Slovenija

Hrvaška zanika slovenske navedbe o ponarejeni dokumentaciji za teran

Zagreb, 01. 03. 2017 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško kmetijsko ministrstvo ni želelo komentirati navedb slovenskih proizvajalcev terana, ki so v Bruslju evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili informacijo o domnevno ponarejeni hrvaški dokumentaciji. Na hrvaškem ministrstvu so poudarili, da je bil celotni hrvaški postopek glede terana "popolnoma transparenten".

Na hrvaškem kmetijskem ministrstvu zavračajo očitke, da naj bi v Bruselj dostavili domnevno ponarajeno dokumentacijo.
Na hrvaškem kmetijskem ministrstvu zavračajo očitke, da naj bi v Bruselj dostavili domnevno ponarajeno dokumentacijo. FOTO: Jure Rejec

Hrvaško kmetijsko ministrstvo ni želelo komentirati navedb slovenskih proizvajalcev terana, ki so v torek v Bruslju evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili informacijo o domnevno ponarejeni hrvaški dokumentaciji. Na hrvaškem ministrstvu so poudarili, da je bil celotni hrvaški postopek glede terana "popolnoma transparenten".

Predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja je po torkovem srečanju s komisarjem Hoganom dejal, da so komisarja seznanili z informacijo o ponarejenem pravilniku o izvornih sortah Hrvaške.

"Resnično ne želimo komentirati obtožb slovenske strani, ker je Hrvaška v celotnem postopku ravnala popolnoma transparentno ter je svoja stališča osnovala na velikem številu zgodovinskih, strokovnih in znanstvenih dokazov, ki gredo nedvomno v prid legitimni pravici hrvaških pridelovalcev vina, da proizvajajo in prodajo vino ob označbi sorte teran znotraj zaščitene označbe porekla - Hrvatska Istra, v skladu z obstoječimi pravili Evropske unije," so zapisali na hrvaškem kmetijskem ministrstvu.

Kot so dodali, je delegirani akt Evropske komisije, ki bo Hrvaški dovolil odstopanje od prepovedi uporabe naziva teran, v običajnem postopku sprejemanja, po katerem bo objavljen v uradnem listu EU.

"Upamo, da se bo to zgodilo čim prej, da bi hrvaški proizvajalci dobili potrebno pravno varnost za nadaljevanje proizvodnje in trženja našega vina, kot je bilo tudi v desetletjih doslej," so še odgovorili.

Komisija je pripravila delegirani akti konec prejšnjega meseca kot izjemo za hrvaške vinarje. Med drugim so navedli, da se bo ime sorte grozdja teran lahko uporabljalo izključno za vino z zaščiteno označbo porekla Hrvatska Istra pod pogoji, da bosta naziva Hrvatska Istra in teran na istem vidnem polju ter da bo napis teran manjši od napisa Hrvatska Istra.

Evropska komisija načrtuje, da bi delegirani akt začel veljati do 30. junija letos. Ko komisija konča postopke za sprejetje akta, imata Svet EU, v okviru katerega odločajo članice, in Evropski parlament dva meseca časa, da mu nasprotujeta.

Slovenija nasprotuje izjemi za hrvaške vinarje ter je napovedala, da bo v primeru sprejetja delegiranega akta komisijo tožila na Sodišču EU.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GhostBuster
02. 03. 2017 11.03
+1
hahahaha in potem svizec zavije čokolado. ;)
mackon08
02. 03. 2017 10.02
+4
Ne morem verjeti, Hrvaška zanika, da so dokumenti ponarejeni, jaz pa sem mislil da bodo takoj priznali, da so ponarejeni. To od poštenjakov Hrvatov ne bi pričakoval.Pa to.
ROMELS
02. 03. 2017 09.50
+6
S Hrvati mora imeti slovenija čim manj poslov in se raje preusmeriti na druge trge.Sicer bomo povsem zavozili. Z bleferji ne gre na dolgi rok.
Zver23
02. 03. 2017 09.15
+1
Glede na to da smo bolj pobrateni s Srbijo kakor s sosedo hrčekstan in glede na to da nas ta sosednja država nate..uje od spredaj in zadaj in še lažejo ves cajt in še istro so nam pobral katera bi morala po vseh papirjih pripadati Sloveniji in ker teli hrčki še naprej lažejo in kradejo in so skregani s nami in s srbi predlagam da se s srbi naši dogovorijo o okupaciji hrvaškega ozemlja in si ga porazdelimo na pol, tako kot so to storili Nemci in Rusi s Poljsko s pričetkom 2.sv. Pa da jih vidm pol!!! Sosedje hrčki pa tko ali drugače že 6 let ne vidijo mojega denarja in denarja od bližnjih v svoji blagajni v času poletja in predlagam da bi morali slovenci malo razmisliti o tem, sej hrvaško čez poletje večinoma zalagajo slovenski turisti in brez nas bi jim kar primanjkovalo denarja čez poletje, kajti s tem istim denarjem greste lahko preko npr. nemške agencije na res orenk dopust v Španijo ali celo še kakšna bolj fanci destinacija, sam orenk se je treba pozanimat v naprej Torej...F the Hrčekstan!!!!
Zver23
02. 03. 2017 09.16
+2
Kollerik
02. 03. 2017 08.37
+1
Ja in? Saj to je ja popolnoma normalno za tipične lažnivce, da ne priznajo. Je morda kdo mislili, da bodo kaj priznali? HA, HA, HA, HA......
tali?ni tom
01. 03. 2017 22.17
+15
pa cela hrvaška je ponarejena in ukradena! v tem je bistvo
Uporabnik113189
01. 03. 2017 20.18
+9
kdor laže tudi krade..
gobo
01. 03. 2017 20.17
+2
kaj bo ta colja zmešan carinik
-zvitisir-
01. 03. 2017 19.56
+12
včeraj morje, danes Teran, jutri Kranjska klobasa... To so pač hrvati oz. drugače povedano: hrvat je tat
Burtonnn
01. 03. 2017 19.53
+3
Pred točno 40. leti sem delal v Umagu in smo ga zvečer hodili bixat po okoliških gostilnah(konobah). Spomnim se, da smo pili(jedli) Istarsko supo z Istarskim teranom, Najbolj znana je bila na Bertonigli in Marija na Krasu. Še zdaj mi je hudo ko se spomnim kako smo se ga nadelali v pivnici Katoro. Tja so ga hodili bixat iz Pirana, Izole. Drugih vin ni bilo kot Istarski teran in pa malvazija: Nevem, ali ste na tem forumu vsi tako mladi ali pa ste res toliko nevedni in verjamete nakladanju domačim političnim veljakom, vse, da bi še naprej riti greli na davkoplačevalskih stolčkih.
puspan
01. 03. 2017 22.34
+5
Burtonn, ko sem prebral, kar si napisal, mi je v glavo udarila vročica, ki se jo ne morem več znebiti. Že na samem začetku tega naslova o ponarejenih dokumentih iz Hrvaške glede Terana, sem bil nekam čudno nezaupljiv, zato sem tudi napisal, da ne prehitevamo s prehitrimi odločitvami, dokler ne bodo bolj poznani fakti o ponarejanju. Zakaj sem bil nezaupljiv in sem vedno bolj, čeprav močno upam, da se motim, temelji na naslednjih dejstvih. Gospodarski minister Židan, ki je tudi predsednik SD-ja, me že dolgo preveva z velikim nezaupanjem, saj v njemu vidim človeka, ki si je od vsega začetka obul čevlje, ki vsaj za nekaj številk presegajo njegove sposobnosti. Njegovi samozavestni govori zadnjih dni glede Terana in obiski v Bruslju glede iste problematike, me vedno bolj navdajajo s strahom, da razen velikega ropotanja ministra in naše delegacije, na koncu ne bo drugega, kot že večkrat dokazana izguba naše verodostojnosti na vseh področjih. Še enkrat upam, da se motim. Če pa vse to le ni tako iz trte izvito, na koncu ne preostane drugega, da nesposobni gospod Židan takoj odstopi iz funkcij, ki so mu bile zaupane, čeprav škode, ki je bila storjena ne bo mogel nihče več popraviti. S tem se pridružujem predvsem zadnjemu stavku, ki ga je moj predhodnik Burtonnn zelo upravičeno obrazložil.
puspan
01. 03. 2017 22.59
+1
User1063544
02. 03. 2017 08.12
+4
Burtonnn: Če je potem tako, zakaj pa prikrivajo podatke in vložene dokumente v Bruslju? Ok, pred 40 leti ste pili Istrski teran, ampak Teran nasploh je poznan že od ohoho in ne 40 let. Osebno sem se pogovarjal z g. Lisjakom in mi je povedal da je on 8. generacija ki se ukvarja z pridelavo terana. Torej je zadeva starejša kot tvoje pijančevanje po Istri. Kar se tiče samega deklariranja vina je eno če ga ti deklariraš znotraj lastne države, drugo pa je če ga ti želiš tržiti kot blagovno znamko in zaščititi ime. G. Lisjak je sam potrdil: Na Krasu imajo dobavnice in račune za cepiče, ki so jih hrvati kupovali pred 50+ let nazaj in zdaj z isto trto oni promovirajo kot nekaj svojega. Teran je samo en in ta je nastal na Krasu, njegova značilnost je rdeča zemlja ki je obogatena z železom. sama trta pa je sorte Refošk. In to je to. Oni lahko imajo Istrski Teran, samo tega ne bodo reklamirali kot takšnega, Ker če Refošk raste na Istri še ne pomeni da je to vino Teran. In sam verjamem da so si Hrvatje kar priheftali naziv Teran, ker so pač kupili trse na Krasu iz katerih se prideluje vino Teran. V bistvu pa so ti 40 let nazaj pod nazivom teran prodajali navadni Refošk. Torej so te prenesli okrog.. hehhehee Hrvati pač..
puspan
02. 03. 2017 13.35
PonovnoRojen, zelo vesel bom, če ti bom moral na koncu dati prav, zato raje še malo počakajva z nadaljnimi ocenami, ker kot ponavadi, za tem zelo hudo trpi glava pa ne samo glava, še bolj ugled, ki je tudi nam že močno načet. Ne hrvaškim, ne našim kljukcem, ne verjamem čisto nič več.
Karel12
01. 03. 2017 19.41
+15
Nekaj je treba priznati, naši sosedje so vešči diplomacije. Sklepajo dogovore in parafirajo pogodbe a istočasno že imajo strategijo, kako bodo dogovor izničili. Sposobni so angažirati celoten narod, da verjame njihovim navedbam in mi vedno potegnemo kratko. Nikoli pri nas ni nihče ni raziskal kdo je naročil prisluškovanje našim "super diplomatom", ki so razpravljali o strogo zaupnih zadevah kar po normalnem telefonu, halo!!! In kdo bo uveljavil odločitev arbitraże, kakršnokoli že bo. Enako se dogaja z Bankami, tožijo naše, o njihovih dolgovih nočejo ničesar slišati, kaj pa mi ? Ne moremo se dogovoriti o delitvi premoženja bivše SFRJ, ker naši sosedje enostavno ne želijo stvari zaključiti. Kaj pa NEK, ne želijo radioaktivnih odpadkov, električne energije niso plačevali, potem pa so nas tožili in mi smo KAZEN PLAČALI. ENAKA ZGODBA JE TERAN, LAHKO SE POSTAVIMO NA GLAVO, NJIHOVA BO OBVELJALA. ( samo zaradi nesposobnih naših odgovornih. ( Pri nas pa tako ali tako nihče ni za nič odgovoren, od vlade se prelaga na ministrstva, potem na Agencije, Direktorate in nazadnje vse zastara ali pa se pozabi.
Uporabnik113189
01. 03. 2017 20.26
+12
Ne moreš ničesar ukreniti, če njihovi krti sodelujejo po vseh kotih naše države, do najvišjih instanc in sproti obveščajo šefe. Najprej je potrebno to prodano živino zbrcati ven..
puspan
01. 03. 2017 22.40
+3
dinamitek
01. 03. 2017 19.25
+11
je nekoč Ježek imel prav ko je rekel da bi postavil zid na J mejo
jonbonslon
01. 03. 2017 19.24
+4
protestno že 10 let ne hodim tja dol
jonbonslon
01. 03. 2017 19.22
+2
protestno že 10 let ne hodim tja dol
mastaflash
01. 03. 2017 19.03
+10
ce nebi bilo res, bi nas ze tozili, tako pa ne komentirajo..tocno vemo pri cem smo
nitiniti
01. 03. 2017 19.02
+10
smrdi po korupciji...za hrvatarje je transparentno, vse prečrtano...ne razumem pa kako je nek zaključen postopek lahko sploh spreminjati, Hogan pa je tako zagnan, dobro so ga plačali
CastrumFF
01. 03. 2017 18.30
-15
Kje pa se lahko kupi Hrvaski Teran pri nas? Sem gab pil pred par leti in lahko trdim da se Slovenski samo skrije!
HeroinHero
01. 03. 2017 18.33
+13
Viejo cabron
01. 03. 2017 18.25
-6
Ravnokar sem spil špricer: pol SLO terana in pol HR terana! Matr je dobro...
Viejo cabron
01. 03. 2017 18.19
-12
Ma boli me nekaj za te vinske neumnosti. Kupim vino za svoj denar in za svoj okus pa je lako iz Argentine, Avstralije, Hrvaške, Italije...Slovenci nimamo lastnega terana niti za polovico Nemčije. Zakja pa v Sloveniji delamo Tirolsko salamo, Grški jogurt, .....Sedaj pa mi dragi Slovenclji dajajte minuse in s tem dokažite kakšni butci ste.
tilentim
01. 03. 2017 19.18
+2
Vsi plačujemo davke. A več davkov plačamo Slovenci v slovenski proračun, kot Argentinci, Avstralci ali Italjani v slovenski proračun... Če želimo tak nivo javnih storitev ohraniti (investicijska sredstva, socialni transferji in javna uprava - brezplačne storitve), moramo kupiti pridelavo oz. proizvodnjo Slovencev. Imamo izbiro, a če izberemo tuje, si žagamo vejo, na kateri sedimo. Če si nezaposlen, šolajoči ali zaposlen v javni upravi, zagotovo razumeš, če si zaposlen v gospodarstvu, pa tudi zagotovo razumeš.
olpop
01. 03. 2017 18.19
+16
A lahko prosim naredite en visok betonski zid na meji z Hrvaško da bomo končno v zgodovini imeli mir pred njimi!
Viejo cabron
01. 03. 2017 18.20
-14
Ti pa pojdi v prvo jamo in vzami lopato zraven.