Slovenija

Hrvaški mediji o dogovoru o ERC

Zagreb, 05. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
T.S./I.A.
Komentarji
0

Hrvaški mediji danes pišejo predvsem o petkovem sestanku predstavnikov Slovenije, Hrvaške in Italije, ki so pod okriljem EU iskali rešitev o ekološko-ribolovnem območju.

Ribiči na delu
Ribiči na delu FOTO: POP TV

Predstavniki Slovenije, Hrvaške, Italije in Evropske komisije so se dogovorili, da je uveljavljanje zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) odloženo, dokler ne bo sklenjen skupen dogovor, ki bo upošteval interese vseh sosednjih držav članic EU.

Večernji list je v sobotni izdaji zapisal, da sta Slovenija in Italija zadovoljni z odločitvijo sabora o odložitvi uveljavljanja ERC. Predstavnika obeh držav sta po pogovorih v Bruslju še dejala, da njuni državi nimata nikakršnih novih zahtev za Zagreb ter da bosta Slovenija in Italija na summitu v Bruslju 17. in 18. junija podprla predlog Evropske komisije, da Hrvaška dobi status kandidatke za članstvo v Uniji. Podobno so zapisali tudi v reškem Novem listu, kjer pa so izpostavili, da se v sindikatu ribičev pritožujejo nad dogovorom ter celo menijo, da je dogovor ponižanje za ribiče in Hrvaško.

V hrvaškem dnevniku Vjesnik so zapisali, da dogovor o ERC pomeni, da Slovenija in Italija ne bosta ovirali vstopa Hrvaške v EU. V članku še navajajo, da si je Hrvaška z odstopanjem od izvajanja ERC kupila kandidaturo za članico EU.