Slovenija

'Hrvaška teče zadnje metre'

Bruselj, 11. 09. 2010 18.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za zunanje zadeve Žbogar in kolega Jandroković sta optimistična glede reševanja odprtih vprašanja med državama. Menita, da se obe državi pogovarjata v prijateljskem duhu.

Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške, Samuel Žbogar in Gordan Jandroković, sta danes v Bruslju izrazila optimizem glede reševanja odprtih vprašanj med državama. Minister Žbogar je menil, da bo odprta vprašanja mogoče rešiti v roku, v katerem Hrvaška načrtuje konec pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, torej do srede prihodnjega leta.

Jandroković in Žbogar
Jandroković in Žbogar FOTO: Srdjan Živulovič/Bobo

Medtem ko so bila neformalna zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije doslej pogosto prizorišče pogovorov o dvostranskih vprašanjih, na primer marca v Cordobi sta ministra med drugim govorila o mejnem prehodu Brezovica, pa tokrat posebnih dvostranskih pogovorov ni bilo.

Oba sta izpostavila, da se prihodnji teden sestaneta predsedujoča mešani komisiji za reševanje odprtih vprašanj med državama. "Z Gordanom sva se na kratko pogovorila o tem, kakšno je stanje, in z veseljem ugotovila, da se prihodnji teden dobita sopredsedujoča komisiji," je dejal Žbogar. Na tem sestanku bosta Hrvaška in Slovenija po njegovih besedah poskušali razrešiti tudi vprašanje izmenjave ratifikacijskih listin arbitražnega sporazuma. O tem, ali bo to vprašanje dejansko razrešeno, je sicer po Žbogarjevih besedah še prekmalu govoriti.

Minister Žbogar je na vprašanje, ali je glede na odprta vprašanja med državama ta rok realen, odgovoril, da se ta vprašanja rešujejo in da "časovnica, ki jo Hrvaška postavlja sama zase, sovpada s časovnico, v kateri predvidevamo rešitev odprtih vprašanj".

Hrvaški minister pa je v pričakovanju tega sestanka poudaril, da se Slovenija in Hrvaška še naprej pogovarjata v "prijateljskem in evropskem duhu". "Verjamemo, da bomo vsa odprta vprašanja, tudi vprašanje Ljubljanske banke, rešili v obojestransko zadovoljstvo," je menil.

Jandroković je sicer danes jasno izrazil prepričanje, da bo Hrvaška pristopna pogajanja končala do srede prihodnjega leta. "Očitno je, da Hrvaška teče zadnje metre. Smo v sklepni fazi pogajanj in z vso pravico pričakujemo, da jih bomo končali v prvi polovici prihodnjega leta," je dejal.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurimuri1
13. 09. 2010 06.23
za začetek naj uredijo zadevo joras
victoriosus
13. 09. 2010 01.55
Kako krasni sosedje smo. Res smo super. Že meji na neumnost.
A.L.O.
12. 09. 2010 13.39
kaj je to krog okoli zemlje?
proofreader
12. 09. 2010 13.35
Žbogar je lani obljubljal, da bo meja s hrvaško urejena do konca leta 2009? Je pozabil na to obljubo?
bnam 2707
12. 09. 2010 11.40
Eveda,saj jim je slovenska politična nomenklatura vtaknila konja pod rit.
smeh-lol
12. 09. 2010 11.14
prijateljski duh: "Žbogar bend over, Jandroković coming in..."
grenki
12. 09. 2010 10.19
Hrvati nikar ne silite v eu,tako kot vam je sedaj lepo vam nigdar več ne bo???
beri66
12. 09. 2010 10.12
Srečno sosedi!!!
binmister
12. 09. 2010 09.51
Hrvaška je nategnila vse naše politike in še jih bo
bemtisunac
12. 09. 2010 08.51
hrvati so pred bankrotom...tudi mi nismo daleč
Brabus
12. 09. 2010 08.36
Ja, kaj pa Ljubljanska banka in hrvaški dolgovi?Sprostitev trga? Po mojem bo Borat vse to šenkal hrvatom.
rurluka
12. 09. 2010 00.35
karakic11.09.2010, Kitajcem in Indijcem je Hrvaška prekrasna država??? No, to je pa res bučka prvega razreda. Za anale!
WikiX
11. 09. 2010 23.36
karakic 11.09.2010, 20:07 Ko so razbijali Jugoslavijo, so nas poslušali, pa vse do konca vojn na balkanu vabili za svetovalce, kot strokovnjake. Problem je, ker se vse bolj kaže, da smo jim prodajali neko zelo čudno in mračno podobo dogajanja na "zahodnem" balkanu, daleč od resnice. Zakaj bi si želela Evropa Hrvaško, teoretično gledano so itak že vsi v njej, vendar je očitno pomemben vrstni red. Mi dejansko pomagamo Hrvatom in se s tem še hvalimo, zato smo zdaj sloWINija, ker naši opranoglavi kvazi strokovnjaki mislijo, da razumejo. Ali kot je rekel Kučan, zdaj si ne moremo privoščiti, da bi revidirali dogajanje ob osamosvojitvi. Nič od tega ni res, revizija poteka ves čas, mi pa skrajno naivno sledimo zahojeni politiki, ki ne vidi dlje od konca 2.SV, ko so se jim končale sanje. Pravzaprav že med prvo, podobno stanje bi radi vzpostavili nazaj, vendar kot vemo, te zgodovinske okoliščine ne potrebujejo Slowinije, saj je tudi takrat ni bilo. To je bila tudi alternativa že 1991, če bi se pro jugoslovansko gibanje okrepilo in vojna razmahnila, bi se pač prej pridružili Italijanom in Avstrijcem. Ker ko se je enkrat začelo, bi bila to vseeno boljša alternativa, kot soočenje s posledicami. Mi že vemo, kaj se zgodi z izdajalci. Veš kaj je verski fanatizem? V komunizmu, je tudi tega zamenjal politični in to se dogaja danes z našo demokratično politiko, ki že od začetka ni sestopila z oblasti. Ko zmanjka političnga prostora in spet zavlada enoumje oziroma to opazijo v tujini, pač razdelijo kakšno stranko na posamezne sekte, kot se je to že dogajalo z velikimi in kot do danes na splošno prilagajamo statistiko Evropski. Laž na laž, podtikanja in hinavščina, zdaj pa še dirkamo v to smer, ker osamosvojitelji umirajo in hočejo viditi rezulate svoje vere. Pa je bila le religija za telebane, spretna manipulacija ter fuzija komunističnih blodenj in zatrtih verskih emocij, s katero je bil dosežen cilj. Da preko Slovenije, znova potegnejo črto z mečem, med krščanskim in pravoslavnim Rimom. Ne gre za politiko, ampak kako se najbolj učinkovito povezujejo narodi, glede na to geografsko in zgodovinsko lego, mi pa nismo uspeli ponuditi nobene pametne alternative. Treba je videti celo sliko in kako se spreminja skozi čas. Na resnico v pumpanju ljudstva v medijih pa pozabi, od kje pa misliš, da dobijo novice.
Misija1
11. 09. 2010 22.42
@ karakic: Vidim kje so tvoje korenine. Vidim tudi kje zivis. Sramota pac. No, drugace pa. Tudi Slovenija je lepa drzava, imamo marsikaj kar hrvaska lahko samo sanja, to je zimski turizem. Morje je pac kaksno je, smo veseli da ga imamo in smo nanj ponosni, ceprav ga ni veliko. Ima pa tvoja Hrvaska kar nekaj stvari ki jih slovenija se nima. Torej, slabse gospodarstvo, povprecno za 15 - 30 % mansje place, cene enake ali celo ponekod vecje kot pri nas. Vecji davek. Ja, tak je s tem. Aja pa da te razsvetlim - Evropa si ne zeli Hrvaske zaradi tega ker bi jim bili vi pri srcu, niti ne zato ker bi bi jim vi nudili kaksne ugodnosti. Preprosto rabijo trg. Prav cakam dan, ko pride Hrvaska v unijo, pa da vidimo kako se bodo kune spremenile v euro in kako bo ubobozan narod ki ne zivi ravno v Zagrebu, Splitu, Rijeki in vecjih mestih, postal se bolj ubobozan. In glede na to da se je ze pri nas poznala sprememba v euro, bo prav veselo kako se bo tam. Pa se nekaj kar EU rabi od Hrvaske - zemlja, firme in tako dalje. Veselo vas bodo pokupili in ker vam ze zdaj gre bistveno slabse kot nam (iskreno tudi nam ni ravno fino), kako vam bo sele slo ;)
snifff
11. 09. 2010 22.40
Hjaooo tale žbogar je pa mojster. Kaj jih vabijo naš tolk na Bled, raje jih naj peljejo na kavico do Barbarinega rova. Kekci pravi so tile naši asi...
am_staff
11. 09. 2010 21.21
Je postal predmet arbitraže tudi Bled
Roxy79
11. 09. 2010 21.18
Le naj teče zadnje metre. Pa da se ne bo spotaknilo ob kakšno Hildo.
karakic
11. 09. 2010 20.07
Oglej takoj ko bo zbogar spravil hrvate v evropo HAHAHAHAHA a ti misliš,da slovenijo sploh kdo sprašuje-posluša,kdo lahk pride v evropo hahahaha,enostavno evropa si želi hrvaško v evropi,slovenije pa 89% evropskih politikov sploh ne pozna.zanimiva je bila anketa v italiji in kar 85% ne kaj je to slovenija,kaj šele da meji z italijo
karakic
11. 09. 2010 20.03
slovenija največjo prepoznavnost dobiva prav na račun hrvaške,miljoni in miljoni turistov,ki prečkajo slovenijo,da pridejo na dopust na hrvaško,če si vsaj 10 % njih zapomni,da so šli mim slovcenije je to že velik.vedno ko sem potoval po svetu,nihče ni vedel kje(kaj je to slovenija) je slovenija,za hrvaško pa so vsi vedel na kitajskem,indiji,zda prav neverjetno.vsi so mi zavidal,da živim blizu hrvaške,kr je vsem prekrasna država.
WikiX
11. 09. 2010 19.55
Takoj, ko bo Hrvaška v Evropi, bo prijateljstva konec. Ne bodo nas več rabili, lobirali bodo Srbijo in se razvijali le ob meji z nami. Po osamosvojitvi, je naša izdajalska vlada videla možnosti le v povezovanju s Hrvati, pri čemer so jim pomagali Nemci ter Vatikan oziroma stari prijatelji, medtem ko smo mi poslušali zgodbice o čudežih. Javnost o tem ni kaj dosti vedela, le da smo sprejeli veliko beguncev iz Hrvaške in Bosne, ki menda niso imeli kam, vojne pa niso niti videli. V nasprotju s temi, smo izgnali vse ostale nezaželjene državljane oziroma predvsem Srbe, s čimer so mišljeni le pravi, centralni Srbi, ostale pa niti ne, da bi jih čim bolj razklali. Hrvaška nas je zlorabila takrat in nas danes spet, čez nas se bodo še naprej borili s Srbi. Ključne so za nas ekonomske povezave, saj naše politični gosodarstvo podpira izredno precenjen hrvaški trg ter jim vzdržuje previsoke cene in vrednosti. Hrvati so namreč v sendviču, Madžari se pajdašijo z Avstrijci, neposrednega stika z Italijo pa nimajo. Vendar bodo takoj, ko stopijo čez prag obljubljenega imperija, začeli spreminjati smešno kuno v evre ter se mimo nas povezovati z Italijo in Avstroijo. Z drugimi besedami, takoj ko bo Žbogar spravil hrvate v Evropo, bodo zategnili zanko okoli vrata našemu gopspodarstvu ter nas tako stresli med sabo, da bodo s firmami odletavali tudi kosi zemlje in bomo šli na kose. Lep pokazatelj kaj nas čaka, je bil že referendum, predvsem pa velja opozoriti na vpliv, ki ga imajo pri nas hrvati v politiki in policiji, pa tudi v vojski, kamor so uspeli vriniti par ključnih agentov. Zakaj pa ne, saj smo vendar že 20 let zavezniki, mi v eni sveti vojni, oni v nekaj drugačni, le da narod tega še ne moremo razumeti.