Slovenija

Huawei: Način odločanja o tem, kdo je dobavitelj z visokim tveganjem, je nejasen

Ljubljana, 06. 10. 2020 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.R., D.F.
Komentarji
134

V družbi Huawei so se odzvali na namero slovenske vlade, da jih označi kot dobavitelje z visokim tveganjem. Po njihovih besedah smo prva država v Evropi, ki se je odločila za "tako strog in diskriminatoren ukrep". Nobena skrivnost sicer ni, da Kitajska redno uporablja bližnjice za pridobitev tehnoloških prednosti.

Pri Huaweiu so večkrat poskušali stopiti v stik s predstavniki vlade, da bi jim predstavili svoja stališča, a so vsakič naleteli na zaprta vrata.
Pri Huaweiu so večkrat poskušali stopiti v stik s predstavniki vlade, da bi jim predstavili svoja stališča, a so vsakič naleteli na zaprta vrata. FOTO: Bobo

Vlada naj bi v prihodnjih tednih po neuradnih informacijah odločala o predlogu sklepa, s katerim bi Huawei označila za dobavitelja z visokim tveganjem. Predlog, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo, je še v usklajevanju. Kot dobavitelje z visokim tveganjem naj bi opredelila družbo Huawei in z njo kapitalsko, strukturno ali organizacijsko povezane družbe.

Kot je danes na novinarski konferenci v Ljubljani prek video povezave dejal podpredsednik za regijo srednje in vzhodne Evrope ter nordijsko regijo pri Huawei Technologies Radoslaw Kedzia, so za domnevno namero vlade, da podjetje označi za dobavitelja z visokim tveganjem, izvedeli iz medijev. "Zaradi takšne namere smo resno zaskrbljeni," je poudaril. Slovenija je po njegovih besedah prva država v Evropi, ki se je odločila za "tako strog in diskriminatoren ukrep".

Pri Huaweiu so po njegovih besedah večkrat poskušali stopiti v stik s predstavniki vlade, da bi jim predstavili svoja stališča, a so vsakič naleteli na zaprta vrata. Očitkov, ki so jih deležni, ni poleg tega nihče podkrepil s kakršnimikoli dokazi, je izpostavil. "Način odločanja o tem, kdo je dobavitelj z visokim tveganjem, je nejasen," je dejal.

Kot je dodala direktorica odnosov z javnostmi in komuniciranja pri Huaweiu za omenjeno regijo Mariann Krajczarne Gecse, se jim zdi samoumevno, da bi imeli pred takšno odločitvijo priložnost vladi predstaviti svoja stališča. Kedzia pa je poudaril, da Huawei spoštuje vso zakonodajo, ustreznost svojih izdelkov pa dokazuje s številnimi certifikati. Pri svojem poslovanju je povsem transparenten in je ves čas odprt za pojasnila.

Generalni direktor Huawei Technologies Slovenia Histro Zhang (Qin) pa je povedal, da so v Sloveniji prisotni že kar nekaj časa in so pridobili številne reference. "Tudi v primeru, da bi vlada potrdila takšen sklep, tako Slovenije ne bomo zapustili," je poudaril.

O možnih ukrepih proti takšni odločitvi vlade Kedzia danes ni želel govoriti. Kot je dejal, želijo najprej pridobiti uradno informacijo, nato pa se bodo odločali naprej. "Preučujemo pa več možnosti," je dodal.

Janša: Razprave še ni bilo

Na vprašanje na to temo je na današnji novinarski konferenci, posvečeni načrtu nadaljnjega ukrepanja v epidemiji covida-19, odgovarjal premier Janez Janša. Kot je pojasnil, sta vlada in svet za nacionalno varnost nekajkrat obravnavala temo kibernetske varnosti, skladno s sprejetimi sklepi pa so pripravljeni okviri za ravnanje države, tudi ko gre za izvor komercialnih ponudnikov pri telekomunikacijah. Razprave o konkretnih podjetjih pa še ni bilo. "Sklep ni predlagan, vemo pa vsi, da so s tem podjetjem povezana nekatera tveganja v zvezi s kibernetsko varnostjo in mi to jemljemo resno," je dejal.

Glede očitkov, da se vlada s Huaweijem ne želi sestati, je dejal, da se celotna vlada še nikoli ni sestala s kakšnim podjetjem, bili pa so po njegovih besedah stiki na ekspertni ravni. "Ni pa veliko skrivnosti, ki bi jih bilo treba pojasniti," je sklenil.

Ministrstvo za javno upravo zadeve ne komentira

Ocena tveganja je pripravljena na podlagi evropskih meril za kibernetsko varnost tehnologije 5G. Če bo sklep sprejet, slovenski operaterji mobilnih telekomunikacijskih omrežij, ki zagotavljajo elektronske telekomunikacijske storitve in ki nabavljajo telekomunikacijsko infrastrukturo, te ne bodo smele več kupovati pri Huaweiu. Prav tako njegove opreme in storitev ne bodo smeli uporabljati obrambne in obveščevalne strukture, sistemi notranje varnosti ter sistemi zaščite in reševanja. Podobne ukrepe so v preteklosti že sprejele nekatere druge države. 

Na ministrstvu za javno upravo zadeve ne komentirajo. Kot so pojasnili, je namreč interne narave.

Kitajska in tehnologija kot politično orodje? 

Kot smo že pisali, Kitajska redno uporablja bližnjice za pridobitev tehnoloških prednosti. Kot je trdilo že več strokovnjakov s kibernetskega področja, med drugim Mikk Raud, ki deluje v Natovem centru za kibernetsko obrambo, "je Kitajska pogosto ciljala na akademske, industrijske in državne ustanove, da bi pridobila tehnološke skrivnosti". Tega niso počeli zgolj civilisti, ampak so različni centri po svetu zaznavali, da se uporabljajo tudi elementi enot vojaškega kibernetskega varovanja. Huawei je poleg podjetja ZTE daleč najmočnejše kitajsko tehnološko geopolitično orodje, saj je predvsem nizka cena glavni razlog za sprejetje njihovih ponudb. 

ZDA so se v času zaostrenih ekonomskih odnosov s Pekingom temu uprle in Huawei je pristal na seznamu podjetji, ki ne smejo delati z ameriškimi. Donald Trump je kot uradni razlog navedel varnostna tveganja, saj ni možno zagotoviti, da ne bi Huawei podatkov, ki bi jih obdelovalo omrežje, posredoval kitajskim obveščevalnim službam. A ironično, ni možno dokazati nasprotno. Gre bolj za obveščevalno varnostne ocene in opozarjanja, podrobnosti pa so pogosto označene za zaupne ali strogo zaupne. 

Tehnologijo 5G bi začelo uporabljati vse. Od internetnega omrežja do interneta stvari, nadzor in upravljanje naprav, omrežij ...  Številni politiki so gledali bolj na stroškovnik kot na potencialni varnostni primanjkljaj, tudi ZDA, dokler se ni začelo zapletati s trgovinsko vojno, varnost pa je bila prikladen izgovor, čeprav bi morala biti strateško vprašanje. 

Ker Peking subvencionira in pomaga prevzemati številne stroške, je Huawei v številnih državah uspel implementirati ogromne infrastrukturne projekte, ki zajemajo tudi kritične elemente za delovanje države. V Srbiji so dobili zeleno luč za uvajanje enega najbolj celostnih in kompleksnih sistemov za nadzor prebivalcev in prometa – Safe City. Ta sistem prepoznava nenavadno vedenje (Kitajci pravijo antisocialno – nedružbeno) in so ga implementirale večinoma države, ki jim demokratične vrednote niso blizu ali pa jim polzijo iz rok. 

Tudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ob nedavnem obisku v Sloveniji opozoril, da so Kitajci nevarni za evropske ideje, saj imajo drugačen sistem in drugačne vrednote. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž 63
06. 10. 2020 20.11
+1
Zato ker smo Butalci...
ni_mi_vse_eno
06. 10. 2020 19.50
Pompejo je hodil po evropi in prodajal 5G. Kitajci in ZDA so pa na pragu nove vojne. 5G pomeni stalno pošiljanje vseh možnih podatkov na serverje. Ali so ti na Kitjskem ali v ZDA pomeni veliko razliko v iztekanju informacij potencialnemu neprijatelju. Ker smo bolj na strani zahoda to podpiram. Živela svoboda, demokracija in čeprav je komunizem bolj socialističen, tega nisem zaznal pri Kitajcih, mislim, da je bila samo Jugoslavija nek približek.
serumresnice
06. 10. 2020 19.40
+1
Janševa vlada ne mara Kitajcev, razen ko potrebuje maske in kakšno drugo opremo.
Heretik1
06. 10. 2020 19.17
Menda je predsednik družbe Huwei najprej vprašal, v kateri stolpnici živimo.
Luka Zagrajšek
06. 10. 2020 18.52
+4
Tudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo je ob nedavnem obisku v Sloveniji opozoril, da so Kitajci nevarni za evropske ideje, saj imajo drugačen sistem in drugačne vrednote. Ja Guantanamo, na lažeh bazirana vojna v Iraku, zastrupljanje ljudi v Vietnamu, ko ni šlo v spopadih, so pa res visoke vrednote... Velesile so zlo pa naj bo Amerika, Rusija ali Kitajska. Tekanje pod okrilje le ene, je pa biti del zla.
Luka Zagrajšek
06. 10. 2020 18.49
+2
Bolan extremizem. Namesto da se odločamo po zdravi pameti, mi gremo v "desničarsko" zavezništo trumpeka.
bojer
06. 10. 2020 18.05
+1
Tukaj imajo kitajci verjetno prav. Kakšno je to visoko tveganje in kakšno naj bi bilo tveganje pod taktirko američanov? Vsak ima svoje interese in naša trenutna vlada je bližje ameriškim.
Jermen
06. 10. 2020 17.30
+1
Ne huaaweju, da lahko imamo drazji ameriski sshit kot ipphone in iirobot-roomba. Katastrofa od obeh. Totalno nekvalitetno ampak najdrazje. Zakaj potrebujemo takega preddsednika vvlade ki samo govori ja ja ja v bruslju in kima z glavo.
Ledo44
06. 10. 2020 17.24
+1
Huawei...odlična in poceni tehnologija ki jo uporabljajo vse telek. firme bi rad kriminalc Janša uničil ker je tako rekel klovn Trump
Ledo44
06. 10. 2020 17.20
+2
Ta bedak od Janše bo vse uničil...
Cicamica
06. 10. 2020 17.01
+3
Huawei vam gre v nos, emigranti pa ne.
KleniSDSar
06. 10. 2020 17.12
+2
ni_mi_vse_eno
06. 10. 2020 19.50
+1
pravemu slovencu gre vse v nos, še sosed, hehe
dori243
06. 10. 2020 16.55
+0
Kitajska partija nosi polno odgovornost za razvoj in izbruh koronavirusa. Imeli so pa tudi prvi cepivo, se pravi jih bomo na kolenih počas prosili če nam ga prodajo... Cel svet imajo v pesti, igrajo se podlo igro. Zelo podlo. Človeško življenje pri njih ne pomeni popolnoma nič.
Luka Zagrajšek
06. 10. 2020 18.48
+2
jzalozni - Amerika pa je izvozila "špansko" gripo in kaj zdaj. Naj jim vso tehnologijo zavrnemo ? Idi se raje učit.
dori243
06. 10. 2020 18.50
-1
Zgleda si bil premal v življenju tepen in zatiran zaradi dolgega jezika, da si tega želiš.
igor1
06. 10. 2020 16.54
+2
spet bomo placali duplo in tu je se jansa brez njega ne gre
dori243
06. 10. 2020 16.48
-3
Kitajska partija gradi koncentracijska taborišča za vernike, zapira cerkve,... Ni svobode govora v komunizmu. Cenzura, zatiranje, ubijanje. Pišite rajši o tem, kaj zares počnejo! Ne olepšujte njihovih orodij. Razen če ste njihovi pisuni?
KleniSDSar
06. 10. 2020 17.13
+0
dori243
06. 10. 2020 18.51
-2
Berite tudi druge medije, ne samo komunistične, če želite kaj vedeti o svetu.
evasle
06. 10. 2020 16.45
-2
Zakaj pa ravno Huawei?? Na Kitajskem praktično ni okuženih z virusom, Indija, Amerika, Evropa sta na polno okuženi! Ne mi govorit, da ti ljudje niso odgovorni za tole. Nimajo kaj za delat v Evropi, tudi v Slovenijo jih ni treba! Noben se ne oblači kot Kitajci, skoraj noben ne je kitajske hrane, noben ne bi delal za kitajsko plačo, se učil njihovih pismenk, jezika. Zakaj pa bi se? Naše mesto je v Evropi, ne v Aziji. Ne rabimo globalizacije. Konec je s temi pravljicami o svetu kot veliki vasi. Vsak se naj svojega konca drži. Pa toliko kot je Kitajcev, pa silijo vsepovsod, kot da imajo čisto majhen trg.
štrekeljc
06. 10. 2020 16.59
+6
Zakaj pa ravno Cisco?? Na Kitajskem praktično ni okuženih z virusom, Indija, Amerika, Evropa sta na polno okuženi! Ne mi govorit, da ti ljudje niso odgovorni za tole. Nimajo kaj za delat v Evropi, tudi v Slovenijo jih ni treba! Noben ni tako debel, kot Američani , skoraj noben ne je zanič ameriške hrane, noben ne bi živel v ameriških razmerah, se učil njihove spakedrane angleščine. Zakaj pa bi se? Naše mesto je v Evropi, ne v Ameriki! Ne rabimo globalizacije. Konec je s temi pravljicami o svetu kot veliki vasi. Vsak se naj svojega konca drži. Pa toliko kot je Američanov, pa silijo vsepovsod, kot da imajo čisto majhen trg.
Luka Zagrajšek
06. 10. 2020 17.27
+5
evasle - Le poizkusi kitajsko hrano, mogoče ti pomaga, saj to kaj ti ješ, ti očitno uničuje možganske celice. Kdo bo te bral ta tvoja skropucala.
JE-BI-GA
06. 10. 2020 20.24
-1
Luka zagrajšek, ti že kaj oči zapoteguje ????
TheEarthIsFlat
06. 10. 2020 16.39
-2
Kitajsko zločinsko partijo je treba obsodit in hudo kaznovat, z zločinci proti človeštvu se ne trguje, in se jih ne podpira v nobenem smislu,
KleniSDSar
06. 10. 2020 17.14
+4
Točno tako! Naslednji na vrsti pa je predsednik Slovenski komunov Janez Ivan Janša.
Ate_ist
06. 10. 2020 16.14
+2
slovenski interes je, da se v kopru postavi ogromen terminal za kitajsko robo. to bi blagodejno vplivalo na proračun s tem pa na vso ekonomsko socialno blagostanje naše države
lodz68
06. 10. 2020 17.33
+2
Ate_ist :kake vice ti pokaš....ni tega denarja na svetu da bi blagodejno vplival na proračun.5 miljard zginilo v nlb-ju brez problema.O čem se mi pogovarjamo ????
Ate_ist
06. 10. 2020 16.10
+12
mi nismo ameriški zaveznik, amerika nima zaveznikov, ima izključno vazale in kolonije. naša desna politična opcija pa nikoli ni imela jajc, da bi se postavila za interese slovenskega naroda, vedno se je vdano klanjala svojim tujim gospodarjem. in tedence kažejo da se stanje ne bo spremenilo.
Savincan
06. 10. 2020 16.55
-3
pa kake veze ma Amerika gre se za slo čim dlje od kitajcev
Tir1
06. 10. 2020 16.08
+8
Naši se gredo svetovnega igralca s tako majhno državo. Pa kaj jim ni jasno? Od tega naj bi imeli Slovenci koristi? Če Kitajci malo mignejo, nam lahko povzročijo precej večjo škodo kot mi njim...buhtli. Ali pričakujejo, da se bodo pri tem pridružile še ostale pomembne države? A za diplomacijo in dvostranske dogovore še niso slišali? Ne, kje pa, treba se je postaviti k američanom...tak nivo politike imamo zdaj. Diplomacija na vrhuncu - rušenje povezav in hlapčevanje eni strani. A pričakujemo zdaj nagrado od Američanov zaradi naše "pokončne drže"? Kot kuža od lastnika?
nebel
06. 10. 2020 16.04
+2
Zanima me samo kaj bomo pridobili na drugi strani, če bo slučajno to res sprejeto. Trgovina mora biti res tehtna za celotno državo in vse državljane. In mora biti pojasnena.