Slovenija

Zaradi tvita o 'biserih in svinjah' Hojs na zaslišanju na Policiji

Ljubljana, 25. 08. 2021 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Vrečar, Maruša Slana
Komentarji
1180

Notranji minister Aleš Hojs je bil zaradi spornega tvita o "svinjah in biserih", ki je sledil alternativni proslavi protestnikov ob dnevu državnosti, zaslišan na kriminalistični policiji. Na PU Ljubljana so potrdili, da kriminalisti na podlagi prijete prijave vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja s področja dejanj zoper čast in dobro ime.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaprta seja Knovsa
    03:35
    Iz 24UR: Zaprta seja Knovsa
  • Zaradi tvita o 'biserih in svinjah' Hojs na zaslišanju na Policiji
    00:48
    Zaradi tvita o 'biserih in svinjah' Hojs na zaslišanju na Policiji

Notranji minister Aleš Hojs je po zaslišanju v izjavi za medije pojasnil, da je tožilstvo od Policije zahtevalo, da ga na podlagi kazenske ovadbe občana, ki Hojsa dolži razžalitve slovenskega naroda, zasliši oziroma da zbere dodatne informacije. Kriminalisti so tako danes tudi opravili razgovor z njim.

Hojs meni, da so namigovanja o vzporednicah med svinjami in protestniki "plod agende levičarskih strank", saj se prispodoba, ki jo je navedel v citatu, v Svetem pismu ne nanaša na kakšnega specifičnega posameznika. Po njegovi oceni se je razgovor končal precej 'škandalozno'. Od tožilstva bi pričakoval, da bo naprej ugotovilo, ali je oseba, ki je vložila kazensko ovadbo, sploh resnična, je pojasnil Hojs. Iz pogovora s kriminalisti je Hojs namreč razbral, da omenjena oseba ni resnična oziroma da sploh ne obstaja. 

Slovenska zakonodaja sicer dopušča, da je podlaga za začetek predkazenskega postopka tudi nepodpisana (anonimna) ovadba, v kateri je ovaditelj lažno naveden (psevdonimna). Kriminalisti so Hojsu pojasnili, da bodo pogledali, na kakšen način lahko njegov tvit povežejo s kazenskim zakonikom glede žaljenja slovenskega naroda in manjšin. Hojs sicer zatrjuje, da ni želel nikogar užaliti. 

"Upam, da se bo zdaj tožilstvo začelo ukvarjati z resnimi težavami, kot je gospodarski kriminal, in vsemi ostalimi, ki precej bolj hromijo razvoj te družbe," je dodal. 

Hojs je še dodal, da ni nikogar iz Evropske komisije imenoval za svinjo, rekel je le, da bi ga lahko, "potem ko smo izvedeli, kdo je bil za to, da se naš program blokira". Hojs je pri tem mislil na slovenski načrt za okrevanje, ki pa ga je Evropska komisija tudi sprejela. Minister trdi, da je v zapisniku jasno navedeno, kateri komisarji so podprli idejo o pogojevanju sprejetja slovenskega načrta, in da je bil med njimi tudi Janez Lenarčič, ki je večkrat zatrdil, da programu ni nasprotoval. "Morda ni nasprotoval, je pa želel, da se pogojuje," je komentiral Hojs. 

Hojs nad Črnčeca

Spomnimo, da je notranji minister Aleš Hojs po alternativni proslavi, ki je na Prešernovem trgu potekala 25. junija, zaznamovala pa jo je tudi provokacija skupine rumenih jopičev, na družbenih omrežjih zapisal, da bi lahko ti "kulturno proslavljali na Trgu republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti." 

Zapisu je sledil val kritik, Hojs se je zato moral danes, kot je napovedal za N1, zagovarjati pred Policijo. Za to pa je okrivil nekdanjega državnega sekretarja za državno varnost Damirja Črnčeca: "Policija očitno zaslišuje zgolj tiste, katere nalogo jim dodeli gospod Damir Črnčec oziroma stranka LMŠ," je dejal Hojs. "Kriminalistična policija se je najavila pri meni, ker je gospod Črnčec očitno naročil, da je treba razčistiti, komu sem rekel svinja in komu biser." 

Črnčec je v odzivu danes zapisal, da gre za "poceni spin nesposobneža" in da o tem, kaj on naroča, piše Hojs, ki da je "spolitiziral vrh Policije in nezakonito zamenjal šefa NPU ter izvaja nadzore zaradi pritiska na strokovno delo policistov"

Na PU Ljubljana podrobnosti zaradi varstva osebnih podatkov in tajnosti predkazenskega postopka, ki poteka, ne morejo pojasnjevati, za STA so navedli le, da kriminalisti na podlagi prijete prijave vodijo predkazenski postopek zaradi suma kaznivega dejanja s področja dejanj zoper čast in dobro ime, ki ga usmerja pristojno tožilstvo.

Medtem je v DZ danes potekala seja Knovsa, na kateri so razpravljali o nadzoru nad skrajno desnimi skupinami v Sloveniji, notranji minister pa naj na sejo ne bi bil vabljen. 

Drugi dan slovenskega predsedovanja Svetu EU je moral Hojs nato odgovarjati tudi na vprašanja, ali se je zapis o biserih in svinjah nanašal na protivladne protestnike. Na to je odgovoril, da nobenega posameznika ni označil za svinjo, nato pa nadaljeval, da bo to morda storil glede na to, kar je slišal na dogodku pretekli dan. Povedal je, da "svinje" ni na Prešernovem trgu, ampak "sedi v vrhu evropske birokracije"

Hojsa je zaslišala kriminalistična policija.
Hojsa je zaslišala kriminalistična policija. FOTO: AP

To pa je sprožilo ugibanja, ali je s tem ciljal na podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, ki se protestno ni udeležil skupinskega fotografiranja ob prvem dnevu predsedovanja, kar je notranji minister sicer zanikal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1180)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
02. 09. 2021 15.46
+1
Svinja je bla na zagovoru...!!!
zlati70
27. 08. 2021 11.26
Ko je novinar RTV razžalil vse Slovence z “zaplankanimi živalmi”, se organi pregona niso odzvali! “Sramotitev slovenskega naroda ali narodnih skupnosti po 165.clenu KZ se preganja po uradni dolžnosti. Je tožilstvo pričelo postopek tudi v primeru novinarja RTV Slovenija ali to počne le na podlagi ovadb neobstoječih fizičnih oseb? S pisnim usmerjanjem slovenske policije imajo težave,” se je odzval notranji minister Aleš Hojs, ki se ga preganja, ker je ob nedavnem levičarskem protestu, s katerega je policija odstranila pripadnike “rumenih jopičev”, uporabil svetopisemski citat. Spomnimo: Kriminalistična komisija naj bi včeraj notranjega ministra Aleša Hojsa zaslišala zaradi tvita o “biserih in svinjah”. Razgovor naj bi bil opravljen po nalogu tožilstva, in sicer na podlagi suma sramotitve slovenskega naroda. “Policija očitno zaslišuje le tiste, katere nalogo jim dodeli Damir Črnčec oziroma stranka LMŠ,” je komentiral Hojs ter dodal, da ta stranka očitno usmerja, koga je treba blatiti in diskreditirati ter zaslišati. Hojs je policiji seveda pojasnil, da je uporabil svetopisemsko prispodobo, ki se mu ne zdi sporna. “Ne mečite biserov svinjam” je namreč citat iz Biblije, ki pomeni, naj se ne zapravlja vrednih stvari za nevredne oziroma ne daje duhovne ali materialne dobrine tistemu, ki je ne zna ceniti. Obenem je še pojasnil, da tudi zasebna tožba ni mogoča, ker nikomur ni dejal, da je svinja. Je pa pred časom denimo novinar Seku M. Conde Slovence označil kar za “zaplankane živali”, kar pa bi se lahko razumelo kot neposredno “sramotitev slovenskega naroda”. Dogodek pa jasno kaže na to, da imamo pri nas težave kvečjemu z levim ekstremizmom in ne toliko desnim, kot je na nedavni seji Knovsa skušal pristransko prikazati Matjaž Nemec (SD). Izpadom levih ekstremističnih skupin in posameznikov se kajpak velikodušno prizanaša, obenem pa s prstom kaže na nasprotno stran. Ob tem je več kot na mestu še en svetopisemski citat: “Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš?” To velja zlasti za Nemca.
zlati70
27. 08. 2021 09.30
[ZLORABE TOŽILCEV] Človek, ki naj bi ovadil ministra Aleša Hojsa, menda sploh ne obstaja (državno tožilstvo pa ovadbo resno jemlje)?! Pa kva se to dogaja?! se sprašuje Bojan Požar. Minister Aleš Hojs je bil danes v primeru "svinje in biseri" na zaslišanju pred kriminalisti. Kot je povedal, se je končalo "škandalozno", saj da človek, ki naj bi podal ovadbo, ne obstaja. "Pričakujem, da se bo tožilstvo ukvarjalo z resnimi težavami," je dejal. Mogoce je pa tozilec Janul-oldtimer
proofreader
27. 08. 2021 08.32
+1
Hojs pravi da ga je ovadila neobstoječa oseba. Samo v Sloveniji se to lahko zgodi.
Kostorog
26. 08. 2021 09.46
-1
Povedal je da,, svinje,, ni na Prešernovem trgu, ampak sedi v vrhu evropske birokracije,,,, ni se zmotil to je eden in edini Jj tvito.
Trglav
26. 08. 2021 09.35
+0
Tale minister vleče neke primere iz svetega pisma, seveda takrat, ko mu ustreza. V svetem pismu je še ogromno tega, vendar tega krščanarji ne sprejemajo. ampak, samo v premislek! Če bi Jezus res obstajal, kaj mislite, na kateri strani bi bil. No, pri SDS zagotovo ne, glede NSI bi malo kolebal, DESU pa bi imel za Judeže! A morda ni kaj točno??
Luka64
26. 08. 2021 08.04
+3
res je bolan, vendar tale članek levih fašistov za propagando, kar nas odbija in še bolj odvrača od leve politike, ki s svojo demagogijo širi laži in razdor med ljudstvom. Opisujete, kot, da je minister že zaslišan na policiji, obenem pa poročate, da se zadeva nahaja v predkazenskem postopku. A farbate ljudi na polno z vašo agitpropagando zavajanja.
Nimasmisla
26. 08. 2021 08.00
+6
no hojsi vsem tistim ki so lepili nalepke po hribih pa lahko rečeš svinje
JOKS klub
25. 08. 2021 21.59
+0
Ta tip je bolan in rabi pomoč......mogoče mu cepiva ne pomagajo.....
AlexReal
25. 08. 2021 21.57
+2
Nora država. Popravek; nora vlada s svojimi ministri na čelu !
Petur
25. 08. 2021 21.41
+7
menda bo prisel dan ,ko bo dobil svoje,le kako se ne zaveda,in naivno misli da ne bo padel skupaj z janezom v luknjo na dobu?
RedCell
25. 08. 2021 21.41
+5
Škrat psihopat.
ReAnDa
25. 08. 2021 21.37
-1
O, legionar, živjo. Kako gre. Bo?
MatejGa
25. 08. 2021 21.32
-1
HojSS je bum bar
spermi?
25. 08. 2021 21.31
+1
Ubogi hojsek zdaj ga pa bo sankcija čakal z povišico plače , tako se dela v politiki .
Rudolf Maister
25. 08. 2021 21.25
+0
Nezaupnica !!!!!!!!!!!!. Imamo 46 glasov. Kaj čakamo. Srebrni breg ,gremo!!!
drobnaptica
25. 08. 2021 21.14
+10
Iz njega kar vre sovraštvo...in takrat gleda in govori kot sam hudič...Zrel je za terapijo... Izganjalec hudiča mu mora pomagat..
srebrnibreg
25. 08. 2021 21.16
+7
Kot, da obstaja janšist kateri ne sodi na terapijo. Žal Ruglja ni več drugi pa ne vem, če so sposobni ozdraviti takšne...
reakcionar
25. 08. 2021 21.24
+3
podalpski
26. 08. 2021 08.20
+1
sovraštvo in isljučenost vre iz leftardov
SlobodaNE
25. 08. 2021 21.14
+12
je Hojsarja skupaj potegnilo, tako zelo se je ustrašil dveh žensk. Preko kamere se pa dela heroja, da bi jih deset pospravil.
CIGU MIGU
25. 08. 2021 21.10
+4
ta vlada bi morala imete seje v postonjski jami in ne na,,titovem brdu,,
srebrnibreg
25. 08. 2021 21.12
+7
Še ta naš biser bi naj zasvinjali kot, da ni zadosti, da z Madžari zasvinjajo Triglav na katerega se vozijo na račun nas davkoplačevalcev s helikopterjem. Sebastian se jih je pa ognil čeprav je dopustoval na Bledu.
dr. Spidi Gonzales
25. 08. 2021 21.27
-3
srebrni, Madžari na Triglavu ne svinjajo pa tudi peš so prišli gor. Triglav sta v zadnjem času zasvinjala Fajonka, predvsem pa Tea Jarc.
drobnaptica
25. 08. 2021 21.07
+15
Ta človek ima v sebi čisto preveč sovraštva do drugače mislečih...