Slovenija

Hotele Metropol osem let pustili propadati, prodali jih bodo z velikim dobičkom

Portorož, 12. 02. 2022 20.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jaka Vran
Komentarji
0

Hrvaški lastniki nekoč slovitega, danes pa precej propadajčega resorta Metropol iščejo kupca za svoje štiri hotele. Kot kaže, so kapacitete, ki predstavljajo kar 14 odstotkov ležišč na destinaciji, ponudili skupini Prva, ki naj bi se za nakup resno ogrela. Neuradno je sicer slišati, da si hrvaški lastniki za resort lahko obetajo precej višji znesek, kot so ga sami plačali leta 2014, čeprav objektov niso niti najbolje vzdrževali, kaj šele, da bi vanje vlagali, kot so to obljubili pred osmimi leti.

Zlato obdobje hotelov Metropol je že nekaj časa mimo. A osemletno hrvaško lastništvo je bilo še dodaten udarec. Danes so hoteli zaprti, v zadnjih dveh letih so odprli le lansko leto. Pa še to le za nekaj mesecev, saj so imeli kadrovske težave, vse zaposlene so pred tem namreč odpustili.

Irena Jaklič Valenti, Zveza svobodnih sindikatov: "V nadaljevanju pa so delali pri njih izključno upokojenci, študenti, agencijski delavci, podizvajalci, čistilni servisi in še to pretežno vsi iz Hrvaške," pove Irena Jaklič Valenti iz Zveze svobodnih sindikatov. 

Povsem so se odrezali od lokalnega okolja, prekinili lokalne dobavne verige ... Od vode, vina, do vse hrane - kar so punujali, je bilo hrvaško. In vse je sledilo zgolj enemu cilju, da je čim ceneje.

"Takrat je bil edini argument, da je to vstop strateškega kupca, hotelirja s hrvaške, čeprav smo takrat preverjali z njihovimi zaposlenimi, z njihovim načinom upravljanja hotela v Opatiji in Istri," spomni Jaklič Valentijeva.

Hoteli Metropol
Hoteli Metropol FOTO: Shutterstock

In vse je nakazovalo prav na takšen klavrn scenarij. Lastniki Liburnia Riviera sedaj resort prodajajo. In kdo bo novi lastnik? Slišati je, da se je za prevzem ogrela slovenska Prva Skupina, od koder nam nakupa sicer niso potrdili. 

"Jaz kot župan si želim strateškega partnerja, ki bo sodeloval z občino," je povedal župan občine Piran Đenio Zadkovič. Pa tudi z ostalim lokalnim okoljem, začeši z zaposlovanjem. "Metropol je brand, Metropol je zaščitna znamka Portoroža, želimo si dejansko nekoga, ki bi s tem hotelom na najboljši možen način upravljal v bodočnosti."

Morda bodo to znova Slovenci, se pa, kot kaže, Hrvatom, kljub zanemarjanju objektov obeta dober posel, pravi Jaklič Valentijeva: "Bodo lahko zaslužili enkrat več, kot so zaslužili takrat leta 2014."

Hotele so kupili za dobrih 24 milijonov evrov, sedaj naj bi se prodajna cena gibala okrog 50 milijonov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou