Slovenija

Hrvaška dela pri Hotizi ustavljena

Hotiza, 28. 08. 2006 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./Š.Z./T.S.
Komentarji
17

Slovenska in hrvaška stran sta se dogovorili, da se dela, ki so jih hrvaški delavci opravljali med naseljema Hotiza in Kot, do nadaljnjega ustavijo.

Hrvaško podjetje je danes nadaljevalo gradbena dela na zemljiščih slovenskih lastnikov.
Hrvaško podjetje je danes nadaljevalo gradbena dela na zemljiščih slovenskih lastnikov. FOTO: 24ur.com

Slovenska in hrvaška stran sta se danes dogovorili, da se dela, ki so jih hrvaški delavci začeli opravljali na vodovarstvenem nasipu med naseljema Hotiza in Kot na levem bregu Mure, do nadaljnjega ustavijo, so sporočili iz policijske uprave Murska Sobota.

Kot so pojasnili, so se davi do omenjenega nasipa na levem bregu reke Mure pripeljali delavci hrvaških vodnogospodarskih podjetij, ki so na nasipu začeli odstranjevati grmovje in drevje.

Zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da po njegovem mnenju pri Hotizi "ni bilo nič hudega". "Vlada in ministrstva v vsakem primeru vedno morajo ščititi in ščitijo slovenske državljane," je zagotovil Rupel.

Potem ko so policijo obvestili o hrvaških delih, je bila na kraj dogajanja napotena policijska patrulja, ki je hrvaške delavce opozorila, da izvajajo naloge brez ustreznih soglasij in dovoljenj. Nato sta se hrvaška in slovenska stran dogovorili o prenehanju del do nadaljnjega, so še sporočili s policije.

Kot je dejal podžupan lendavske občine Stanko Gjerkeš, sicer domačin s Hotize, je zaplet nastal zaradi obnove nasipa na spornem območju, kjer meja med državama še ni določena. Slovenska stran je namreč obnavljala nasip, ko pa je prišla do hrvaškega katastrskega ozemlja, na nasip ni mogla, ker ni imela soglasja hrvaške strani.

Nato so nasip začeli sami urejati hrvaški delavci, ki so ob navzočnosti hrvaških policistov podirali drevje in začeli graditi pot od mejnega prehoda do zaselka Mirišče. Za to niso imeli nobenih dovoljenj, prav tako pa o delih niso obvestili lastnikov, je dejal Gjerkeš. Območje sicer res leži v hrvaškem katastru, so pa zemljišča v slovenski lasti, je dodal.

Z dogajanjem na Hotizi je seznanjen tudi slovenski premier Janez Janša, ki je o problemu govoril s hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem. ''Ne bo prišlo do razmer, ki bi poslabšale trenutno situacijo,'' je izjavil Janša ob robu srečanja z generalnim sekretarjem IAEA El Baradejem na Bledu.

Slovenci niso bili obveščeni

Hrvaško gradbeno podjetje je konec minulega tedna v Prekmurju pričelo urejati cesto ob rokavu reke Mure, ki sicer katastrsko spada pod Hrvaško, vendar so lastniki teh zemljišč v veliki večini državljani Slovenije. Slovenskih lastnikov ni nihče obvestil o načrtovanem posegu, hrvaško gradbeno podjetje iz Varaždina pa jih tudi ni prosilo za soglasje in tudi ni zagotovilo povrnitve morebitne škode, ki bi jo povzročila širite ceste in drugi posegi na njihovih površinah.

Danes je slovenska policija okrepila navzočnosti na tem delu meje s Hrvaško.

Cesta, ki jo gradijo, povezuje most, kjer je Hrvaška samovoljno postavila mejno točko med državama, in razpotje v smeri slovenskega zaselka Dolnje Merišče.

Razširjena gozdna cesta v bližini protipoplavnega nasipa reke Mure, ki ga je pred leti zgradila Slovenija.
Razširjena gozdna cesta v bližini protipoplavnega nasipa reke Mure, ki ga je pred leti zgradila Slovenija. FOTO: 24ur.com

"Hrvatje širijo pot, ki povezuje gozdove slovenskih lastnikov, danes pa so pričeli rušiti drevje ob obrambnem nasipu reke Mure," je za 24ur.com povedal predsednik krajevne skupnosti Hotiza Štefan Sobočan. Obrambni nasip, ki varuje pred poplavami, je pred desetletji zgradila republika Slovenija, varaždinsko gradbeno podjetje pa po Sobočanovih navedbah zdaj gradi cesto vsega deset metrov od nasipa.

Hotižani so o tem že konec tedna obvestili tudi slovensko notranje in zunanje ministrstvo. Na notranjem ministrstvu so danes zanikali, da bi bil notranji minister Dragutin Mate pred dnevi seznanjen z dogajanjem na Hotizi.

Most čez Muro, ki ga je postavila Hrvaška brez sodelovanja Slovenije.
Most čez Muro, ki ga je postavila Hrvaška brez sodelovanja Slovenije. FOTO: 24ur.com

Pred dvema tednoma je slovensko Vodnogospodarsko podjetje Mura pričelo s sanacijo protipoplavnega nasipa na slovenski strani meje, vendar del ni končalo. "V tem času so Hrvatje pričeli z geodetskimi meritvami, v petek pa so pričeli po svoje širiti cesto in urejati nasip ob reki," je povedal Sobočan.

V soboto, 26. avgusta, naj bi Hotižani zaprosili pomočnika komandirja lendavske policijske postaje Jožeta Časarja, naj gre z njimi do kraja, kjer se je na cestni trasi pojavil hrvaški bager. Časar naj bi takrat prebivalce zavrnil, češ da mora nazaj v službo.

Danes so slovenske mejne policiste vendarle napotili na kraj, kjer naj bi hrvaški gradbinci že posegali na slovensko ozemlje.

Uradni Zagreb po trditvah Hotižanov vse od razpada nekdanje Jugoslavije krši slovensko-hrvaški dogovor, po katerim naj bi obe strani spoštovali stanje na meji s 25. junijem 1991, ko sta se državi osamosvojili.



SORODNI ČLANKI

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
29. 08. 2006 15.57
No takoj povem,da tja na hrvaško že dolgo ne hodim na morje. Kot sem že dejal je tak odnos Hrvatov do nas odraz naše plehke politike do te ali katerekoli druge države v sosedstvu(denimo Austrije),kjer Heiderjevi razgrajači ves čas galopirajo po Koroški,naši politiki z Ruplom na čelu pa nazdravljajo z njimi ob taki ali drugačni priliki. Most,ki so ga gradili je bil viden z vseh strani,tako kot buldožerji in podobna železnina.Če bi bila akcija naše obstoječe politične oligarhije pravočasna,bi most stal na sredinskem stebru reke mure,tako pa je zadnji steber na našem bregu! Še marsikaj je tam,pa se mi delamo,kot,da se nič ne dogaja. Če meje niso dokončno določene,potem nobena stran nebi smela posegati na kakršenkoli način na takem območju...Je pa znano,da nas imajo Hrvati za alpske Hrvate .. v svoj jezik pa mimogrede dodajajo mnogo slovenskih besed,da bi izgledali čim manj Balkanci. Najmanj kar lahko naredimo je,da pokličemo našega veleposlanika na posvet v Ljubljano v nadaljevanju pa odpokličemo,dokler se Hrvaška nebo jasno in glasno odpovedala svoji expanziji.. bolje ena zamera,kot stalno upravičevanje teh ali onih na tej ali oni strani! Torej odločno je potrebno ukrepati, ,sicer bomo ponovno mi Slovenci potegnili krajši konec!!! Je pa res,da naš zunanji minister temu ni kos pa bi ga bilo nujno potrebno zamenjati,saj je napravil že vrsto resnih napak,ki so, kot izgleda, šle v pozabo...
andrej.rajh@ibe.si
29. 08. 2006 13.23
Zanimivo, enkrat bi spoštovali katastrsko mejo, drugič ne...To kaže na nedoslednsot obeh držav...
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
29. 08. 2006 12.52
Zanimivo, da so slovenski cariniki mirno spustili čez mejni prehod hrvaški bager (oz. se je mirno prevažal sem ter tja), slovenskega prevoznika(al kva je bil), ki je šel odstranit Jorasova korita pa niso spustili čez!
krtkoen
29. 08. 2006 10.13
Sploh ni važn - sem za spremembe; Mrbea... če poznaš alternativo za trenutno vlado, sporoči - jo takoj podprem; volitve (ene in druge) pa čimprej, da bo škoda manjša. Plebiscita pa ne bi, zaradi množičnosti v zadnjih letih smo njegov pomen popolnoma razvrednotili.
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
29. 08. 2006 09.52
Aha, MIMOZA, zdaj si se pa izdala! zdaj smo te pa dobil! si takoj Pahorja ponudla (al si tip, verjetn ne). A za predsednika al za v parlament? Kaj pa, če so res ozemlja Slo državljanov, zakaj ne naredimo plebiscita?(sj je to to, kar mislim, da je)
krtkoen
29. 08. 2006 09.23
Prebiram tele naše komentarje: -prav fini so, polni idej (celo zelo dobrih!), pa za nasmejat so tud - ampak dejstvo, da se nam zaradi neodločnosti vlade kvadratura "Moje dežele" vztrajno manjša, ostaja! Kruta resnica! Kaj storit? Pojma nimam - ste (so) zamenjal vlado pa gre še vedno na slabš samo da še mal hitrej kot prej. A čmo probat še s Pahorjem? Sej potem bo pa že zmanjkal "ta pravih" ljudi za ta posel ...
pomi@auspuh.com
29. 08. 2006 08.44
Nič sekirat. A nam ne bi Hrvati popravili ali naredili še kakšno cesto. Zastonj seveda.
theykilledKenny
29. 08. 2006 08.25
Še malo pa bodo čez Ljubljanico mostove postavljali :)
pavel.ferluga@siol.net
28. 08. 2006 19.45
Hrvati so še popolni balkanci. Proti necivilizaciji in primitivuzmu ne pomaga ne diplomacija ne civiliziran dialog. Spoštujejo le nasilje, zato bi Slovenija ne smela podpirati, da taka gmajna pride v EU.
macek_muri@email.si
28. 08. 2006 19.32
Kolkr vem, so problemi s Hrvaško že skor od zmerej, tko da vlada gor dol, sploh ni važn. Lohk bi pa res tale vlada mal bolj evropsko pozicijo izkoristla.
lalala3@email.si
28. 08. 2006 19.06
J**** policijo, tanke na mejo... aja nimamo vec, so vse garazirali :(
jsmazarot@email.si
28. 08. 2006 17.39
In kdo vse je bil letos na Hrvaškem na morju? Vi bi se tepl, s Hrvati, hkrati pa šinfate če kupujejo orožje v naši vladi?! Čedalje bolj butasti ste....
nask
28. 08. 2006 16.51
oni se saj brigajo za svoje državljane, kaj pa naša vlada dobesedno terorizira slov., pa zakaj ne, saj samo poglejte - imajo lepe plače, so zaščiteni ko martinčki, lepo živijo gospod Rupel, dela toliko da mu pač ni dolg čas, gospod Janša ni več zaveden tako kot je bil pred leti, gospodu Drnovšku pa je na žalost le še do darfur-ja itd., čeprav doma pa imajo kaos, pa še z sosedi se neznajo zmeniti in zahtevati in obdržati tisto kar je itak naše, mi če bi šli na Hrvaško, verjemite in se pozanimajte koliko slov. je tam na velikih položajih, oz. ceklo v vladi in parlamentu lp
lnemec
28. 08. 2006 16.28
Živa sramota, kaj nam delajo Hrvati jim ne zamerim, naši prepametni vladi pa!
jimi.hendrix@email.si
28. 08. 2006 15.36
Ljudje, pa saj imamo vrlega Rupla !!! Lepo razprodajamo to našo zemljo
Pygmalion
28. 08. 2006 14.53
Audiatur et altera pars
krtkoen
28. 08. 2006 14.22
Pa dobr, kdo jih bo končno ustavil, kdo jim bo povedal, da tako kot se je včasih delalo danes pač ne gre?! Barikade namesto Dimsija!