Slovenija

Hrana, praskalnik, pesek za stranišče … Koliko stane mačka?

Ljubljna, 18. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
82

Mačke so samosvoje, a tudi nežne in zabavne. Tudi za njihove potrebe moramo nameniti kar nekaj denarja. Največji strošek je seveda hrana, potem pa so tu še različni predmeti, s katerimi razveselimo mačje dame ali gospode. Čeprav obvezne veterinarske oskrbe ni, je marsikaj priporočljivo.

Mačke
Mačke FOTO: Reuters

Že res, da so mačke samosvoje, a vsak lastnik ve, da znajo biti izjemno prijazne in so še kako dobra tolažba v težkih časih. Poleg tega pa lahko nudijo ure in ure zabave, ko lovijo lasten rep ali pa neumorno tekajo za pikico, ki jo na steni pušča laser.

Pred nakupom živali je dobro oceniti stroške, da kasneje ne ugotovimo, da zanjo nismo sposobni skrbeti. Včeraj smo predstavili okviren izračun stroškov za psa. Danes je pred nami stroškovnik za mačke.

Opozoriti je treba, da je izračun okviren, saj je marsikaj odvisno od lastnikove izbire, pa tudi od pasme in velikosti mačke. In še eno opozorilo, žival ni darilo. 

MAČKE

Nakup - od 0 do več kot 500 evrov

Mucek
Mucek FOTO: Thinkstock

Navadno domačo mačko je praviloma brez težav dobiti zastonj (s tem ji lahko tudi rešite življenje). Lahko jo posvojite iz zavetišča (dobite jo že veterinarsko oskrbljeno), v ljubljanskem zavetišču je prispevek 30 evrov, pri Mačji hiši pa 48 evrov (pri posvojitvah se zavežete, da bo mačka notranja). Drugače je s pasemskimi mačkami, cene za mladiče so od 500 evrov naprej, za razstavne pa tudi krepko več kot 1000 evrov.

Za izračun smo si izbrali navadno domačo mačko, ki smo jo rešili z ulice. Povprečna življenjska doba je 15 let.

Priporočljiva veterinarska oskrba - v 15 letih okoli 1400

Obveznih cepljenj pri mačkah ni. So pa priporočljiva. Denimo proti kužnim boleznim (kuga, mačji rinotraheitis …). Cena okoli 22 do 25 evrov za posamezno cepivo. Mladičke je treba cepiti dvakrat v razmaku enega meseca, nato revakcinacija vsako leto. Cepljenje proti levkozi - najprej se mačko testira, da ni že obolela, nato pa pri mladičkih dvakrat v razmaku enega meseca, nato vsako leto enkrat (cena od 22 do 26 evrov). Številni ponujajo paket cepljenj, ki je tudi cenovno ugodnejši. Če je mačka zunanja in tako lahko pride v stik s steklo živaljo (na primer lisico), je na voljo tudi cepljenje mačke proti steklini (cena od 20 do 28 evrov). Za vsa omenjena cepljenja bi v življenju mačke namenili okoli 1000 evrov.

Pri mačkah je izredno priporočljiva tudi sterilizacija ali kastracija, saj se tako ne izognemo le nezaželenim mladičem, ampak tudi boleznim ali pa potepanju samcev. Slednji so znova ugodnejši - od 30 do več kot 60 evrov, sterilizacija od 42 do 80 evrov.

Tudi mačke imajo tako notranje kot zunanje zajedavce. Tri pipete proti klopom in bolham stanejo okoli 18 evrov, lahko dobite eno za 7, 8 evrov, odločite se lahko tudi za ovratnico … Dati pa ji morate tudi tablete (ali pasto) proti glistam in drugim notranjim zajedavcem, ki jih dobite pri veterinarjih. Na leto torej okoli 25 evrov. V 15 letih torej 375 evrov.

Hrana in priboljški - od 2700 do več kot 16000

Mačke in pes
Mačke in pes FOTO: Reuters

Tako kot pri psih je tudi pri mačkah izbira hrane zelo velika. Za 100-gramsko konzervo lahko odštejemo od nekaj deset centov do več kot enega evra (hrana za mladiče je lahko še dražja). Zelo različne so tudi cene briketov. Cene smo preračunali na kilogram: od enega pa tudi več kot 10 evrov.

Tudi na embalažah z mačjo hrano so zapisane orientacijske količine hrane, ki jo mora dobiti odrasla mačka. Za normalno veliko 4-kilogramsko je večinoma priporočljivo okoli 300 gramov kombinirane hrane (mokra in suha). Denimo, da naši mački damo dve konzervi, ostalo pa brikete. Mesečno bo za konzerve porabili od najmanj 12 (verjetno bi bilo treba slabšo hranilno hrano dati več) do tudi več kot 60 evrov, rabili bi še okoli 3 kilograme briketov, iz tega sledi, da bi porabili od 3 do 30 evrov na mesec. Na leto od 180 do več kot 1080 evrov - v 15 letih od najmanj 2700 do več kot 16.000. K temu je treba prišteti še priboljške in prehranske dodatke (paste za lažje prebavljaje dlak, ipd).

Potrebščine: ovratnica, postelja, praskalnik, pesek - od najmanj 200 evrov

Nujna potrebščina za mačje dame in gospode, ki izhoda v zunanji svet nimajo, je stranišče in pesek. Mačji wc-ji stanejo od nekaj evrov do več kot 10 evrov, tudi pri pesku lahko izbirate od povsem navadnega do dišečega, ki vpija vonj mačjih iztrebkov. Cene od nekaj centov do okoli 2 evra za kilogram. Ob rednem čiščenju 15-kilogramska vrečka zadostuje tudi za več mesecev.

Mački lahko kupite tudi posteljo, ni pa nujno da jo bo dejansko uporabljala in se bo raje namestila na sredini vaše postelje.

Rdeča mačka
Rdeča mačka FOTO: Thinkstock

Podobno je pri igračah (od manj kot evrov do več kot 10), nekatere se zabavajo že z navadnim trakcem ali šumečo vrečko, drugim pa še tako sofisticirane igrače niso zanimive. Tudi pri praskalnikih lahko izbirate med najrazličnejšimi tipi, ki stanejo od 20 do krepko več kot 100 evrov. Kupite ji lahko tudi ovratnico (okoli 2 evra), posodico za hrano (okoli 5 evrov).

Pri tem delu skrbi za mačko je še največji strošek pesek, v 15 letih bi zanj zapravili najmanj 200 evrov, vse ostalo pa je stvar lastnikove izbire.

Nega, hotel …

Mačke so znane po tem, da se zelo dobro negujejo kar same. A to ne pomeni, da jih ni treba česati, še posebej, če ima daljšo dlako. Prav te se znajo tudi precej umazati (na primer pri hranjenju), zato so na voljo tudi posebni šamponi (okoli 8 do 10 evrov za stekleničko) za kopanje mačk. Tudi pri mačkah je treba razmišljati, kam z njimi med dopustom. Dnevna oskrba v hotelu stane okoli 10 evrov.

Kaj pa če mačka zboli?

Veterinarska operacija
Veterinarska operacija FOTO: Reuters

Podobno kot pri psih, tudi za bolne mačke lahko odštejemo kar precej denarja. Med pogostejšimi težavami so težave z zobovjem. Operacije lahko stanejo tudi več kot 200 evrov. Pogosti so tudi limfomi, tumorji na mlečnih žlezah (najboljša preventiva je zgodnja sterilizacija), mačja levkoza in aids. Zdravil za slednji bolezni ni, a pri ustrezni oskrbi lahko žival živi še precej let po okužbi.

Evtanazija za mačke stane od 25 do več kot 30 evrov.

Tudi za mačke je na voljo zavarovanje, a le za mačke z rodovniki.

Za domačo mačko bi skupno v 15 letih odšteli od okoli 3000 evrov do več kot 17.000 evrov. V povprečju okoli 10.000 evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bababu
10. 10. 2017 10.50
+1
Ti zneski so navadna propaganda in zastrasevanje ljudi, tudi tistih starejsih, ki so "na tesno" in jim macka polepsa zivljenje (tacas ko njihovi otroci nimajo casa zanje). Namedto lezisca (ki je sicer itak na kavcu in v brezplacnem narocju lahko ponudimo skatlo s staro odejo), pesek je lahko najcenejsi (2eur na mesec) ce se ga le navadimo cistit vsakic ko npr.odnesemo smeti (drag pesek je za packe in lenuhe), pri kastraciji se koristi subvencija obcine, namesto drage hrane kupis 2kg zmrznjenih sardel (2eur kg), vet.stroski so relativni, preventiva (ampula ipd) pa niti ne stane toliko.. praskalnik lahko vsak naredi sam iz deske in okrog navite vrvi.... sampona navaden macek ne potrebuje (pasemski so druga reč)....kot macji wc lahko sluzi malo visji kvadratni lavor za 2 eura....
Apostol1
19. 12. 2015 19.39
+0
Časi so se spremenili ,ko sem bil mlad še na misel ni prišlo nikomur mačka dal kastrirati ali mačko sterilizirati ,sploh pa v naših vaseh ,kjer so bile večje in manjše kmetije Tudi pri nas je bila v tistih časih manjša kmetija in včasih smo imeli pri hiši tudi 8-10 mačkov naenkrat vedno so bili dobrodošli in tudi nikoli lačni in to je bil edini strošek v zahvalo so pa preganjali miši in podgane. Žal je včasih potem nastopilo obdobje ,ko jih ni bilo toliko oziroma stari ljudje so rekli ,pridejo in tudi gredo vzroki so pa lahko cesta pa tudi lovci ,ki so takrat žal kar radi streljali na polju mačke, Danes pa je vse kastrirano in sterilizirano in vaških mačkonov sploh ne vidim več ,ne vem ali je to bolj prav ali ne , vendar pa vseeno pogrešam tiste čase , ko so bili tako mački kot kure in psi v glavnem na vasi spuščeni razen večjih mrcin ,ki so bili v glavnem na verigi ,no to mi pa ni bilo nikoli všeč in še danes mi ni.
bababu
10. 10. 2017 10.53
Mas pa misi v fasadi in misjo mrzlico, voluharje v vrtu in preorano trato od rovk....
Tretja Švica
18. 12. 2015 21.13
-3
Folk pride v trgovino, jamra da nima za hrano, položnice, kolk je vse drago, pol pa visiš v njegovi košari fel hrane in pripomočkov za mačke in pse, lol... a vam ni kej jasn...
Iluzionist
18. 12. 2015 19.06
+5
ko smo mi imeli mačke včasih, je bil strošek samo hrana, takšna ali drugačna, pa smo imeli tudi mladičke
flojdi
18. 12. 2015 18.13
-7
. . vsi Kastrirani muckoti so Žalostni . ( ..še edino dobro, da ne vedo , da zaradi tega , ker Nimajo Muck in Mišk
skismania
18. 12. 2015 17.23
-11
ma dej vi niste normalni. NEEEEE ZMETU MILJONE NA MAČKI. pejte se zdravt.
ayax
18. 12. 2015 16.50
+37
odkar sem ugotovil, da je žlahta raztrgana plahta imam največ veselja z dvema muckoma , ki sem jih vzel v zavetišču....
periot22
18. 12. 2015 21.32
+2
owlic
18. 12. 2015 21.42
+7
inanna
18. 12. 2015 16.42
+44
mačke so božanska bitja...
NinaKoss
18. 12. 2015 14.05
-3
hrano kupujte v mülerju, boste največ prišparal, pa še mačke so nore nanjo.
don_samo
18. 12. 2015 16.38
+4
Lahko tudi v Kotu ne bo razlike, edino v embalaži!
Wolfera
18. 12. 2015 18.16
+2
Ja seveda v milerju al pa merkatorju uno tanajcenejšo čez par let boš pa videl kaksne bolezni bodo imeli, ker je v tej hrano prevec soli fosforja in beljakovin ki prizadane mačja ledvica jetra in ščitnico. čimprej zamenjat hrano in kupovati kakovostno,
bababu
10. 10. 2017 10.51
V lidlu imas vreco zmrznjenih sardel za 2 eura. Popolnejse hrane ne najdes v nobeni konzervi!
?ira?ira
18. 12. 2015 13.40
+15
Muca je čudovito imeti dokler je zdrav, jaz sem ga imela 11 let SUPER MUC, tudi drago ni bilo preveč.. Ko pa je zbolel pa daš samo za diagnozo in tabletke pri Dr. Capudru 240 evrov. Oderejo te do onemoglosti.
asdfghjklqwertz
18. 12. 2015 13.34
+24
Mačka te od vseh živali in ljudi najmanj stane (razen, če jo je treba peljati k veterinarju) ... Govorim za podeželje. Pri nas mačke fotramo z briketi, včasih z mlekom in konzervami, ter kdaj pa kdaj z ostanki hrane, na primer s pohanega/pečenega mesa ipd - ja, vedno imajo polne posode hrane, ampak miši so jim boljše ... za ostalo si mački sami iščejo hrano na travnikih pa drugod, ko miši lovijo ipd. Isto ne rabiš nobenega praskalnika ali kaj že bi naj to bilo, ker če imaš polno dreves zunaj, bo maček vsako drevo opraskal, da si bo "nabrusil" kremplje. Za blokarje pa je kar drago vse skupaj, ko si maček more nekje kremplje nabrusi, drugo pa ne more nič jesti kot kar mu vi date ...
brezveze13
18. 12. 2015 13.19
-6
KAJ ADMINA STRESE ČE GDO BOLJ OSTRO KOMENTIRA PAČ PORABI KAKŠEN NEPRIMEREN IZRAZ RAJE BI SE BRIGAL DA NE BI NJIHOVA SKRABOCALA TAKIH BEDARIJ OBJAVLJALA
clox
18. 12. 2015 13.16
-4
A to se je začelo z otrokom in potem zdaj maček, naslednji bo pes. Kaj se bolj splača a ne?
laznivec
18. 12. 2015 13.13
+15
No, če imaš fajn domačo mačko, neuvoženo, brez papirjev, ki so itak večinoma ponarejeni... Nabava =0, praskalnik = moja noga, pes in deka = 0, sterilizacija =40.... No, hrana je pa druga pesem, meni se zdi, da pol leta stara potepuška mačka, ki sem jo posvojil julija poje več kot jaz...
Joža Gabroža
18. 12. 2015 18.55
le tolaži se saj bo bolje po pol leta se nehajo nažirat ha ha ha
laznivec
18. 12. 2015 13.09
+2
Ta zadnja slika zmaga...
mijavci
18. 12. 2015 12.36
+41
Vsaka žival če z njo ravnaš tko kot treba ti bo vrnila vsaj stokrat več kot imaš ti stroškov z njo, seveda ni vse v denarju.
brezveze13
18. 12. 2015 13.07
-7
SPLETNI ZAVAROVALNICA BI KRILA MAČKOVO ZDRAVJE SAMO POL MORAŠ DATI MAČKU SLUŽBO DA BO PLAČAL SOCIALNO ALI PA KUPITI MAČKA IZ ŽALCA KI VOZI V NASPROTNO SMER PIO AVTOCESTI
spletni_nepridiprav
18. 12. 2015 12.26
-3
jaz pa nimam mačka samo bi ga rad imel. ampak me skrbi kolk je stroškov z veterinarji in to. sem pa videl da vsi ki prodajajo oziroma podarjajo mačje mladičke jih že pred tem razglistijo karkoli naj bi to pomenilo. ali to pomeni da ga ne rabim več k veterinarju pelat? ker so ful dragi pa še zavarovalnica ne krije mačkovo zdravje kar je diskriminatorno saj imajo tudi živali pravico do zdravja.
samanthka
18. 12. 2015 12.33
+10
Če bi rad imel živali, se prvo sploh nauči osnovnih stvari o njih, gor pa imaš članek, kjer ti vse lepo piše, tako da ne vem zakaj ta vprašanja?.. Če se ti še članka ne da prebrat, potem res ne vem kako misliš skrbet za žival celih 15, 20 let.
Winsu2
18. 12. 2015 12.38
+6
Če imaš voljo do tega si mačka nabavi... Mačke so znane po tem da imajo 9 življenj in so zelo trpežne... spet pa odvisno od muca, eni so bolj zdravi kot drugi.. mačke so kot ljudje eni so bolj zdravi drugi nenehno bolevajo... težko ti je to svetovati... mi doma imamo 3 samce in 1 samico starost je od 5-16 let in niso poleg kastracije/sterilizacije seveda potem nikoli bili pri veterinarju in so zelo zdrave narave imamo pa jih notri in zunaj... mačke niso tako zahtevne kot psi za učit... če si dober do njih in jih lepo hraniš se hitro navežejo nate... obvezna pa je kastracija sploh pri samcih ker drugače ti grejo stran od hiše in sterilizacija pri samicah ker drugače imajo pa 15-20 muck letno ... če imaš rad živali in veš da boš zmogel skrbet zanjo in je ne zavrčt po enem letu, kar nekateri ljudje delajo si jo nabavi!
samanthka
18. 12. 2015 12.51
+8
prosim te, da si jo ne nabaviš, takih lastnikov mačk je vse preveč
spletni_nepridiprav
18. 12. 2015 12.24
+3
ta članek je nov poskus pranja možganov za namen potrošništva.. ali bo kdaj napisan članek: koliko stane novinar ki piše brezpredmetne članke
nevica
18. 12. 2015 12.01
+14
Strošek veterinarske osrkrbe je močno podcenjen, do tega zneska lahko prideš v dveh letih, samo da žival resno zboli ali pa se ponesreči. Če se ponesreči zelo, zelo resno je strošek takoj še višji. Poleg tega živali tudi kronično obolevajo in moraj stalno jemati zdravila, kar je zelo fiksen strošek. Moj najstarejši maček ima 16 let in je alergik in tudi veterinarsko odobrena industrijska hrana ni dovolj ustrezna, saj se mu je ob njej sesul imunski sistem, torej je treba zanj kuhati - raje ne povem kaj sme jesti, niti ne povem koliko me to stane, ker bi koga kap. Vendar ne gre za to,da bi mislila, da trpim. Gre za to, kaj pomeni odgovoren odnos do živali, do živali ki ti veliko pomeni in jo imaš rad. Ljudje se tudi zakreditirajo, da rešijo svojo žival. In imam še enega mucka starega 13 let. Tudi ima že posamezne težave z jetri in ščitnico. Vendar je drugače še zelo živahen. Živahna sta pravzaprav oba od kar vemo kaj jima povzorča težave in kako se jima da pomagati. Upam, da bosta še dolgo.
brezveze13
18. 12. 2015 13.02
-30
iMAŠ 16 LET STAREGA MAČKA SRAMOTA KAKŠNO MUČENJE ŽIVALI IN TI PRAVIŠ DA JE ALERGIK OD STAROSTI JE ALERGIČEN NA TEBE.SE SPLOH ZAVEDAŠ KAJ JE ZA ŽIVAL 16 LET INPRAVIŠ DA IMAŠ RADA ŽIVALI KAKO LAHKO PRENAŠAŠ KO VIDIŠ KAKO TRPI
samanthka
18. 12. 2015 13.09
+13
zadrži svoje neandertalske komentarje zase
Winsu2
18. 12. 2015 13.14
+15
Tudi človeki so bolani in alergiki... Imam tudi sam 16 let staro mačko in je kot da bi imela 1 leto... @brezveze13 to ni nobeno mučenje živali mačke lahko živijo tudi 20 let nekatere manj nekatere več--- tudi ljudje npr. eni živijo 60 let eni pa 100 let pa zdaj ne boš enemu človeku rekel da je mučenje ker ima 100 let in je bolan... ti očitno bi rabil kakšega dobrega terapevta!
brezveze13
18. 12. 2015 11.50
-15
PRODA MAČJI LAK ZA NOHTE IN NAUŠNIKE NAJBOLŠEMU PONUDNIKU. Tale samantrha je malo obsedena če misli da s svojim početjem živalim nudi ugodnejše živlenje.Vsako bitje se najbolje počuti v svojem prirojenem okolju ne pa da mu nekaj nekdo vsiljuje.Tisti ki spoštuje živali bi moral to vedeti, samo vidim da so to vsi neki kvazi poznavalci.Imam tri mačke katere so mi nonstop pod nogami ali v naročju vse so lepo zdrave pa me nič ne stanejo pojejo kar meni ostane ležijo kjer pač ležijo samo ne na pojstli ali na mizi kot pri teh pretegnjencih (ljubiteljih) malo jih pocrtljamo rade imajo mleko malo vitaminskih briketov zanemarljiv strošek in to je to.Tukaj na tem portalu pa objavljajo neke stroške da bi lahkovzgajal in šolal otroka.Stroške si sicer človek naredi sam po svoji neumnosti.SICER JE PA PORTAL ZNAN PO PISANJU NEUMNOSTI
yaks
18. 12. 2015 12.05
+6
Mačke ne smejo piti mleka, ne smejo jest večino kuhane človeške hrane... ti si definitivno tisti, ki piše neumnosti na tem portalu.
samanthka
18. 12. 2015 12.22
+6
dej se ti prvo nauč teh par svojih zlajnanih stavkov napisat v pravilni slovenščini, z vejicami in pikami in tako dalje, potem pa komentiraj nas *pretegnjence*, kot nam praviš...MAČKA je udomačena žival, ljudje smo jo udomačili in če bi imel kaj v glavi, bi vedel, da to NI njeno naravno okolje. Ljudje smo jo udomačili in ljudje smo za njo odgovorni! Če pa ti še vedno rad živiš v srednjem veku, si pa izklopi še elektriko in se pelji v službo v kočiji, mačke pa bojo PO ZAKONU in to NARAVNEM, bolj uživale v VARNEM in ZDRAVEM okolju, ki pa jim ga ti s takim obnašanjem na nivoju d...ila, sigurno ne nudiš.pa lp od SAMANTHRE
Winsu2
18. 12. 2015 12.23
+2
yaks dej ne govori neumnosti imamo 4 mačke pri hiši (1 je bolj pritepenec ni naš ampak skrbimo za njega)... pijejo mleko in jejo tudi našo hrano pa govorim o mačkih starih od 5 let pa najstarejša ima 16 let in so zdrave ko dren nikoli pri veterinarju razen ko smo jih dali sterilizirat oz. kastrirat... seveda pa imajo najraje brikete in mehko mačjo hrano... samec vedno ko kuhamo večerjo (piščanca najbolj) pri k nam in fehta da še njemu damo malo in je pa ni mlad maček... to da mačke ne smejo pit mleka in jest naše hrane nikakor ne drži! Mja no stroški za mačke kar se tiče hrane so verjetno od 20-30 € mesečno in to za kar 4 mačke nahranit!
samanthka
18. 12. 2015 12.31
+2
Lepo, da skrbiš za živali in si jih tudi kastiral, upam da tudi tega, ki je pri vas, tudi če ga nimaš za svojega. S tem boš poskrbel, da ne bodo nove zavržene in zapuščene živali, verjetno prav od teh istih, ki kle gor pametujejo, hodile zopet na tvoj prag. Mleko za mačke ni strupeno, jim pa povzroča prebavne težave, zato ga je treba vedno razredčiti z vodo, ker je za mačke premastno. Obenem pa boš veliko uslugo s tem naredil tudi ježom, ki verjetno ponoči iščejo po posodah za ostanki, mleko pa je za njih smrtno nevarno.
Winsu2
18. 12. 2015 13.20
+3
Ne mleko mu dam samo ko sem v zraven njega in v manjših količinah... tega čez noč ali dan ne puščam, ker živimo na kmetiji in se zavedamo teh problemov... žal pa ga ne upam dat kastrirat, ker je očitno od kakšnega soseda zraven nas, ki pa slabo skrbi zanj plus je odrasel muc že... smo pa mu iz plastične škatle naredili hišico.. dali oddeje not in zaščitili pred mrazom da lahko muc ponoči, ker se pri nas dosti zadržuje tam skrije in spi... bi ga pustil v hiši not ampak imamo že dva mačka not in bi bila jezna muca nanj plus ni vajen biti noter kot naši muci, ki ponoči spijo noter... ko grejo na potrebo pa jih spustimo ven