Slovenija

Hojs o rumenih jopičih: 'Ne meči biserov med svinje'

Ljubljana, 26. 06. 2021 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je odzval na provokacijo, ki je zaznamovala alternativno proslavo na Prešernovem trgu. Tam so se pojavili pripadniki rumenih jopičev, policisti pa so jih hitro odstranili s prizorišča. Kot so sporočili s Policije, so med shodom ugotovili 14 kršitev Zakona o javnem redu in miru. 13 od teh oseb so na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije pridržali za čas shoda. Kot je zapisal Hojs, bo Policija pripravila poročilo o dogodku, a da so ti "brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike." Generalni direktor policije pa sporoča, da je zadeva še v fazi razčiščevanja in da ukrepanje Policije zoper skupino rumenih jopičev zahteva 'jasne odgovore javnosti'.

Kot je bilo pričakovano, dan državnosti ni združil razdvojene slovenske politike. Del opozicije se je tako udeležil alternativne proslave, ki pa jo je na samem začetku zaznamovala provokacija. Predstavniki rumenih jopičev, med katerimi so, kot smo pisali, prisotni tudi vidni simpatizerji neonacističnih idej in prepričanj, so namreč pred začetkom prišli na prizorišče, od koder pa so jih pospremili policisti. Tik pred začetkom protesta so na Prešernovem spomeniku razvili svoj transparent. 

Kot so za 24ur.com potrdili na PU Ljubljana, so zaradi kršenja javnega reda in miru pridržali nekaj oseb, a alternativna proslava se je nato nadaljevala mirno.

Olaj: Zadeva je v fazi razščiščevanja

Generalni direktor Policije Anton Olaj  je  v izjavi za javnost danes zapisal, da je zadeva še v fazi razčiščevanja: "Včerajšnji neprijavljeni shod na Prešernovem trgu in ukrepanje Policije (zoper skupino "rumenih jopičev") zahteva jasne odgovore javnosti. Zadeva je v fazi razčiščevanja. Verjetno bo glede tega več znanega že v ponedeljek."

Po Hojsovi oceni bi lahko rumeni jopiči "kulturno proslavljali na Trgu Republike"

 Na incident se je odzval notranji minister Aleš Hojs.  "Policija bo pripravila poročilo, vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče. So pa po moji oceni ti brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo, in lahko bi sledili tej modrosti," je zapisal Hojs. To pa ni bil njegov edini odziv na alternativno proslavo – med drugim je minister protestnike primerjal z migi in tanki JLA: "Huligani Tanja Fajon, Marjan Šarec in Luka Mesec motijo državno proslavo. Pred 30 leti migi in tanki JLA, letos biciklisti pod njihovim patronatom."

Kučan se je proslave udeležil s simbolom petkovih kolesarjev na suknjiču 

Milan Kučan na osrednji slovesnosti.
Milan Kučan na osrednji slovesnosti. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvi predsednik države Milan Kučan pa se je osrednje državne proslave naposled udeležil z zanimivim modnim dodatkom. Na suknjič si je pripel značko s simbolom petkovih kolesarjev. Kot je povedal včeraj:  "Sedanji predsednik vlade že dalj časa iz podobe osamosvojitve briše posameznike, skupine in ustanove. Bil sem predsednik, ki je na velikem ljudskem praznovanju razglasil samostojnost države – tudi svoje. Ne pristajam, da bi izbrisali tudi mene. Zato pridem."  

To pa ne velja za veliko drugih vidnih političnih obrazov, ki so vztrajali pri svojem in se proslave niso udeležili. Tanja Fajon je le malo pred proslavo sporočila, da je ne bo: "Z obžalovanjem in v znak protesta odpovedujem svojo prisotnost na današnji državni proslavi na Trgu republike v Ljubljani. Prepoved udeležbe borčevskih praporščakov tik pred proslavo je nesramno zanikanje temeljev, ki jih ima slovenska država v zmagoslavnem partizanskem uporu. Predsedniku republike in predsedniku vlade sporočam, da je njuna osebna in zgodovinska odgovornost, da bomo 30. obletnico samostojnosti Slovenije praznovali tako globoko razdeljeni. " 

Na državni proslavi ni bilo niti prvakov LMŠ in Levice, Marjana Šarca in Luke Mesca. Šarec se je v zapisu spomnil časov slovenskega osamosvajanja in poudaril, da domoljubje ni rezervirano samo za nekatere, temveč je pravica in dolžnost vseh. 

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1739)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jamajka
25. 08. 2021 09.07
Zgleda, da je z izjavo zgolj ciljal na podporo vernih...
tv98
29. 06. 2021 12.57
+1
Meni pa se zdi, da so oboji eni komunikristjani. Odvisno od tega kje in kdaj so v življenju.
Apostol1
28. 06. 2021 21.44
+6
Kdo so tule biseri in kdo svinje ne bi izpostavil , sem pa prepričan , da ljudje z neofašističnimi oznakami in z vdorom na miroljubno zame edino pravo proslavo , vsekakor niso biseri in če jih odstopljeni Hojs s tem citatom podpira potem je jasno , da tudi on ni biser , izbira pa je le med dvema opcijama , torej kdo je kdo si odgovorite sami , če jaz odgovorim v komentarju bo začela delovati cenzura , čeprav sem samo sklenil svoje misli ob tej izjavi odstopljenega Hojsa.
Luka64
28. 06. 2021 17.06
-2
Aretacije RJ so bile nezakonite in delegirane s strani jenulla. To je isti šmorn, kot delegirana ustavitev ministra s strani vodstva PS. Taki sindikalisti nimajo kaj iskat v slovenski policiji, ali pa se naj preimenujejo v zaviralce razvoja SLO družbe. Vlada že oblikuje predlog za dodelitev odškodnin vsem nezakonito aretiranim in za odvzem vseh dodatkov pri plačah vsem vpletenim policistom, ki so sodelovali pri nezakonitih aretacijah in so ščitili antislovenske demonstrante, ki so motili proslavo ob dnevu državnosti.
Justiceiscoming81
28. 06. 2021 09.43
+1
Teli naši politiki bi se mogli spomnit, da so še vedno navadni ljudje in da se tudi njim lahko kaj pripeti... ampak očitno to pozabljajo...
ValterUdovernik
27. 06. 2021 19.34
+10
Kdaj ves, da se v drzavi razrasca klerofasizem? Takrat, kadar minister za notranje zadeve, sicer katoliski fundamentalist, mlade neonaciste naslavlja z biseri.
patogen
27. 06. 2021 21.14
-5
štrekeljc
27. 06. 2021 21.16
+6
Med temi razgrajači sta vsaj dva, ki sta obiskovala Škofijsko gimnazijo!
ValterUdovernik
27. 06. 2021 19.33
+9
Ni dobrega klerofasizma brez mladih neonacistov.
kapljač1
27. 06. 2021 19.28
+5
"Tokrat so svinje vrgli med bisere". V SDS namreč vse obrnejo na glavo. Tudi zadnjico ,kjer bi morala biti glava .
patogen
27. 06. 2021 16.26
-12
Gledam posnetke Prešernovega, pa opažam, da nihče ni nosil Rumenega jopiča. Nosili so domoljuben transparent, ki je imel omenjeno ime Slovenija, ter je izenačeval fašizem in Komunizem. Zato je razbesnel stare Komuniste zbrane ob vznožju spomenika, ki so jih potem napadli oziroma ko jim je začelo slabo iti, poklicali Policijo. Sramota levičarji. Vaša žrtev lahko postane vsak, kot smo že vajeni iz zgodovine. Tudi naključni sprehajalec, pa čeprav ne nosi Rumenega jopiča.
patogen
27. 06. 2021 16.27
-12
Ivanu janezu pa priporočam, da vsebino transparenta, ki je pripeljala do napada prokomunističih sil predstavi Europi, oziroma svojim obiskovalcem.
10 perov na dan
27. 06. 2021 16.55
-5
Samo levičarji smo lahko naključni sprehajalci
JOCR1255
28. 06. 2021 09.15
+1
Patogeni b. uu. ttt. eee. c, kaksne majice nosijo fašisti? Še enkrat poglej sliko in se zmeni s Hojskom.
JOCR1255
28. 06. 2021 09.17
-1
Tako kot samo levicarji imajo spontan pozdrav.
Malinha
27. 06. 2021 14.44
+16
Ibro Šetać ima odgovore shranjene in jih samo kopira. Morda ima doma na zidu celo izraelsko zastavo. Kot domobranček je z nacisti nad Judi izvajal genocid, zdaj jim pa ploska. Vprašal sem ga namreč glede kršitev Izraela Četrte Ženevske konvencije, 49. člen, šesti odstavek (o okupiranem ozemlju), izmikajoč izgovor je samo kopiral, ker mi je na ravno takšno isto vprašanje že odgovoril. V odgovoru/izgovoru se skriva čista traparija: "Izrael je leta 1967 obranil svojo državo pred agresijo združenih arabskih sil. Kot david nekoč Goljata. ter s tem prepričil genocid in likvidacijo vsega prebivalstva svoje države. ko so se kopičili ob meji, da to izvedejo, jih je prefitel za en dan s preventivnim protinapadom." To je odgovor, da Izrael do dandanes krši zakon od leta 1967. Trol domobranski.
patogen
27. 06. 2021 16.22
-13
Zadnjič je neka shujšana očalarka od Amnesty International začela svoj napisan trakrat (to imate radi levičarji) v OZN, v katerem ugotavlja, da se je zaradi stanja v Gazi in spopadov povečalo nasilje nad Palestinkami doma za zidovi. Izraelski Predstavnik je vprašal, če prav razume, da zaradi Izraeslekega vojaškega odgovora besni Palestinci za domačimi zidovi potem kot odgovor na to naluftajo svoje Palestinke? Predstavnica AI je potem nekaj nerazločno momljala v odgovor, tako kot ti naprimer, če dobiš konkretno vprašanje. To so torej vaši Zavezniki, ha, ha, ha. Načini in prakse pa so si povsod med levičarji očitno podobni.
Bojan-F
27. 06. 2021 14.32
+16
Ufff, kakšne stresa patogen ... sicer je že zdavnaj izgubil kredibilost načitanega pisca ... o lahko preverljivih dejstvih enostavno laže ... partizanska vojska le bila legitimna tudi po haški konvenciji iz leta 1907 ... člena 1 in 2 (pa tudi 3) na straneh 643 in 644 ... jbg!
Malinha
27. 06. 2021 14.53
+16
To so samo izgovori za ostale zločine. Pa tudi če ne bi bila legitimna, je boj zoper okupatorja greh, nekaj neetičnega? Če je obramba zoper agresorja nelegitimna potem je ne sme biti? Če te nekdo napade in ni napisan zakon, da se smeš braniti, potem je obramba, kakor bi on zapisal "nelegitimna"? V ozadju je čisti sadizem, kar Ibro tudi je. Poleg tega tudi zagovarja pedofilijo znotraj rkc. Seveda, izdajstvo in vso gorje nacizma skuša prikriti za nekimi zakoni, zraven se pa seveda še laže. Tip je očitno res hudo duševno moten.
patogen
27. 06. 2021 16.08
-13
Lažeš Bojan. legitimna bi bila le v kolikor bi nosila oznake in simbole mednarodno priznane države in njenih oboroženih sil. Slovenski komunistični ZZB pa so nosili oznake tuje države in njenih oboroženih sil, Sovjetske zveze. Zato je imela četniška vojska do neke mered drugačen status pri nemcih, kot komunistična sovjetska. Primer je tudi pri Armiji Krajovi, ki se je borila pod ounako mednarodno priznane države in njenih oboroženih sil, Poljske, zato so naprimer po Varšavski vstaji nemci 1944 ujetnike odpeljali v ujetnuška aborišča. Znanja vam manjka, zato ropotate pa je vse to za vas, vajenih ZZB zgodbic neka znanstvena fantastika.
prašek
27. 06. 2021 14.25
+18
Ko sem prebral par komentarjev Ibro Sprehajalčića, sem potrdil svoje mnenje , da je bil Stari preveč milosten !!!!!!!
prašek
27. 06. 2021 14.26
+14
Jaz ne bi bil tako zelo ...................
štrekeljc
27. 06. 2021 15.27
+17
prašek, 14. maj 1945 je Generalni štab Jugoslovanske Armade Generalnemu štabu NOV Slovenije in Hrvaške ter poveljnikom vseh štirih armad poslal Titovo okrožnico, v kateri je Tito strogo prepovedal poboje zajetih Nemcev in kolaborantov. Ukaz se nahaja v arhivu Inštituta za novejšo zgodovino - torej ni čudno, da ukaz ni širše znan. Res je, Stari je bil preveč milosten!
patogen
27. 06. 2021 16.10
-9
Kardelj je z ozirom na to okrožnico poslala depešo Ribičiču, naj pohitijo s "čiščenjem" kot se je izrazil.
štrekeljc
27. 06. 2021 20.30
+5
Tako pravi Pepca, ki je bila na stara leta razočarana, ker so jo bivši tovariši pustili na cedilu!
štrekeljc
27. 06. 2021 20.39
+4
nadaljujem: na osnovi te Pepčine izjave je po osamosvojitvi Vrhovno državno tožilstvo zoper Ribičiča vložilo ovadbo, sodišče pa ni našlo dokazov. In to v času Drobniča! Te depeše, za razliko Titove, ni v nobenem arhivu! Kletna izmišljotina torej?
vonbongo
27. 06. 2021 13.42
+7
Se ze dogaja , a bo Janez poslusal svoje volilce ali ne ? " GLAS Trebnje @GLASTrebnje Državljani in državljanke Slovenije! Začnimo množično zahtevati od @policija_si , da z nezakonitih in neprijavljenih petkovih protestov fizično odstrani Jaša Jenulla in njegove pajdaše s Prešernovega trga v Ljubljani. @aleshojs @dr_Olaj @mnz_gov_si @Sind_policistov @PssSlo "
Nidani
27. 06. 2021 13.48
+13
Ja, kmalu se bo začela še gradnja krematorijev za neposlušne...demokracija pa to...
patogen
27. 06. 2021 13.49
-17
Vsekakor, saj predstavljajo grožno za varnost državljanov Slovenije. zaradi jenullovega očeta, so pa na žalost pravno nedotakljivi. Ne more namreč razgrajaška množica na Prešernovem zahtevati kar na počes aretacije. Saj nismo v rimski areni.
Nidani
27. 06. 2021 13.54
+13
samuray1
27. 06. 2021 13.35
+6
Prelahko vam je bilo. Kar, deset ljudi je umrlo v vaši vojni za neodvisnost. Menim, da takrat, ko ljudje skupaj krvavijo, skupaj trpijo, se skupaj borijo, imajo več občutka za narodno identiteto." Zaradi te izjave si je ameriški veleposlanik zaslužil Nobelovo nagrado.
patogen
27. 06. 2021 13.44
-16
Seveda gre za tvoje gledanje, ki ga je v zadnjem času zelo kritiziral kapetan Dragan. Kjer se tekmuje, kdo bo imel več nrtvih.
samuray1
27. 06. 2021 13.51
+10
Gre za zgodovinska dejstva. Prej se speijazniš,lažje ti bo. Da ne omenjam Kočevskega avtomehanika.
patogen
27. 06. 2021 16.12
-6
Jaz ne uporabljam izraza zgodovinska dejstva nikoli. Ti pa v vsakem drugem stavku. Zavtzi si Kapetana Dragana in košare in paštrulk ter kritiko o mnogo mrtvih.
amedeo
27. 06. 2021 13.32
+6
Vsi skupaj, cela država, novinarji, predsednik republike se spreneveda, da so rumeni jopiči neonacisti!
Nidani
27. 06. 2021 13.39
+3
štrekeljc
27. 06. 2021 21.14
+2
vonbongo
27. 06. 2021 13.12
+13
Rumenkoti zahtevajo odstop Hojsa !!! Hahaha
samuray1
27. 06. 2021 12.50
+2
Zgodovinarji so vedno bolj enotni da presedansko šenkanje osamosvojitve,prerašča v ustanovitev plemenskega cesarijata.
Pravicaje
27. 06. 2021 12.46
+7
Star slovenski pregovor pravi ..... Poučevati norca je toliko kot zdraviti mrliča !
sinhron
27. 06. 2021 12.36
+18
Pa ne , da je mislil Hojs z biseri sektaških razbijačev v rumenih jopičih ? Če so to biseri sekte SDS , so ostali člani in podporniki res poden od podna ! Hojs je s to metaforo samo pokazal , da nima čisto vse na številu in naj raje mami razkazuje mejne prehode , kot da se ukvarja s politiko in zaseda zelo pomembno mesto , ki mu ni dozorel !
Pravicaje
27. 06. 2021 12.34
+17
Še žival ne izda svoje vrste ,koliko pa je vreden človek kvizling, ki je izdal svojega brata in svoj narod v času fašizma, pa niti primitivcu ni potrebna posebna razlaga ,ali pač imamo tudi takšne izrodke, ki to zagovarjajo in bi verjetno to ob prvi priliki zopet ponovili ?
patogen
27. 06. 2021 12.40
-17
kaj šele izdaja, ko so slovenski komunistični partizani kolaborirali izročili svoje kraje komunistični tujegovoreči vojski iz Juga in jim pomagali ustoličiti Komunističnega diktatorja v Beogradu? Prvi ukrep Tita je bil, da jim je prpovedal uporabo slovensčine v svoji vojski, ha, ha, ha. zadnjič je bil dokumentarec, ko so dvigali zastave leta 1991. povsod so govorci govorili o osvoboditve in prihodu svobode. Očitno je 45 let ni bilo?
User792410
27. 06. 2021 12.40
+17
"Brez dvoma je nacizem nekaj hujšega kot komunizem. Grozodejstva nacistov so bila bistveno večja in bolj nečloveška kot grozodejstva komunistov." Keith Lowe, angleški zgodovinar...
samuray1
27. 06. 2021 12.45
+10
Ampak,patogeni tale diktator je tvoje gore list.
Ejga-Tega
27. 06. 2021 12.47
-14
Prebujen, prav imaš. Naša generacija si niti v najhujši nočni more predstavljati kaj so ljudje takrat doživljali. Priznati pa je tudi potrebno, da je v času fašizma umrlo čez 60 milijonov nedolžnih ljudi. Pa tudi to, da je pod režimom komunizma bilo pobitih kot zajcev 108 milijonov nedolžnih. O tem, pa nihče noče razpravljati. Dajmo še to enkrat razjasnit in si naliti čistega vina
patogen
27. 06. 2021 12.47
-18
Ni, saj ni znal slovensko oziroma se je delal, da ne zna. Kot pravi Zagorec. Podpisoval se je pa v cirilici. Noben Slovenec se ni oziroma zanj ne vem, da bi se. Po tej značilnosti spada k tebi.
samuray1
27. 06. 2021 12.54
+10
Eh,res al kaj. Torej gre za ustaljen vzorec, lastno svinjarijo boš surovo podtaknil nič slutečemu in nedolžnemu človeku. Ti boš pa še naprej najbolj pošten slovenec?
patogen
27. 06. 2021 13.19
-12
Če bi bil broz Slovenec, bi imel slovenski podpis.
samuray1
27. 06. 2021 13.22
+9
samuray1
27. 06. 2021 13.24
+9
Je pa naredil več za Slovenijo kot vsi tvoji osramotitelji.
patogen
27. 06. 2021 13.46
-11
Če sva poštena, je največ naredil tvoj Slobo, Hrvatje in pa nesposobni jugo generali.
samuray1
27. 06. 2021 13.53
+8
Tudi to drži. Problem nastane pri češ črnogorskem poreklu,Slobotovemu...