Slovenija

10 ur čakanja na Obrežju: 'Ni prvič, da Slovenija Hrvaško kritizira zaradi meje'

Ljubljana, 12. 03. 2020 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
A.K. / V.Š. / STA
Komentarji
397

Na meji ob poostrenem nadzoru zaradi širjenja koronavirusa nastajajo zastoji. Na Obrežju čakajo vozniki tovornjakov več kot 10 ur. Ne sme se nam zgoditi, da Slovenija postane 'žep' za tovornjake, poudarja Šarec, hrvaški notranji minister pa o slovenskih očitkih pravi: "Ni prvič, da Slovenija Hrvaško kritizira zaradi meje". Šabeder je podpisal odredbo o zaprtju meje z Italijo za tovorni in potniški promet.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaostritev ukrepov na italijanski meji
    02:55
    Iz 24UR: Zaostritev ukrepov na italijanski meji
  • Iz 24UR: Prehodi z Italijo na Goriškem
    02:00
    Iz 24UR: Prehodi z Italijo na Goriškem
  • Iz 24UR: Manjši pritisk na mejo
    02:11
    Iz 24UR: Manjši pritisk na mejo

Kot je danes povedal predsednik vlade v odhodu Marjan Šarec, ima ukrep kontrole na meji zaradi zajezitve širjenja koronavirusa že posledice: ''Kopičijo se nam vozila, ki jih Hrvaška ne spusti v Hrvaško, zato bo policija začela obračati vozila že na slovensko italijanski meji, da se nam ne naredi žep in da ta vozila ne bi obtičala na našem teritoriju. V nasprotnem primeru se bo pojavil primer čakajočih, kar pa lahko pomeni, da se pojavijo zdravstvene in druge težave. Če se je ustavil promet v sosednjih državah, se moramo zavedati, da bo to imelo za posledico izgubo delovnih mest. Če se bodo razmere zaostrile in drugače ne bo šlo, bomo zaprli meje,'' je dejal.

Janša: Slovenija bo morala slediti Srbiji in Hrvaški glede omejitev tovornega prometa, o tem sem že govoril s hrvaškim predsednikom vlade

Zadnje dni smo soočeni s situacijo, ko na posameznih mejah nastajajo različni sistemi nadzora in nasvetov. Pomembno je vedeti, da ti ukrepi niso namenjeni proti komerkoli, ampak temu, da se vzdržuje javnozdravstvena situacija in osebno zdravje, je dejal Andrej Šter iz MZZ.

Ukrepi na slovensko-italijanski meji z uvedbo kontrolnih zdravniških točk so namenjeni omejevanju širjenja novega koronavirusa in za zaščito državljanov, je poudaril Šter in zatrdil, da je MZZ v rednih stikih s tujimi državami in jih seznanja z ukrepi.

Glede razmer na meji s Hrvaško, kjer nastajajo dolge kolone tovornih vozil, ki čakajo na prehod meje, je MZZ na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika. Izpostavili so obseg problematike, ki grozi, da bo v Sloveniji povzročila ne le sanitarni, ampak tudi zdravstveni problem, in ga prosili, da čim prej jih obvesti o tem, kako bo Hrvaška ta problem odpravila.

Veleposlanik je po Šterovih besedah zagotovil, da bo opravil pogovore v Zagrebu in Slovenijo seznanil, kako bo Hrvaška ukrepala. Na odgovor Slovenija še čaka.

Šter je nato sporočil, da je medtem prejel informacijo, da naj bi Hrvaška sprostila promet in da se je povprečni čas obravnave tovornega vozila na meji skrajšal na dve minuti, kljub temu se čakalna doba zaenkrat še ni skrajšala.

Hrvaški mejni organi namreč vse voznike, ki so bili v zadnjih 14 dneh na določenih kritičnih območjih (Kitajska, Italija, del Nemčije (okrožje Heinsberg), Koreja, Japonska, Singapur, Iran ) zavračajo in jih pošilja na 14-dnevno hišno samoizolacijo domov ali v karanteno, katere stroške bodo morali kriti sami. 

Slovenija ob 22. uri zapira mejo z Italijo tudi za železniški, avtobusni in tovorni promet. 

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v nocojšnjem uradnem listu objavil odredbo o zapori slovensko-italijanske meje za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Odredba stopa v veljavo nocoj ob 22. uri.

Meja bo zaradi epidemije covida-19 zaprta tudi za tovorni promet. Odredba določa, da se tovorni promet iz Italije ne izvaja, razen prevoza poštnih pošiljk, zdravil, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov ter človekoljubne pomoči. Ta odredba ne velja za državljane Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji in tovorna vozila, katerih končna destinacija je Slovenija.

Tovornim vozilom, ki so v času uveljavitve te odredbe na območju Slovenije, se dovoli, da po najkrajši poti zapustijo območje Slovenije.

Hrvaški notranji minister: Ni prvič, da Slovenija kritizira Hrvaško zaradi meje

Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa se je na novinarski konferenci hrvaške vlade odzval tudi na slovenske očitke glede zastojev tovornjakov na slovenski strani mejnih prehodov s Hrvaško. Povedal je, da ni prvič, da bi Slovenija kritizirala Hrvaško zaradi stanja na meji, ter izpostavil, da hrvaška policija zgolj opravlja svoje delo.

"Če nekdo gre iz Slovenije tranzitno čez Hrvaško proti Srbiji, Srbija pa se je odločila, da državljanov iz teh držav ne bo sprejela na svoje ozemlje, je razumljivo, da te osebe ne bodo vstopile niti na Hrvaško," je izjavil Božinović.

Povedal je, da hrvaški obmejni policisti potrebujejo približno pet minut časa za vsak tovornjak, da bi ugotovili, od kod prihaja in kam je namenjen. Tovrstni nadzor prispeva v določeni meri k zastojem, a še vedno omogoča, da promet teče tam, kjer lahko, je dodal. Meni, da so bili vsi dosedanji hrvaški ukrepi nadzora meje racionalni in v skladu z ukrepi v državah, ki so končni cilj potnikov.

Vozniki tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije čakajo več kot deset ur

Zastoj tovornih vozil je bil ves dan dolg med 12 in 15 kilometrov, zato so na dolenjski avtocesti, med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški nastajali daljši zastoji. Vozila so še vedno nat odstavnem pasu. "Vozite previdno," so pozivajo na Prometnoinformacijskem centru.

Na mejnem prehodu Obrežje čakajo vozniki tovornih vozil pri izstopu iz Slovenije več kot deset ur. Pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je zastoj dolg približno štiri kilometre, čaka se okrog dve uri. Na mejnem prehodu Metlika je pri izstopu iz Slovenije čakalna doba najmanj dve uri.

Na Darsu so povedali, da voznikom tovornih vozil že od srede priporočajo, naj se Obrežju izognejo. Tistim, ki so obtičali v zastoju, je Dars zagotovil vodo.

Razmere za prevoznike katastrofalne'

Trenutne razmere zaradi koronavirusa so za avtoprevoznike katastrofalne, še poslabšuje pa jih pomanjkanje informacij, pa je danes dejal predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Vozniki, ki so obtičali v zastoju pred mejnim prehodom Obrežje, so v sredo sicer lahko zapustili avtocesto. Opozoril je, da bo dobavna veriga morda kmalu prekinjena.

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra za državne ceste so glede na stanje, vezano na pojav koronavirusa, odsvetovana nenujna potovanja v tujino, posebej v Italijo in na Hrvaško.

"Stanje je katastrofalno z vseh vidikov. Razmere se spreminjajo na pol ure, balkanski koridor se zapira za vse, ki so bili na okuženih območjih. Poleg tega imamo premalo informacij," je dejal Pišek, ki vodi sekcijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Zapore mejnih prehodov z Republiko Italijo na glavnih in regionalnih cestah

Po sklepu slovenske vlade pa se je na meji z Italijo danes začela izvajati kontrola vstopa v Slovenijo, in sicer na prehodih Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Ferentiči in Krvavi potok. Zaprti so mejni prehodi na Goriškem ter tudi več maloobmejnih prehodov.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Potniki iz Italije morajo pokazati potrdilo o negativnem izvidu na koronavirus, ki jim ga je izdal pristojni organ in ni starejše od treh dni. Posamezniki, ki imajo telesno temperaturo pod 37,5 stopinje Celzija in ne kažejo jasnih znakov okužbe zgornjih dihal, potrdila ne potrebujejo. Ustavljen je tudi avtobusni promet med Slovenijo in Italijo.

Direkcija RS za infrastrukturo je v skladu z Odredbo Vlade RS o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni SARSCoV-2 (COVID-19), vzpostavila ustrezno prometno signalizacijo na določenih kontrolnih točkah na mejnem območju cestnih povezav z Republiko Italijo in zaprla vse ostale cestne mejne prehode.

Tako so bile na koncesijskem območju št. 2 Nove Gorice izvedene popolne zapore ceste s fizičnimi ovirami in ustrezno prometno signalizacijo na naslednjih mejnih točkah: Predel, Učja, Most na Nadiži, Robidišče, Livek, Solarji, Neblo, Rožna Dolina. Na mejnem prehodu Robič je vzpostavljena kontrolna točka z ustrezno označeno signalizacijo ter urejenim koridorjem. Na nekaterih mejnih prehodih bodo preko noči prisotne tudi dežurne ekipe.

Prav tako so na koncesijskem območju št. 3 Kopra izvedene popolne zapore s fizičnimi ovirami in s prometno signalizacijo, in sicer na mejnih prehodih: Lazaret, Osp, Lipica, Repentabor, Gorjansko in Klariči. Kontrolne točke so s prometno signalizacijo vzpostavljene na ostalih mejnih prehodih Fernetiči, Krvavi potok in Škofije. Na Fernetičih je za vzpostavitev kontrolne točke poskrbel DARS. Pri MP Škofije je promet iz vzporedne ceste preusmerjen na mejno kontrolno točko na hitri cesti H5. Na koncesijskem območju št. 4 Kranj, je vzpostavljena kontrolna točka na MP Rateče.

Tovorni promet v Italijo poteka nemoteno, a je težko najti voznike

Slovenskim voznikom, ki so zaradi zastojev in drugih negativnih vplivov epidemije koronavirusa v težavah, je po Piškovih besedah stalno na voljo tudi pomoč prek OZS. "Informacij o tem, da bi kdo od naših članov nekje obtičal in ne more nikamor, sicer nimamo," je dodal.

Tovorni promet tudi v Italijo po Piškovih besedah sicer načeloma poteka nemoteno, a je težko najti voznike, ki bi bili pripravljeni peljati tja. Vozniki dajejo celo odpovedi. "Saj je sicer razumljivo, da nočejo iti. Tudi jaz ne bi šel. Trenutno me ne bi prepričali, da peljem v Milano," je poudaril.

Ob tem je opozoril na prekinitev dobave sveže hrane, do katere bi lahko prišlo v naslednjih dneh. "Slovenija je lahko že jutri prazna, saj nismo samooskrbna država. Ne gre pozabiti, da pomemben del zelenjave na police slovenskih trgovin pride iz Italije," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Opozoril je še, da lahko razmere v primeru nadaljnje eskalacije postanejo nepredstavljive. Mnogi prevozniki imajo veliko zaposlenih in dolgove, zato jih lahko izguba večine prihodkov po Piškovih besedah že v nekaj mesecih povsem uniči.

Pomoč, ki jo je napovedala država, je pozdravil, a opozoril, da ugodna posojila SID banke ne pomagajo, če podjetja nimajo prihodkov. "Če ne poslujem več, mi ne pomaga niti brezobrestno posojilo," je dodal.

K zagotovitvi osnovnih standardov za voznike tovornjakov, ki čakajo na mejah, je danes pozval tudi Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije. Kot so zapisali v sporočilu, vozniki potrebujejo najmanj hrano in vodo ter sanitarije. "Poleg tega se moramo odločiti, ali z omejitvijo prehajanja italijanske meje mislimo resno," so dodali.

Opozorili so, da mnogi vozniki tovornjakov "za zaščito gospodarskih interesov države in delodajalcev" še vedno vozijo v Italijo in iz nje. "Pri tem ponekod niso zagotovoljeni niti najnujnejši varnostni ukrepi, vozniki pa tudi nimajo možnosti samoizolacije, odmore in počitke opravljajo na avtocestnih postajališčih," so zapisali.

Prepričani so, da so vsi ukrepi, ki so jih oblasti sprejele za preprečevanje širjenja koronavirusa, neučinkoviti, "dokler nikakršne tovrstne omejitve ne veljajo za zaposlene v tovornem prometu".

Mejne prehode zapira tudi Srbija

Srbija je danes zaprla tri mejne prehode s Hrvaško, enega s Severno Makedonijo in pet z Bosno in Hercegovino, poročajo hrvaški in srbski mediji.

Srbska vlada je v sredo sporočila, da bo eden ukrepov za preprečevanje razširjanja bolezni covid-19 preusmerjanje mednarodnega cestnega prometa na glavne mejne prehode. Napovedali so začasno zaprtje 44 manjših mejnih prehodov.

 V BiH pa so sicer  že včeraj sporočili, da je za osebe, ki prihajajo iz Italije, nekaterih kitajskih provinc, Južne Koreje in Irana vhod v BiH prepovedan, poroča N1.

GoOpti ustavlja prevoze v Italijo, Avstrijo in na Hrvaško

Družba GoOpti je zaradi epidemije novega koronavirusa danes ustavila vse prevoze, povezane z Italijo. V ponedeljek bodo ustavili tudi vse prevoze, povezane s Hrvaško in Avstrijo. Ukrep velja do 3. aprila oz. do datuma, ki ga bodo določili pristojni organi, so sporočili iz družbe. Večino zaposlenih so danes poslali na čakanje.

Šter: Razglasitev pandemije in epidemije dovolj za sprožitev postopkov, če agencije ne želijo vrniti denarja pri odpovedi potovanj

Kot so sporočili z družbe, so se za ukrep odločili v želji zavarovati zdravje potnikov, voznikov, vseh zaposlenih in širše javnosti. V času trajanja ukrepa tudi ne bo mogoče opraviti novih rezervacij prevozov.

Vsem potnikom, ki so prevoze v navedenih terminih že rezervirali, bodo po elektronski pošti poslali kodo za popust v vrednosti celotnega nakupa, ki jo bodo lahko uporabili pri prihodnjih rezervacijah. Vse potnike so ob tem pozvali k preložitvi nenujnih potovanj.

Kot je po navedbah družbe pojasnil njen direktor Marko Guček, morajo v luči aktualnih dogodkov zniževati stroške, zato gre večina zaposlenih na čakanje. "Vsi naši napori so trenutno usmerjeni v ohranjanje podjetja in nadaljevanje poslovanja, ko bo to mogoče," je dodal.

Zapore mejnih prehodov z Republiko Italijo na glavnih in regionalnih cestah
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (397)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dbist
13. 03. 2020 20.38
In te šalabajzerji bi radi v Šengen? Vic desetletja.
alpino
13. 03. 2020 11.49
+1
Velika noč je blizu, zanima me, kakšen režim na meji bo vzpostavila Slovenija. V smislu zaščite proti korona virusu bo tudi z Avstrijo zaprla meje in preprečila 100.000 zdomcem iz HR, BiH in SRB tranzit čez SLO. Upoštevati je potrebno, da bodo mnogi med njimi okuženi, v začetnem ali hudem stadiju bolezni, da se bodo ustavljali na benc. servisih, restavracijah, trgovinah ipd. Torej politika, kaj boste storili za zaščito Slovencev pred dodatno okužbo.???
Brabus
13. 03. 2020 10.48
+1
Ko bi vsaj urvateki nas kritizirali v poletni sezoni, pa da vidimo.
BETONSKI
13. 03. 2020 16.31
Vrnimo z enako mero,kamione bi lahko skozi spustili.
bojer
13. 03. 2020 10.35
+2
V čem je problem, če hrvati zapirajo mejo, tovornjakarje s spremstvom policije vrniti tja od koder so prišli. Verjetno je zelo malo takih, ki niso zgolj v tranzitu.
Kopriva60918022
13. 03. 2020 09.20
+4
enkrat hrvat, vedno hrvat
Žac
13. 03. 2020 09.42
+0
Kaj čivkaš? V Dolgi Vasi so tudi Hrvati? Oni tudi povzročili tam zastoje?
KVAJSTABO
13. 03. 2020 08.43
+4
Če vlada poziva, da ostanimo doma, če nismo nujno potrebni v sistemu in obljublja, en del plače, mi povejte kako bo delodajalec izplačal ostalo (60 %), ki proizvaja in je odvisen od tega, da proda svoje izdelke in zasluži in daa plačo delavcem. Če firma stoji zaradi ukrepa države, bi potem država morala zagotoviti ves denar za plače. Tisti, ki delajo v državnem podjetju bodo denar dobili iz skupnega žaklja. Tisti, ki delajo v zasebnem sektorju in so odvisni od prodaje svojih produktov, bodo težko zvozili, da bo proizvodnja stala in mi, delovna sila, pričakovali plačo.
Brabus
13. 03. 2020 10.50
+2
Kvajstabo, potem vas je treba dat z celo firmo vred v karanteno in izolacijo, pa delajte naprej.
KVAJSTABO
14. 03. 2020 19.02
Konjiček, pri nas je vse ok. Vsi zdravi in zagnani za delo. Zaenkrat... Edino praktikanti ne bodo opravljali prakse, ker pouk odpade.
MrBlue
13. 03. 2020 08.20
+4
Razlika je le v tem, da so Hrvati smučali 03.01., Slovenci pa pred 3 tedni, ko se je v Evropi vse začelo.
FIGEC
13. 03. 2020 07.47
+15
Slika s tistim mercedesom ni r5avno kdo ve kako verodostojna. 13 dni nazaj v soboto sem s kombijem peljal ljudi na letališče v Zagreb. Ko sem se vračal skozi Gruškovje sta proti hrvaški in slovenski obmejni kontroli bili formirani dve koloni vozil, po kakih 60 vozil vsaka. Mangupi z velikimi mercedesi, audiji, BMW-ji in lexusi so brez vsakega predsodka kolono mimoišli po skrajni desni ali levi, 5 vozil pred kontrolo pa so se začeli vrivati v kolono, in to kar precej odločno. Vsai vozila so bila registrirana v Bosni. Da sem jaz bil ombejni policist bi take pošlihtal na prostor za poseben pregled in jih najprej pustil nanj eni dve uri čakati. Ne moreš verjeti, kakšen brezobziren značaj imajo nekateri osebki. Pa da ne bo dileme, tudi med nami je mnogo takih, a redno v vozilih omenjenih znamk.
Kopriva60918022
13. 03. 2020 09.19
+2
bolj kot znamka vozila, je kriva registracija...saj si rekel da so vsi bili registrirani v bosni..
lolek1111
13. 03. 2020 07.10
+4
itak bo kmal zmanjkal robe po centrih, tako da bodo lahko kar preusmerili v naše fabrike in trgovine. če ne bodo vsi doma ležal, ker v bolnici tako ne bo prostora za vse
janko jereb
13. 03. 2020 07.08
+25
Virus so nam prinesli v Slovenijo tisti z debelimi denarnicami in precej prostega časa - zdravniki in učitelji, delovna raja tudi šoferji pa dela in dela po cele dneve za drobiž in smučanje v tujini so le pobožne želje - tako to gre, bolezen pa ne izbira izdaj je ...
šavrin
13. 03. 2020 07.06
+9
zapreti meje za tranzitni promet, zdaj ko ti kamjonisti stojijo na čakanju je idealno za leglo virusa. In še vedno ne vem zakaj spuščajo italjane čez mejo, ker oni ne smejo iz okolja svojega domovanja, stroga prepoved. Včeraj zaradi nespoštovanja karantene preko 2000 kazni, ampak kaj to nam pomaga če se na to požvižgajo.
on39
12. 03. 2020 21.53
+2
Upam da si tolko pameten ,da veš kako mastno hrvatje lazejo
FIGEC
13. 03. 2020 07.49
-3
Učili so se od rusov, podobno kot srbi...
Iva Goga Deko
13. 03. 2020 08.38
+0
za vse so krivi drugi a ne Janezek!!!! vedno ... mogoče imaš Korono
Žac
13. 03. 2020 09.05
-4
Slovenclj do Slovencljna,sami poštenjaki. Narod od Boga poslan. A najbolj nezaželeni v EU.
on39
12. 03. 2020 21.51
-1
Saj to bilo jih je pol več kot slovencev v istih središčih a oni niso zboleli menda so imuni
DEEP
12. 03. 2020 21.44
+5
Vu Slo . virus prinesli zdravniki in vučitelji t.r. načitani , škoda da vam Hr.niso fauš!! Si zamislite ka se bi zgodilo ko bi se to na Hr. dogajalo!!Tolko o inteligenci!
Voyager3000
12. 03. 2020 21.40
+27
Poglejte kdo je bil glavni uvoznik virusa v Slovejo. Zdravnstveni delavci, ki niso upoštevali nobenih navodil !!! Te bi morali obravnavati kot kazensko delo iz malomarnosti...
šavrin
13. 03. 2020 07.02
+5
kapetan
12. 03. 2020 21.29
+4
Zdaj Hrvati odklanjajo vse kar diši po Ita za Veliko Noč jim pa bodo rdeč tapet raztegnli vse do Rima samo da pridejo do njihovih Evričov.
Defragment
12. 03. 2020 21.24
+30
Italija je tretji najpomembnejši gospodarski partner Slovenije. Vem, vem...pa kaj ima to veze s korono, toda ta akcija se nam bo vrnila slej kot prej. Korono smo si pa v Deželo SAMI uvozili in ne Italijani. Samo da bo jasno.
Rožice cvetijo
12. 03. 2020 21.43
+3
šavrin
13. 03. 2020 07.17
+5
daj umiri se, beri malo italjanski tisk zaprteje meje sem im zdi čisto normalna posledica razmer.
tirolec
12. 03. 2020 21.21
+10
Slovenija MORA takoj vse mejne prehode opraviti kontrolo nad vozniki tovornjakov in zapreti mejo zanje preko Italjie. Mečkači čimprej zapustite vse položaje, ker dejansko s svojo nesposobnostjo ne cenite lastnih državljanov. Največi prinašalci so zdravstveni delavci! Ali ti sploh vedo kako se obnašati v primeru simptomov ? Neresnost je odraz današnjih dni.
26277
12. 03. 2020 21.20
+19
Zanimiv bi bil podatek,, koliko zagrebčanov je bilo na pluženju v Italiji,, zadnji mesec. Neverjetno pošten narod.
Iva Goga Deko
13. 03. 2020 08.32
+1
Kaj te briga Zagrebčani brigaj se zase in svoj narod!
sloeuro
12. 03. 2020 21.13
+28
Zdaj se pa naj preventivno zaprejo meje na Hrvaško vsaj za 6 mesecev, turisti in hrana pa naj se tja vozijo po zraku ali čez Madžarsko
Rožice cvetijo
12. 03. 2020 21.44
+7