Slovenija

Hotel Koper ostaja zaprt

Koper, 12. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hotel Koper, v katerem se je nemški turist okužil z legionelo in umrl, ostaja zaprt. Zdravstvena inšpekcija je ugotovila, da je bila temperatura v vodovodnem sistemu hotela nižja od priporočene.

Odločbo o zaprtju bodo umaknili, ko bo hotel spet varen
Odločbo o zaprtju bodo umaknili, ko bo hotel spet varen FOTO: POP TV

Vodstvo Term Čatež, ki so lastnice omenjenega hotela, dogodka še vedno ne želi komentirati. Med drugim je zelo verjetno, da bodo svojci nemškega turista, ki je umrl zaradi okužbe z legionelo, zahtevali visoko odškodnino. Hotel Koper medtem ostaja do nadaljnjega zaprt.

Lastniki hotela Koper še vedno ne dajejo nobenih izjav. Trdijo, da o laboratorijskih izvidih vzorcev vode niso bili pisno obveščeni. Nasprotno pa so medijem prisotnost legionele in prenizko temperaturo potrdili tako na Inštitutu za varovanje zdravja kot na zdravstvenem inšpektoratu. Zdravstveni inšpektor Anton Perčič je povedal, da je bilo zaradi nižje temperature, nekje tudi samo nekaj nad 40 stopinj, odrejeno, da je potrebno toplotni sistem oziroma sisteme za ogrevanje sanitarne vode v hotelu preveriti, dati oceno ali je dejansko sposoben zagotavljati tako temperaturo.

Sporna naj bi bila dva bojlerja, v katerih izmerjena temperatura na končnih izlivih vode ni zagotavljala priporočljive temperature, to je vsaj 60 stopinj celzija. Lastniki še vedno zavračajo vse očitke in poudarjajo, da so celotno vodovodno omrežje zamenjali pred dobrim letom in pol. Po vseh opravljenih ukrepih v hotelu, to so toplotni in klorni šoki, naj bi sanitarni inšpektor koprskega zavoda za zdravstveno varstvo danes znova opravil meritve temperatur vode.

Epidemiolog na koprskem Zavodu za zdravstveno varstvo Boris Kopilovič je povedal, da pisnih izvidov laboratorijskih preiskav hotelske vode Inštituta za varovanje zdravja RS, ki so potrdili prisotnost legionele v vodi, še niso prejeli. Koprski zdravstveni inšpektorat je prvo odločbo o začasni prepovedi uporabe sob hotela Koper izdal potem, ko je 30. julija v izolski bolnišnici zaradi legionarske bolezni umrl nemški turist.

Goste hotela so premestili v hotel Žusterna, koliko jih je ostalo na naši obali pa ni znano.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3