Slovenija

'Hrvaška je skoraj vedno korak pred Slovenijo'

Ljubljana, 11. 04. 2019 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaško podtikanje afer ima jasno določene namene, kot so neimplementacija arbitražne odločitve, odtujevanje milijonskega premoženja oz. nepremičnin iz BiH na ozemlju Hrvaške, ustvarjanje tretje hrvaške entitete v BiH, reševanje mejnega vprašanja z BiH, vključno s Pelješkim mostom ... Gre za nevarne igre, katerim kos mora biti vsaka država, vključno s Slovenijo, ocenjuje Zijad Bećirović.

Slovenska vlada se je na afero "patergate" odzvala bledo in brez jasnega stališča, kar pa se ni zgodilo prvič, ocenjuje direktor Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) Zijad Bećirović.

"Spomnimo se leta 2015 in kako je ravnal takratni premier Miro Cerar. Naredil je nekaj napačnih potez, kar je Slovenijo stalo neugodne arbitražne odločitve. Zakaj ni uporabil dejstva, ki ga je priznal Zoran Milanović pri zamenjavi ravnatelja SOA Dragana Lozančića? Dejal je, da je Lozančić najbolj zaslužen za kompromitacijo arbitraže in namesto, da bi bil nagrajen, ga hočejo zamenjati. V tej Milanovićevi izjavi je povedanega marsikaj!"

Inertnost slovenskih oblastnikov je slovensko državo v odnosih s Hrvaško drago stala, je prepričan. "Uradni Bruselj se ni odzval niti na prošnjo pri implementaciji arbitražne odločitve, čeprav je bil boter arbitražnemu sporazumu, kaj šele, da bi se vtikal v odnose med dvema članicama v zadevah iz pristojnosti držav članic. To je bilo pričakovano, slovenski politiki pa presenečeni zaradi takšnega odziva. Očitno so se bore malo naučili v zadnjih 15 let članstva Slovenije v EU! Tukaj gre predvsem za varnostno-obveščevalna vprašanja, ki so bolj v pristojnosti Nata," je komentiral molk Evropske unije in uradnega Bruslja.

Hrvati se s spodrsljaji ne obremenjujejo in bodo s takšnimi metodami tudi nadaljevali, so prepričani strokovnjaki.
Hrvati se s spodrsljaji ne obremenjujejo in bodo s takšnimi metodami tudi nadaljevali, so prepričani strokovnjaki. FOTO: 24ur.com

Hrvaška zlorablja svoje članstvo v EU in Nato

Hrvaška po besedah Bečirovića več kot očitno zlorablja svoje članstvo v EU in Nato, še posebej pri državah, ki prav tako želijo postati članice, in to kljub temu, da je bila v času slovenskega predsedovanja EU sprejeta izjava, da se morajo države regije, ki postanejo članice EU, zavezati, da v procesu pridruževanja EU ne bodo ovirale drugih držav v regiji. "To je najbolj vidno v odnosu Hrvaške do Bosne in Hercegovine, tudi Srbije. Stvar je v tem, da Hrvaška ni več pod monitoringom, kot je bila v času pridruževanja, in to izkorišča, da svoje interese enostavno vsili v regiji, dokler se EU ukvarja sama s seboj, ZDA pa v regiji niso več prisotne v tolikšni meri, kot so bile nekoč." Bećirović je v intervjuju za Vijesti.ba uporabil izraz, da "Hrvaška postaja trojanski konj Rusije in Kitajske."

'Odnosi med Hrvaško in Slovenijo niso nikomur v regiji za zgled'

Tovrstni dogodki po njegovih besedah ne vplivajo samo na odnose med vpletenima državama, temveč bistveno širše, saj se ustvarja oz. poglablja že prisotno nezaupanje v sami regiji. "Začetek maja bo v Tirani srečanje predsednikov iz regije v okviru procesa Brdo-Brioni, katerega gostitelja sta hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in slovenski predsednik Borut Pahor. Odnosi med Hrvaško in Slovenijo niso nikomur v regiji za zgled in zastavlja se vprašanje o smiselnosti takšnega srečanja v Tirani. Seveda moramo pri tem upoštevati dejstvo, da je dodana vrednost takšnega dogodka vprašljiva. Hrvaška zadnjih nekaj let zlorablja svojo pozicijo članstva v EU in Nato, in to posebej do BiH in Srbije, kar lahko oteži njeno predsedovanje EU v sami regiji. Tekmovalnost med Slovenijo in Hrvaško v regiji se bo nadaljevala," je prepričan. To se zdaj najbolj kaže v Severni Makedoniji, kjer ključno podporo poti Severne Makedonije v EU in Nato zagotavlja Bolgarija, ki se ji je pridružila še Grčija. "Tukaj je vpliv Slovenije in Hrvaške neznaten."

Hrvaška se pojavlja kot zaščitnica krščanske Evrope od islamske grožnje

Pisanje o domnevnem novačenju salafistov s strani hrvaških obveščevalcev in namigovanje nekaterih hrvaških medijev, da gre pri vsem skupaj za nekakšno bosansko-slovensko navezo proti Hrvaški, ni nič novega, še pravi Bećirović.

"Izmišlja se popularna t. i. islamska grožnja, ki prihaja iz Bosne in Hercegovine, ki grozi krščanski Evropi, in tu se Hrvaška pojavlja kot zaščitnica krščanske Evrope od islamske grožnje. To je konstrukt Hrvaške, države polnopravne članice EU in Nato, torej gre za resno družino držav, kar nas vse skrbi. Kar zadeva Slovenijo, mislim da je izgubila marsikatero navezo v regiji, kaj šele z ZDA v zadnjem obdobju. To se najbolj pokazalo pri vladi Mira Cerarja, ki je dejansko bila v osami s strani ZDA, a v regiji sploh ni bila prisotna. Hrvaška je skoraj vedno korak naprej v primerjavi s Slovenijo in je obveščevalno kapilarno prisotna v regiji. Tudi podtikanje afer s strani Hrvaške ima jasno določene namene, kot je neimplementacije arbitražne odločitve, odtujevanje milijonskega premoženja-nepremičnin iz BiH na ozemlju Hrvaške, ustvarjanje tretje hrvaške entitete v BiH, reševanje mejnega vprašanja z BiH vključno s Pelješkim mostom, celo delitev BiH skozi tiho podporo delitvi (zamenjavi ozemlja) Kosova med Srbijo in Kosovim (Albanijo). Gre za nevarne igre, katerim kos mora biti vsaka država, vključno s Slovenijo."

Inertnost slovenskih oblastnikov je slovensko državo v odnosih s Hrvaško drago stala, je prepričan Zijad Bećirović.
Inertnost slovenskih oblastnikov je slovensko državo v odnosih s Hrvaško drago stala, je prepričan Zijad Bećirović. FOTO:

'Hrvati se s spodrsljaji ne obremenjujejo'

Skrajno ofenzivno delovanje hrvaških obveščevalnih služb razkrivajo tudi številke. Poročila kažejo, da je na podlagi zahtev aktualnega političnega vrha južnih sosedov njihova obveščevalna služba za kar 40 odstotkov povečala število obveščevalnih podatkov. Ne le Slovenija, to je na lastni koži občutila tudi BiH. Hrvaški obveščevalci naj bi namreč kar 50 državljanov Bosne izsiljevali in silili v sodelovanje proti lastni državi.

"SOA je izmenjavo obveščevalnih podatkov s tujimi obveščevalnimi službami intenzivirala za petkrat, kar pravzaprav kaže na intenzivnost dela hrvaških obveščevalnih služb na balkanskem prostoru," je včeraj v oddaji 24UR pojasnil nekdanji direktor slovenske obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Marjan Miklavčič.

Po njegovih besedah so Hrvati na svojo stran nedavno poskušali pridobiti tudi slovenskega državljana, ki ima na enem od otokov stanovanjsko hišo. "Enostavno so ga povabili na pogovor, na kavo in ga poskušali nekako pridobiti za sodelovanje," je razkril.

Hrvati se s spodrsljaji ne obremenjujejo in bodo s takšnimi metodami tudi nadaljevali, je prepričan. Je pa res, še dodaja Miklavčič, da tovrstni incidenti v mednarodnem političnem prostoru odpirajo vprašanje, ali so Hrvati sploh pripravljeni gojiti miroljubno sosedsko politiko.

Nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik pa meni, da bi cilj hrvaške operacije lahko bil nek prikaz dejstev, na podlagi katerih bi bilo mogoče sklepati, da bosanska država svojega posla ne opravlja dobro. "Hrvati delajo zelo ofenzivno, zato so tudi naredili nekaj napak, ker so neposredno pristopili do potencialnih sodelavcev."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zsolt1
12. 04. 2019 14.50
+2
Hrvati so pravnomočno obsodili Sanaderja, enaka usoda čaka Todorča, rešili so svoje državljane pred pohlepom bankirjev V AFERI CHF TOKSIČNIH KREDITOV, piranski zaliv ni za omenjati.... CRO : SLO 4 : 0
JApajaDAja
12. 04. 2019 13.58
-6
Urvacka vlada ne bo ovadila patra tolja za lažno predstavljanje v pop-tv, ker po zakonu hr to ni kaznivo dejanje! amen!
Brabus
12. 04. 2019 13.53
-6
V Sloveniji ne more bit drugače, ker ima 3/4 vplivnih slovencev nepremičnine na urvatskem, zato so nastrrojeni proti lastni domovini, vse za kapital. V pravih časih so šli takšni osebki z prevezo čez oči pred , vemo , kakšen vod.Saj je vsak ta drugi " od dol".
Andree
12. 04. 2019 13.19
+0
Marionandzukic kvazi hoče biti Hrvat ampak ni to je Hercegovac. Pravim Hrvatom je vseeno za mejo Piranski zaliv itd. Vi podtaknjeni iz Hercegovine ste problem. Pri nas na DB ni problema z Zagorci,Slavonci itd.Edino z Hercegovci je zmeraj neka frka ali kradejo ali lažejo itd in ravno ti Hercegovci torej tvoji so Hrvati samo po potrebi ko imajo koristi drugače pa slišiš samo Hercegovina, Duvno in Livno. No Mario samo,da veš pravi Hrvati vas Hercegovcev ne marajo ker ste večinoma lene riti,ki bi rade obogatele z nedelom in guljofijo. Kot je rekel moj prijatelj iz Osijeka okoli Hercegovine bi morali narediti zid in bi cela regija lažje dihala
JApajaDAja
12. 04. 2019 13.59
+1
to kar si napisal ti pritrjujejo tudi hrvati!
Zsolt1
12. 04. 2019 11.40
-2
Hrvati so pravnomočno obsodili Sanaderja, enaka usoda čaka Todorča, rešili so svoje državljane pred pohlepom bankirjev V AFERI CHF TOKSIČNIH KREDITOV, piranski zaliv ni za omenjati.... CRO : SLO 4 : 0
JApajaDAja
12. 04. 2019 11.58
-1
se hecaš? spor za chf kredite je rešil opozicijski poslanec,todorič ne bo sedel, sanaderja še čakajo tožbe ( že 10+let)...hr vlada trenutno zelo skrbi za svoj, kradezeevski kader!
Zsolt1
12. 04. 2019 12.09
-3
🍒Jan Zobec je pred leti javno podprtl kandidaturo Franceta Arharja na županskih volitvah. 🍒France Arhar je bil predsednik uprave tuje banke, ki je v Sloveniji prodajala in prodala največ toksičnih chf kreditov. V tožbi zoper isto banko je Jan Zobec kot sodnik poročevalec senata Vrhovnega sodišča RS sprejel odločitev v korist banke (VSRS Sodba in sklep II Ips 195/2018) , na čelu katere je sedel Arhar. V popolnem nasprotju z nekaterimi predhodnimi sodbami VS RS in odločitvami SEU je bilo razsojeno v korist .... banke, seveda. (Članek v Delu, 22. marec 2019). V obrazložitvi je senat, v katerem je bil sodnik Jan Zobec tudi poročevalec, šel tako daleč, da se je na določene dele burno in javno odzvala Zveza potrošnikov Slovenije (Izjava za javnost na spletni ZPS). Med drugim beremo naslednje: ‼️"Revizijsko sodišče hkrati poudarja, da pretirana skrb za potrošnika tudi ni v skladu s pojmovanjem posameznika kot razumnega, preudarnega, avtonomnega in svobodnega subjekta, ki je sposoben sprejemati odgovorne, ekonomske, življenjske in osebne odločitve, s katerimi oblikuje svoje življenje. Kot lahko človekovo svobodo in dostojanstvo ogroža premajhna skrb zanj, ima lahko enak učinek tudi pretirana skrb. Ravnotežje med enim in drugim v konkretnem primeru izraža pojasnilna dolžnost, torej mehanizem, ki potrošniku omogoči seznanitev s potrebnimi informacijami, na podlagi katerih bo lahko sprejel odločitev, ki jo sam oceni kot zase najsprejemljivejšo. Lahko se odloči za tveganje in večje pričakovane koristi, ali pa za manjše koristi ob manjšem tveganju. Pravo posamezniku ne more ukazovati, kaj je zanj dobro in ga usmerjati k tistemu, kar sámo ocenjuje kot koristno in dobro za povprečnega potrošnika...."
Andree
12. 04. 2019 13.15
+3
A spet ti z svojim kreditom. Še enkrat nihče te ni silil vzeti kredita v CHF
JApajaDAja
12. 04. 2019 14.00
+2
kako nesrečen bi šele bil,če bi vrednost franka padala!
Andree
12. 04. 2019 19.56
+1
Covid 19
12. 04. 2019 10.38
+3
Ljudje,ne živcirajte se toliko s temi drkancijami med državami,so bile in bodo,samo,da prej ni bilo medijev,ki bi to minutno metali pod nos javnosti.Ljudje na hrvaškem so izpostavljeni istim kretenizmom politike,siti so vsega kot mi,skrajneži pač nasedejo.Vsi,ki tu pišemo nimamo od tega nič,naše mnenje se izgubi z brisanjem prispevka.Odločilo bo sodišče.Je pa dejstvo,da so nas naši politiki pripeljali v položaj,ko nas evropa ne šmiri.Korupcija,birokracija,mafijski posli v vseh porah našega življenja,inovativni ljudje imajo vse prepovedi,ne moremo z mesta..kar švica podpira,slo prepoveduje,zato se ne razvijamo..drugi to pač vidijo in nas imajo za balkance skupaj s hrvati,bosanci itd.Hrvaška prednjači samo z naravnimi danostmi in to je vse.Nehajte krasti,začnite podpirati ljudi,ne prosjačite pristranskega junkerja,ne blebetajte vsevprek in nadzirajte škodljivce..dokler pa tega ne bo,bomo pa še naprej samo izgubljali do neprepoznavnosti.
Albertini
12. 04. 2019 10.05
-2
Joj koliko sovrastva ..pazi da nebos pocil od napenjanja..drugace misleci smo takoj etiketirani kot fasisti , hrvati,...verjetno se kaj. Prosim custva na stran in razmisljajte razumsko.
JApajaDAja
12. 04. 2019 09.52
+5
kar je res, je treba priznati....tam dihajo vsi za državo,kljub strankarski klavnici. plenkoviča eu vidi kot enega redkih sposobnih politikov eu in ga vidijo kot enega glavnih funkcionarjev v eu ali zn....zanje je diskreten,uspešen in zmeren! s svojo bahato aroganco bo uničil vse-potem pa nam z višje pozicije krojil usodo!
Nimiuseen
12. 04. 2019 09.46
+8
Mario ima prav. Vse zgodovinske knjige in pričevanja omenjajo naše sosede. Vendar pa jih ne imenujejo hrvati, marveč mrčes, ga.ma.d, tatovi, gn.oj, barbari, antikristi, incestno pleme in podobno.
Uporabnik113189
12. 04. 2019 10.02
+2
Pomembno je razumeti kaj ljudje v pogovorih radi zamolčijo. To kar omenjaš je tipično, oklicali so se za neke veljake, kaj so v resnici počeli pa modro pometli pod preprogo. Tipičen vic iz Bosne, zakaj vsi pravijo samo Bosna, čeprav je uraden naziv Bosna in Hercegovina. Odgovor je primerjava, da tudi vodoinstalaterji delajo vodovode in kanalizacijo, pa pri svojem poklicu vedno pravijo da so vodovodarji, o kanalizaciji pa so modro tiho.
Schnitzel
12. 04. 2019 10.17
+2
Ne kliči Maria, ker se mi ne da prebirat njegovih nebuloz.
manolo31
12. 04. 2019 21.37
-3
Katere so to svoje "vse zgodovinske knjige"? Marco Polo? Dubrovacka republika? Hrvaski vojaki v sluzbi Ludvika 14 Soncnega kralja - njegova osebna straza? Kravata, ki si no butelj moras zavezati okoli vratu ko gres kam da ne izpades kmet? Daj ne blebeci. Pomiri se.
Nimiuseen
13. 04. 2019 09.57
+1
Dej zaprosi kakšnega prijatelja, če ga imaš, da ti počasi razloži in nariše vsebino in poanto mojega komentarja. Be.be.c.
Mungos2
12. 04. 2019 09.12
+15
Problem Slovenije je ravno v levičarjih in desničarjih. Največ poštenih Slovencev ne zanimajo ne levi, ne desni !!!! Žal nam pa oboji krojijo življenja !!!
korintos23
12. 04. 2019 09.18
+14
Hrvati imajo leve in desne, nacionaliste in fašiste, so pa vsi za Hrvaško. Pri nas pa eni niso najbolj za Slovenijo.
korintos23
12. 04. 2019 09.11
+9
Saj na južni meji ni problemov, Hrvati še naprej pridno hodijo v naše trgovine, tudi dosti ljudi na naši strani kupuje drva od Hrvatov ker so cenejša, pa tudi dosti Hrvatov pri nas živi, tako da niti meje ne rabimo. Hahahaha
brabusednet
12. 04. 2019 09.06
-9
Končno vam levičarjem je nekdo povedal o vaši nesposobnosti.Vaša komunistična miselnost je pač povsod propadla.
korintos23
12. 04. 2019 09.09
+4
poneumljanje
12. 04. 2019 09.21
+4
Kako je že : desnosučni guruji komentiranja spet lažejo in zavajajo !
CIGU MIGU
12. 04. 2019 08.55
+4
ta ima doktorate kot še nakateri v politiki ki si z enim obiskom pridobijo naziv dottore
Schnitzel
12. 04. 2019 08.44
+35
Problem Slovenije je, da nima prav nobenega politika, ki bi bil pripravljen narediti kaj za svojo domovino. Prav nobenega!!! Pa ne mi nabijat, da je to Janša, ker je imel veliko priložnosti, da se izkaže, pa se ni. Prav vsak, ki ima možnost, za svojo korist zajebe sodržavljane in svojo državo. Dokler bo tako, smo kot nacija obsojeni na stagnacijo. Kar se tiče Hrvaške, je znano, da je bil Tudjman do Slovenije odprt za vse vrste predloge in opcije, nekaj jih je dal tudi sam. Vendar na naši strani ves čas ni bilo prav nobenega, ki bi se mu bilo vredno s tem ukvarjati. Bolj jim je ustrezal spor s sosedi in s tem povezani incidenti, da so s tem lahko prikrivali svojo nesposobnost in krajo lastne države. Z odnosi s sosedi se jim enostavno ni dalo ukvarjati, ker so imeli polne roke dela s privatizacijsko krajo. In to vse stranke, ampak čisto vse! Tale naša demokracija in naša Slovenija nam enostavno ne gresta od rok.
Julijann
12. 04. 2019 08.52
+18
Se strinjam.o tem tudi sama pisem.da se nisem opazila v vsej samostojnosti Slovenije politika.ki bi imel RAD svojo domovino.
korintos23
12. 04. 2019 09.07
+11
Slovenija ima mejo urejeno z vsemi sosedami samo s Hrvaško ne! Hrvaška pa ne z nobeno sosedo, a vam to kaj pove, a zato nimajo ker Hrvati svojo domovino imajo radi in jo ljubijo?
User1538643
12. 04. 2019 09.32
+4
Tukaj je prisoten še en problem v Sloveniji izražene mentalitete uravnilovke tropa. Če hočeš kaj narediti in si tega sposoben, moraš izstopati in izstopaš. Če izstopaš, te zatrejo. Tudi, če te pustijo, da nekaj malega narediš, bolj za podobo, kot res, te kmalu potem pokopljejo.
korintos23
12. 04. 2019 08.43
+32
Hrvate zelo moti, prav boli, da se je Slovenija odepila od tega balkanskega kotla, zavedajo se da se oni tega ne bodo nikoli rešili. Enostavno ne pašemo fkup. lahko sodelujemo in se radi imamo, nismo pa mi to kar so oni.
MilošObili?Srbin
12. 04. 2019 09.44
-2
Albertini
12. 04. 2019 08.40
-18
Ja kaj drugega pa pricakovat od Zijada kot pa udarjat po Hrvatih. ..Zijad Janez Slobo proti Stipetu ...3 na 1 hahaha
Castrum
12. 04. 2019 08.42
+18
Hočeš reči, da vas rvatov nihče ne mara?
MilošObili?Srbin
12. 04. 2019 08.22
+12
drugace pa je treba udarit po njih pa da vidijo vsi kaksni so to piceki. slovenija je na drugem nivoju kot ostali balkan in ko pridem cez mejo iz hrvaske v slovenijo si zmeraj recem hvala bogu da sem v sloveniji doma dvakrat pa potegnem vodo vsakic ko sem na dopustu pri hrvatih
IVA De Kleva
12. 04. 2019 08.21
-3
Kaj je tukaj naštrikano.... kr neki...vse se verjame očitno da to nekaterim seed glade na to da je folks zafrustriran in na dnu....
MilošObili?Srbin
12. 04. 2019 08.17
+19
zascitnik evrope???? ko ne bi imeli morja za pokazat, bi lahko videli ljudje pravo sliko hrvaske, romunija bolgarija srbija bosna varianta pa se tole na morju je tko tko....kar se pa tice naslova clanka je pa smesno, ce nas je kdo resil turkov so bili to srbi in so bili zmeraj na prvi crti z njimi, hrvati se lahko uvrstijo samo med fasiste kar se tice preteklosti
IVA De Kleva
12. 04. 2019 08.09
-2
Polna usta vsega kar je Hrvaško, ampak oni ignorirajo vse butaste izjave ..kako je žalostno da se ne ukvarjamo z svojimi problemi...