Slovenija

'Ne razumem, zakaj bi nekdo pred polnočnico vpogledoval v moje podatke'

Ljubljana, 10. 07. 2020 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po tem ko je Jožef Horvat med razpravo v DZ pokazal seznam, ki naj bi dokazoval, da mu je policija v času prejšnje vlade 'sledila', je pojasnil okoliščine. Vodja poslanske skupine NSi zdaj sicer ne govori več o sledenju, ampak o 'vpogledih' policije v njegove evidence. "Morda bo na vprašanje, zakaj vpogledi 35 minut pred polnočnico, zakaj vpogledi neznane institucije, lahko odgovorili Marjan Šarec in njegovi pomagači," je dejal. Na njegove navedbe so se odzvali tudi na policiji, kjer pravijo, da 22 vpogledov ni tako nenavadna številka, da pa vodijo v zvezi s tem tudi notranjevarnostni postopek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo je nadziral poslance?
    04:44
    Iz 24UR: Kdo je nadziral poslance?
  • Iz SVETA: Več poslancev zaprosilo za vpoglede v evidence
    03:49
    Iz SVETA: Več poslancev zaprosilo za vpoglede v evidence
  • Iz SVETA: Šlo naj bi za običajen postopek
    04:29
    Iz SVETA: Šlo naj bi za običajen postopek

 

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v izjavi za javnost spregovoril o policijskih vpogledih v njegovo osebno mapo.

"Včeraj smo med razpravo doživljali velike napade, da želi ta vlada slediti državljanom. To ni res. In to me je potem motiviralo, da sem govoril o policijskem sledenju," je uvodoma Horvat.

27. maja je tako izpolnil poseben obrazec, ki jim ga je posredoval Žan Mahnič in s katerim je lahko preveril oziroma zaprosil za informacije, ali je policija kdaj vpogledovala v njegove osebne podatke. "Pred dnevi sem to tudi prejel," je pojasnil. Kot je dejal, je bil temu zelo korektno priložen tudi dopis, da v kolikor smatra, da je bilo to kadarkoli kakorkoli zlorabljeno, lahko to tudi ustrezno prijavi.

"Ne razumem, zakaj bi nekdo 35 minut pred polnočnico vpogledoval v moje osebne podatke," je bil ob tem kritičen. Dodal je, da ne najde nobene povezave, zakaj vpogled prav takrat. Največ vpogledov je sicer bilo marca, ko se je oblikovala nova vlada.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodja poslancev NSi je še pojasnil, da bo zdaj zahteval ustrezne odgovore tudi od informacijske pooblaščenke. "Ne vem, zakaj 22 vpogledov v njegove podatke, od tega jih 13 ni pojasnjenih oziroma brez navedbe, kdo je to gledal."  Enkrat pa naj bi mape z njegovimi podatki ogledovala tudi informacijska pooblaščenka."Ne dovolimo si navedb, da postajamo policijska država," je še dodal.

Dodal je še, da je bila beseda 'sledenje', ki jo je včeraj uporabil, neustrezna oziroma "lapsus" ter da je imel v mislih 'vpoglede'.

Kot pravi, pa bodo podobne zahteve za te podatke zdaj vložili tudi drugi poslanci in v kolikor bodo našli kakšne "zanimive časovne korelacije", se bodo organizirali in v tem smislu nastopili skupaj.

Na Horvatove navedbe pa se je na Twitterju odzvala tudi evroposlanka Ljudmila Novak.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na Horvatove navedbe glede obdelave njegovih osebnih podatkov pa so se odzvali tudi na Policiji. Dejali so, da v zvezi s tem vodijo notranjevarnostni postopek in zaenkrat težko govorijo o tem, ali je šlo za nepooblaščene vpoglede in zlorabo pristojnosti policije, ali pa za redno policijsko delo. "O tem je zelo nehvaležno govoriti in ne bi ničesar rad prejudiciral, je  pa pomembno, da se ta postopek zdaj izpelje transparentno," je ob tem dejal višji policijski inšpektor Generalne policijske uprave (GPU) Vlado Ilič.

"V policiji se zelo dobro in čedalje bolj zavedamo varovanja osebnih podatkov posameznikov in zato imamo vseskozi že vzpostavljene ustrezne mehanizme, s pomočjo katerih ugotavljamo, ali je uslužbenec policije podatke obdeloval ustrezno," pojasnjuje Ilič. Kot dodaja, policija zelo striktno omejuje dostope do teh podatkov in ima zato vsak uslužbenec dostop le do tistih, ki jih nujni potrebuje za svoje delo. "Če sumimo, da bi šlo za zlorabo, pa sprožimo notranjevarnostni postopek, pristojna služba preveri dejstva in okoliščine, sledijo ukrepi. In če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, zadevo najprej predamo oziroma odstopimo ustreznim organom. /.../ Mehanizmi torej so vzpostavljeni."

Podobno navaja tudi višji policijski inšpektor in poooblaščenec za varstvo osebnih podatkov Boris Plevnik, ki hkrati pojasnjuje postopke za posredovanje informacij posamezniku o tem, kolikokrat in kako je bilo vpogledano v njegove osebne podatke. "Najprej se poda zahtevek policiji, kjer sprožimo postopek in mu te podatke posredujemo." Kako pa policija te podatke sploh obdeluje oziroma kako se beležijo ti vpogledi? Plevnik odgovarja, da mora policija najprej, ko prejme obvestilo o nekem domnevnem prekršku, kaznivem dejanju in podobno, preveriti podatke kršitelja, storitelja oziroma prijavitelja in tukaj je že zabeležen prvi vpogled. Pri tem največkrat vpogledajo v centralni register prebivalstva oziroma druge evidence osebnih podatkov – da se - tako Plevnik - ugotovi nedvoumna identiteta kršitelja oziroma prijavitelja. Drugi vpogled se na primer zgodi ob vnovični identifikaciji na samem kraju, če se je na primer postopek končal z nekim aktom, plačilnim nalogom. Tretji vpogled je lahko administrativni, da se plačilni nalog nato tudi izda. Še različni vpogledi pridejo v poštev, kadar se izvaja notranji nadzor nad osebnimi podatki, saj jih mora policija po potrebi tudi ažurirati. "Zahtevo za vpogled lahko poda sam posameznik, če meni, da so podatki v naših evidencah netočni ali neažurni," razlaga Plevnik.

Kot so še dejali na policiji, pa ne posredujejo podatkov, do katerih imajo po zakonu pravico do zadržka. "Teh ne posredujemo, dokler ni zaključena preiskava. Tovrstnih zahtevkov je sicer največ, a posameznik nima pravice do tega podatka, ker bi lahko v fazi preiskave vplival na potek," dodaja Ilič.

Horvat sicer govori o 22 vpogledih. Je to običajna številka? So vpogledi neuprevičeni? Plevnik konkretno na vprašanje ne more odgovoriti, da zatrjuje, da obstajajo sledilni zapisi, ki jih vodijo in ki bodo (ne)upravičenost razkrili. Te sledilne zapise je policija namreč dolžna voditi, pokažejo pa, katere podatke se je dejansko obdelovalo. A vendar stvar ni tako enostavna. Kot primer navaja tehnični vidik identifikacije posamezne osebe: policija zaprosi za identificiranje točno določenega posameznika, posreduje njegovo ime in priimek in se nato izkaže, da je v Sloveniji 100 takšnih oseb. V tem primeru se zabeleži, da se je posredovalo 100 podatkov, a je iz evidenc policije nato razvidno, da so iskali samo eno točno osebo. Ilič še dodaja, da je torej običajno, da se pojavi tolikšno število teh vpogledov.

Spomnimo: Horvat trdil, da mu je policija sledila

Razpravo v DZ o novem paketu ukrepov za pomoč ob epidemiji covida-19 so najbolj zaznamovale polemike o aplikaciji za pametne telefone, katere namen je obveščanje oseb o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena.

Horvat je med včerajšnjo razpravo o novem paketu ukrepov za pomoč ob epidemiji covida-19 dejal, da opozicija nenavadno veliko ve o aplikaciji za sledenje stikom okuženih s koronavirusom, ki sploh še ne obstaja.

"Tisti, ki jo hoče sprogramirati, mora najprej dobiti specifikacijo, neka navodila. Tega ni. Vlada je povedala, da se 'ogreva' za nemško aplikacijo, treba je upoštevati pravila Googla in Appla in ta nemška aplikacija je ta trenutek lahko samo prostovoljna. To vsi vemo. Ali pa ne. Bog pa ne daj, da bi poslanci določali tehnične specifikacije v zakonu ali da bi določali, s kakšnim razvojnim orodjem naj bo narejena. Saj to je čisto mimo!" Kot pravi, bo NSi vztrajala pri tem, da bo aplikacija odprtokodna in "ko bo šla v produkcijo, ko se bo lokalizirala, poslovenila, potem bo vsak, ki se malo v to razume, znal to kodo prebrati".

"Danes sem slišal s strani kolegic iz LMŠ, da postajamo policijska država. Saj imate programerje, pa naj za božjo voljo preštudirajo to kodo, ker je odprta, in pogledajo, na kateri policijski server bodo šli podatki!" je dejal in jim očital, da z lažmi zastrupljajo slovensko javnost.

"Bom pa zdaj povedal dva stavka o tem, kar je in je bilo," je nadaljeval in nato dvignil list papirja."Veste, kaj je to? To so podatki, ko je policija v času prejšnje vlade sledila meni. Po mojem emšu. Neverjetno. Največ pogledov veste, kdaj? Takrat, ko je nastala ta koalicija - druga polovica februarja in začetek marca. Poglejte! Če želite, bom pokazal, ni me sram. Gledali so me celo 35 minut pred polnočnico. Ja, sem bil pri polnočnici. In so me gledali. Zelo zanimivo," je dejal. 

Policija odgovarja, da ne gre za nikakršno nezakonito sledenje politikom, pač pa za vpoglede v njihove evidence.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (683)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stane Kržmanc
11. 07. 2020 20.32
-1
Jaz pa mislim, da je bil nekdo v nočni izmeni, pa se je kratkočasil z brskanjem po računalniku.
pravi?nik2
11. 07. 2020 17.58
+2
Kolko kapljic tolko let daj nam bog na svet živet. Slovenci nismo vredni imeti obasti,ker je nismo vajeni,ko jo pa končno dobimo jo rušit hitimo.
brat od Pepeta
11. 07. 2020 15.43
-1
Vsekakor je tole vpogledovanje v mape politikov zelo cudno. Ampak naj ponudim svojo razlago. Morda pa je policija pac pregledovala politike, ki so hiteli v novo vlado mimo tega kar so obljubljali na volitvah. In se je policija samo pripravljala na se vecje izgrede. Rabili so podatke, da bi lahko Jozefa in podobne lignje zavarovali, ko se bo folku utrgal.
aloalo
11. 07. 2020 14.19
+0
dej se umir ti rit prodana, ko re bodo začel za res preverjat pa slediti bo to malo drugače zgledal pujcek .
Matej101
11. 07. 2020 14.10
+4
Horvat pa nehi že čivkat,... res si zanimiv, da bi ti sledili hahaha..... Verjetno je kdo samo preverij kdo sploh si,... večina sploh ni vedela, da obstajaš,... :) Model res,...
Bigbadjohn
11. 07. 2020 13.43
+4
'Ne razumem, zakaj bi nekdo pred polnočnico vpogledoval v moje podatke'. Bom pa jaz revćku pojasnil, če mu noben drug noče: "Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri:" Zato!!
pravakritika
11. 07. 2020 13.26
+2
...Jože Horvat a si ti posvečen, da te ne smejo preverjati? Si nedotakljiv ali kaj? Imaš imunitetto Vatikana? Čemu pa lohka mene preverjajo ob katerikoli uri se jim zljubi....Ustavijo me na cesti, preverjajo....sprašujejo če sem pil...ne verjamejo in mi daji pihat.... A tebi - JOŽE HORVAT - tega ne bi smeli narediti? Ste svečkarji izvzeti iz tega koliko toliko normalnega sveta? PFUUUUUUUUUUUUUUUJ in PFEEEEEEEEEEEEEEEEEJ kake privilegije ste si spisali....
Nimasmisla
11. 07. 2020 12.37
+3
E moj stari tebi se že počasi kisa zato je čas da greš v penzijo
aloalo
11. 07. 2020 14.19
-1
pravi?nik2
11. 07. 2020 12.01
+2
Pa poglejmo,kaj evidenca pomeni in hitro nam bo jasno. Šef pravi,poglej v evidenco,kje se sedaj nahaja g.Nihče in pošli operativca naj preveri s kom je. Kako bi temu rekli???
poneumljanje
11. 07. 2020 13.02
+3
Revček, tega se ne da, dokler mu Janez ne vgradi čipa !
pravi?nik2
11. 07. 2020 11.52
-2
g. Hrovat,pojdite do konca,da vsaj ena zadeva dobi epilog. Vedno se nekaj odkrije,nikoli pa do konca ne razkrije. Logarja za predsednika preiskovalne komisije. Sedaj ga ne morejo ovirati,da bi prišel zadevi do dna.
poneumljanje
11. 07. 2020 13.03
+6
Preganjavica je huda reč, zdravstveni problem, takoj na urgenco pojdi !
pravakritika
11. 07. 2020 13.28
+2
....Če hočete, da se stvari pride do dna naj bo v komisiji Andrej Vizjak... On ima precej izkušenj s tem, kako se pride do dna.....pa tudi do podna...
majmun11223344
11. 07. 2020 11.48
+3
Ubozcek, pa saj se mi smiliš, ja pa no III... Buci Buci... Ne jokat no... Idi v cerkvo te bo župnik potolažil.
Salah al-Din
11. 07. 2020 11.44
+2
Joža, Joža gulikoža. Kaj ti je tega treba bilo....
pravi?nik2
11. 07. 2020 11.42
+5
Sedaj je jasno le zakaj vsaka nova oblast zamenja vodilne v policiji in zakaj je odstopil notranji minister.Policija ni neodvisen organ kot je sodstvo. Naj sledijo in lovijo,borzne prekupčevalce in oazarje,ki so nam uničili SOVENSKA podjetja.
poneumljanje
11. 07. 2020 13.04
+4
Javeza in kliko SDS naj spravijo nazah na Dob !
brat od Pepeta
11. 07. 2020 11.10
+1
Bla bla bla bla... a znas samo nlb obracat???? In kdo je odgovoren za irangate???? Me prav zanima..
BITINOVINAR
11. 07. 2020 10.58
+4
OBSODI POLITIČNEGA NASPROTNIKA SVOJIH DEJANJ. Poslušam o padcu demokracije, policijsko državo... zaradi te vlade! Vidim napise SMRT, preiskave ministrov, proti vladne demonstracije, protivladne članke, zmerjanje s fašistii... NLB Irangate v predalu.... Ja. g. ŠAREC je nehote z odstopom naredil veliko za DEMOKRACIJO v Sloveniji, ujel je lastne NEPRIPRAVLJENE. Z drugimi besedami, LASTNIM JE PAST NASTAVIL.
puspan
11. 07. 2020 10.53
+5
To, kar se dogaja v Sloveniji, ki je še vedno trdno v rokah zagrizenih komunistov, se ne bo ustavilo. V tem primeru imajo ta rdeči spredeno mrežo, ki jo nihče ne bo uspel razbiti. Volitve pod kontrolo EU so še najbolj blizu poštenju. Tu se bojijo ponarejati, ker se v vsakem volivnem odboru nahajajo ljudje malo bolj različnih nazorov in dobro vedo, da bi bila prevara hitro v javnosti. Vseeno pa je to edini način, poštenim potom priti do nekako realnega stanja stanja v Sloveniji. Ko bo potuhnjencem zmanjkalo idej nagajanje, bodo preostale samo še volitve in tega se najbolj bojijo, saj predobro vedo, da je večina ljudi še vedno proti njim.
FAUSTOS1
11. 07. 2020 10.53
+3
predvsem zato ker mu je bilo v službi dolg čas-eni gledajp porn hub drugi tekme tretji pa ......
brat od Pepeta
11. 07. 2020 10.41
+3
Naj zaprosijo tudi Helena Zlatko in Salome.
delfin11
11. 07. 2020 10.35
+5
Kaj se ima za pomebnega...kakor ,da je ne vem kdo...nepomeben člen v parlamentu...bv...in kaj so lahko videli v teh podatkih..kdaj rojen...kak avto vozi..kdaj poteče reg. vse skupaj prazna slama ...
BITINOVINAR
11. 07. 2020 11.03
+0
Temu se strokovno reče RACIONALIZACIJA. Ko nečedne posle hočes sam sebi oprati. Ne gre tako! Zato je potrebna menjava oblasti na 8 let. Da se stare niti porežejo preden bo preveč plevela. Velja za vse
RdecaZvezda
11. 07. 2020 09.17
-1
Malo pred polnočnico,takrat so točno vedeli,da te ne bo v bližini,nimaš kaj tako znajo in tako delajo,Kučan in udba sta brezmejna.
Jožica55
11. 07. 2020 10.14
-3
Nihče mu ni sledil, to je bil samo vpogled v evidence.
morituri
11. 07. 2020 21.43
+1