahko uporabljamo tudi za kontrolo prometa in pri ostalih manj zahtevnih aktivnostih policije, je dodal minister.

2,5 milijona evrov za občine

Glede pogovora z župani pa je povedal, da bo država tudi letos občinam južne oz. zunanje schengenske meje namenila sredstva zaradi povečanih stroškov ob nadzoru državne meje.

Skupno bodo občine letos dobile 2,5 milijona evrov, medtem ko je lani ta znesek za 32 občin znašal 2,8 milijona evrov, občine pa so sredstva prejele potem, ko so opozorile, da zaradi povečane prisotnosti policije in Slovenske vojske prihaja do povečane izrabe infrastrukture v občinah, posledično pa do višjih izdatkov.

Da bodo občinam na zunanji schengenski meji povrnili del stroškov, je sicer na današnji seji odločila vlada. Kot so zapisali v sporočilu za javnost po seji, gre za enkratno povračilo, ki se izvede na podlagi predloženih računov in utemeljitve namenske porabe in drugih listinskih dokazov. Župani občin ob zunanji schengenski meji jih morajo predložiti notranjemu ministrstvu do 30. novembra.

Med upravičene stroške sodijo stroški, nastali v letu 2021 zaradi obnove poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in občinskih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi nadzora zunanje schengenske meje, stroški postavitve dodatnih virov razsvetljave, tehničnih sredstev in drugi stroški, ki nastajajo občinam z namenom povečati varnost občanov, so še pojasnili v sporočilu za javnost.

Župan Občine Podlehnik Sebastian Toplak je ocenil, da kljub temu, da gre za nekoliko manj sredstev kot lani, pa so bile občine deležne tudi drugih povečanj sredstev, predvsem pri povprečnini, tako da meni, da so s tem, da dobijo ta sredstva, občine zadovoljne.

Poleg tega so občine hvaležne, da je vlada to prepoznala, saj se bodo migracije po besedah Toplaka zagotovo še nekaj časa pojavljale in obmejne občine zaradi tega čutijo negativne učinke. Bi bile pa občine vesele, če bi to postala tudi sistemska rešitev, je dodal.

Toplak je izrazil zadovoljstvo, da je bil minister tudi na mejnem prehodu Gruškovje, ki je v času turistične sezone daleč najbolj obremenjen mejni prehod v državi. "To čutimo ne samo tisti, ki smo neposredno ob njem, ampak tudi ostale sosednje občine, kjer se ljudje izogibajo tem zastojem in tam povzročajo nove zastoje," je razmere opisal župan Podlehnika.

Minister se je s sogovorniki pogovarjal tudi o varnostni problematiki v Podravju. Po izjavah županov je sodelovanje med policijo in lokalnimi skupnostmi izjemno dobro, tako da posebej izrazite problematike ni, je dejal minister.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jbtjbt
01. 07. 2021 19.37
+1
A ni izdal njihovih plač,mamin odstopljenček
niktalop
01. 07. 2021 10.06
Kako rešiti preobremenjenost mejnega prehoda Gruškovje? Preprosto. Mejni prehod naj zaprejo in turiste preusmerijo na vse ostale slovenske mejne prehode s hrvaško.
Zmaga Ukrajini ...
30. 06. 2021 21.51
+6
Gnojs, ki mimogrede danes "praznuje" obletnico nepreklicnega odstopa, si je dovolil zakruliti, da Kučana nihče ni preganjal s proslave, medtem, ko je policija rumene jopiče s proslave na Prešercu odpeljala v marici. Če ne zaradi drugega, bo moral ta gnojs vsega gnojsa odgovarjati za tole. Kako si gnus nagravžni dovoli primerjati bivšega predsednika, enega najbolj zaslužnih za osamosvojitev Slovenije, z neonacisti. A je lahko še bolj nagravžen?
dej no
01. 07. 2021 09.29
+1
kaj si padel na glavo. v slo noben za nič ne odgovarja.
jbtjbt
30. 06. 2021 21.40
+7
Nepreklicnoodstopljeni mamin sinček
samuray1
30. 06. 2021 20.47
+1
Pa dobro no,tistega kateri je imenoval Hopsa za ministra, bo treba poklicat na razgovor.
poneumljanje
30. 06. 2021 21.34
+7
Zgrešil je Ivani jansha, mislil je, da bo ceste gradil in molil, ker je gradbenik !
Trippin balls
30. 06. 2021 20.23
+7
in odhojsal je domov
poneumljanje
30. 06. 2021 21.34
+6
Sprememba, menjal je besede " odpujsal" je !
rogla
30. 06. 2021 20.22
+4
Hojs, uživaš v h(p)ujsanju? Sram te bodi! Pa se podaj v svinjak, in boš videl, kdo je pametnejši. Rezultat boš zamolčal.
dej no
01. 07. 2021 09.31
+0
uživa, ko dobi plačo. za vas se mu pa jeb...
Aijn Prenn
30. 06. 2021 20.13
+5
Meni je tale Hojs tako hecen možakar. Je inteligenten, bister ampak po značaju popolna čivava. Brez gospodarja je kot, da ga ni, če ima obsebi gospodarja, se ga pa sliši v deveto vas.
korošc
30. 06. 2021 20.03
+7
korošc
30. 06. 2021 20.02
+11
HOJS! A BOŠ POVEDAL, DA JE TVOJE LJUDSTVO SWINJA? A BOŠ POVEDAL, DA JE UNIH 20 SKINOV S TETOVAŽO SVASTIKE BISER? ČE EVROVODITELJEM TEGA NE POVEŠ JIM BOMO MI V PETEK!!!!!
Hodler
30. 06. 2021 19.54
+13
Se mi skoraj smili tale Hojsek... nikoli več ne bo hodil po Sloveniji brezskrbno...svinje znajo biti zelo nevarne.
Z0r98xyw
30. 06. 2021 19.36
+11
2fast4
30. 06. 2021 19.30
+10
Hojs ti imaš mehurček v pisarni...
GAYPROPAGANDA
30. 06. 2021 19.33
+14
kmkm
30. 06. 2021 19.23
+1
Hojs slovenski s...s biser
Petur
30. 06. 2021 19.19
+9
niti narod niti eu ne verjame besedam tega pudla kustravega! mnogo bo imelo dela tozilstvo!
Nidani
30. 06. 2021 19.10
+15
Ne pozabite, da ima Hojs narod za svinje!
rogla
30. 06. 2021 19.05
+9
Osebek ne sledi svojim besedam. Da mu možgane fila psihotik, se kaže tudi na njegovi frizuri. Čimprejšni umik takih ... (njegove besed ne morem uporabiti).
dante
30. 06. 2021 19.03
+7
bogi Hojs, smili se mi, Janez ga bo uničil
blackkesi
30. 06. 2021 18.58
+5
Sam model je pa žilau to mu je treba priznati neda se greni life usem ki mu stopijo na pot.
kmkm
30. 06. 2021 19.25
+10
ta model ne bo večno na vladi pa tudi v trgovino bo moral potem bo pa povsod dobival gnojnico od nas svinj!
bigdick19
30. 06. 2021 18.54
+9