Slovenija

Policisti razdeljeni na tretjinske slote, na meji potrebna pomoč vojske

Ljubljana, 25. 03. 2020 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Notranji minister Aleš Hojs je začasno umaknil predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi omogočil pomoč vojske policiji pri varovanju južne meje. Kot je dejal, je že začel pogovore s poslanskimi skupinami, na osnovi teh pa se bo nato odločil, ali bo predlagal podelitev posebnih pooblastil vojski.

Notranji minister Aleš Hojs se je na današnji novinarski konferenci vlade dotaknil tudi aktivacije 37.a člena zakona o obrambi. Kot je dejal, je aktivacija tega člena nujna, s tem pa se strinjata tudi obrambni minister Matej Tonin in predsednik republike Borut Pahor. Sporočil je, da se je na torkovi seji vlada dogovorila, da iz dnevnega reda umakne njegov predlog. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojska zgolj pomoč policiji na južni meji

Minister Hojs je začel pogovore s poslanskimi skupinami, da preveri, ali ima dovolj podpore, da predlaga aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi.
Minister Hojs je začel pogovore s poslanskimi skupinami, da preveri, ali ima dovolj podpore, da predlaga aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi. FOTO: Bobo
V poslanskih skupinah so sicer izražali predvsem pomisleke o smotrnosti takšnega ukrepa in pomisleke o delovanju vojske v slovenskih mestih. A je minister danes ponovno pojasnil, da vojska ne bi patruljirala na cestah slovenskih mest, ampak bi delovala na južni meji.

Aktivacijo člena je predlagal zato, da bi Slovenski vojski omogočil pomoč policiji na meji. “Odločil sem se, da ta odlok z dnevnega reda umaknem, saj se bomo najprej s tem posvetovali s posameznimi poslanskimi skupinami,” je glede začasnega umika tega člena dejal Hojs in s tem zavrnil očitke o militarizaciji države. Je pa opozoril, da bi pomoč vojske policija potrebovala predvsem na južni meji. “Vojska bi pomagala izključno na meji in ne v notranjosti države, nujno pa jo potrebujemo na meji.”

Hojs je še dodal, da okužbe s koronavirusom še niso zaznali med migranti, kljub temu je pritisk na mejo precejšen, zato poziva vse poslanske skupine, naj razmislijo o podpori aktivaciji 37.a člena. Pogovore s skupinami je že začel. Opravil jih je že z SDS in SNS, danes še z Levico, ki predlogu najbolj nasprotuje, do petka pa bo zaključil pogovore z ostalimi skupinami in se nato odločil, ali bo predlagal podelitev izrednih pooblastil vojski.

Levica še vedno proti

Kot so po srečanju z njim v sporočilu za javnost navedli v Levici, so predstavniki vlade danes tudi sami priznali, da ne obstajajo utemeljeni razlogi za aktivacijo "skrajnega ukrepa, ki ga predstavlja 37.a člen zakona o obrambi".

"Poleg tega, da ukrep utemeljujejo na 'psiholoških učinkih', so povsem odkrito napovedali, da bodo s sklepom omogočili nezakonito in protiustavno ravnanje vojske. Sporni 37.a člen povsem jasno in nedvoumno določa, da smejo vojaki policijska pooblastila uporabljati le izjemoma, le skupaj s policijo in le pri širšem varovanju državne meje," so opozorili v Levici.

Če je bilo ugotovljeno, da je trenutnih 140 do 160 vojakov premalo, naj to številko povečajo. Preostale kapacitete pa naj preusmerijo v sodelovanje pri boju z epidemijo, s katero se soočamo, in zagotavljanje pomoči vsem, ki jo potrebujejo. Levica glede aktivacije 37.a člena

Ne glede na to vlada po njihovih navedbah predlaga, naj vojska nadzor meje in pooblastila uporablja samostojno (brez prisotnosti policije), po potrebi, in ne izjemoma. Ob tem v vladi, tako pravi Levica, menijo, da je pojem "širše varovanje meje" nedoločen in da se lahko območje delovanja vojske in uporabe pooblastil določi glede na potrebe.

"Naša predvidevanja so bila torej povsem pravilna, naše nasprotovanje pa je danes še bolj utemeljeno. Aktivacija 37.a člena je popolnoma neutemeljena, zakonske in ustavne zahteve za aktivacijo niso izpolnjene, varnostne razmere pa se niso spremenile," so prepričani v opozicijski stranki. Dodali so, da vojaki že od leta 2016 sodelujejo pri varovanju meje, le policijskih pooblastil nimajo.

Policisti preobremenjeni

V dogovoru z v.d. direktorja policije se je še odločil, da policiste zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom pri nadzoru meje razporedi na t. i. tretjinske slote, da bo del policije vedno zdrav in na razpolago, s čimer bi nadomestili tiste, ki bi morebiti zboleli.

Tretjini policistov so odredili koriščenje starega dopusta, čakanje na delo ali delo na domu. S tem želijo preprečiti širjenje virusa med policisti. Če bo del policistov zbolel, pa jih lahko tudi nadomestijo z zdravimi. Pri nadomeščanju policistov, tako pravi Hojs, pa bi uporabili pomoč vojske. Ukrepe so sprejeli v dogovoru s policisti.

Širjenja virusa pa med policisti sicer preprečujejo tudi z zmanjšanimi aktivnostmi na delovnem mestu. Tako na primer v patruljnem vozilu nista več dva policista, ampak vsak policist uporablja svoje vozilo. "S tem se zmanjša možnost prenosa okužbe, po drugi strani pa s patruljiranjem, z večjim številom policijskih avtomobilov, demonstrativno pokažemo, da stvari nadzorujemo," je povedal minister.

Pahor: Aktivacija člena smiselna 

Dva dni nazaj je predsednik republike glede uveljavitve 37.a člena dejal, da bi bila takšna odločitev državnega zbora na predlog vlade po njegovi oceni v sedanjih okoliščinah, ki jih zaznamujeta sovpadanje povečevanja ilegalnih prehodov državne meje in ukrepanje zoper širitev korona virusa, smiselna in sprejemljiva. "Predsednik Pahor pa ob tem poudarja, da mora biti podelitev takšnih pooblastil strogo v okvirih zakona, največ za obdobje do treh mesecev." Vsi pristojni organi in službe, tudi slovenska policija, se trudijo opravljati svoje naloge po najboljših močeh, vendar ta v obstoječih razmerah potrebuje občasno pomoč pri varovanju schengenske meje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (438)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

primorec2
25. 03. 2020 21.59
-1
V kolikor parlament da soglasje k 37.členu, potem zadostuje že sklep vlade o uporabi vojske za "obvladovanje množic"...
primorec2
25. 03. 2020 21.48
+1
Bom konkreten. Janši enostavno ne zaupam in ni bilo malo pisanja okoli vojske, skladišč, pa še strankarski uniformiranci SDS-a...mu ne zaupam.
primorec2
25. 03. 2020 21.35
+4
Kaj je tako težko sprejeti sklep ali karkoli, da se vojska pošlje na mejo s Hrvaško za varovanje mejnega pasu, kateri je recimo 100 ali 300 m v notranjost od mejne črte?
korintos25
25. 03. 2020 19.30
-3
Ker živim na meji lahko pričakujem da me bo vojska legitimirala pred svojo hišo?
korintos25
25. 03. 2020 19.45
-3
To se mi ni v Jugi dogajalo in upam da se tudi v moji lepi domovini Sloveniji ne bo.
kr_en_moz
26. 03. 2020 20.26
+1
Zakaj se počutiš ogroženega, vojska naj bo v vojašnici. Ti pa na okencu čakaj te vrle fante, mogoče pa pride kak tud za tebe
zafršolal
25. 03. 2020 17.40
+9
Lahko bi na južno mejo poslali tudi nevladno organizacijo RTV Slovenija. Zaposlenih imajo ogromno levakov... kar lepa mejna metraža bi bila pokrita z njimi, ne vem pa, koliko je njihovo delo in znanje kaj uporabno, razen lapanja pred kamerami v škodo države...
korintos25
25. 03. 2020 19.30
+1
korintos25
25. 03. 2020 16.57
+1
Ko je bil Janša v opoziciji je dostikrat omenjal Vardo in Šiška, zakaj ne gre na južno mejo, sedaj je pa to nekak vse potihnilo ko vlada on.
pravisprehajalec
25. 03. 2020 16.58
+0
Odločiti se mora pač slovenski narod. Ali Slovenska vojska, ali Varda. Eden bo moral.
korintos25
25. 03. 2020 17.02
+6
Varda lahko vojski samo drva dela in čaj kuha.
louisdefunes
25. 03. 2020 16.31
+11
daj prosim preberite si ta 37.a člen...nič ne spremeni kar se tiče postopka. Edino, da pripadniku SV pooblastila, da aktivno ustavi osebo, ki je ilegalno prečkala mejo in jo zadrži do prihoda policije. Postopek pa je potem naprej isti. To pač omogoči, da več oseb aktivno sodeluje pri varovanju meje...Koga pa je strah, da bo to vojska izrabljala in ustrahovala domačine pa naj prosim pove kdaj se je to sploh zgodilo s policajem ali vojakom. Kvečjem, če se ponoči sprehajaš ob meji v gozdu, te bo vojak ustavil, videl, da si lahko tam, pozdravil in zaželel še mirno noč naprej..sej pa ne živimo v ZDA, da te bodo varnostne sile lifrale na gvantanamo...
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.43
-2
kaj če bi ga za začetek najprej prebral ti sam. ....več kot očitno nimaš pojma čemu vse je namenjen....
korintos25
25. 03. 2020 16.54
+4
Beri dečko,beri, meja je najmanj omenjena.
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.26
+4
hojs ob tem da ni možno aktivirati 37.a člen............Kot je dejal, je že začel pogovore s poslanskimi skupinami, na osnovi teh pa se bo nato odločil, ali bo predlagal podelitev posebnih pooblastil vojski.....
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.27
+6
in ZAKAJ ni storil to TAKOJ.......če gre SAMO za mejo.....???????
louisdefunes
25. 03. 2020 16.36
+2
ker nebi bilo dovolj podpore opozicije...za taki člen je pač potrebna 2/3 podpora
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.46
+3
Še eden funkcionalno nepismen....po pogovorih se bo hojs odločil...ali BO PREDLAGAL podelitev posebnih pooblastil.....IN ZA PREDLAGANJE NE POTREBUJE NOBENE PODPORE....miško....
korintos25
25. 03. 2020 16.55
+2
Volk..., brez 2/3 poslancev vojska ne poslana na meje in še kam drugam. Tipa kako in kaj.
VolkBrenin
25. 03. 2020 17.13
-2
korintos...govorim o tem...da za preloge NIHČE ne potrebuje 2/ 3.....ampak nikogar......!!!! ...ZATO POUDARJAM ....zakaj NI takoj začel s temi predlogi ...posebnih pooblastil vojski ZA na mejo...Samo o tem je govora...Ali z drugimi besedami ...zakaj bi potreboval hojs aktivirati 37.a člen ....če želi LE vojsko na meji ...in NI začel s predlogi , ki jih omenja sedaj , da bi vojska ZA na mejo dobila posebna pooblastila / da bi sploh lahko tam delovala....Osebno mi je bil PRAVI namen aktiviranje člena 37.a ...kristalno jasen ....
korintos25
25. 03. 2020 16.21
+2
Desnjaki mislijo da bo vojska na meji streljala po migrantih? Da bo vojska na silo migrante vračala na Hrvaško brez opravljenega postopka? Nič se ne bo spremenilo, samo več dela bo z njimi, sedaj jih pa le nekaj na črno odpeljejo v Avstrijo ali Italijo. Pri nas dosti "rukzakov" leži po šumah oni so pa odšli naprej.
zafršolal
25. 03. 2020 16.31
+0
motiš se, ker to enačiš s tistim neznancem, ki pod tvojo posteljo pušča nogavice, tvoja pa jih pozabi pospraviti...
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.17
+1
pomenljivo.........Notranji minister Aleš Hojs je začasno umaknil predlog za aktivacijo 37a. člena zakona o obrambi, s katerim bi omogočil pomoč vojske policiji pri varovanju južne meje. Kot je dejal, je že začel pogovore s poslanskimi skupinami, na osnovi teh pa se bo nato odločil, ali bo predlagal podelitev posebnih pooblastil vojski...........
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.17
-1
na osnovi teh pa se bo nato odločil, ali bo predlagal podelitev posebnih pooblastil vojski........
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.18
+0
in ZAKAJ tega NI storil takoj....če ĢRE SAMO za mejo.....
korintos25
25. 03. 2020 16.19
+7
Rabi podporo 2/3 poslancev, če mu ne gre skozi mora nekaj časa mirovati z glasovanjem.
Capo dei Capi - novi profil
25. 03. 2020 16.13
+5
Uporabnik Ibro Sprehajalćić... Že cel dan zagovarja vojsko v represivne smislu... Vi "desni" bi morali biti voditelji uporabljati svojo glavo.... Vi pa že celo zgodovino potrebujete, da vas nekdo dominira, zlorablja,... Od Hitlerja, Tita, in zdaj Janše.... To so že hudi fetiši.
IFF1
25. 03. 2020 16.18
+3
Antena
25. 03. 2020 16.03
+13
Vojska na meje in ne v vojašnice. Kaj tukaj ni jasno ??
wolfterier
25. 03. 2020 16.02
+5
Nobenih izplačil,dokler ni južna meja popolnoma zavarovana !!!
pravisprehajalec
25. 03. 2020 16.02
+16
Levičar kot poreden majhen otrok. Če je na oblasti počne neumnosti, če ni na oblasti, nagaja. Sedaj so levičarji pokazali svoj pravi obraz.
Victorinox
25. 03. 2020 16.18
+4
Bojan-F
25. 03. 2020 15.57
+0
Sicer pa spomnimo se dalnjega leta 1990 ob poplavah Celju, ko je minister vojske Jansa (bod) dr. Jansa pojasnil, da Slovenska vojska ne bo vec zlorabljana za civilna opravila.
pravisprehajalec
25. 03. 2020 15.59
+11
Leta 1990 slovenske vojske še bilo ni. Samo Jugo vojska in njen del, TO.
wolfterier
25. 03. 2020 16.09
+7
Varovanje meje seveda ni zloraba ampak glavna naloga vojske v kriznih situacujah !!
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.13
+0
vidva imata neke svoje sektaške zakone ....po katerih naj se ravna slovenska vojska....???!!!
Victorinox
25. 03. 2020 16.20
+4
Takrat je bila TO, če še ne veš. Verjetno tudi ne veš za dogodke v Pekrah. Sicer so pa danes čisto drugačni časi, Slovenci smo ogroženi od migrantov in zato je varovanje meje s strani vojske nujno potrebno.
Bojan-F
25. 03. 2020 18.10
+0
... kje je moja izjava v nasprotju z dejstvom, da nismo se imeli SV?
lumpimonster
25. 03. 2020 15.56
+11
Evo bodo vojaki mel koncko kej za delat :D
pravisprehajalec
25. 03. 2020 15.52
+18
Po Vruslju in parizu, vojska patruljira po ulicah, oborožena do zob, če je treba. Vojske na ulici se bojijo le v državah Afike. Iz tabora neuvršenih torej.
wolfterier
25. 03. 2020 15.55
+21
Victorinox
25. 03. 2020 16.21
+1
Levaki slovenske vojske nimajo za svojo, oni imajo za svojo vojsko JLA (JNA).
LGX
25. 03. 2020 15.50
+26
Vojska je povsod kjer nastopi kriza v pomoč.
VolkBrenin
25. 03. 2020 15.52
-19
in zakaj bi potrebovali za to aktivirati 37.a člen....???????
wolfterier
25. 03. 2020 15.54
+12
Da lahko delajo tisto,zaradi česar so tam,volkec !!!
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.08
+0
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.14
-2
pozzo
25. 03. 2020 15.45
-8
Vojsko na meji razumem, za kaj drugega raje ne. Težava ni v vojski ampak nezaupanju v vlado, da ta člen ne izkoristi.
pravisprehajalec
25. 03. 2020 15.50
+12
VolkBrenin
25. 03. 2020 15.54
-5
ibro...te ne skrbi , da bi vojska , ji je od naroda plačana..... razgnala narod , ki bi želel zrušiti vlado....
pravisprehajalec
25. 03. 2020 15.57
+13
gre za legitimno izvoljeno vlado Volčić. Zakaj bi jo narod rušil? Ker ni komunistična?
OrodniK
25. 03. 2020 16.08
+6
Narod lahko v demokraciji zruši vlado le na VOLITVAH!?! Jasno? Ali smo banana republika, ko bo vsak ki mu kaj ne paše rovaril po ulicah?!
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.09
+0
o kakšnih komunistih sanjariš ibro....je bil janša komunist...???
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.12
-2
ibro...želiš povedati da nikjer na svetu in tudi pri nas narod nima pravice s protesti " dopovedovati " da " določene " vlade NE želi....????
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.16
-1
samček...Ima narod v demokraciji NA ULICI PRAVICO izkazati željo ...da se NE strinja z vlado....????..Je JASNO al ablačno v buči...????
anatomija
25. 03. 2020 21.37
da . Zagrizen komunist . In zelo pokvarjen . Še komunisti so ga vrgli iz partije . Janša pa se je pritožil ker so mu vzeli rdečo knjižico .
VolkBrenin
25. 03. 2020 15.45
-8
37.a člen (izjemna pooblastila vojske) (neuradno prečiščeno besedilo) (1)Če to zahtevajo varnostne razmere, lahko Državni zbor na predlog vlade z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev odloči, da pripadniki Slovenske vojske, skupaj s policijo, izjemoma, pri širšem varovanju državne meje, v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade iz četrtega odstavka prejšnjega člena , izvajajo tudi naslednja pooblastila: 1. opozarjajo; 2. napotujejo; 3. začasno omejujejo gibanje oseb; 4. sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic. (2)Pooblastila iz prejšnjega odstavka izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste. (3)O opravljenih pooblastilih iz prvega odstavka tega člena nemudoma obvestijo policijo. (4)Državni zbor v aktu iz prvega odstavka tega člena določi rok, v katerem lahko pripadniki Slovenske vojske izvajajo pooblastila iz prvega odstavka tega člena , in ki sme trajati le nujno potreben čas za izvedbo, vendar ne več kot tri mesece. Obdobje iz prejšnjega stavka se lahko pod istimi pogoji ponovno podaljša. Uradni list RS, št. 103/2004 z dne 23. 9. 2004: 37.a člen ZObr Uradni list RS, št. 103/04 - uradno prečiščeno besedilo: ZObr-NPB7 Uradni list RS, št. 103/04 – uradno prečiščeno besedilo in 95/15: ZObr-NPB8
VolkBrenin
25. 03. 2020 15.46
-11
" zanimiv " je predvsem v točki 3 ...in 4.....Nekomu bi " to prišlo " v bodoče presneto prav ...
OrodniK
25. 03. 2020 16.09
+4
VolkBrenin
25. 03. 2020 16.28
-1