Slovenija

Hrvaška vlada o smrti 23 bolnikov

Zagreb, 15. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaška ministrica za zdravstvo Ana Stavljenić Rukavina je na izredni seji hrvaške vlade potrdila, da smrti 23 bolnikov ob opravljanju dializ, povezujejo z uporabo dializatorjev istega proizvajalca.

Namestnik ministra za notranje zadeve Josip Vresk je povedal, da je dosedanja preiskava pokazala, da so vsi umrli bolniki opravili dializo na aparatih Pliva diol serije P-15 in aparatih P-18 ameriškega proizvajalca Baxter.

Ministrica Rukavina je sicer dodala, da smrt dveh od skupno 23 bolnikov, ki so med 8. in 13. oktobrom umrli med ali takoj po opravljeni dializi, po mnenju strokovnjakov verjetno ni neposredno povezana z omenjenim primerom. Ponovila je, da so v dializnih centrih po državi iz uporabe umaknili vse dializatorje podjetja Baxter in zagotovili zadostno število nadomestnih aparatov. Zagotovila je tudi, da so na Hrvaškem za prihodnji teden zagotovljeni normalni pogoji za izvajanje dialize.

Ministrica je včeraj premieru Ivici Račanu že ponudila odstop, vendar ga ta ni sprejel z besedami, da želi vlada najprej ugotoviti dejanske razloge za smrti in da bo šele potem preučila objektivno odgovornost za dogodke. Ministrica Rukavina je sicer že včeraj zatrdila, da v tragediji ne gre za napake posameznikov, ampak da so vzroki tehnične narave, kot najverjetnejši vzrok pa je navedla dializatorje proizvajalca Baxter.

Premier Račan je na seji napovedal temeljito preiskavo glede okoliščin smrti. "Vlada ne želi česarkoli prikrivati in ne bo dovolila oportunizma. Pomembno je storiti vse, da se takšna tragedija ne bo več ponovila, osebam, ki se zdravijo z dializo, pa zagotoviti, da se kaj podobnega ne more ponoviti," je poudaril Račan. V preiskavi, kot so povedali na seji vlade, sodeluje tudi notranje ministrstvo, ki je že vzpostavilo stik z Interpolom glede informacij o podobnih smrtih ledvičnih bolnikov avgusta v Španiji.

Pomočnik direktorja evropskega oddelka podjetja Baxter za medicinsko opremo Jose Divino je sinoči že prispel v Zagreb. Zatrdil je, da so njihovi dializatorji najverjetneje najbolj temeljito analizirani in da so varni. Poudaril je še, da so svoje dializatorje v zadnjih šestih tednih analizirali že štirikrat, tudi v nemškem podjetju TuV PS iz Münchna. Dodal je, da so dializator analizirali glede na vse bistvene dejavnike, izrazil pa je tudi pripravljenost podjetja Baxter na sodelovanje z Zagrebom pri preiskavi smrti 23 bolnikov. Divino se bo danes popoldne sešel s predstavniki ministrstva za zdravstvo.

Ta največja tragedija v zgodovini hrvaškega zdravstva je bila danes glavna tema vseh hrvaških dnevnikov, ki so se na naslovnicah spraševali o odgovornih za ta tragični primer. Pri tem so se še posebej spraševali, kako je mogoče, da je ministrstvo za zdravstvo za to tragedijo izvedelo šele v petek zvečer, medtem ko so prvi bolniki začeli umirati že minuli ponedeljek. Novi list in Jutranji list v komentarjih trdita, da so za smrt odgovorne katastrofalne razmere v zdravstvu in ne dializatorji, medtem ko najbolj brani Večernji list poudarja, da so največja žrtev tragedije bolniki, ki so umrli.