Slovenija

Horvat med razpravo v DZ pokazal seznam: 'Policija je v času prejšnje vlade sledila meni'

Ljubljana, 09. 07. 2020 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, Miha Orešnik
Komentarji
538

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je med razpravo o novem paketu ukrepov za pomoč ob epidemiji covida-19 povedal, da opozicija nenavadno veliko ve o aplikaciji za sledenje stikom okuženih s koronavirusom, ki sploh še ne obstaja. Nato je dvignil list papirja. "Veste, kaj je to? To so podatki, ko je policija v času prejšnje vlade sledila meni." Policija odgovarja, da ne gre za nikakršno nezakonito sledenje politikom, pač pa za vpoglede v njihove evidence.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policija sledila Jožefu Horvatu?
    01:53
    Iz 24UR: Policija sledila Jožefu Horvatu?
  • Iz SVETA: Sledenje politikov
    04:33
    Iz SVETA: Sledenje politikov

 

Razpravo v DZ o novem paketu ukrepov za pomoč ob epidemiji covida-19 so najbolj zaznamovale polemike o aplikaciji za pametne telefone, katere namen je obveščanje oseb o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. 

Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne, zaradi česar so te določbe deležne kritik o neskladju z ustavo. Opozicija je poskušala na seji matičnega delovnega telesa celotno poglavje o aplikaciji iz zakonskega besedila črtati, a ji ni uspelo. 

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je med razpravo povedal, da opozicija nenavadno veliko ve o aplikaciji, ki sploh še ne obstaja. "Tisti, ki jo hoče sprogramirati, mora najprej dobiti specifikacijo, neka navodila. Tega ni. Vlada je povedala, da se 'ogreva' za nemško aplikacijo, treba je upoštevati pravila Googla in Appla in ta nemška aplikacija je ta trenutek lahko samo prostovoljna. To vsi vemo. Ali pa ne. Bog pa ne daj, da bi poslanci določali tehnične specifikacije v zakonu ali da bi določali, s kakšnim razvojnim orodjem naj bo narejena. Saj to je čisto mimo!" Kot pravi, bo NSi vztrajala pri tem, da bo aplikacija odprtokodna in "ko bo šla v produkcijo, ko se bo lokalizirala, poslovenila, potem bo vsak, ki se malo v to razume, znal to kodo prebrati"

"Danes sem slišal s strani kolegic iz LMŠ, da postajamo policijska država. Saj imate programerje, pa naj  za božjo voljo preštudirajo to kodo, ker je odprta, in pogledajo, na kateri policijski server bodo šli podatki!" je dejal in jim očital, da z lažmi zastrupljajo slovensko javnost. 

"Bom pa zdaj povedal dva stavka o tem, kar je in je bilo," je nadaljeval in dvignil list papirja. "Veste, kaj je to? To so podatki, ko je policija v času prejšnje vlade sledila meni. Po mojem emšu. Neverjetno. Največ pogledov  veste, kdaj? Takrat, ko je nastala ta koalicija - druga polovica februarja in začetek marca. Poglejte! Če želite, bom pokazal, ni me sram. Gledali so me celo 35 minut pred polnočnico. Ja, sem bil pri polnočnici. In so me gledali. Zelo zanimivo," je dejal. 

Jožef Horvat trdi, da mu je policija sledila.
Jožef Horvat trdi, da mu je policija sledila. FOTO:

In nadaljeval, da se tu močno strinja z Dejanom Židanom. "Skupaj sva bila v oddaji Tarča, ko je dobro povedal: Če kdo, policija, sledi politikom, potem je to največja afera v zgodovini samostojne države. Trikrat podpišem! In zaradi tega, kolegice in kolegi, bomo zganjali velik hrup. Ker želimo, da se enkrat vkorenini demokracija v tej državi. V redu? Nas pa vnaprej obsojate, da bomo policijska država. Jaz govorim samo o tem, kar je bilo, kar so dejstva, kar je črno na belem,"  je še dodal.

Kot so sporočili iz NSi, so Horvatu od novembra lani do maja letos v osebno mapo na policiji vpogledali približno 20-krat, 17. februarja 2019 kar dvakrat, najbolj nenavaden pa je vpogled 24. decembra ob 23.25. Prav tako je zabeleženih 11 vpogledov, pri katerih ni jasno, katera institucija oz. posameznik je vpogledal. 

Policija: Ne gre za nezakonito sledenje, pač pa za vpoglede v evidence 

Z Generalne policijske uprave (GPU) so sporočili, da ne gre za nikakršno nezakonito sledenje politikom, pač pa za vpoglede v njihove evidence. Policija to stori takrat, ko ima za to utemeljen razlog oz. ko se posameznik pojavi na nekem varnostno zanimivem dogodku - tak dogodek bi, če poenostavimo, lahko bil denimo državna proslava ob dnevu državnosti, vprašanje pa je, ali sem sodi tudi polnočna maša, ki jo je izpostavil Horvat, so poročali v oddaji SVET.

"Policija pri preverjanju zakonitosti in strokovnosti ter zaradi zagotavljanja notranje varnosti v policiji preverja tudi obdelave podatkov, ki jih v policijskih zbirkah obdelujejo uslužbenci policije. V primeru dvoma, ali so bili podatki posameznika obdelovani zakonito, ki ga lahko poda posameznik ali gre za lastne ugotovitve na podlagi podatkov, zbranih obvestil, prijave ali zaznave odklonskega pojava ali ravnanja, policija začne notranjevarnosti postopek. Če se z notranjo preiskavo ugotovi sum storitve kaznivega ravnanja, policija uvede ali predlaga uvedbo postopka pred pristojnimi organi (državno tožilstvo, informacijski pooblaščenec) in sprejme ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti. Prav tako policijo redno nadzorujejo različne inštitucije (MNZ, informacijski pooblaščenec, ...)," so pojasnili na GPU. 

Kot še pravijo na policiji, si prizadevajo za zakonito obdelavo osebnih podatkov. "Po nam znanih podatkih smo eni redkih, ki kršitve tudi sami prijavljamo pristojnim prekrškovnim organom in organom pregona (državnemu tožilstvu). Že pred časom smo na podlagi v medijih izraženih dvomov in inšpekcijskega nadzora Informacijskega pooblaščenca RS v policiji začeli notarjevarnostno preiskavo. O ugotovitvah inšpekcijskega nadzora nismo obveščeni, zato sklepamo, da inšpekcijski nadzor še ni zaključen. Prav tako tudi v policiji še nismo zaključili notranjevarnostnega postopka," so še zapisali in pojasnili, da konkretnih postopkov  zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo komentirati.

Informacije o vpogledih dobivajo tudi drugi poslanci in ministri

Spomnimo. Ko so februarja letos na Nacionalni preiskovalni urad (NPU) vkorakali trije člani Knovsa s sedanjim sekretarjem za nacionalno varnost pri predsedniku vlade Žanom Mahničom na čelu, se je na političnem prizorišču močno vnelo. Mahnič od policije, ki jo je tedaj vodila Tatjana Bobnar, želenih informacij ni dobil, Bobnarjeva mu takšnega nadzora Knovsa ni dovolila, dala pa je tudi vedeti, da je želel podatke o aktivnih preiskavah NPU-ja, domnevno o preiskavah stranke SDS. Mahnič je nato vse poslance in ministre pozval, naj od policije vsak posebej zahtevajo podatke o vpogledih v njihove evidence.

Informacije o vpogledih v teh dneh po poročanju oddaje SVET dobivajo tudi drugi poslanci in celo ministri. Še posebej zanimivo se jim zdi to, da je bilo daleč največ vpogledov opravljenih prav v času, ko se je sestavljala aktualna vlada Janeza Janše, torej konec februarja. To je danes potrdila poslanka SMC Monika Gregorčič, pri kateri so prav tako opravili vpoglede.

Da je nekdo iz policije v času prejšnje vlade vpogledal v njegovo osebno mapo, je na Facebooku potrdil tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek. Kot je navedel, je bil vpogled opravljen točno 35 sekund za vpogledom v Horvatovo mapo. "Prav tako so bili zabeleženi vpogledi z ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve. In to v času pred nastankom nove vlade. Zgolj naključje ali načrt za politično diskreditacijo?" je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mahnič pa je danes na Twitterju zapisal, da so rezultati šokantni in da vsi poslanci odgovorov še niso dobili.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi vsega tega lahko v prihodnjih dneh pričakujemo zelo oster politični spopad med politiki sedanje in prejšnje vlade, pa tudi pogovore o tem, kdo, če kdo, policijo zlorablja v politične namene.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (538)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fofnudl
10. 07. 2020 16.56
-1
Pa so sigurno prav njega preverjali, ali tudi njegove soimenjake?
No pasaran
11. 07. 2020 13.04
+3
Kaj si pa Horvat domišlja? On ni neka pomembna javna oseba, s katero bi bilo vredn tratiti čas.Je le čivkač po nareku SDS. Če bi bilo res kaj na temu, bi že davno, ko je bil Šarec PV to objavil in prijavil organom pregona. Očitno gre še za en konstrukt goebels propagande.
Simon ?olni?
10. 07. 2020 14.48
+5
Nekaj podobnega smo s strani istih protagonistov = JJ ’gebel štaba’, že doživeli 2003 z Lajovicevim ’odkritjem’ udbovskih arhivov, in pomladi 2011, ko je čreda najzaupnejših sds-ovcev v arhivih – tudi tajnih, v 6. tednih kopirala okoli 30 tisoč (!!) dokumentov. To jim je takrat na poziciji premiera omogočil Pahor – tudi v obsegu preko njegovih pristojnosti. V obeh primerih je potem Janša to dokumentacijo zlorabljal za diskreditacijo političnih nasprotnikov. V vseh primerih sta se pokazali dve obliki ponarejanja dokumentacije: da je bilo dosjeju kaj dodano ali kaj odvzeto na način, da je nekoga diskreditiralo. Kljub tem ponaredbam nihče iz Janševe ekipe – predvsem pa prvi sam Janša, ni bil nikoli deležen preiskave, obtožbe in obsodbe. Kdo hudiča mu tako zelo krije hrbet, ga dela ’nedotakljivega’? In iz kakšnih razlogov?
Simon ?olni?
10. 07. 2020 14.33
+2
Ob Horvatovem seznamu tajnega zasledovanja. Horvat je nedvomno značajen, kulturen in zanimiv možak. A vseeno – ali prav zaradi te svoje brezmadežnosti eden najmanj zanimivih, da bi kdorkoli, sledil le njemu. Prav zato se mi vsiljuje domneva, da je to še en produkt ’gebels štaba’, kjer so za svoj namen Šarčeve diskreditacije zlorabili najbolj nedolžnega. In po kakšnem naključju je SDS to sledenje odkril prav v času odpora opozicije in javnosti zaradi zahteve po sledenju ljudem ???? Janša, PROZORNO !
nemanic1
10. 07. 2020 12.53
+2
Pa što vrag je tebe najgeri...
FAUSTOS1
10. 07. 2020 11.53
+1
VPOGLED-PONOČI DEŽURNI KO MU JE DOLGČAS MALO PO RAČUNALNIKU POGLEDA-A TO NI SLEDENJE-ali res mislite ,da ste tako pomembni,tudi jaz včasih pogledam za kakšnega pevca kdaj je bil rojen,a to ni sledenje.
pravi?nik2
10. 07. 2020 10.45
-2
Iz varnostnih razlogov,raje sledite sodnikom,da jih ne bo strah pošteno soditi.Po zadnji izjavi Zmaga plemenitega kot uglednega politika bi morala policija opraviti sledenje cel dan.tudi kadar gre v cerkev.
pravi?nik2
10. 07. 2020 10.36
+0
g.Horvat nič ne laže,ker so to dejstva,da nam sledijo in prisluškujejo.Če ima policija nalogo slediti politikom iz varnostnih razlogov in je to sestavni del varnostnega programa dela policije,potem to vsak politik ve,ker take zakone sprejemajo v parlamentu.Kadar pa politiki nimajo pojma o takih metodah za njihovo varnost potem nekaj smrdi!!!Če je metoda korektna in se sledenje opravi,ko nekdo oceni,da je kraj kamor bo politik odšel po službeni dolžnosti ocenjen kot varnostno tvegan je sledenje opravičeno.Kadar pa v zasebnem času opravijo sledenje na cerkveni udeležbi ni izgovora,da je to za varnost nekega politika,ki ni prijavil nikakršnih groženj neznane osebe pa mislim,da gre v tem primeru za tisto kar sumimo. Bravo MAHNIČ.
Opazujemvas
10. 07. 2020 10.56
+3
Potem takem po tvoji razlagi pomeni, da je varovana oseba ali oseba z varnostnim tveganjem varovana samo, ko je v službi, ko je pa je izven službe pa ni varovana, ker takrat varnostne službe ne rabi.???? Pa še to, če bi bil zakon napisan tako kot ti trdiš, ne bi rabili nikogar varovati,je pa res da 90% poslancev ne pozna zakonov, niti jih preberejo, ker se glasuje po črednem nagonu, zato dvomim, da gospod Horvat pozna zakon, če bi bi razumel razliko med vpogledom in sledenjem.
prolek
10. 07. 2020 10.14
+5
Ta Horvat je pravi far..lepo te gleda, se smehlja in zraven laže.
Salah al-Din
10. 07. 2020 10.09
+5
Kakšen butec. Prvič, polnočnice so decembra. Drugič, prisliškovali so mu ko je bila na oblasti nova vlada. Janša pač hoče biti na tekočem, kaj počnejo njegovi sateliti.
ina5785
10. 07. 2020 10.08
+5
Joooj horvat, 30 let se že vlačiš kot vlačuga v politiki, naredil NISI NIČ, si pa prefrigan toliko in zahrbten, da greješ stol v parlamentu in prejemaš VISOKO PLAČO!!! Ti je zadnjič glede tega fino zabrusil en poslanec, pa si moral utihniti in se nerodno zasmejal, ker te je zadel v živo!!!! Poberi se v penzijo in spusti mlade kadre in sposobne!!!!
roten
10. 07. 2020 10.04
+1
spokaj stari spokaj ne laži in ne zavajaj
Opazujemvas
10. 07. 2020 09.15
+10
Je že gospod Horvat pojasnil od kod mu dokumenti, ki jih sploh ne bi smel imeti? Gospod Horvat pa še eno vprašanje.., zakaj lažete? Lažete, da gre za sledenje, zakaj zavajate državljane? Zakaj ne poveste, da je to seznam vpogledov v vaš register, kjer ga podpišejo in lahko pogledajo samo za to pooblaščene osebe, zakaj ne poveste resnice, da je praksa, ker ste poslanec in stem tudi varovana oseba, da so takšni vpogledi v vaše spise običajni, ko gre za proslave, maše, potovanja v tujino, službeno ali zasebno ali vsi dogodki povezanimi z vašo politično dejavnostjo. Zakaj ne poveste, da v državi obstajajo ljudje, ki skrbijo za vašo in varnost politikov in , ki iz vaših navad potem ocenjujejo vašo varnostno ogroženost. Gospod Horvat, zakaj ne poveste koliko groženj dobi en politik, zakaj ste tiho o tem? Gospod Horvat zakaj lažete, kdo za Boga pa bi sledil nekemu nepomembnemu politiku, tako vam, kot vašemu padalcu soposlancu iz vaše stranke, predvsem pa zakaj? Zanima me, kako ste prišli do teh fotokopiranih izpiskov, kdo vam jih je dal? Mislim pa tudi, da bi tu morale sedaj že nastopiti druge službe, ki bi razkrile to zaroto SDS-a in NSi-ja, predvsem pa izdajanje tajnih podatkov.Vsi tisti, ki boste pa to svinjarijo zagovarjali pa prosim poizkusite priti brez notranjega vira do teh podatkov, kot vi osebno in mi povejte odgovor. Gospod Horvat, zakaj lažete????
Grma53
10. 07. 2020 12.11
-4
Ko mački stopiš na rep zamjavka. In sedaj ste vsi levičarji skočili v zrak in opravičujete vpoglede in sledenje političnim nasprotnikom. Morda pares ne rabimo posebne aplikacije za korono, ker če bi bili vi še vedno na oblasti, bi z "vpogledi" lahko izsledili vse okužene iz opozicije. Vi ste pa tako ali tako vsi čisti.
o22
10. 07. 2020 08.58
+0
Potem takem pa sledilna aplikacija za virus ni več pod vprašanjem.Pa tako proti so v opoziciji.Česa se bojijo ?Mi navadni državljani ,ki pošteno živimo se nimamo česa bati.
Fichte
10. 07. 2020 08.50
-3
Toliko sranja, kot so va naredili rdeči, ne bomo še 100 let odkidali.
ina5785
10. 07. 2020 10.10
+1
Fichte - IMAŠ PRAV!!! Rdeči jašari NIKOLI NE BO NEHAL s svojimi KOMUNISTIČNIMI. . . . . . . . . . . . Čeprav je pisal PROŠNJE, ko so ga iz ZK vrgli in moledoval naj ga vzamejo nazaj, je danes TRŠI KOMUNJARA kot so bili oni prejšnji!!!!
kiropraktik
10. 07. 2020 08.39
+0
Policija deluje politično. Preveč odsluženih levičarjev je tam našlo zatočišče.
edmontoroncana
10. 07. 2020 08.38
+2
Ta človek je tako ali tako zastonj v vladi troši denar od davkoplačevalcev za Pomurje še ni opaziti da nam kaj dobrega naredil
Razumnež
10. 07. 2020 08.36
+6
Globoka.... presneto globoka je Slovenija.
edmontoroncana
10. 07. 2020 08.32
+6
Bravo prejšnja vlada
zibertmi
10. 07. 2020 08.07
+11
vse je teorija zarote.da nekdo rovari po življenjih ostalih državljanov bi se tudi lahko vprašali.nadzor se vrši vsepovsod.tudi merila za pridobitev službe niso enotna.eni za opravljanje del čistilke morajo predložit dokument o nekaznovanju,pa za odobritev kredita o vseh poravnanih obveznostih,drugi pa svoje delo opravljajo iza zapah
Razumnež
10. 07. 2020 08.37
-2
Prljavi prasek
09. 07. 2020 21.59
-14
Živela vlada in SDS 👊 ☔
Salah al-Din
10. 07. 2020 10.10
-1