Slovenija

Hojs o nadzoru na NPU: Želim, da se tudi s tajnimi podatki dela zakonito

Ljubljana, 20. 08. 2020 19.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Tina Švajger, Marko Gregorc
Komentarji
58

Na GPU potrjujejo, da Inšpektorat za notranje zadeve na NPU opravlja izredni nadzor nad varovanjem in obravnavanjem tajnih podatkov. Notranji minister Aleš Hojs sicer poudarja, da je namen nadzora izključno preveriti, ali se s tajnimi podatki ravna pravilno, zakonito in kot je treba. "O nobeni vsebini se ne pogovarjamo," je zatrdil. Nekdanji direktor kriminalistične policije Anton Dvoršek pa ocenjuje, da bi inšpektorji z vpogledom v vsebino dokumentov lahko ogrozili uporabo prikritih preiskovalnih metod in sodelovanje z viri, ogrožena bi bila lahko tudi življenja.

Inšpektorat za notranje zadeve od ponedeljka na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) opravlja izredni nadzor nad varovanjem in obravnavanjem tajnih podatkov, so potrdili na policiji. Na NPU že nekaj časa poteka tudi nadzor nad nekaterimi preteklimi preiskavami, kar je zahteval minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

"V nadzoru preverjajo, ali zaposleni v NPU ustrezno z zakonom o tajnih podatkih in podzakonskimi predpisi, sprejetimi na njegovi podlagi, določajo, označujejo, prenašajo, razmnožujejo, evidentirajo, uničujejo in arhivirajo dokumente oziroma medije, ki nosijo stopnjo tajnosti ter ali z njimi ravnajo skladno z zakonom o tajnih podatkih," so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU). Ob tem so izpostavili, da inšpektorji v skladu z odredbo o izrednem nadzoru niso zahtevali vpogleda v vsebino tajnih podatkov.

Kriminalistična preiskava

Kot smo kot prvi poročali o novem nadzoru na NPU, so inšpektorji po neuradnih podatkih kriminalistom brskali celo po računalnikih in iskali zaupne dokumente. Preiskovalci so se temu uprli, vmes je posegel tudi predstavnik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in protestiral zaradi nezakonitega početja inšpektorjev. Da so prekoračili svoja pooblastila, jih je opozoril celo novi v. d. direktorja NPU Uroš Lepoša, ki je zahteval, da se v zapisnik zapiše ugovor nad njihovim početjem, ker brskanje po računalnikih ni zakonito. Poleg tega je opozoril, da inšpektorji od NPU ne morejo zahtevati vseh zaupnih oziroma tajnih dokumentov.

Hojs je v izjavi novinarjem ob prihodu na današnjo sejo vlade dejal, da je namen nadzora izključno preveriti, ali se s tajnimi podatki ravna pravilno, zakonito in kot je treba. "O nobeni vsebini se ne pogovarjamo. Želim, da se tudi s tajnimi podatki dela zakonito," je zatrdil.

Ob reviziji nekaterih odmevnejših preiskav NPU, ki jo je odredil notranji minister Hojs, je nadzor na NPU začel še inšpektorat notranjega ministrstva. Inšpektorje naj bi zanimalo ravnanje kriminalistov s tajnimi podatki, pri tem pa naj bi tudi sami zahtevali vpogled v tajne podatke, kar presega njihove pristojnosti.

Nekdanji direktor kriminalistične policije Anton Dvoršek pa je za Radio Slovenija ocenil, da bi inšpektorji z vpogledom v vsebino dokumentov lahko ogrozili uporabo prikritih preiskovalnih metod in sodelovanje z viri, ogrožena bi bila lahko tudi življenja. "Na ta način lahko ogrozijo na eni strani tekočo preiskavo in na drugi strani ljudi - kriminaliste, tajne delavce in sodelavce policije," je dejal Dvoršek ter izpostavil, da v organiziranih kriminalnih združbah "niso čisto nič nežni, če ugotovijo, da imajo v svojih vrstah izdajalca ali nekoga, ki sodeluje s policijo".

Na GPU so glede domnevne nezakonitosti pojasnili, da je bil v. d. generalnega direktorja policije Andrej Jurič seznanjen s tem, da se je v delu nadzora pojavil pomislek, ali je zahteva inšpektorja v skladu s pooblastili, ki jih ta ima na podlagi zakona o inšpekcijskem nadzoru. Zagotovili so, da se bodo glede tega pomisleka posvetovali s pristojnim organom za tolmačenje določb predpisov.

Navedli so še, da je bilo inšpektorjem kljub temu omogočeno nemoteno opravljanje nalog inšpekcijskega nadzora. Potrdili so tudi, da je pri nadzoru kot predstavnik vodstva policije navzoč tudi nekdanji generalni direktor policije Anton Travner, in sicer po pooblastilu v. d. generalnega direktorja policije Juriča.

Območni policijski sindikat kriminalistične policije: Taka oblika nadzora popolnoma nezakonita

"Tako PSS kot OPS KRIM ostro nasprotujeta obliki nadzora, uvedeni s strani Inšpektorata MNZ, ki očitno ni usmerjen in gre za splošno iskanje. Inšpektorji MNZ so pristopili do člana PSS in zahtevali od njega da v raziskovalcu na disku P izvede splošno iskanje po ključni besedi 'zaupno'. Taka oblika nadzora oziroma tako imenovani 'fishing' je popolnoma nezakonit in zunaj pristojnosti, ki jih Inšpektorat ima glede na določbe zakona o tajnih podatkih," so člane Policijskega sindikata Slovenije (PSS), pod okrilje katerega sodijo tudi sami, opozorili v OPS KRIM.

Glede na določbo 42. c člena ZTP inšpektor opravlja inšpekcijski nadzor v organih in organizacijah, navedenih v 1. členu tega zakona, tako da preverja sistem določanja, označevanja, varovanja in dostopa do tajnih podatkov. Inšpektor pri izvajanju svojih pooblastil ne sme zahtevati vpogleda v vsebino tajnega podatka, razen v interne pravne akte organa oziroma organizacije, ki urejajo način izvajanja tega zakona, navajajo v sindikatu.

Iz navedene določbe torej jasno izhaja, da inšpektor MNZ nima pravice dostopa do računalnikov, ki so v osebni zadolžitvi zaposlenega, še manj pa iskati in brskati po vsebini, so še jasni v OPS KRIM.

Predsednik PSS Rok Cvetko pa je zagotovil, da so z nadzorom seznanjeni in da so za mnenje o zakonitosti načina izvajanja nadzora že zaprosili informacijskega pooblaščenca. Ministru in v. d. generalnega direktorja policije pa so posredovali zahtevo za sklic sestanka, je dodal.

Socialni demokrati obsojajo "nesprejemljivo politično podrejanje slovenske Policije"

Na inšpekcijski nadzor v NPU se je odzvala tudi SD, ki je bila že kritična do odreditve nadzora nad delom NPU. Nadzor po nalogu vodstva ministrstva za notranje zadeve so označili za še enega v nizu spornega političnega podrejanja NPU in slovenske policije. V načinu izvedbe inšpekcijskega nadzoraMNZ  v SD vidijo tudi določene elemente kaznivih dejanj, izvršenih tako s strani nadzornikov kot tudi ožjega vrha notranjega ministrstva oziroma policije, so zapisali.

Zadnji dogodek, ki smo mu bili priča včeraj, ko je po nalogu aktualnega nepreklicno odstopljenega vodstva MNZ izveden inšpekcijski nadzor v NPU, je samo še eden v nizu spornega političnega podrejanja NPU in slovenske Policije. /.../ Ob vseh posegih v neodvisnost policije in NPU, pa tudi državnega tožilstva, se krepijo razlogi za uspešno interpelacijo zoper nepreklicno odstopljenega ministra Aleša Hojsa. Glas za interpelacijo je glas za zaščito neodvisne, nepristranske in profesionalne policije, ki preganja kriminal ne glede na politično barvo in ki varuje človekove pravice ne glede na osebne okoliščine. SD

V SD vzrok za inšpekcijski nadzor vidijo prav v izvrševanju ministrovih spornih obveznih navodil in usmeritev, pa tudi oviranja neodvisne preiskave nad spornimi posli sedanje vlade, "začenši s preiskavo nakupov zaščitne opreme".  Prav ti so - tako Socialni demokrati - pripeljali tudi do nepreklicnega odstopa ministra za notranje zadeve.

"Neodvisna policija je temelj pravne države, demokracije in človekovih pravic. Ko pride do ogrožanja neodvisnosti policije, je dolžnost Državnega zbora, da to neodvisnost policije zaščiti z vsemi ustavnimi in poslovniškimi instituti, ki jih ima na voljo, da zaščiti policijo in ji omogoči neodvisno in samostojno izvajanje njenega poslanstva in nalog."

Vsi posegi v neodvisnost policije, NPU in tudi državnega tožilstva pa so razlogi za interpelacijo zoper ministra Aleša Hojsa, ki je nepreklicno odstopil, so še zapisali v SD.

Poklukar: Novo dno vodstva Policije, Črnčec: Poskus prikrivanja kriminalnih rabot kroga Janše, Kanglerja

Na naše poročanje se je odzval tudi nekdanji notranji minister Boštjan Poklukar, ki je na svojem Facebookovem profilu zapisal, da je to novo dno vodstva Policije. "S strinjanjem in globokim priklonom nezakonitostim in absurdnostim v.d. generalnega direktorja policije in obeh namestnikov lahko politična policija preiskuje Policijo. Policistke in policisti ter slovenska javnost vas bomo pomnili kot grobarje avtonomnosti in profesionalnosti Policije. So res dodatki vredni več kot vaša policijska prisega, čast in ponos?," je vprašal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oglasil pa se je tudi nekdanji državni sekretar za nacionalno varnost v Šarčevi vladi Damir Črnčec. "Iz Lune je jasno, da je napad vladajočih na NPU politično motiviran. Očitno gre za poskus prikrivanja kriminalnih rabot kroga Janše, Kanglerja ter ustavljanja potencialno obremenilnih preiskav. Brezsramno so kradli in lagali ob nabavah zaščitne opreme, to ne bo nikoli pozabljeno," je zapisal na Twitterju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
21. 08. 2020 09.15
-10
to je isto, kot da kirurg-operater ne bi dovolil pregled pacienta nefrologu,če ima le ta težave z ledvicami!
borjac
21. 08. 2020 12.08
+0
To je isto, kot da kirurg-operater ne bi dovolil pregled pacienta vaškemu kovaču, ki ga je poslal župan.
Uporabnik113189
21. 08. 2020 09.12
+7
V bistvu je škoda besed pri tej zgodbi. Posegi v policijo s strani ene politične opcije. V normalni državi se kaj takšnega sploh ne sme zgoditi. Ker pa se je zgodilo (prosto po Kacinu) je rezultat nenormalna država. Težava je v tem, da izjemno dolgo traja, da ljudje ozavestijo pri sebi, spoznajo da se jim je država podrla pred nosom. Kdor je gledal vzpon Hitlerja v okviru takrat demokratične ureditve v Nemčiji bo razumel vzporednice v naši sedanji vladajoči skorumpirani tolpi. Osebni napadi na posameznike, ki zagovarjajo demokracijo in demokratične postopke. Menjava kadrov s poslušnimi pajaci, v ozadju pa dirigira ena sama figura, veliki voditelj vleče nitke.. Vse kaže da samo protesti ne bodo dovolj, potrebni bodo tudi odločni ukrepi politike, če ne želijo tisti, ki so na nasprotnem bregu prej ali slej pristati izza ograje, brez službe, na cesti kot klošarji, s stalnimi grožnjami za osebno varnost njih in družine. Stvari gredo mnogo predaleč.. Hojs je nekredibilen, nič od tega kar govori ni res, niti njegov nepreklicni odstop. Nekoč so se mediji dneve in dneve zgražali da Golobič laže, vse dokler ni odšel nekam v ozadje. Ampak Golobič je nedolžna ovčka, ki mu je orožje tuje, kar ne moremo trditi za primitivce v igri. Danes Hojs počne mnogo hujše stvari, ne samo da laže, prikriva, manipulira, pa se ne zgodi nič. Čas je pomemben dehavnik, vsako odlašanje pomeni da se pogrezamo globje in globje v težave.. Potem pa nas finančni minister miri, da je vse v redu.. Država se bliža 40 milijardam dolga, ampak menda je vse v redu, nič groznega se ne bo zgodilo, dolgove imajo tudi druge države v EU, menda še večje. Skratka nobene panike. Vedno ko se pojavi politik na ekranu in mi razlaga da ni panike, me zgrabi panika. Podobno kot takrat ko začno govoriti da je mir največja vrednota ( Milošević pred vojno).
MucaNeGrize
21. 08. 2020 12.10
+5
Odličen komentar ! Res je presenetljivo , da se nihče razen kolesarjev ne zgane .
BlazTom
21. 08. 2020 09.01
-1
Pol pa svizec zavije.....
Bogdan Kranjc
21. 08. 2020 08.59
-8
Črni kos ima povsod nos,na banki na tv,kjer se denar dobi je zraven kos.
MucaNeGrize
21. 08. 2020 08.52
+9
Jih zanima tudi, katere vse podatke imajo o prodaji drog in dilerjih , kdo preiskuje koga , kdo so zunanji sodelavci policije ali pod krinko in podobno . Če bo šlo dovolj daleč bo kdo tudi izginil ali doživel kakšno nesrečo , ker ga bodo umrli .
MucaNeGrize
21. 08. 2020 08.54
+8
Mogoče pa bo inšpektorski sodelavec tudi Franc Breznik , če bodo ocenili , da ima nos za te zadeve .
Sherlock Holmes
21. 08. 2020 08.49
+7
Ja, da njega ne bodo razkril.
solo33
21. 08. 2020 08.28
-15
Tematika za današnje kolesarje. Večina komentatorjev je ekspertov za pravne zadeve. Vsi vedo kdaj se krši zakon. Kaj ko se bi o tem izjasnila še kakšna kompetentna institucija (npr: sodišče, različni pravniki, …). Ne tista naročena strok, ki daje usmerjena mnenja. Pop TV, policijski sindikat, kolesarji so zgleda pametnejši od prave stroke.
Walter Pravicek
21. 08. 2020 08.20
+12
Oni mali vajenček,sicer lovec,ter član skupine,ki bo z orožjem"uredila"red in disciplino v Sloveniji-Mahnič,vodja je sekretar Vlade Predalič z IZJEMNO PRECIZNO LOVSKO PUŠKO NAREJENO PO MERI V FERLACHU?(MENDA NIMA VOJAŠKEGA PREPOVEDANEGA OSTROSTRELSKEGA GVIRA?),NI ZMOGEL od direktorice Policije pridobiti podatkov,KDO SO SODELAVCI TAJNI ZA SOVO,POLICIJO ALI KAR TAKO-OVADUHI.Ter je sedaj čas,da to uredi Hojs.A Vlade ,Hojsa,Janše in nvseh komunistov, iz vseh političnih strank niti Cerkve v Sloveniji in v Vatikanu to NE SME BRIGATI.TAJNOST JE TAJNOST.Morebiti bom poslej sumljivo gledal kakšnega neznanca z registrsko tabljico LJ,ker se pač ne ve ali dela za Sovo?!Pa bo le človek,ki živi na tem registerskem območju!HOJS je bil v Novo mSlovenijo poslan iz SDS,Novakova ga je RAZOTKRILA,TER NAGNALA IZ STRANKE-NATO GREMO V STARO JATO(SDS) K TIČEM ISTEGA PERJA.MORA!ON KOT GRADBENIK NI SPOSOBEN KURNIKA NAREDITI.IMA BELO SRAJCO,DELO PA MU SMRDI!
ValterUdovernik
21. 08. 2020 08.15
+14
Vprašanje je, koko so tajni podatki iz NPU prihajal na NoroTV?
?ebula
21. 08. 2020 08.09
+19
Hojs je zguba kakršne še nikoli ni bilo v nobeni vladi.
ValterUdovernik
21. 08. 2020 08.16
+15
SlobodaNE
21. 08. 2020 08.06
-13
Zmaga Ukrajini ...
20. 08. 2020 21.59
+21
DOL Z JANŠIZMOM !!!
Walter Pravicek
21. 08. 2020 08.27
+6
BO TREBA ROKAVE ZAVIHAT,SE PAZIT PREDALIČA IN MAHNIČA,TER TISTE HORDE,KI TRENIRAJO IN SE ŽE PRIPRAVLJAJO PO GOZDOVIH,POD KRINKO :STRELSKO DRUŠTVO.JANŠA ŠE NI GOTOV!VARDE PA JANŠA NOČE,IMAJO REPLIKE PRAVEGA OROŽJA,PRAZNE ŽEPE IN NJIHOV VODJA AMBICIJO,DA BI BIL SPOŠTOVAN V SLOVENIIJI,A KAJ ČEMO:NIMA NE DELOVNE DOBE,NE BO POKOJNINE.LAHKO SE PREDALIČU PONUJAJO TI VARDISTI,A MORAJO IMETI VEDNO TUDI DOVOLJ SODOV PIVA.
Resnica..Boli
20. 08. 2020 21.57
+18
zakaj pol on ne dela zakonito?
Zmaga Ukrajini ...
20. 08. 2020 21.58
+16
Ker se dela butastega,... dopuščam pa tudi nekaj možnosti, da svečkotom dejansko ni jasno, kaj sploh je zakonodaja.
Walter Pravicek
21. 08. 2020 08.33
+7
Če si 30 let PRIKRIT komunist v SDS NE MOREŠ DELOVATI ZAKONITO!Le v DEMOKRATSKI STRANKI-A TA JE LEVIČARSKEGA PEDIGREJA.DESNICA-TO BI JANŠA RAD,DA MU SLOVENCI VERJAMEMO SO BOLJ ZA UMIRJENO DELOVANJE-KOT JE BILO PRAV NAŠIM PREDNIKOM!------------VOJAŠKO:MORE MAJORUM!.................JANŠA NI DRUGO KOT KOMUNIST,LE DELA SE SEDAJ DESNIČARJA!MORAL BO PREIMENOVATI STRANKO(TO JE SEDAJ V MODI),TER IZLOČITI SEBE IN TISTE KOMUNISTRE(OKOLI 20%)IZ SDS.OSTALI SO DESNIČARJI,VERNI,KMETJE,ŠOLANI,TER TUDI DOBRA OSNOVA ZA STRANKO!A BREZ JANŠE,ZVERA,HOJSA ,MAHNIČA,PREDALIČA IN ŠE PA ŠE KOMUNISTIOV-TUDI BIVŠIH MILIČNIKOV.
?ebula
21. 08. 2020 08.36
+6
Zmaga Ukrajini ...
20. 08. 2020 21.53
+23
Tudi Hojsić je med drugimi resen kandidat - ZA DOB SPREMNI ...
Malinha
20. 08. 2020 21.56
+18
Marela88
20. 08. 2020 21.53
-22
Vsa podpora vladi in se pozdrav našemu prijatelju Viktorju Orbanu...👍🇸🇮
Resnica..Boli
20. 08. 2020 21.58
+6
phahahaha prijatelju ma da te orban vid te zapre
Z0r98xyw
20. 08. 2020 21.52
+20
Hojs odstopil,pristopil
Walter Pravicek
21. 08. 2020 08.35
+7
KOLIKO KRAT SE JE ŽE LOČIL OD ISTE ŽENE-ZDRAVNICE?SI TAM UPA DATI ODSTOPNO NEPREKLICNO IZJAVO?
ina5785
20. 08. 2020 21.48
+23
Ne bom pametovala, ker NE vem, NI mi jasno!!! Vendar sem prepričana, da bi se ZAGOTOVO moralo oglasiti "neodvisno" sodstvo in narediti STOP tem samopašnim rabotam. Tile se obnašajo kakor da so v peskovniku, NE v državi, kakor da so gospodarji VSEGA in VSAKEGA državljana pesebaj!!!
Malinha
20. 08. 2020 21.54
+12
'Neodvisno sodstvo' smo predvsem ljudje, prebivalci te male državice. Žal sem že pred štirimi, petimi meseci pisal kaj čakajo Slovenci. Da kolesarjenje ni dovolj. (Očitali so mi ignoriranje covid-19, pa zakon o prepovedi združevanja in podobne floskule.) In žal je slika tu, da se nihče ne premakne. Res me zanima kaj dela opozicija. Moralno se zgražajo in čohajo tam spodaj....
Walter Pravicek
21. 08. 2020 08.42
+4
Janša hoče v malem žepku nositi:SOVO ,POLICIJO,SODIŠČA-Do sedaj mmzu nje uspevalo na Ustavnem sodišču z ČUDNIMI razsodbami:ni kriv,mora iz aresta,ker je vodja največje opozicijske stranke(Petričevo maslo).JA GLIHA VKUP ŠTRIHA-od predsednika države,do zadnjego konjušarja-KOMUNISTA- v vrstah SDS-SD-DESUS,ZBOR ZA REPUBLIKO,TER V STRANKAH,KI IMAJO V SVOJEM ČLANSTVU KOMUNISTE!
pop greznica
20. 08. 2020 21.46
+10
Spet se je volk javil za čuvaja ovc
kolbek460
20. 08. 2020 21.46
+13
Res je čas za upor na vseh ravneh ,mafija in lopovi ,morilci ,so že v vladi,
štrekeljc
20. 08. 2020 21.43
+13
Hojs je nedolžen! Nedolžnosti ni izgubil, ker on nikoli ne izgubi!