Slovenija
Oglas

Hrana nikakor ne sodi v smeti!

Ljubljana, 26. 09. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Že od malih nog nas učijo, da hrana ne sodi v smeti. In res je tako. Za vas smo pripravili nekaj priporočil, kako s hrano ravnati odgovorno, nasvete pa smo poiskali tudi pri vrhunskemu chefu Marku Pavčniku.

Spar-3

1. Uredite si sestavine v hladilniku

Sliši se preprosto, kajne? In tudi je. Če boste imeli urejen hladilnik, se vam ne bo več dogajalo, da boste popolnoma pozabili na hrano, ki ste jo postavili v zadnji del hladilnika. Pomembno je vedeti, kaj imate v hladilniku, zato točno določite mesta, kamor boste vedno shranjevali določen tip hrane. Enako velja tudi za ostanke hrane, ki jih lahko shranite v prozorne steklene posodice in jih postavite na vidno mesto v hladilnik. Hladilnika prav tako ne prenatrpajte, saj to preprečuje primerno kroženje mrzlega zraka, kar vpliva na temperaturo v hladilniku in seveda tudi na pokvarljivost sestavin.

Ste vedeli, da je pomembno tudi, kako hrano v hladilniku razporedite? Hrana, ki je obstojna dalj časa, naj bo v zadnjem delu. V vratih je temperatura najvišja, zato naj bodo tam najmanj občutljiva živila, kot so recimo omake, mezge ali sokovi. Nad predali za sadje in zelenjavo je najhladneje, zato tja pospravite meso ali ribe.

Pomena odgovornega ravnanja s hrano se zavedajo tudi v Sparu in tako viške hrane donirajo humanitarnim organizacijam, kot so Zveza Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija, humanitarno društvo Hrana za življenje (Food for Life Slovenija), Slovenska filantropijaZdruženje za promocijo prostovoljstva in društvo Krog 9.

2. Iz ostankov hrane pripravite nove obroke

Vam od kosila včasih ostane kaj hrane? Nikakor je ne zavrzite, saj lahko ustvarite nekaj izjemno okusnega. Potrebujete le malce kreativnosti, pomagate pa si lahko tudi s kakšnim nasvetom vrhunskega chefa Marka Pavčnika. Marko dobro ve, kako »reciklirati« že pripravljene obroke, saj se pri kuhanju drži etičnih smernic in skuša slediti »zero waste« filozofiji. 

Chef vam ponuja mnogo nasvetov in receptov, kako uporabiti ostanke hrane. Naj vam namignemo, da lahko iz ostankov šunke pripravite odlično rustikalno pašteto, iz viška kuhane ali pečene zelenjave lahko ustvarite quiche, že pečene zrezke pa lahko obložite s sestavinami po izbiri in že imate pripravljen povsem nov obrok – vse po receptih vrhunskega chefa Pavčnika. 

V Sparu se dobro zavedajo, kako velik pomen ima odgovorno ravnanje s hrano in zato skupaj s chefom Markom Pavčnikom ustvarjajo projekt »Hrana ne sodi v smeti«. V sklopu projekta ozaveščajo o odgovornem ravnanju s hrano, chef Marko Pavčnik pa ponuja številne nasvete in recepte, s katerimi lahko iz ostankov hrane pripravite čisto nove obroke. Mnoge najdete tukaj, v zbirki receptov pa najdete vse od narastka iz ostankov potice do njokov iz preostanka pire krompirja.
Spar-1

3. Odpravite se na najbližji travnik

Veste, da lahko mnoge dobrote najdete tudi na travnikih in v gozdovih? Narava nam ponuja mnoge možnosti, mi pa jih moramo le poznati. Naberemo lahko sestavine za čaje, v jesenskih mesecih pa nas narava obdari tudi z gobami, iz katerih lahko pripravimo vse od hranljivih juh do vedno dobrih rižot ali omak za testenine. 

Kadar hodite po travniku, pa lahko odtrgate tudi kislico in se z njo osvežite. Še nekaj pa je odnesite s seboj v kuhinjo. Zakaj? Ker lahko pripravite osvežilno sladico: panakoto s kislico in gozdnimi jagodami po receptu Marka Pavčnika. Recept najdete tukaj, chef pa vam svetuje, da za panakoto uporabite le lističe kislice, vse ostale sestavine pa imate mogoče že doma – za sladico namreč potrebujete le sladko smetano, jogurt, želatino v lističih, sladkor in pa obilo kislice. 

Marko Pavčnik je v sklopu projekta »Hrana ne sodi v smeti« za vas pripravil nekaj receptov, kjer v glavni vlogi uporablja sestavine, ki jih je nabral na travnikih ali v gozdovih. Pripravite lahko zeliščno juho iz izbranih travniških rastlin, divjačinski ragu s smrekovimi iglicami ali že omenjeno panakoto s kislico in gozdnimi jagodami.  
Spar-2

Zaupali smo vam tri nasvete za odgovorno ravnanje s hrano, za nove ideje pa lahko obiščete tudi Sparovo spletno stran, kjer najdete recepte chefa Marka Pavčnika.


Naročnik oglasa je Spar Slovenija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1